בשנים האחרונות עברתי את התקופה הכי קשה בחיי הבוגרים. בתקופה הזאת הסטרס היה הגורם המרכזי שניהל את חיי וכמעט הצליח לשבור אותי לגמרי.
נאבקתי עם גורמי מתח שונים:
לילות בהם לא ישנתי או 4 שעות בלבד עבדתי מעל 17 שעות ביממה וגם בלילה התקשיתי לישון מהלחץ שקשור בעניינים שלא השלמתי באותו יום.
הייתה לי כל הזמן מעין “חרדה מתונה” שתמיד זמזמה לי כמו זבוב בראש, ויצרה בי אי נוחות ומתח.
סבלתי מהתקפי פאניקה שבהן חשתי מחנק ובכי בלתי ניתן לעצירה, פחדתי להיכשל ושההורים שלי יתאכזבו ממני.
חשתי בודדה מאד והלחץ השתלט עליי יותר, עם זאת היו לי עוגנים ודמויות בחיי שתמכו בי ועזרו לי להבין שאורח חיים כזה הוא בלתי אפשרי ולהאמין שהוא בר שינוי.
אנשים רבים שפונים אלינו מתארים חוויות של שחיקה בעקבות סטרס מתמשך, בעיות בריאות ותחושה כללית של עייפות ותשישות. איך מתמודדים עם העומס ותובענות החיים? איך אפשר לתמוך בעצמנו ולחזק את החוסן המנטלי אל מול תחושות הלחץ? ואיך ניתן להימנע מראש ממצבי סטרס כרוני?
מהו סטרס?
סטרס או בעברית לחץ נפשי, הוא האופן שבו המערכת שלנו מגיבה אל מול גירוי שנחווה מאיים ומלחיץ. זה מתרחש לרוב כשאנחנו נמצאים במצב שאנחנו מרגישים שאיבדנו שליטה.
מתח הוא תגובה אנושית טבעית של הגוף כאשר אנחנו עוברים שינויים או עומדים בפניי גירוי מלחיץ, המתח יכול להיות מורגש ברמה גופנית, נפשית רגשית וקוגניטיבית ויש לו השפעות בריאותיות במצבים בהם הוא מתמשך ותמידי. קיימת אבחנה מוגדרת של מצבי שחיקה או באנגלית burnout שנוצרת בעקבות עומס יתר על המערכת לאורך זמן שגורם לקריסה כללית, דיכאון, חרדה, ומערכת עצבים רופפת. מי שחווה שחיקה יכול לתאר קושי לצאת מהמיטה חוסר טעם וקושי לתפקד. אימוץ של הרגלי חיים מאוזנים, הקשבה לגוף ולנפש והאטת קצב החיים יכולים לתרום משמעותית למניעת מצבים כאלה והפחתה של סטרס קיים.
הגורמים ללחץ נפשי
לחץ היא תופעה טבעית ואנושית, ברמות מתונות היא אפילו חיונית ליצירת הנעה לפעולה מקדמת. כאשר לחץ הופך לעומס לא סביר ומתמשך אז מתחילים הקשיים. אל אף שלחץ היא תופעה שלא פוסחת על אף אחד, הגורמים והעוצמה שלה עלולים להשתנות מאדם לאדם. למשל אדם אחד מופעל ומתוח מאד מהמתנה בתור לסופר והאחר שם אוזניות שומע מוזיקה ורואה במצב הזה חוסר נוחות חולפת. אלו כמה מהטריגרים הנפוצים להפעלה של סטרס אצל אנשים:
- מאבקים כלכליים והישרדותיים, עוני ומחסור
- עומסי החיים, עבודה, משפחה וניהול משק בית. לכל אדם יש קיבולת משלו לרמת עומס שהוא מסוגל לשאת, כאשר מפלס העומס כבד מדי עבורו לאורך זמן זה עלול להוות טריגר לסטרס כרוני.
- משבר אישי כמו אובדן של אדם קרוב או משבר נפשי.
- משברים קולקטיביים כמו מגיפה או מלחמה.
השפעת לחץ נפשי על הגוף
תסמיני לחץ עלולים להיות בעלי השפעה שלילית על המחשבות, התנהגות, על הנפש וגם על הבריאות הפיזית. למעשה, לסטרס יש השפעה כמעט על כל מערכת בגוף האדם:
- מערכת השרירים (כיווץ, ומתח שרירי)
- מערכת נשימה (קשיי נשימה, סרעפת מכווצת)
- מערכת הדם והלב
- מערכת אנדוקרינית (ייצור יתר של “הורמוני הלחץ” כמו אדרנל או קורטיזול)
- מערכת העיכול (קושי לעכל, כאבי בטן, צורך להתפנות שלשלולים וכדומה)
- מערכת העצבים
השפעה של סטרס כרוני לאורך זמן היא הרסנית כלפי הגוף ועלולה לגרום להופעה של תסמינים פיזיים שונים בטווח הרחוק למשל:
- בעיות בלב
- השמנה ומחלות סכרת
- עייפות ותשישות, קשיי שינה
- מדדי לחץ דם גבוהים
- בעיות במערכת העיכול
- מחלות אוטואימוניות
- מחלות פסיכוסומטיות
ועוד.
מה התסמינים שמעידים על סטרס כרוני?
“זה ממש הכה בי הגילוי הזה. פעימות הלב המשתוללות תמידית, המחשבות שטסות לי בראש, האישיות הקופצנית וחוסר הנחת התמידי האופן שבו התנהגתי ודיברתי, כל זה נבע מלחץ מתמשך ותמידי”.
על מנת לזהות סטרס קודם כל נזהה את התופעות הגופניות:
- בחילות
- הזעות
- מיחושים, לחץ וכאב בחזה
- כאבים בעיניים או עוויתות
- עוותיות, והתכווצויות שרירים
- עצירויות או שלשול
- התקפי חרדה
- נשירת שיער
- אצל אישה- הפרעות במחזור החודשי ושיבושים הורמונאליים
אפשר לומר שחוויה של סטרס היא הוליסטית, בדומה לתופעות נפשיות אחרות, היא מערבת גוף ונפש. כאשר אנחנו חווים סטרס לאורך זמן עלולים להופיע תנודות חריפות במצב הרוח, מחסור אנרגיה או תחושת חוסר טעם, תשישות נפשית ועוד.
מבחינה קוגניטיבית התנהגותית נוכל גם כן לזהות שינויים שליליים כמו למשל:
- בלבול, ערפול וקושי לקבל החלטות
- קשיי ריכוז
- דאגנות כרונית או פחד מגורם לא ידוע
- קשיים והפרעות בזיכרון
- רגזנות יתר, מתרגז בקלות
- כסיסת ציפורניים
- נעילת לסתות, חריקת שיניים
- ירידה של חשק מיני
- חוסר או עודף תאבון
- עישון ושתייה מופרזת
- חוסר שקט, קושי להרגע
- רגישות גבוה מאד נטייה לבכות הרבה
- ירידה תפקודית
- בזבזנות יתר
ועוד.
התמודדות עם לחץ נפשי
לפני שנמהר להרגיש שאנחנו “לא בסדר”, חשוב לברר מה הרגלי החיים שלנו שעלולים לגרום לנו להיות רגישים יותר לסטרס. אלו כמה מהם:
- שינה לא מספקת בלילה, שינה בשעות מאוחרות מדי
- צריכת מסכים מגוזמת ובפרט לפני השינה
- תזונה לא מאוזנת אכילת מזונות שיוצרים סטרס במערכת העיכול או חוסר צריכה של אבות מזון נחוצים.
- הרגלי צריכה של תכנים (בעיקר במסכים) שמעוררים סטרס
כל אלו הם הרגלים שניתן לשנות ולהשפיע על הנפש דרך הגוף וההתנהגות ובכך לאזן את מצב הרוח.
כאשר ישנו גורם מעורר לחץ שאינו בשליטתנו, כמו תינוק חדש, מעבר דירה או פרידה, חשוב וכדאי ללמוד וליישם כלים להרגעה עצמית ולפי הצורך להיעזר באנשי מקצוע.
ישנם אנשים שאצלם יש נטייה מוגברת לחוות סטרס ואף לפתח תסמינים של סטרס כרוני, במצבים אלו כדאי יהיה לפנות לעזרה מקצועית וללמוד כלים להרגעה, וויסות עצמי שינוי דפוסי חשיבה/הרגלים ועבודה רגשית. ניתן לפנות לטיפול פסיכולוגי אצל מטפל מוסמך, רצוי מישהו שהתמחה בטכניקות של עבודה עם סטרס ובעל נסיון טיפולי בכך.
טיפולי CBT מתמקדים ברגש, התנהגות חשיבה והקשר ביניהם. בהקשר של סטרס בטיפול אפשר לעשות שינוי שלוקח בחשבון את כל ההיבטים האלה במקביל, הטיפול הוא ממוקד ואפשר לראות תוצאות במהרה. טיפולי CBT יכולים לתרום רבות בטיפול במצבים של סטרס והוכחו מחקרית כיעילים בטיפול במצבים אלו ביחס להתערבויות טיפול אחרות. [1]
טיפים להרגעה של לחץ נפשי
כאשר נוצר סטרס מתמשך ויש הרגשה שהלחץ עולה על גדותיו, אנו עלולים להרגיש שקשה לנו לשוב למצב מאוזן ורגוע. מצבים אלו דורשים תכנית שתכלול את כל ההיבטים פיזי נפשי רגשי תפקודי והתנהגותי, יציאה ממצבי סטרס יכולה לקחת זמן אצל חלקם ואצל חלק אחר מהאנשים מספיק שינוי קטן באורח החיים וכבר יש שיפור, הכל תלוי במוטיבציה לשנות ובאישיות.
כדאי לפתוח את עצמנו לשינויים באורח החיים, ולבוא עם מוכנות להיטיב עם חיינו בצורה מלאה, גם אם זה אומר לוותר על הרגלים או עיסוקים ולאמץ חדשים.
איך אנחנו יכולים לעזור?
בפורטל טיפולים תוכלו למצוא מטפלים שעובדים בגישות CBT מתקדמות שיוכלו לתת לכם למענה שלם ומעמיק אך יחד עם זאת ממוקד ויעיל למצבי סטרס חרדה ומצוקה שונים. מטפלי הפורטל בעלי נסיון עשיר תארים מתקדמים והרבה לב. כל מטפלי הפוטל מתמחים במתן טיפולי CBT מתקדמים.