“אף אחד לא מבין אותי, אני גם לא יודעת מאיפה להתחיל להסביר בכלל את מה שאני מרגישה” “בכל מבחן אני נכשל או במקרה הטוב, עובר על הקשקש. מה יהיה איתי? אני פוחד שאין לי עתיד” “רוב היום אני לבד. זה לא שאני לא מעוניינת בחברה, אני פשוט באמת לא יודעת איך לייצר קשרים מאפס. איך פוגשים חברים שלא דרך מחשב?” אלו רק חלק מהתהיות הנפוצות שיכולות להעסיק בני נוער. תקופת ההתבגרות עשויה להיות מורכבת ומאתגרת, מוצפת ברגשות וחששות. טיפול רגשי עשוי לסייע לנוער להתמודד בצורה נעימה ובריאה יותר עם התופעות השונות של הגיל. מהו טיפול רגשי? כיצד הוא יכול לסייע? איזה סוגי טיפול רגשי קיימים? כל התשובות במאמר.
מהו טיפול רגשי?
כשאנו חוששים כי לקינו בשפעת או מעלים חום, רובנו נפנה לרופא המשפחה שלנו לקבלת טיפול מתאים. אך כאשר אנו מתמודדים עם תחושות מסוימות או מרגישים מבולבלים, למי פונים? ובכן, כפי שיש טיפול רפואי לגוף, קיים טיפול רגשי לנפש. מטרתו של הטיפול הרגשי היא להתייחס לרגשות שלנו, לסייע ולתמוך בעת התמודדות עם מורכבות נפשית.
החשיבות של טיפול רגשי לבני נוער
אנו שומעים רבות בספרות ובסרטים סיפורי על “מעיין הנעורים”, כמה היו רוצים לחזור להיות נערים, כמה הכל היה יותר פשוט. במבט נוסטלגי, רובנו נוטים לזכור את החוויות החיוביות ושוכחים כמה מורכבת תקופת ההתבגרות. בני הנוער עשויים להתמודד עם מגוון אתגרים המלווים את שנות ההתבגרות שלהם: חיפוש עצמי, רצון להתחייב למסלול מסוים אך בלבול בנוגע לבחירתו, קשיי דימוי גוף, שינויים הורמונליים, סערות רגשיות פיזיים ומנטליים, מעבר בין ילדות צעירה לבגרות וזה רק על קצה המזלג. פעמים רבות תחושות של תסכול, בדידות, בלבול וחוסר הבנה מצד הסביבה מלוות את תהליך ההתבגרות שלנו.
טיפול רגשי, על כל גווניו, עשוי לסייע רבות בהתמודדות עם תחושות אלו. בין אם מדובר בטיפול מבוסס שיח, אמנות או כל שיטת טיפול רגשי אחרת, בני הנוער יוכלו להפיק רבות משיתוף וקבלת כלים נכונים להתמודדות. לעיתים, סביבה ניטרלית וידע מקצועי של המטפל, מהווים מרכיבים קריטיים בטיפול. הכלים החדשים יכולים לסייע לנוער המטופל להתמודד עם אתגרי הגיל בצורה נעימה, מכילה ובריאה יותר. כיצד זה עובד בדיוק?
טיפול רגשי ככלי להתמודדות עם אתגרי גיל ההתבגרות
התמודדויות רבות בחיינו מתחילות מהנפש שלנו. בגיל ההתבגרות, האתגרים עשויים להיות קשים מנשוא עקב שינויים הורמונליים אינטנסיביים, התפתחות מואצת ומהירה- עד כדי כך שלעיתים הנפש של בן הנוער שלנו עוד לא הבשילה מספיק על מנת להכיל את כל אלו. טיפול רגשי מסייע במציאת מזור לחלק מהאתגרים הרגשיים האלו:
- בעיות דימוי גוף
- שינויים במצבי רוח
- מעבר לעצמאות: קבלת הכלים להתמודדות עם המעבר מילד לבוגר הכולל קבלת תחומי אחריות רבים יותר וציפיות חברתיות שונות.
- תחושות חרדה, דיכאון והתמודדות עם התקפי חרדה
- הגדרת העצמי: חיפוש הגדרות אישיות ובניית ה”אני מאמין” בשלל תחומים- אימוץ זהות מגדרית, התמודדות עם נטייה מינית, חשיבה על העתיד וחיפוש פעיל אחר תחומי עניין רלוונטיים, שילוב חברתי, אימוץ עקרונות ודעות וכדומה
- לחץ חברתי, סטרס ולחץ ונפשי
- קשיים בלימודים
- תחושה של בדידות: בני נוער עלולים להתמודד עם תחושה של בדידות, להרגיש כי אף אחד לא באמת מבין מה הם עוברים בנבכי נפשם ולהיוותר עם תחושת תסכול רבה.
התמודדות עם משברים, מחשבות ותהיות רבות כפי שציינו לעיל, עשויה להיות פשוטה ונעימה יותר בעת פנייה לטיפול רגשי. קיימים מגוון סוגים של טיפול רגשי, שיטות שונות, צורות שונות של דינמיקה (כמו מטפל-מטופל, הורים-נער-מטופל, טיפול משפחתי וכדומה) כשהמטרה הבסיסית היא, לאפשר לנער או לנערה להיחשף להיצע ולבחור את הטיפול אליהם הם חשים את החיבור העמוק ביותר.
סוגי טיפול רגשי
טיפול CBT:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי שמטרתו הגמשת היכולת לשהות עם רגשות, ללמוד לזהות מצבים רגשיים ואת הקשר שלהם לדפוסי התנהגות וחשיבה ויצירת שינוי על ידי קבלה עצמית ונוכחות ותרגולים תודעתיים. הטיפול הקלאסי של CBT מבקש לבצע החלפה של דפוסים התנהגותיים באלו הישנים וללמד כלים להתמודדות מסתגלת יותר.
טיפול DBT:
טיפול מבוסס שיח ומיועד למצבי רגשיים קיצוניים, עשוי להתאים למצבים נפשיים של הפרעות מצב רוח. הטיפול מבוסס וצמח מתוך גישת לCBT אך מותאם לאנשים החווים רגשות בעוצמה גבוהה יותר.
טיפול פסיכודינמי:
טיפול ששם דגש על אירועי עבר וזיכרונות, אותם עלינו לעבד בצורה נכונה יותר, להפיק מהם את התובנות, לנטר אחר התחושות ולהבין מדוע אנו מרגישים ופועלים בדרכים מסוימות. בנוסף, מתמקד בקשר מין מטפל למטופל, דפוסי היקשרות והעברה, כדרך לתיקון, שינוי וריפוי.
טיפול בתנועה:
דרך הטיפול בתנועה נוכל להתחבר אל הגוף שלנו, לנסות להבין את התסמינים שאנו חווים, לעבוד על החיבור בין הגוף לנפש בדרכים שונות המשלבות תנועה מרחבית, משחק ושיח שעושה אינטגרציה בין גוף חוויה ונפש.
טיפול באמנות ו\או פסיכודרמה:
טיפול דרך אמצעים אמנותיים מסייע לחיבור עצמי ממבט אחר. דרך עיסוק אמנותי, נוכל להתחבר לרגשותינו ולגופנו בדרך חדשה, לקבל ולעבד את הרגשות שלנו, ולבנות מקום בטוח ויצירתי לפרספקטיבה חדשה ויצירת דרכי פעולה שונות.
טיפול מסוג ACT תרפיית קבלה ומחויבות:
מסייע בקבלת הרגשות שלנו, בהבנה מדוע אנו פועלים בצורה מסוימת וקבלת עצמנו גם במצבים בהם אנו חשים תחושות איומות. בעזרת הטיפול, נוכל לשהות עם התחושות מבלי להגיב בצורה מיידית, להיות קרובים יותר לעצמנו ולהפחית את הביקורת העצמית שלנו.
טיפול מסוג EFT:
טיפול ממוקד רגש. בטיפול ניתן חשיבות עליונה לרגשותינו, נכיר בהם כטריגרים להתנהגויות ונבין כיצד ניתן להפיק מהרגש את התוצר המיטבי שלנו. כיצד נוכל להתאים את ההתנהגות, כלומר את הביטוי החיצוני שלנו, לביטוי הפנימי שלנו שהוא הרגש.
קיימים עוד מגוון רב של סוגים ביניהם טיפול לנוער ולהורים, טיפול משפחתי ועוד אך קצרה היריעה מלהכיל…
מתי לפנות לטיפול רגשי לבני נוער?
ריכזנו עבורכם מספר סימנים המרמזים כי מומלץ לגשת לטיפול רגשי:
שינויים בהתנהגות:
כאשר חשים בשינויי התנהגות הכוללים אלימות, בעיות חברתיות, התדרדרות בלימודים ועוד, אלו עשויים להיות סימנים התנהגותיים לתופעות פנימיות שאינן מטופלות. מתן טיפול נכון עלול להעלים הן את התחושה הפנימית והן את הסימפטום החיצוני.
חרדה ודיכאון:
במצבים בהם בן הנוער שלנו מתמודד עם חרדה ו\או דיכאון, אנו ממליצים להתייחס לכך ולפנות לטיפול רגשי. לעיתים מצבים רגשיים אלו, כאשר אינם מטופלים כראוי, עלולים להחמיר ולהקשות על תפקוד רגשי ופיזי.
שימוש בסמים ו\או אלכוהול:
לעיתים שימוש בסמים ואלכוהול מהווה סימן “לבריחה”, קושי בעיבוד רגשי וצורך לצאת מעצמנו ולחוש שלווים יותר, ולו לרגע. במצבים אלו, מומלץ להבין מהו מקור השימוש בסיוע של מטפל מוסמך. אם אתם חשים כי השימוש הפך תלותי, ייתכן ומדובר בהתמכרות ומומלץ לגשת לתוכנית טיפולית מתאימה יותר.
סטרס ולחץ נפשי:
התמודדות עם לחץ היא טבעית והגיונית בגילאים אלו. עם זאת, כאשר הלחץ גובר יתר על המידה ולא מנוהל בצורה בריאה, הוא עלול ליצור נזקים.
הערכה עצמית נמוכה:
בין אם מדובר בתחושת כישלון או פחד ממנו בפן הלימודי או בדימוי חיצוני ירוד, הערכה עצמית נמוכה יכולה לפגוע בתפקוד וברווחה האישית של הנער. בשלבים אלו של עיצוב האישיות, קבלת הכלים לאהבה עצמית וקבלה עצמית הם קריטיים לחיים בוגרים מלאי ביטחון. לעיתים, הערכה עצמית נמוכה עלולה להוות סיכון לפיתוח הפרעות אכילה, חשוב לשים לב לסימנים המקדימים.
התמודדות עם טראומה:
במידה ואתם חושדים כי ילדיכם עלול להתמודד עם חוויה טראומתית, אנו ממליצים בחום לפנות לטיפול. עיבוד הרגשות בסביבה בטוחה עשוי לשפר את ההתמודדות הרגשית ולהקל על תהליך ההחלמה מהאירוע הטראומתי.
התמודדות עם שינויים דרסטיים:
אובדן, פרידה קשה, מעבר דירה וכדומה הם חלק ממעגל החיים. בעוד אנו, כמבוגרים, לרוב מבינים זאת ומצליחים להתמודד עם הרגשות הכרוכים באירועים אלו, בני הנוער נמצאים בשלבי “אמצע” ולא תמיד מצליחים לעבד ולקבל את הרגשות הכרוכים בכך לבדם.
לסיכום…
תקופת הנעורים שלנו נושאת בקרבה המון התרגשות, פעמים ראשונות, ביסוס העצמי שלנו ועשויה להיזכר כחוויה נעימה ומדהימה. עם זאת, התקופה טומנת בחובה גם אתגרים רגשיים, פיזיים ומנטליים רבים ומורכבים. טיפול רגשי בתקופה זו יכול לסייע לנוער להתמודד בצורה נעימה ומכילה יותר, להפוך את החוויה הזו לחלום מתוק על פני סיוט.
במידה ואתם מרגישים שאתם או הנער\ה שלכם זקוקים לסיוע רגשי בהתמודדות עם תקופה זו, צוות המטפלים שלנו ישמח לסייע. אנו מציעים מגוון רב של סוגי טיפול רגשי, ביניהם גם הדרכת הורים שמטרתה לייצר תקשורת מקרבת ומכילה ביניכם לבין המתבגר, ולסייע בשמירה על שלום בית. כל שנותר לכם הוא לבחור את המתאים ביותר עבורכם ולהתחיל את הדרך לשיפור איכות החיים.