פחד ממחטים

שתפו

לרינה (שם בדוי) הייתה חרדה ממחטים מאז שיכלה לזכור את עצמה. כל מה שהיה כרוך בפגישה עם הדקירה של המחט יצר אצלה אימה ותגובה של בריחה.

הפחד של רינה גרם להימנעות מפני ביקורים אצל הרופא והליכים שהיו קריטיים לבריאותה, אחרי שכנועים רבים ולאחר שהבינה כי ההיסטוריה של מחלת הסוכרת במשפחתה יכולה לסכן אותה הסכימה לעבור בדיקה אבל לרוע המזל ההליך הסתיים בעלפון (נפוץ אצל מי שסובל מסוג זה של פוביה).

רינה לא לבד לפי נתונים, כ- 10% עד 25% מהאוכלוסיה סובלת מפחד ממחטים או בשמה הלועזי טריפנופוביה.

איך כדאי לרינה וכל מי שסובל מפוביה ממחטים להתמודד עם הפחד? מה גורם לאדם לפתח סוג כזה של פוביה? ואיך אפשר לעזור לילדים שחווים מצוקה לפני זריקה או בדיקות דם?

מהו טריפנופוביה?

המונח טריפנופוביה מתייחס לפוביה עזה שמתעוררת כלפיי הליכים רפואיים הכוללים זריקות מחטים.

אצל ילדים הפחד הזה נפוץ במיוחד בגלל שהם נוטים להיות רגישים יותר ואינם מורגלים בתחושה הזאת. רוב מי שמגיע לבגרות כבר מכיר את ההרגשה ויודע שהיא חולפת מהר ולכן למד לווסת את הפחד שלו מפני ההליך.

יש אנשים שבבגרותם עדיין קיים פחד קיצוני ממחטים שנשאר איתם מהילדות, לפעמים הפחד הוא כה עוצמתי ויש ניסיון להימנע כמה שניתן מהליכים רפואיים כאלה.

מה מפחיד במחטים?

מחטים הן אובייקט דוקר ומתכתי, זהו גורם זר שעלול לעורר אי נוחות ועד פחד ורתיעה מעצם חדירתו לגוף. הפסיכולוגיה כאן קשורה גם לפחד מפניי הכאב של המחט שיכולה להיות עבור מי שרגיש לכאב מאיימת יותר. לפעמים הפחד ממחטים משולב עם הרתיעה של הרעיון והמראה של המחט החודרת לגוף לבין הפחד מהכאב שהיא גורמת.

הגורמים לפחד ממחטים

גורמים רבים יחד או לחוד יכולים להשפיע על רמת החרדה של אדם העומד בפניי צורך רפואי בהחדרת מחט, אלו הם כמה מהגורמים שעלולים להופיע גם יחד:

בעקבות אירוע טראומתי:

יש אנשים או ילדים שחוו אירוע שנחווה קשה מכדי שיכלו להכיל שקשור במחטים למשל אחות שהחדירה את המחט יותר מדי פעמים כי לא צלחה במציאת המקום הנכון, או אירוע רפואי טראומתי אחר בו הייתה מעורבת מחט.

פחד מאובדן שליטה:

לעמוד בסיטואציה בה אדם אחר מחדיר מחט לגוף שלנו היא לא נוחה עבור רובם, אבל יש כאלה שאצלם יש קושי עצום מכך בגלל הפחד מחוסר השליטה שיש להם באותו רגע והיותם “נתונים לחסדיו” של אדם אחר. כשאדם אחר מחדיר אלינו מחט עלינו לתת בו אמון וקושי בלסמוך עלול להגביר את הפחד.

רגישות גבוהה או פחד מכאב:

יש אנשים להם יש רגישות גבוה יותר לכאב בגלל מערכת עצבים רגישה יותר. חלק מהאנשים מאד פוחדים מכאב ומנסים למזער את המפגש איתו. “הכאב נחווה ככל כך לא מתקבל על הדעת שהאדם לעולם לא ימסור את עצמו לכאב מסוג זה מתוך בחירה”, (ד”ר מאקגי)

פחד מהפחד:

חלק מהאנשים מפוחדים כל כך ממחטים עד כדי תגובה של ירידה חדה בלחץ הדם ועלפון. תגובת חרדה זו מעוררת פחד שזה יקרה שוב ואותו פחד רק מגביר את הפחד וכן הלאה.

רגישות לגועל:

אנשים שסובלים מפוביות שקשורות למראות גרפיים כמו דם או נוזלי גוף עלולים גם הם להירתע ממראה המחט החודרת לגוף. [1]

הקשר בין פחד ממחטים לOCD

התגלה קשר מחקרי בין פוביות ספציפיות לבין רגישות גבוהה לגועל, למשל מחרקים מראה של פציעות או זריקות. מחקר אחר מצא כי חלק מהתסמינים של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית OCD כוללים בין היתר גם רגישות לגועל בעיקר סביב זיהומים או מחלות. עם זאת לא נמצאו מחקרים שמציגים קשר ישיר בין פחד ממחטים ל-OCD. [2] כאשר אנחנו מפחדים ממשהו בצורה עוצמתית כל כך המחשבות יכולות להיות מטרידות ופולשניות, ולפעמים יש בהן מהמשותף עם OCD או ש-OCD נלווה לפחד ממחטים.

הסימפטומים של פחד ממחטים

מי שמתמודד עם פחד ממחטים עלול להיות רגיש במיוחד ולהרגיש חרדה עזה לכל מראה ואפילו מחשבה על הליך רפואי שכולל התערבות של מחט. עלולה להופיע הרגשה של מותשות ועייפות מתוך המלחמה עם הפחד או הניסיון להימנע מהמחשבות מעוררות החרדה. לפעמים יופיעו התקפי פאניקה שאלו גלים עוצמתיים של תחושה פיזית של חרדה. כאשר מתמודדים עם הפוביה ממחטים יש אצל חלקם נטייה להימנע מלקבל טיפול רפואי מתוך הפחד שתהיה מעורבת בהליך מחט.

סימנים גופניים שעלולים להופיע:

  • עלפון
  • סחרחורת
  • דופק לב מואץ
  • קשיי שינה (למשל לפני בדיקת דם)
  • הפרעות בעיכול כמו בחילה והקאה
  • לחץ דם גבוה

ועוד.

אז איך אפשר לטפל בפחד ממחטים?

לפעמים פשוט אין ברירה, ועלינו להתמודד עם הפחד במיוחד כשמדובר בפחד שעלול למנוע מאיתנו לקבל טיפול רפואי חיוני ובמצבים מסוימים קריטי. ישנן דרכי טיפול שונות שיכולות להועיל ולאפשר יותר חופש ושחרור מהפחד.

  PE טיפול בחשיפה ממושכת:

טיפול הבנוי בשלבים במהלכם המטפל עוזר למטופל להיחשף לגירוי מעורר החרדה בצורה הדרגתית, רגישה וקשובה לקצב שלו. מטרת הטיפול היא להקהות את הפחד עד למצב שבו מסירים את מטען הפחד הכבד וניתן לעשות את הפעולה ממנה המטופל כל כך נמנע וליצור מערכת יחסים חדשה ונטולת פחד עם הגורם המאיים. טיפול זה נחשב לטיפול יעיל ומומלץ להתמודדות עם פחד ממחטים. ניתן לשילוב עם שיטות נוספות על מנת להגיע לרבדים עמוקים יותר של חשיבה ורגש שמניעים את הפחד, למשל CBT. החשיפה נעשית בהדרגתיות, בהתחלה ללא חשיפה ישירה למחטים אלא רק דרך אמצעים עקיפים למשל תמונה או דמיון מודרך.

טיפול CBT

באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי ניתן לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות שגורמים לפחד להמשיך לגדול ולנהל אותנו. על ידי התבוננות על המחשבות, זיהוי העיתוי שבו מתעורר הפחד, העוצמות והתחושות הפיזיות ניתן להכיר את הפחד מקרוב אך הפעם בעיניים של חוקר סקרן ועל ידי יצירת אותו מרחק בריא מהפחד ליצור שינוי בדפוסים ובמערכת היחסים איתן.

 טיפול פסיכולוגי:

בטיפול פסיכולוגי ניתן להביא למודעות את המקור של הפוביה, כיצד נוצרה, באיזה שלב בחיים ומה הוביל להתפתחות שלה. על ידי יצירת קשר ומרחב בטוח עם מטפל עליו אנחנו סומכים ניתן לרפא מכאובים ופחדים רבים, כולל הפחד ממחטים.

איך לעזור לילדים שמפחדים ממחטים?

אצל ילדים אין ספק שהרגישות והפחד יכולים להיות בלתי נסבלים ולהפוך כל זריקה שבשגרה לזירת קרב, זה כואב לכם בלב והם בפאניקה. איך בכל זאת ניתן להקל ולעזור לילדים?  כמה טיפים מאיתנו:

לשקף בכנות מה הולך לקרות: לעולם לא לשקר, גם אם נראה שזה פתרון רגעי טוב. הכינו אותם לזה שהולכים לרופא ולרגע הם ירגישו צביטה שיכולה לכאוב בזרוע אבל היא תעבור ולא ירגישו שום נזק שנגרם להם מהכאב.

להסביר על בריאות: הסבירו לילדים על חשיבות הזריקה וממה היא יכולה להגן עליהם.

הצטיידו בפריטים מנחמים שנותנים בטחון לילד: למשל בובה נעימה ספר כדור או ממתק. הסחות דעת יכולות לעזור מאד באותם רגעים לא פשוטים.

החזקה רגועה: בשכיבה הם עלולים להרגיש חסרי שליטה, לכן ישיבה בחיקכם עם ליטוף ומגע אוהב יוכלו לעזור להם להירגע. אם אתם תשדרו להם רוגע ותצליחו להירגע זה יתרום מאד להרגשה שלהם.

הביאו מכשיר רוטט: יש אנשים שמביאים איתם מכשיר רוטט לרגע שאחרי הזריקה שיוכל קצת להרגיע את הכאב. זה עשוי להועיל פסיכולוגית ופיזית באותם רגעים.

לסיכום

פחד ממחטים הוא נפוץ יותר ממה שאולי חשבתם, אתם לא לבד. אמנם זה פחד שניתן לחיות לצידו עד שמגיעים למצבים רפואיים בהם נדרשת התערבות של מחט ואז לא נותרת ברירה ויש צורך להתמודד.

בפורטל טיפולים מטפלים שמשתמשים בכלים טיפוליים יעילים ומוכחים לטיפול בפוביות ספציפיות, וגם בפחד ממחטים. מטפלי הפורטל בעלי הכשרות מתקדמות ואקדמיות, לב רחב רגישות וסבלנות רבה.

שאלות ותשובות

פחד ממחטים
שתפו

מקורות

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22731-trypanophobia-fear-of-needles

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים