דמיינו שאתם נוהגים באוטו, הכביש פנוי, ואתם עסוקים במחשבות. פתאום, ללא כל התראה מוקדמת, רכב מהנתיב השני חוצה את קו ההפרדה ודוהר לעברכם, תחושת פחד נוראית משתלטת עליכם, אתם קופאים, הלב מאיץ, הנשימה נעצרת. נורא? כך מרגישים אנשים בזמן התקף חרדה.
למעשה, התקף חרדה הוא תחושת פחד פתאומית ועוצמתית שגורמת לתגובות גופניות משמעותיות. בניגוד לדוגמה של תאונת הדרכים, בזמן התקפי חרדה, לא קיים איום אמיתי או אפילו סיבה ברורה לחרדה. כשהתקף כזה קורה, נוכל לחשוב שאנחנו מאבדים שליטה, חווים התקף לב או אפילו עומדים למות.
חמישה טיפים לטיפול מיידי בהתקף חרדה
התקפי חרדה בדרך כלל מתעוררים פתאום, ללא אזהרה, ויכולים לקרות בכל זמן ומקום – אפילו תוך כדי שינה. הנה חמישה טיפים שיעזרו לכם להתמודד עם התקף החרדה כשהם מתרחשים.(1)
- הזכירו לעצמכם שההרגשה שלכם, מפחידה ככל שתהיה, היא סימן לחרדה – לא לאיום אמיתי.
- נסו לתרגל נשימה רגועה, עמוקה ואיטית דרך האף.
- אל תנסו לחפש הסחות דעת. נסו להמשיך ולעשות את מה שעשיתם קודם. חשוב להישאר באותו המקום והמצב עד שהחרדה חולפת.
- התעמתו עם הפחד. אם לא תברחו מהסיטואציה המאיימת, תוכלו לאפשר לעצמכם לגלות ששום דבר רע לא הולך לקרות.
- מצאו מישהו מוכר, שיעזור וירגיע אתכם.
ההבדלים בין התקף חרדה להפרעת חרדה
בעוד שהתקף חרדה הוא בדרך קצר, ומשך בין שתיים לחמש דקות, הפרעת חרדה היא מצב ממושך יותר שיכול להתפתח לפעמים כתוצאה מאותם התקפי חרדה ממש. לכן, אם אם חווים לחץ קבוע ותמידי, וחוששים מהתקף החרדה הבא, ייתכן ואתם סובלים מהפרעת חרדה. במצבים כאלה, תוכלו למצוא את עצמכם אובססיבים לגבי מציאת הסברים להתקף, או נמנעים מפעילויות שעלולות לעורר אותו שוב. ניתן לקרוא עוד על חרדות באתרנו.(2)
גורמים להתקף חרדה
למרות שזה לא לגמרי ברור מה גורם להתקפי חרדה, אנחנו יודעים שלתורשה, תחושת לחץ גדול, הבדלי אופי וגם לשינויים במבנה המוח יש השפעה על היווצרותם.
למעשה, בהתקפי חרדה, הגוף שלנו מגיב ממש כמו שהיה מגיב לו היה בסכנה אמיתית. לכן, בעצם, אפשר להבין שכלל הסימנים, הרגשות והמעשים שלנו נובעים מתגובה אבולוציונית שמטרתה להגן עלינו מאיום. תוכלו לקרוא עוד על טיפול בחרדות באתרנו.
סימנים להתקף חרדה
ממש כמו שכל אחד מאיתנו מגיב אחרת לסכנה אמיתית, כך גם התקפי החרדה משתנים בין אנשים שונים. עם זאת, ברובם נראה שהתסמינים מגיעים לשיאם תוך מספר דקות וגורמים בסופו לעייפות משמעותית.(3)
סימנים פיזיים להתקף חרדה
להתקפי החרדה סימנים גופניים רבים שאפשר להרגיש במהלכם. דפיקות לב חזקות ומהירות, הזעה מרובה, רעידות, קוצר נשימה או לחץ על חזה והגרון, צמרמורות, בחילה, כאבי בטן, כאבי חזה או ראש, סחרחורת ותחושת עילפון ועד “ניתוק” מהסביבה, הם רק חלק מהרשימה.
סימנים קוגניטיביים
התקפי חרדה מלווים בסימנים נפשיים רבים, כמו תחושת “סוף העולם” או סכנה משמעותית, לצד פחד מאבדן שליטה ואפילו ממוות. אחד מהדברים הגרועים ביותר לגבי התקפי חרדה, הוא תחושת הפחד שמא יגיע אחד נוסף לאחריו. חלק מהאנשים, מפחדים מהתקף נוסף, עד שנמנעים לגמרי מהשתתפות במצבים בהם הוא יכול להתעורר.
ההשלכות של התקפי חרדה
כשאנחנו לא מטפלים בהתקפי החרדה, הם יכולים להשפיע ולהפריע כמעט לכל התחומים בחיינו. לדוגמה, יכול להתפתח פחד מדברים יום-יומיים שגורמים להופעת ההתקפים, כמו שרואים בפוביה מנהיגה או מיציאה מהבית. כמו כן, חלק מהאנשים יימנעו ממצבים חברתיים, יסבלו מבעיות במקום העבודה או הלימודים ומקשיים כלכליים כתוצאה מהתנהגויות שהבסיס אליהן הוא חרדה.
מעבר לכך, מחקרים מצאו שהתקפי החרדה יכולים לגרום להופעתם של מצבים נפשיים נוספים עם הזמן, כמו דכאונות, התמכרויות לאלכוהול וסמים ואפילו לעליה בסיכון להתאבדות.(4)
מטמיעים דפוסי חשיבה חדשים
התקפי חרדה מתאפיינים בתחושה פחד גדולה. ללא טיפול מתאים, הם עלולים לקרות פעמים נוספות ולהפריע לנו לחיות את חיינו בסיפוק שמגיע לנו.
אם את או אתה מוצאים את עצמכם מתמודדים עם תסמיני חרדה שפוגעים באיכות החיים, אל תתמודדו איתם לבד! אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו. יחד, נעזור לכם להחזיר את השליטה על חייכם באמצעות טיפולים מוכחים מחקרית על ידי צוות של אנשי ונשות מקצוע מוסמכים ומנוסים עם השכלה גבוהה בתחום בריאות הנפש ורישיון משרד הבריאות.