“בתור ילד טסתי הרבה וביקרתי בהמון מדינות, מעולם לא חוויתי חרדה כזו או אחרת טרם הטיסה. אך בגיל 28, משהו השתנה. יצא שצפיתי בסרט “טיסה 93″ שמתאר חטיפת מטוס. לא ידעתי עד כמה הסרט השפיע עליי, עד הרגע שדלתות המטוס נסגרו והחלו בתהליך ההמראה. מבחור שלא חווה קושי או פחד לפני טיסה, הפכתי לרועד, מזיע ונתקפתי פאניקה נוראית שמא יקרה משהו למטוס. האירוע הזה הפך טראומתי עבורי ומאז אני נמנע מטיסות” חרדת טיסות עשויה לפגוש אותנו בכל שלב בחיינו ולייצר קושי רב סביב טיסות, ולעיתים, הימנעות מוחלטת. מדוע חרדת טיסות נוצרת? האם ניתן לטפל באירופוביה? כל התשובות במאמר.
מהי חרדת טיסה?
אירופוביה, אוויופוביה, חרדת טיסה- כולם שמות נרדפים לחרדות נוראיות מלעלות על מטוס. מדובר בפוביה ספציפית. הפחד עשוי להיות משלב ההמראה, הנחיתה, השהייה במטוס ולעיתים האפשרות להינעל בו. התמודדות עם אירופוביה עלולה לייצר מגבלה ולפגוע בתחומי חיים שונים (למשל, מניעה של הזדמנויות בקריירה כאשר העבודה כוללת טיסות או הימנעות מביקור קרובים בחו”ל).
שכיחות החרדה
על פי נתונים, בין 33-40% מהאוכלוסייה מתמודדת עם חרדת טיסות. מתוכם, כ60% מתמודדים עם חרדה טרם ובמהלך הטיסה עצמה, ובין 2.5-5% מתמודדים עם חרדה נוראית הגורמת לתחושת שיתוק. מדובר בשכיחות די גבוהה, אז מדוע זה קורה?
הגורמים לחרדת טיסות
חשיפה לחדשות:
ידיעות על פיגועי טרור, התרסקות טיסות ואירועים מלחיצים, עלולים לעורר בנו פחד שמא אותו אירוע יקרה לנו. הפחדים הללו, עלולים לייצר חרדת טיסות.
פוביות קיימות:
במידה ואנו כבר מתמודדים עם פוביה מסוימת, כמו פחד גבהים, אגורפוביה (פחד לצאת מהבית), קלסטרופוביה (פחד ממקומות צפופים) וכדומה, החרדה עלולה להתעצם בעת טיסה. לדוגמה, אם אנו מתמודדים עם פחד גבהים בחיי היום יום, המחשבה על להיות בכלי פח בגובה של אלפי מטרים מעל הקרקע עלולה להציף בנו תחושות קשות של חרדה ופחד.
התסמינים של חרדת טיסה
כיצד נדע אם אנו או האדם לידנו מתמודד עם חרדת טיסה? נוכל להבחין בכמה סימנים מזהים (מתרחשים טרם הטיסה או במהלך הטיסה עצמה):
- הימנעות מטיסות גם בעת הצורך (כמו למען אירוע חשוב)
- התקפי חרדה לפני בעת ובמחשבה על טיסה
- הימנעות מחשיפה לתכנים המכילים טיסות או אירועים הקשורים בטיסות
- הפרעות עיכול
- סטרס ולחץ נפשי
- רעידות
- קשיי נשימה ו\או נשימה לא סדורה
- הזעה ודפיקות לב
- היאחזות במשענת יד הכיסא בעת הטיסה, עצימת עיניים וניסיון להימנע מלחוות את ההמראה\נחיתה.
לעלות על המטוס בכל זאת
לעיתים “ניאלץ” להתמודד עם החרדה. למשל, תארו לעצמכם מצב בו חבר קרוב מתחתן בחו”ל ועלינו להגיע לאירוע, מה נעשה? השלב הראשון בהתמודדות הוא להכיר בבעיה, כלומר, להעלות למודעות את העובדה שאנו מתמודדים עם חרדת טיסות. ניתן ואף כדאי לשתף קרובים, שיכולים לספק לנו תמיכה והכלה ברגעי הקושי.
בשלב הבא, נסו להעשיר את עצמכם בידע- “ידע זה כוח”. ככל שנדע על המטוס, על יכולותיו וכדומה, יש סיכוי סביר שנפחד פחות ממציאות שסיכוייה להתרחש אפסיים. למשל, אנשים שמפחדים כי המטוס עשוי להתרסק, בוודאי ישמחו לדעת שעל כל 100 מיליון (!) מיילים של טיסה יש סיכוי של 0.01 לאירוע קטלני. אגב, הסיכוי בנסיעה ברכבת עומד על 0.04.
הטיפ החשוב ביותר, הוא לבקש עזרה. פעמים רבות, אנו עשויים לחוות קושי בעת הניסיון להתגבר על החרדה לבדנו. במצבים כאלה, ניתן לשתף את פרטנר הטיסה, צוות המטוס וגם לפנות לטיפול.
טיפול בהפרעה
טיפול במציאות מדומה:
הקונספט הטיפולי נשען על טיפול ב”חשיפה”. כלומר, ככל שניחשף להתמודדות עם החרדות שלנו ונראה כי לא קורה כלום, הכל בסדר ואנו שורדים את חוויית הטיסה המדומה, כך רמת החרדות שלנו תפחת. בארץ ניתן לטפל בחרדת טיסות באמצעות סימולציה, במרכז הרפואי שיבא.
טיפול CBT:
מדובר בטיפול קוגניטיבי- התנהגותי המאפשר לנו לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות. במהלך הטיפול נוכל ללמוד לקבל את הרגשות שלנו, להבין את הדרך בה אנו תופשים את הדברים ולזהות את דפוסי המחשבה שמעצימים את הפחד. נוכל ללמוד יותר על הפחד שלנו, להבין מאיפה הוא נובע, אפילו ללמוד על מטוס ועל טיסות. נצייד את עצמנו בטכניקות חדשות ובכלים חדשים על מנת לשפר את יכולת ההתמודדות שלנו והיכולת לווסת ולהרגיע את הגוף בעת מצוקה.
טיפול EMDR:
טיפול חדשני, שמטרתו עיבוד מחדש והקהיה באמצעות תנועת עיניים. השיטה פותחה בסוף שנות ה80′ והוכיחה כי ביכולתה להפחית עוצמות של חרדה וטראומה. מחקר לדוגמה מראה כי EMDR נמצא יעיל בטיפול בחרדת טיסות.
לסיכום
המטוס הוא כלי מדהים המסייע לנו להתנייד לטייל לעבוד ולבקר בעולם. עם זאת, עבור רבים מאיתנו, חוויית הטיסה עלולה לעורר תחושות קשות של חרדה, עד להימנעות כללית מטיסות או אפילו, צפייה בסרטים הכוללים טיסה. במצבים כאלה, הזכירו לעצמכם כי לא מדובר בגזר דין ויש אפשרות לטפל בחרדת הטיסות!
צוות המטפלים שלנו ישמח לסייע לכם להפחית את רמת החרדה, בעזרת טיפולים שונים ויעילים. כל שנותר לכם הוא לפנות לטיפול המתאים עבורכם, ולהמריא לעבר חיים משוחררים יותר.