חרדת נהיגה: זה הזמן לעלות על הכביש המהיר לטיפול

שתפו

השגרה של רובנו דיי דומה: בבוקר נכנסים לאוטו, שמים את הילדים במסגרות וממשיכים לעבודה. בדרך חזרה הביתה עומדים קצת בפקקים, ואולי עוברים בסופר או עושים כמה סידורים. כך או כך, רובנו מבלים זמן רב בתוך הרכב. 

יש מי שנהיגה באה לו בקלות, אבל גם יש לא מעט גברים ונשים שנהיגה היא לא פעולה פשוטה עבורם, וכל נסיעה ברכב דורשת גיוס של משאבים נפשיים גדולים.
אם את או אתה מתמודדים עם חרדת נהיגה אתם יודעים כמה קשה זה יכול להיות. לפעמים, ההתמודדות כל כך גדולה שאפשר אפילו לוותר על משרה נחשקת בשל הצורך בנסיעה ממושכת, או להימנע ממפגשים חברתיים רק בשל הקושי להגיע אליהם. 

מהי חרדת נהיגה?

חרדת נהיגה היא מצב שכיח יחסית ובו יש לנו פחד לא רציונלי מפעולת הנהיגה. אצל כל אחד ואחת יכולה להיות רמה אחרת של חרדת נהיגה: יש מי שירגישו חוסר נוחות לנהוג בסיטואציות מסוימות, לדוגמה בחושך או במזג אוויר סוער. אחרים יבחרו שלא לנהוג בכלל, גם אם זה מגביל אותם בחיי היום-יום.

חרדת נהיגה, כמו גם חרדה מסיבות אחרות, מתבטאת באופן שונה מאחד לשנייה. למרות זאת, ישנם מספר תסמינים שכיחים יחסית, לדוגמה: (1)

  • תחושת פחד
  • דחף לצאת מהרכב
  • תחושת חוסר התמצאות
  • דופק מהיר, תחושת קוצר נשימה
  • הימנעות מפעולת הנהיגה

האם זה הגיוני?

לא, חרדת נהיגה היא לא ׳הגיונית׳, אבל זה לא הופך אותה לפחות לגיטימית. 

לעיתים קרובות, חרדת נהיגה מתפתחת כתוצאה מהשתתפות באירוע קשה שנהוג לנהיגה: עדות לתאונה, מעורבות בתאונה, מקרה של ׳כמעט תאונה׳, פחד מפגיעה באחרים, מאובדן שליטה, ממציאת מקום חנייה ומהתקף חרדה בזמן נהיגה. 

חרדת נהיגה

נתונים על שכיחות החרדה

מכיוון שלא מעט אנשים החוששים מנהיגה נוהגים בכל זאת, קשה להעריך בדיוק את ממדי התופעה. ההערכה היא שכ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת חשים חרדה ברמה כלשהי בכל הקשור לנהיגה, ושכ-6% חשים חרדה ברמה בינונית-גבוהה. (2)

האם יש הבדל בין גברים ונשים?

ככל הנראה כן. מחקר שנעשה בניו-זילנד ניסה להעריך את ממדי התופעה בקרב גברים ונשים. במחקר בדקו קרוב ל-2,500 גברים ונשים בגילאים 55-72. מנתוני המחקר עלה כי חרדה מנהיגה נמצאה בשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים (3). 

האם אפשר להתמודד עם חרדת נהיגה ללא עזרה מקצועית?

חרדת נהיגה היא לא דבר אחד: היא יכולה להיגרם מסיבות שונות, ברמות חומרה שונות ולהגיב לטיפולים ושנים. יש כאלה שמקור החרדה שלהם הוא כתוצאה מחוויה קשה שעברו, כמו תאונת דרכים, ויש כאלה אשר מקור החרדה הוא מסיבה אחרת, כמו לדוגמה חוסר ביטחון עצמי במיומנות הנהיגה, או הפחד מללכת לאיבוד.

מכיוון שכל אחד עשוי לפתח את החרדה מסיבות שונות, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית, אצל מטפל או מטפלת המנוסים בטיפול בחרדות המפריעות לשגרת החיים.
מטפל מקצועי יוכל לעזור בהבנת מקור החרדה, ויסייע לרכוש כלים מעשיים להתגבר עליה.

אילו טיפולים פסיכולוגיים יכולים לסייע?

צעד ראשון: להחליט לטפל

כשמשהו מפריע לנו לנהל שגרת חיים תקינה, כמו למשל פחד כלשהו או הרגל רע, יש חשיבות רבה בלהודות שהדבר מפריע לנו ולהחליט לטפל בזה. זה הצעד החשוב ביותר: אנחנו יכולים לשאת איתנו חרדות במשך שנים ארוכות ללא טיפול. כך, עולה הסיכוי לפתח ׳הימנעות׳ מנהיגה ולקבע דפוסים שקשה יותר לשנות. 

טיפול CBT – הטיפול המומלץ ביותר

טיפול CBT, או טיפול קוגנטיבי-התנהגותי, הוא הטיפול שנמצא היעיל ביותר בטיפול בחרדות (4) מגורם/סיטואציה ספציפיים, מה שמכונה פעמים רבות ‘פוביה’.

הגישה הטיפולית ב-CBT מתמקדת בפתרון בעיות ממשיות המפריעות לחיי היום-יום תוך זמן קצר. 

חשוב לדעת כי לא כל מטפל בפסיכותרפיה מטפל גם בגישת CBT, כך שבמידה ותבחרו בטיפול הממוקד יש צורך לוודא כי המטפל או המטפלת שלכם הוא אכן מטפל מוסמך בעל רישיון שמשתמש בגישה טיפולית הזו.

טיפול CBT הם קצרים (כוללים עד 15 מפגשים בדרך כלל), מתמקדים באימוץ דפוסי חשיבה מבריאים וכוללים תרגול גם בבית וגם בקליניקה. 

טיפול תרופתי

הטיפול באמצעות CBT נמצא כטיפול הטוב ביותר למצב של חרדת נהיגה. אם למרות הטיפול נשארה תחושת החרדה, לעיתים המטפל/ת ימליצו להוסיף טיפול תרופתי. בחירת טיפול זה תעשה ביחד עם רופא או רופאה מומחים לתחום בריאות הנפש. ישנם אנשים שמרגישים טוב יותר עם הידיעה שיש תרופה שיכולה לסייע להם להתמודד עם הקשיים איתם הם מתמודדים. הטיפול לא חייב להיות קבוע. 

טיפול במציאות מדומה (טיפול ב- VR)

טיפול במציאות מדומה VR

בשנים האחרונות מתפתחת גישה טיפולית בכל הקשור להפרעות חרדה: טיפול בהפרעת החרדה באמצעות שימוש במכשירי מציאות מדומה. (5)

מכשירי המציאות המדומה מוכרים לנו בשביל השימוש בהם למשחקים, אבל הם גם משמשים לתחומים אחרים, כמו התחום הטיפולי, או ביצירת סימולציות מקצועיות, כמו לדוגמה סימולציות לטייסים.

מכשירי המציאות המדומה מאפשרים לייצר סימולציה של סביבה המדמה את המציאות. באמצעות הסביבה המדומה שנוצרה במכשיר, המטפל יכול לסייע למטופל/ים להבין מה בדיוק בחווית הנהיגה מפחיד אותם, ולהתגבר עליהם בסביבה מבוקרת. 

המטפלים המוסמכים של מכון טיפולים קוראים לכם לפנות לטיפול מקצועי אם את או אתה מתמודדים עם חרדת נהיגה. זכרו, החרדה לא רק פוגעת באיכות החיים ובנפש שלכם, היא גם גובה מכם מחירים מקצועיים וחברתיים. בחלק גדול מהמקרים, סדרת טיפולים קצרה יכולה להביא להקלה משמעותית.

 

(1),(2),(3),(4), (5)

אישה נוהגת
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים