חוסן נפשי: מה עושה אותו כל כך חשוב?

שתפו

אורי (שם בדוי) בן ה-12 חי עם אמו ושני אחים. האב הורחק מהבית בגלל התנהגות אלימה שלו בכמה אירועים אליהם נחשף אורי. נותק הקשר של האב עם משפחתו. אורי סובל ממצבי רוח ירודים בבית הספר, נוטה לריב הרבה עם אחיו וזקוק לדמות כלשהי לדבר איתה. אורי הגיע בנסיבות אלו לטיפול. בטיפול אורי הצליח עם הזמן ליצור אמון במטפל, והחל לראות בו דמות חזקה איתה יש קשר בטוח ומיטיב, כפי שמעולם לא חווה מצד אביו. מטרת הטיפול הייתה לחזק את אורי בעיקר סביב נושא החוסן הנפשי, בגלל בטחונו העצמי הירוד והתגובות הרגשיות שלו, של דכדוך וזעם שהעידו על מצוקה שהשאירו בו האירועים אליהם נחשף.

הטיפול עבד בשני ערוצים מרכזיים- חיבור מחודש לכוחות של אורי, למשל כמו יכולות הרישום המפותחת או משחקי החשיבה שהיו לו לחוזקה. בכל טיפול אורי נשאל על ידי המטפל מה היה לו נעים לעשות השבוע, מה היו “הניצחונות” שלו וההצלחות ומה הוא רוצה שיקרה בשבוע. אורי למד לתכנן, להציב מטרות ולהכיר את עצמו טוב יותר. הערוץ השני של הטיפול היה חיבור של האם והאחים לחוויה של אורי שלא תמיד הייתה מובנת להם, למה עומד מאחורי הזעם שלו ואיך אפשר לתקשר איתו בצורה מטיבה יותר.

בהמשך, אורי התחזק, כמות הריבים פחתה, ואורי יכל לסמוך על עצמו טוב יותר כי גילה שהעולם הוא אולי לא מקום כל כך מאיים כמו שהרגיש קודם.

מהו חוסן נפשי?

חוסן נפשי הוא התוצאה של תהליכי הסתגלות למצבי חיים מאתגרים.  במקרים של חוויות חיים מורכבות חוסן נפשי מסייע לתעל את הקושי להזדמנות והתפתחות. חוסן נפשי נבנה בהדרגה במהלך החיים ומורכב מכל סך היכולות והאסטרטגיות שרכשנו על מנת להתמודד עם מה שמאתגר אותנו. יכולות התורמות במיוחד לחוסן הנפשי הן גמישות מחשבתית, ויכולת להשהות תגובה אל מול מצבי משבר, לחץ או מתח. חוסן נפשי גבוהה ינבא יכולת טובה יותר להתמודדות עם קשיים נפשיים בעיקר. ניתן לתרום לפיתוח של חוסן נפשי גם כאשר הוא ירוד באמצעות דרכים שונות.

החשיבות של חוסן נפשי להתמודדות עם משברים

חוסן נפשי הוא היכולת שנותנת לאדם את הכוח המנטלי להתמודד עם לחץ ומצבי משבר. העובדה שאדם הוא בעל חוסן נפשי גבוה לא אומרת שהוא לא יחווה מצוקות ומשברים בחייו, כמו חרדה או מצבי משבר נפשי אחרים. עם זאת, חוסן נפשי יכול לעזור להתמודד טוב יותר עם אותם משברים ולצאת מהם מחוזקים. בעלי עמידות נפשית גבוה נוטים ללמוד מהטעויות שלהם, מסתגלים טוב יותר למצבים חדשים ופותרים בעיות בקלות יותר.

בנוסף, חוסן נפשי מגביר את היכולת של אדם להסתגל לשינוי או מצבים של עמימות. אנשים בעלי עמידות נפשית יגלו יותר גמישות ואורך רוח אל מול מצבים מאתגרים רגשית ונפשית. כמו כן, חוסן נפשי חשוב בהיבט של שמירה על אופטימיות ותקווה.

יצירת חוסן נפש

בניית חוסן נפשי חשובה כדי להפחית האפשרות לפגיעות נפשית כתוצאה מאירועים שונים, לעזור ביצירת יציבות פנימית, ולחיות את החיים לא רק כדי לשרוד אלא כדי לחיות ברווחה ותחושת סיפוק.

חיזוק חוסן נפשי הוא אפשרי גם במקרים בהם רמת החוסן הנפשי איננה גבוה. הגברת החוסן הנפשי יכולה להיעשות דרך תרגולים מסוגים שונים ואימוץ דרכי חשיבה אבל גם דרך תרגולים פיזיים שתורמים לבריאות הנפשית.

חיזוק הנפש מתחיל מבפנים, בפיתוח תחושת יציבות, מתוך הקשר עם עצמנו, וחיזוק תחושת מסוגלות.

למעשה, הכל מתחיל בהרגלים היום יומיים ו”הקטנים”, שינה איכותית תזונה טובה והקדשת זמן יום יומי למשהו שמסב הנאה, רוגע, מאפשר התכנסות וחיבור לעצמנו.

פיתוח חוסן נפשי קשור גם בדפוסי החשיבה. בעלי חוסן נפשי טוב מסוגלים לבחון את המחשבות השליליים שלהם מכל מיני כיוונים ומטילים ספק ההזדהות שלהם עם אמונות  ומחשבות שליליים. למשל- “החרדה הזאת לעולם לא תעבור ואף פעם לא אצליח להיות בזוגיות”- אמונה, אותה יש לבחון לפני שמאמינים לה.

מרכיב נוסף ומשמעותי לפיתוח חוסן נפשי קשור במקורות תמיכה מהסביבה. אם אנחנו מוקפים באנשים שמאמינים תמוכים ואכפתיים כלפינו תהיה לנו עמידות טובה ביותר אל מול מצבי משבר וקושי. גם אם מדובר באדם אחד או שניים, כאשר קיימים בחיינו קשרים איכותיים ומזינים, התמודדות עם הקושי נעשית קצת יותר נסבלת.

חוסן נפשי אצל ילדים

אצל ילדים הגורם המרכזי שייקבע את פיתוח החוסן הנפשי הוא רמת התמיכה שהם מקבלים מהבית. למשל, ילד שעבר התעללות או טראומה עלול להיות חשוף יותר לפיתוח של מצבים מורכבים של בריאות הנפש בהיותו מבוגר לעומת ילד שקיבל תמיכה ומענה למצוקה שלו סביב המאורע הטראומתי עבורו.

שנות הילדות הן שנים קריטיות לבניית החוסן הנפשי.

  • ילדים בעלי חוסן נפשי חזק מסוגלים להתאושש ממצב תסכול או כשלון בצורה טובה יותר ומצליחים לחזור ליציבות רגשית מהר יותר.
  • כאשר הקושי או התסכול הזה יופיע שוב בצורות שונות, אותו ילד יזכור שהוא הצליח להתמודד איתו טוב כשפגש בו לראשונה וזה יבנה את תחושת המסוגלות והבטחון העצמי שלו עוד יותר. ילד שמרגיש תחושת מסוגלות ומופיעה מולו בעיה, יהיה לו יותר כוחות ואמונה בעצמו שהוא יכול לפתור אותה ויגדל להיות מבוגר כזה.

על מנת לעזור לילדים לחזק את תחושת המסוגלות ויחד איתה את החוסן הנפשי מומלץ :

  • לתת להם להתמודד עם אתגרים המותאמים לגילם וליכולות שלהם, מצד אחד לא לעשות עבורם את הכל וכן לתת להם להתמודד ומהצד השני גם לא לתת להם להתמודד עם מצבים בהם ידוע מראש שהם יכשלו. במילים פשוטות, לייצר אצלם כמה שיותר חוויות של הצלחה.
  • כאשר מופיע קושי או מצוקה רגשית, כמו למשל בהתקף זעם המאפיין למשל את הפעוטות חשוב לתת לילדים הרגשה שאפשר לסמוך עליכם, שאתם “גב יציב” עבורם, ילד שמרגיש שההורה הוא יציב ועמיד רגשית (גם אל מול ההתקפות שלו עצמו) עשוי להפנים את המודל שקיבל ממנו לתוך האישיות שלו. ובמילים פשוטות, אין כמו דוגמא אישית.

חשוב להעניק לילד תמיכה וליווי במידה הנכונה, מצד אחד לא להזדעזע מכל קושי רגשי שלו או להכנס יחד איתו לחרדה ומצד שני גם לא להפגין אפתיות או אדישות.

 

לסיכום

חוסן נפשי הוא מושג מאד רחב, הוא כולל בתוכו הרבה מרכיבים הקשורים ביכולת החשיבה רמת הפגיעות והרגישות היכולות הבין אישיות שלנו ועוד. כאשר אנחנו חיים את הערכים שלנו, כשאנחנו מקבלים את עצמנו ויודעים להתייחס לעצמנו באהבה וכבוד, אלו דברים שעשויים לעזור בחיזוק החוסם הנפשי.

הכל קשור לקשרים בחיים והקשר החשוב ביותר, הוא שלנו עם עצמנו. בטיפול רגשי המטפל מסוגל לסייע לאדם לחזק את הקשר עם עצמו, לחמול את עצמו, על הקשיים שלו, ולחגוג את הכוחות. בטיפול פסיכולוגי בגישת

בין אתם מתמודדים עם התקפי חרדה, פוסט טראומה או דיכאון, בטיפולי CBT בגישות מתקדמות, יש אפשרות לעבור תהליך של הגמשת החשיבה, לברר מה הערכים שלנו להכיר עצמנו מקרוב, ולתת מקום לחוויה הרגשית.  האלמנטים האלה יכולים לתרום מאד לחיזוק החוסן הנפשי ולתחושת הרווחה היום יומית שלנו.

בפורטל מגוון מטפלים בעלי הכשרות מתקדמות בתחומי טיפול ועם אוכלוסיות שונות. בין אתם זקוקים להדרכת הורים שתעזור לכם לסייע לילד לפתח חוסן נפשי ובין אם אתם בעצמכם מתמודדים עם רגעי משבר וזקוקים לחיזוק והכוונה. אנחנו כאן.

 

שאלות ותשובות

כוח
שתפו

מקורות

https://raisingchildren.net.au/school-age/behaviour/understanding-behaviour/resilience-how-to-build-it-in-children-3-8-years

https://www.verywellmind.com/what-is-resilience-2795059

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים