שיטת EMDR

שתפו

קשיים רגשיים עמוקים עלולים להתעורר בעקבות אירועי חיים שונים שזעזעו אותנו והישארו בנו את חותמם. חרדה דיכאון שמקורם בטראומה רגשית הם נפוצים מאד באוכלוסייה ולשמם פותחה שיטה מיוחדת יעילה ומהפכנית לטיפול שתופסת תאוצה בארץ ובעולם, שיטת EMDR.

מה זה EMDR?  

שיטת הטיפול  EMDR (Eye movement desensitization reprocessing) עושה שימוש בתנועות עיניים מהירות או תנועות אחרות חזרתיות אחרות שאותן נדרש לבצע המטופל בזמן תהליך העיבוד הרגשי המילולי. שיטת הטיפול הזאת פותחה לשם טיפול בתסמונת דחק פוסט טראומתית וטראומה מורכבת. כולנו חווינו במהלך חיינו אירועים שהשאירו בנו סוג של טראומה, גם אם אנחנו לא מודעים לכך. טראומה היא למעשה אירוע או חוויה שעברנו שבה היה לנו קשה להכיל את עוצמת הרגש שעלתה בנו ולכן הנפש שלנו נדרשה להדחיק את הרגש לתת המודע על מנת להמשיך לתפקד. משהו בחוויה יצרה את הטראומה כמו “קפא” בנפשנו והוא ממשיך לנהל אותנו מבלי שנדע, לפעמים האירוע מייצר אצלנו סבל כמו חרדה או דיכאון ואף מעצב אצלנו דפוסי התנהגות וחשיבה שונים, בהרבה מקרים ללא מודעתנו לכך. טיפולי EMDR פותחו בשנות השמונים בידי פסיכולוגית בשם ד”ר פרנסין שפירו, לפני כמה שנים השיטה זכתה להכרה בתור שיטה המומלצת רשמית בטיפול עבור מתח נפשי וטראומה על ידי ארגון הבריאות העולמי. ההבנה בבסיס השיטה היא שלאחר התרחשות מאורע טראומתי או סדרה שלהם משהו מהם נשאר בגוף שלנו, ניתן להמשיל זאת לקוץ שקשה להוציא לאחר מכן, הוא ממשיך לפצוע אותנו ואף נוצר זיהום, גופנו שואף לרפא את עצמו תמידית אך מתקשה לעשות זאת בקיום הפלישה של הגורם החיצוני. כך גם פועל המהלך הנפשי, גישת EMDR מבקשת לעזור לגוף ולנפש לרפא את עצמם מ”הפצע” הנפשי שחוו. גישת EMDR פועלת דרך עיבוד הטראומה והטיפול מורכב ממספר שלבים.

איך השיטה עובדת?

אפילו התומכים הנלהבים ביותר של EMDR עדיין לא פענחו לגמרי את אופן פעולתה על המח. בשלב זה, קיימות רק תיאוריות כגון גירוי של ההמיספרות במח על מנת להגביר את הקשר ביניהן [1]. על ידי עוררות של היזכרות באירועים מעיקים והסטת תשומת הלב מהשלכותיהם הרגשיות, EMDR משתמשת בעקרונות שבהם גם משתמשים בטיפולים התנהגותיים של חשיפה הדרגתית בטיפול בחרדה על ידי כך שהיא גורמת לזיכרון לעלות ומולו נעשית עבודת הקהיה. המטופל מונחה להזיז את עיניו או לעשות פעולה פיזית אחרת כמו לטפוח על הרגל בזמן העלאת הזיכרון. חלק מהמטפלים מאמינים ש-EMDR מפחית חרדה ומאפשר למטופלים להשתלט טוב יותר על המחשבות המטרידות שלהם. אחרים פשוט אומרים שאנחנו עדיין לא מבינים איך EMDR עובד. על פי הנחיות ה-APA, EMDR זקוק למחקר נוסף כדי להבין אותו בצורה מלאה יותר.

אופן הטיפול ב- EMDR מחולק ל-8 שלבים [2]:

שמיעת היסטוריית המטופל ותכנון תכנית הטיפול

המטפל יערוך הערכה על ידי תשאול המטופל. המטפל יבדוק את רמת הבשלות של האדם לעבור טיפול ובפרט מהסוג הזה ובהמשך גם ישאל על האירועים מעוררי הלחץ והטראומה שעבר. בשלב התשאול מסמן לעצמו המטפל אמונות ודפוסי חשיבה אותם מחזיק המטופל שמזיקים או מצמצים אותו.

הכנת המטופל ומתן כלים ראשוניים

המטפל מסייע למטופל לדבר על הקושי ומציג לו סקירה כללית של תוכנית הטיפול. בנוסף באחריות המטפל להסביר למטופל מה גורם לתסמינים שלו להופיע וכיצד הוא יכול להתחיל ללמוד לעבד את הטראומה שלו בצורה בריאה. בשלב זה לעיתים גם המטפל מלמד כמה טכניקות שליטה עצמית (נשימות עמוקות, הרפיית שרירים מתקדמת וכו’) כדי לעזור למטופל להרגיע את המוח ולהפחית את החרדה, מעין “עזרה ראשונה”.

כניסה לעומק של הבנת הטראומה והערכתה- הערכה

המטפל מוביל את המטופל לעבודת זיהוי של זיכרון שמפעיל מצוקה רגשית:

איזה אירוע גרם לטראומה? (האם זו הייתה תקיפה מינית, תאונה, מוות של קרוב משפחה?)

מהי התמונה העקבית ביותר הקשורה לזיכרון?

כיצד האירוע הטראומטי רלוונטי להווה? (מה הסיכוי שזה יחזור?)

במהלך שלב זה של טיפול ב-EMDR, המטפל מטמיע את המטופל אמונות חיוביות כמו “אתה בטוח עכשיו” כדי לעזור לו לנטרל את הרגשות השליליים שנגרמו מהטראומה.

שלב ההקהיה הרגשית

בשלב זה, האירוע המטריד יעבור שוב הערכה באופן רציונלי. המטפל ינסה לעזור בשינוי הדרך שבה המוח שלך מקשר בין טראומה לטריגר שלה. המטופל יתבקש להתמקד בתמונה המעוררת תגובה שלילית ובמקביל לבצע תנועות עיניים באמצעות גירוי דו צדדי. הגירוי הדו-צדדי נעשה בסדרה של סטים שנמשכים כ-25 שניות כל אחד. לאחר כל סט של תנועות עיניים, מטופל יקבל הוראה לנשום עמוק ויתבקש לספק משוב על החוויה שלו במהלך הסט הקודם. בהתאם לעוצמת התגובה לטראומה, המטפל יתאים את האורך, המהירות וסוג הגירוי הנדרש כדי לגרום לאותן תזוזות עיניים.

שלב ה”הַתקָנָה”

כאן, המטפל יעבוד עם המטופל כדי “להתקין” אמונה חיובית עמוק בתוך תהליך החשיבה שלו, כלומר חיזוק של אמונה חיובית שתחליף את זאת השלילית. לדוגמה, אם הותקפת פיזית בילדותך, הוא יעזור לך להבין שכאדם בוגר אתה מסוגל להתנגד לתקיפה, אתה חזק כעת ויש לך מסוגלות להתמודד.  תהליך זה יימשך עד שתחושת המצוקה שלך תפחת ותחווה רגשות חיוביים יותר לאחר כל סט.

סריקת גוף

לאחר שלב ההתקנה, המטופל יתבקש לשוב בדמיונו אל האירוע הטראומטי כדי להעריך אותו מחדש ומה הוא מעורר בו. המטרה של שלב זה היא לעזור למטפל האם האירוע עדיין מעורר תגובה סומטית כגון דופק מוגבר. לחץ דם מוגבר או מתח שרירים. אם אתה עדיין חווה רגשות שליליים הקשורים לאירוע, המטפל שלך ימשיך במפגשים של תנועות עיניים דו-צדדיות.

סגירת מעגל

המטפל ידגיש את החשיבות של השימוש בטכניקות להפחתת מתח אותן לימד את המטופל ויבקש ממנו לשמור תיעוד של קשיים ומצוקות שמתעוררות אצל המטופל בין הפגישות וילמד אותו כיצד לנהל אותן.

הערכה מחדש

המטפל יעריך את יעילות הטיפול ואת הצורך בפגישות נוספות ולאחר מכן יתכנן פגישת מעקב במידת הצורך.

משך הטיפול

משך הטיפול הוא נתון שמשתנה מאד מאדם לאדם וצרכיו. טיפול EMDR יכול להוות טיפול בפניי עצמו למשל עבור אירוע עוצמתי אחד בודד כמו תאונה או אסון. במקרים בהם האירוע לא מובחן או במקרים בהם יש אירוע טראומתי מתמשך, ייתכן ויהיה צורך בטיפול מקיף יותר שישלב עוד גישות פרט לEMDR ולוודאי ידרוש זמן רב יותר לתהליך הטיפולי. בטיפולים בהם יש אירוע ממוקד משך הטיפול ינוע בין 10-12 פגישות טיפול.

למי שיטת EMRD מתאימה?

באופן כללי, EMDR בראש ובראשונה מומלץ לאנשים החיים עם זיכרונות טראומטיים וסימפטומים של PTSD ובמיוחד למי  שמתקשה לחלוק את הטראומה שחווה עם אחרים, כולל מטפלים.

עד כה, עדויות מוגבלות תומכות ביעילות של EMDR במצבי בריאות נפשיים אחרים, אך חלק מאנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש עשויים גם להמליץ ​​על EMDR עבור[3]:

ועוד.

שיטת EMDR לעומת שיטות טיפוליות אחרות

שיטה זו נבדלת משיטות אחרות באופן פעולתה, שיטות הטיפול האחרות מתבססות על רעיון שאומר שההתנהגות שלנו נקבעת לפי הרגשות, שנקבעים על ידי המחשבות, אם כך אם רק נשנה את מחשבותינו הדברים יסתדרו. לפי שיטת ה-EMDR, מחשבות שליליות אינן מקור הבעיה, הן רק סימפטום המופיע בעקבות האירועים שקרו לנו. זיכרונות של אירועים שהיו עוצמתיים מדי בשבילנו להכיל (כי היינו לא מוכנים לקראתם, הנפש הייתה צעירה מדי או חלשה) אינם נשמרים יחד עם כל הזיכרונות “הרגילים” אלא מאוחסנים ב”מגירה” נפרדת בצורה גולמית ובגלל חוסר העיבוד בזמן אמיתי שנעשה לזיכרון הוא ממשיך לרדוף אותנו ולעורר בנו רגשות קשים דרך החושים והרגש, במילים אחרות, הזיכרון ממשיך להתקיים עבורנו גם כאשר הוא איננו במציאות [4]. גישת EMDR היא מובנית על פי פרוטוקול מדויק מה שלא מתקיים עבור גישות אחרות ברובן, כאן נעשה שימוש באמצעי “עוקף” מודע, ולכן עבור מקרים מסוימים השיטה עשויה להיות יעילה ולקצר תהליכים שבגישות אחרות יכולים לקחת זמן רב יותר.

לסיכום

טיפול EMDR מציע עזרה בעיבוד החוויה, בהקהיית עוצמתם של הזיכרונות הטראומתיים ונטרול השפעתם על חיינו. מטרת הטיפול היא לאפשר למטופל לחוות את החיים ממקום משוחרר יותר, קצת כמו לעשות “ריסטארט” למחשב על מנת שנפסיק לשחזר את הטראומה בחיינו שוב ושוב.

ב”מכון חיבורים” מציעים טיפולים בגישת EMDR בתור טיפולים בפניי עצמו או ככלי המשולב בתכנית טיפול מותאמת אישית. EMDR היא גישה טיפולית בה מכשירים מטפלים בעלי הכשרה אקדמית בלבד, מכון חיבורים מונה מטפלים מן השורה הראשונה הכוללים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים הן נסיון בתחומים וגילאים מגוונים, ובפרט בחרדה פוביות פוסט טראומה ודיכאון. מוזמנים ליצור קשר להכוונה ייעוץ ולפתוח פתח לחיים משוחררים ואיכותיים יותר.

שאלות ותשובות

טיפול בדיכאון בשיטת EMDR
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים