“האם אני לסבית אם אני אוהבת נשים אבל יצאתי רק עם גברים?” או “איך אני יכול לדעת אם אני דו מיני אם קיימתי רק יחסי מין עם גברים ולא נשים?” “האם אני הומו גם אם מעולם לא נישקתי גבר?”
כולנו בטוחים במאת האחוזים מה צבע העיניים שלנו, מה הגובה שלנו, מה מידת הנעליים שלנו, אך מה קורה כאשר הנטייה המינית שלנו לא ברורה לנו עד הסוף? מהי נטייה מינית? איך נדע מה הנטייה שלנו?
מהי נטייה מינית?
נטייה מינית היא ההגדרה למי אנחנו נמשכים בעצם? עם איזה מגדר היינו מעוניינים לקיים מערכת יחסים? למי אנחנו נמשכים מבחינה רומנטית ו\או מינית? קיימות נטיות מיניות שונות, עם השנים התווספו עוד סוגים של הגדרות של זהות מינית הכוללות את נושא המגדר. אלו הם ההגדרות העיקריות והנפוצות ביותר: הומוסקסואליות (משיכה אל אותו מגדר כמו שלנו), הטרוסקסואליות (“סטרייט” משיכה למגדר שונה משלנו), ביסקסואליות (משיכה לשני המגדרים) וא-מיניות (אי משיכה מינית או חוסר עניין במשיכה מינית באופן כללי).
הגורמים שמשפיעים על הנטייה המינית
כשמדובר על נטיות מיניות, הדעות הן רבות ומגוונות. בעבר טענו שנטייה מינית נרכשת מלמידה סביבתית- אך אין לכך ביסוס מדעי. מדענים וחוקרים, שניסו לקשר בין נתונים ביולוגיים, גנטיים, סביבתיים ופסיכולוגים, לא הצליחו למצוא קשר חד משמעי בין התנהגות מסוימת לנטייה מינית. כלומר, לא ניתן “ללמד” נטייה מינית. עם זאת, ישנם גורמים ביולוגיים מסוימים הקשורים בנטייה מינית הומוסקסואלית:
גורמים ביולוגיים
גנטיקה, תורשה בעברית, משפיעה על אספקטים רבים בחיינו. אחת הדרכים לברר השפעה גנטית היא לערוך מחקר המשווה בין תאומים זהים לתאומים לזהים. תאומים זהים חולקים 100% של גנטיקה ולכן, דרך ניסויים מסוג זה ניתן לברר עד כמה תכונה מסוימת, מושפעת מגורמים גנטיים. על פי נתוני מחקרים שנעשו בנושא, נמצא כי במקרה שתאום אחד הינו הומוסקסואל קיים סיכוי של 32% שהתאום השני יהיה גם הוא הומוסקסואל.
השפעה ביולוגית נוספת היא באמצעות הורמונים. בעת שלבי ההתפתחות הקריטית שלנו כעוברים המוח שלנו נחשף להורמוני מין מסוימים. הטענה על פי מחקרים היא שחשיפה לרמות הורמוני מין (אנדרוגנים) לא טיפוסיות במהלך התקופה הזו עשויה להשפיע על הנטייה המינית.
בנוסף, נחקר נושא סדר הילודה (מחקרם של בלנשרד ושרידן 92). בקרב גברים סדר הילודה משפיע על הסיכויים לנטייה הומוסקסואלית- אצל אחים עם שלושה או ארבעה אחים גדולים יותר הסיכויים כמעט כפולים מכאלה עם פחות אחים גדולים.
גורמים פסיכולוגיים וחברתיים
ישנן טענות, יותר נכון, מיתוסים הטוענים כי הסיכויים להיות בעל נטייה מינית הומוסקסואלית גבוהים יותר כאשר אתה בן להורים במערכת יחסים הומוסקסואלית, או לאחר טראומה מינית שנוצרה על ידי אדם מהמגדר המנוגד, או כתוצאה מחוויית ניתוק רגשי או אלימות מצד הורה במגדר מסוים- אך הקשרים בין נטייה מינית לטענות אלה לא הוכחו באופן חד וחלק. מחקרים רבים נעשו בנושא אך כשלו במציאת קשר סיבתי בין הנסיבות המצוינות לעיל לבין הגדלת הסיכויים להיות בעל נטייה מינית מסוימת.
סוגי נטייה מינית
הטרוסקסואליות-
ההגדרה של הטרוסקסואליות אומרת שאנו נמשכים לבני המין השני. בסלנג מכנים את הנטייה “סטרייט”.
הומוסקסואליות-
ההגדרה של הומוסקסואליות מתכוונת לכך שאנו נמשכים לבני המין שלנו. לרוב המונח “גיי” מתייחס לגבר שנמשך לגבר מבחינה מינית, ו”לסבית” לאישה הנמשכת לאישה באופן מיני.
ביסקסואליות-
ההגדרה של ביסקסואליות, מתייחסת לנטייה להמשך לשני סוגי המגדרים, לבני המין שלנו ולבני המין השני.
א-מיניות-
ההגדרה של א-מיניות אומרת שאנו לא נמשכים או מוצאים עניין מיני בסיטואציה ארוטית עם אדם אחר. אין זה אומר שא-מיניים לא חווים משיכה מסוגים אחרים לאנשים אחרים, יש להם רגשות רומנטיים לאחרים ורוצים קרבה וקשר. אנשים רבים שמגדירים עצמם א-מיניים מעוניינים במערכת יחסים רומנטית ואוהבת, אך לא מעוניינים במרכיב המיני שלה.
נציין שחלק מאיתנו מזדהים באופן מאוד ברור עם הגדרה מסוימת וחלק מרגישים שמדובר במנעד רחב יותר ולא מזדהים עם הגדרה מסוימת. עם הזמן החברה מגלה יותר ויותר מודעות לקיום הגדרות ביניים.
מה ההעדפה המינית שלי?
כל אחד מאיתנו הוא שונה ומיוחד. חלקנו נדע מגיל מאוד צעיר לאיזה מגדר אנו נמשכים אם בכלל באופן ברור, חלקנו נזדהה עם הגדרה מסוימת ונשנה אותה במשך הזמן וחלקנו נרגיש שאנחנו לא מזדהים עם שום הגדרה או תבנית. קודם כל, חשוב להבין שזה בסדר לא להחליט ולא להגדיר את עצמנו. מותר לנו להרגיש מזוהים עם הגדרה ספציפית, מותר לנו לא להחליט, מותר לנו להתנסות- הכל לגיטימי. רק אתם יודעים מה אתם מרגישים בפנים, מה הלב שלכם אומר לכם. העצה שלנו, היא להיות קשובים לעצמכם. לנסות להנמיך את הקולות השיפוטיים והביקורתיים שקל לנו להשמיע לעצמנו ולהגביר את הקולות המקבלים והמחבקים.
שינוי נטייה מינית
פעמים רבות אנו שומעים על ניסיונות לשנות נטייה מינית (ברובן מדובר על שינוי מנטייה הומוסקסואלית להטרוסקסואלית). מעבר לכך שהניסיונות הללו לשנות את הנטייה עלולות לגרום לנזק נפשי וטראומה עבור אלה שנכפה עליהם לשנות את נטייתם, ארגוני בריאות הנפש הגדולים בארצות הברית טוענים כי אין השפעה לניסיונות האלו.
אנשים רבים מרגישים שנולדו עם נטייה מינית מסוימת. חשוב שנפנים, שכל נטייה היא מקובלת. כל תחושה היא לגיטימית. כל אחד מאיתנו רשאי לממש את המשיכה שלו באופן גלוי. חשוב לקבל את עצמנו כמו שאנחנו, נטייה מינית הינה תכונה אנושית שהיא חלק מכלל התכונות והאפיונים שלנו.
הנטייה מינית היא חלק ממי שאנחנו
כל אדם הוא עולם ומלואו, עם רגשות שונים, עם תכונות רבות המייחדות אותו, עם תחביבים, עם אהבות ועם חלומות משלו. נטייה מינית היא חלק מהתכונות האלה. קבלה עצמית היא המתנה הגדולה ביותר שאנחנו יכולים להעניק לעצמנו! עצתנו האוהבת אליכם, היא לחיות את חייכם על פי הדרך שמתאימה לכם ביותר, וכן, זה כולל גם להרגיש שלמים עם הנטייה המינית שלנו ולפעול על פי הצרכים והרצונות שמתאימים לנו בדיוק.
הנטייה המינית היא תכונה שקיימת בכל אחד מאיתנו. בין אם אנו נמשכים לבני המין השני, לבני המין שלנו, לא חשים משיכה מינית כלל או לא מעוניינים בהגדרות- נזכור שכל נטייה היא מקובלת. תהליך קבלה עצמית הוא מורכב אך משתלם! לכן, חשוב שנזכיר לעצמנו לאהוב ולקבל את עצמנו ואת הסובבים אותנו ולהוות סביבה בטוחה לחקר העצמי.
במידה ואתם חווים קושי סביב הנטייה המינית, חשים בלבול או מצוקה, אנו ממליצים לכם לא להישאר לבד ולפנות לטיפול. קיימים מגוון טיפולים בהם מטרת הטיפול האי קבלה עצמית וחיבור לקשיבות ולקול אותנטי משלנו כמו למשל ACT טיפול בקבלה ומחוייבות. טיפול קבלה ומחוייבות יוכל להתאים במיוחד למי שיש לו שאלות לגביי הזהות שלו והדרך בה הוא מעוניין לחיות את חייו. ההתמודדות עם סוגיית היציאה מהארון היא מורכבת וטיפול זה מסוגל לסייע בליווי התהליך דרך השלבים והאתגרים עד להתייצבות פנימית ומציאת הדרך האותנטית שלכם.
המטפלים בפורטל שלנו עברו הכשרות שונות ומגוונות על מנת להיות הכתובת עבורכם ברגעי הצורך, כל שנותר לכם הוא לפנות למטפל הנכון עבורכם ולהתחיל את הדרך לשלווה הנפשית והיציאה לאור.