תסביך אדיפוס נחשב לאחד המושגים המזוהים ביותר עם התיאוריה הפסיכואנליטית בהנהגתו של זיגמונד פרויד ומהווה בסיס חשוב על פי שוחרי הזרם לצורך הבנה אינטימית ומינית אצל ילדים, דרך יחסיהם עם הוריהם.
במאמר זה נסקור את הקונפליקט האדיפלי מנקודת מבט פסיכואנליטית. אולם חשוב לציין כי הטיפול ההנחות וההבנות המקצועיות בקשר למונח זה משתנות מגישה לגישה וישנה לא מעט ביקורת על נושא זה בעיקר בתאוריות טיפוליות עדכניות יותר.
מהו תסביך אדיפוס?
על פי פרויד, תסביך אדיפוס מהווה חלק מהשלב הפאלי המתרחש בין גיל שלוש לגיל 6. מצב זה מתרחש כאשר ילדים זכרים מתחילים לפתח סקרנות כלפי מיניותם מעצם גילוי איבר מינם ועשויים לפתח כמיהה מינית כלפי אימם, לצד תחושת קנאה חזקה ופחד כלפי אביהם.
על פי התפיסה הפסיכואנליטית, מדובר בשלב לגיטימי בהתפתחות אשר נפתר לרוב על ידי ההזדהות של הילד עם אביו ומהווה בסיס לפיתוח הסופר אגו, השלב בו הילד מתחיל לפעול על פי נורמות ואמות מוסר מקובלות. אולם, לעתים מצב זה עשוי להסתבך ולהוביל להדחקה של רגשות ותשוקות מצד הילד בבגרותו.
שעת סיפור: תסביך אדיפוס מיתולוגיה יוונית
רובנו התוודענו למושג תסביך אדיפוס בתקופת התיכון, בעקבות סיפורו של אדיפוס המלך, אותו מחזה ידוע אשר נכתב על ידי המחזאי סופוקלס, המהווה חלק מהמיתולוגיה היוונית. דמותו הטרגית של אדיפוס המלך ידעה טלטלות וטרגדיות רבות לאורך חייה בעקבות נבואה קשה שהגשימה את עצמה בדרך לא צפויה. וכך, אדיפוס, אשר הוגלה ממשפחתו לאחר לידתו לאור נבואה כי בבוא היום הוא עשוי להרוג את אביו, התגלגל באופן לא צפוי בחזרה אל ממלכת הולדתו, הרג את אביו ונישא לאימו הביולוגית.
למה זה קורה?
על פי פרויד, הקונפליקט האדיפלי מתרחש מתוך תשוקה טבעית של זכרים בנים כלפי אימם במהלך השלב הפאלי במסגרתם התפתחותם. אולם תיאוריה זו זכתה ללא מעט ביקורות מצד חוקרים ופסיכולוגים רבים לאורך השנים. כאמור, על פי התפיסה הפסיכואנליטית, השלב הפאלי מתאפיין בין השאר בסקרנות מינית, כך שילדים זכרים רבים מנתבים באופן מסוים את אותה סקרנות כלפי הוריהם ומפתחים תשוקה בלתי מודעת כלפי אימם, לצד עוינות וקנאה באביהם. כאשר פעמים רבות מצב זה עשוי להקצין ולהימשך זמן רב יותר מעבר לשלב הפאלי, כאשר דמות האב אינה נוכחת מספיק בחייו של הילד, או כשמדובר במשפחה חד הורית.
תסביך אדיפוס גיל
תסביך אדיפוס אצל ילדים
כאמור, על פי התפיסה הפסיכואנליטית, הקונפליקט האדיפלי מהווה חלק מההתפתחות התקינה בקרב ילדים זכרים, כאשר הוא מתרחש בקרב ילדים במהלך השלב הפאלי בין גילאי 3-6. אמנם אותן תחושות המתעוררות בקרב הילד עשויות לעורר חוסר נוחות ובלבול מצדו, אולם כאשר אותו קונפליקט נפתר באופן מיטבי, תחושת העוינות כלפי האב מתחלפת בהמשך בתחושת הזדהות והבנה, זאת כחלק משלב הסופר אגו המהווה בסיס להתנהלות נורמטיבית ולהכרה באמות מידה מוסריות.
תסביך אדיפוס בגיל מבוגר
כאשר הקונפליקט האדיפלי נפתר באופן מיטבי בילדות, ניתן לבסס בהמשך מיניות תקינה ובריאה יותר. עם זאת, כאשר אותו קונפליקט מוכחש ואינו מטופל, מצב זה עשוי להימשך לאורך שנים, גם בבגרותו של האדם. מה שעלול להוביל להדחקה של רגשות ותחושות ולפגיעה בהתנהלות המינית והזוגית של האדם.
תסביך אדיפוס – השלבים השונים בדרך להתרת הקונפליקט
תסביך אדיפוס מכיל מספר שלבים שונים, כאשר בתחילה, כחלק מהשלב הפאלי, הילד מתחיל לגלות סקרנות כלפי מיניותו ומפנה את אותה אנרגיה כלפי אימו. במקביל, כאשר הילד מעבד את טיב מערכת היחסים בין אימו לאביו, הוא מפתח תחושת עוינות וקנאה כלפי אביו, עד כדי רצון להיפטר ממנו, אולם הוא מבין כי מצב זה אינו אפשרי מאחר שהאב נתפס כחזק יותר. מה שמוביל בהמשך לתחושה של יראה ופחד כלפי האב. עם זאת, בהמשך, בהנחה שהקונפליקט אכן נפתר באופן מיטבי, הילד מבין כי אותה כמיהה כלפי אימו אינה ניתנת למימוש, מה שמוביל לתחושת הזדהות עם האב. זאת כחלק משלב הסופר אגו, במהלכו הילד מתחיל לאמץ דפוסים חברתיים מקובלים ונורמות מוסריות.
ההשפעה של התסביך על תהליך ההתפתחות
כאמור, תסביך אדיפוס עשוי להוות חלק תקין בהתפתחות הילד, בתנאי שהוא נפתר בילדות. שכן, פעמים רבות מצב זה אינו מטופל בזמן, בין אם בשל חוסר התייחסות או חוסר אבחנה מצד ההורים. כאשר הקונפליקט האדיפלי לא נפתר בזמן, מצב זה עשוי להשליך על ההתנהלות המינית והרומנטית של הילד בעתיד. כך שבחלק מהמקרים אותו אדם עשוי להדחיק את רגשותיו ולהימנע מלנהל מערכות יחסים רציפות בעתיד.
כמו כן, על פי פרויד, קיבעון של המצב אף עשוי להשפיע על נטיותיו המיניות של הילד בבגרותו, כך שחוסר פתרון של הקונפליקט האדיפלי עשוי להוביל למשיכה לאותו המין. כאשר הקונפליקט נפתר באופן המיטבי, הילד לומד לרסן את האיבה כלפי אביו, מפתח הזדהות עמו וצפוי לנהל בעתיד מערכת יחסים תקינה עם בני המין השני או עם בני מינו בהתאם לנטייתו המינית, מתוך התחקות אחר מערכת היחסים בין הוריו.
הגרסאות השונות של תסביך אדיפוס
הפוך על הפוך: תסביך אדיפוס של הבן לאב
כאמור, לרוב המושג תסביך אדיפוס מתייחס למצב בו הילד מביע תשוקה כלפי אימו ונרתע מאביו. אך לעתים מצב זה עשוי להופיע באופן מהופך, כאשר הילד מפגין משיכה כלפי אביו, לצד תחושת קנאה כלפי אימו. עם זאת, על פי חוקרים רבים, מצב זה עלול לעורר קשיים רבים, כאשר פעמים רבות האב אינו מגלה סובלנות כלפי ההתנהגות של הילד ודוחה אותו ברבים. מה שעלול להוביל לקושי בהתרת הקונפליקט ולקשיים רבים בהתנהלות הזוגית של הילד בחייו הבוגרים.
תסביך אדיפוס אצל בנות
אמנם תסביך אדיפוס מזוהה עם בנים, אך על פי התפיסה הפסיכואנליטית גם בנות חוות מצב דומה בילדותן המכונה בשם – ‘תסביך אלקטרה’. אמנם גם בנות נוטות להיקשר לאימן בשלבי ההתפתחות הראשונים, אולם בשלב מסוים כאשר הן מגלות כי הן נטולות איבר מין, הן מפתחות טינה כלפי האם ומפגינות תשוקה כלפי אביהן.
פתרון התסביך
פתרון מיטבי של הקונפליקט האדיפלי מתרחש כאשר הילד מבין כי אינו יכול לממש את הכמיהה לאימו ומפתח הזדהות עם אביו. מצב זה עשוי להוביל לזוגיות עתידית בריאה הן במישור המיני והן בפן החברתי. כמו כן על פי פרויד, התרת הקונפליקט מהווה בסיס לשלב הבא בהתפתחות הילד המכונה ‘סופר אגו’, כאשר הילד מבין כי אותה תשוקה כלפי אימו מהווה גילוי עריות וכי מחשבות ומעשים מסוימים נוגדים את הנורמות החברתיות והמוסריות המקובלות.
לעומת זאת, במקרים מסוימים אותו קונפליקט אינו נפתר באופן מיטבי, מה שעשוי להוביל לקשיים בניהול זוגיות ולחוסר יכולת לשלב בין מיניות לרגשות. כאשר במקרים מסוימים מצב זה אף עשוי להוביל להתנהלות מינית לא תקינה בעתיד, כמו – פדופיליה או התנהגות מינית בלתי מרוסנת.
לסיכום
על פניו, תסביך אדיפוס עשוי להוות חלק בלתי נפרד מהשלב הפאלי, אולם במקרים מסוימים מצב זה עשוי להתקבע לאורך זמן. כמו כן, כאשר הילד מפגין תסמינים קשים במיוחד, חשוב לפנות לטיפול מתאים, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, הדרכת הורים או טיפול משפחתי מרוכז יחד עם שאר בני המשפחה.