“בת הזוג שלי תמיד לקחה תרופות שעזרו לה להתרכז ריכוז, בעיקר בתקופות מבחנים והכל היה בסדר. בתקופת מבחנים האחרונה, משהו התחיל להעלות בי חשדות. הרגשתי שהיא ממש תלויה בתרופה שלה ולא רק בלימודים. היא יותר עצבנית לאחרונה, וכשהיא לא לוקחת את הכדור היא ממש תוקפנית וזה מאוד לא מתאים לה. גם שמתי לב שהיא מסיימת את הטבליות שלה מהר יותר מהרגיל. אני קצת חושש שהיא מתחילה להתמכר לתרופות, אבל אני לא בטוח שיש דבר כזה בכלל”
אכן, קיימת התמכרות לתרופות. התמכרות למשככי כאבים ולתרופות היא התמכרות מורכבת ומאתגרת, בפן הרגשי ובפן הפיזי, ועלולה להתפתח בלי שנשים לב. איך מזהים התמכרות למשככי כאבים? אילו תרופות ממכרות? מה הטיפול שניתן להעניק למכור לתרופות? כל התשובות במאמר
מהי התמכרות למשככי כאבים?
התמכרות למשככי כאבים היא סוג אחד מיני רבים של התמכרויות לחומר. ישנם משככי כאבים ותרופות שהשפעתם הפיזית מזכירה את פעולתם של סמים וחומרים אחרים בעלי פוטנציאל ממכר. המשככים הללו, שניתנים לעיתים אפילו ללא מרשם, עלולים לגרום לגוף לפתח סבילות לאחר שימוש ממושך ובכך להעלות את המינון עד לרמה מסכנת חיים. על כן, התמכרות למשככי כאבים, מלבד הקושי הנפשי בהתמודדות עם התמכרות, עלולה להיות סכנה של ממש וחשוב להכיר בה, לאבחן ולהעניק טיפול מתאים.
תרופות ממכרות
טרם נדון בהתפתחות עצמה של ההתמכרות, חשוב להכיר אילו תרופות עלולות להיות בעלות פוטנציאל ממכר.
חומרים פסיכואקטיביים
באופן כללי, חומרים פסיכואקטיביים נצרכים על מנת לשנות את התפקוד המוחי לצורך מסוים, דוגמת שינוי מצב הכרתי טרם ניתוח, או הליך רפואי רפואית או במסגרת שאינה רפואית. מדובר בשם כולל למגוון סוגים של חומרים אשר משפיעה בצורה פסיכואקטיבית. ברמה הרפואית, ניתן להשתמש בחומרים הללו למטרות מגוונות כגון הרדמה, שיכוך כאב (דוגמת אופיואדים), הורדת לחץ דם, הורדת פרכוסים וייצוב מצב רוח. לצרכים שאינם רפואיים, חומרים אלו נצרכים כ”סמים פסיכואקטיביים” שיכולים להגביר את הערנות, את ההנאה, לשנות מצב תודעתי וכדומה.
אופיואדים
תרופות כגון מורפין (ממורפין מייצרים הרואין למשל), קודאין, אוקסיקודון. האופיואדים נקשרים לקולטנים במערכת העצבים וגורמים להפחתת כאב ולהחלשת יכולת הגוף להגיב לגירויים. בעת שימוש ממושך באופיואדים, הגוף עלול לפתח סבילות. המשמעות של סבילות, היא שעל מנת לחוש את אותה הקלה בתחושת הכאב, נצטרך לקחת מינון גבוה יותר של חומר בכל נטילה.
תרופות הרגעה
תרופות דוגמת קלונקס, ואבן, לוריוון ותרופות נוספות ממשפחת הבנזודיאזפינים. התרופות מסייעות בהקלה של תחושות חרדה, לחץ ומובילות לתחושה של שלווה, רוגע ושינה טובה יותר. בעקבות תחושות ההרגעה הנפשית והפיזית שהתרופות מספקות, קיים פוטנציאל התמכרות. תחושת האופוריה הזו לא תמיד מושגת בקלות ללא שימוש בתרופות, ולכן עשויה להתפתח תלות נפשית בכדור. גם בתרופות אלו יש סכנה של פיתוח סבילות ועמו העלייה במינונים שעלולה להוביל לסכנת חיים.
תרופות ממריצות
תרופות מסוג זה לרוב נצרכות בקרב מתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז (ריטלין) דיכאון או תופעות אחרות שעלולות להקשות על מיקוד וערנות. גם בנטילת תרופות אלו עלולה להתפתח סבילות.
תהליך ההתפתחות של תלות יתר בתרופות
על פניו, התרופות שרשומות לעיל אינן מזיקות עם עושים בהם שימוש רפואי על פי הנחיות הרופא. עם זאת, הסכנה עולה כאשר מתפתחת תלות יתר. תלות יתר לרוב נובעת מתוך רצון להשיג את התחושה שהתרופה מייצרת. למשל, תרופות שמייצרות תחושה של אופוריה או תרופה שמסייעת לשמור על ערנות, אלו תחושות שנרצה לשמר בחיינו. אך כאשר יש קושי ביצירת התחושות הללו באופן טבעי, הרצון להשיג אותן עשוי לגבור ועלולה להתפתח תלות בתרופות שמסייעות ביצירת התחושות הללו. התלות הזו, היא זו שעלולה להוביל להתמכרות לתרופות ומשככי כאבים.
סימפטומים של מכור
לכל תרופה יש סימנים מזהים אופייניים להתמכרות, ועם זאת, על מנת לזהות אם מדובר בהתמכרות, ניתן להבחין בכמה סימנים מרכזיים לכל התרופות:
- בעיות בדיבור
- שינויים תכופים במצב הרוח
- “קריז”- מתח וכעס לאחר זמן מה מנטילת התרופה, מתוך צורך גופני ונפשי לקבל שוב את התרופה
- שינויים בנשימה
- דיכאון, חרדה, פרנויה
- עלייה בקצב לב ולחץ דם
- חוסר תאבון
- קשיי ריכוז, בעיות זיכרון
דפוסי ההתנהגות של התמכרות
מעבר לרשימת סימפטומים פיזיים ונפשיים, לרוב ניתן להבחין בהתמכרות על ידי זיהוי דפוס התנהגות של התמכרות לתרופות. הדפוס כולל עלייה במינונים בטווח הארוך, עיסוק אובססיבי סביב התרופה (חיפוש מתמיד אחר קבלת מרשם לדוגמה), חוסר יכולת להתנהל ללא נטילת הכדור, שינויים בהתנהגות ובמצבי הרוח וכל סימן אחר שיכול להעיד על תלות יתר בנטילת המשככים.
תהליך הגמילה מהתמכרות
תהליך גמילה מהתמכרות לתרופות ומשככי כאבים הוא לרוב תהליך מורכב נפשית ופיזית. מדובר על “פרידה” גם מהגורם הנפשי- התחושות החיוביות וההקלה שיוצרת התרופה, וגם מהגורם הפיזי- הרגיעה הגופנית. כשהגוף מפתח תלות, הוא עשוי להגיב בצורה עוצמתית ותוקפנית מתוך הצורך להשיב את הרגיעה חזרה, אותה רגיעה שמעניקה התרופה, עד הרגע שלוקחים את הכדור וההרגעה מתרחשת. אכן תהליך מורכב, אך אפשרי.
התמכרות לתרופות ומשככי כאבים היא התמכרות לכל דבר, ולכן מומלץ לפנות למרכזי גמילה. ישנם סוגים שונים של מרכזי גמילה, יש מרכזי יום, מרכזים לטווח קצר ומרכזים לטווח ארוך. במרכזי הגמילה יש צוותים המוכשרים להעניק טיפול מתאים לתמוך וללוות באמצעות כלים מיוחדים את הנגמלים.
קיימת קבוצת תמיכה, שמעבר לתמיכה הנפשית בעת הטיפול הקבוצתי מאפשרת מעטפת חמה של אנשים המתמודדים עם מצב דומה, וליווי צמוד של מדריכים שבעצמם התמודדו עם התמכרות וכעת, לאחר שנגמלו (לרוב במשך תקופה ארוכה מסוימת) יכולים להעניק סיוע ממקום למוד נסיון ,. לעיתים ניתן גם טיפול תרופתי מלווה שיכול להוות תחליף זמני לאיזון הגוף והקלת תסמיני הגמילה.
דרכי הטיפול בהתמכרות
כחלק מתהליך הגמילה במרכזי גמילה, ניתן טיפול רגשי מתאים שמסייע גם בהתמודדות עם הגמילה הנוכחית וגם ביצירת בסיס לחיים שאחרי הגמילה. לרוב מדובר בשני טיפולים מרכזיים:
טיפול פסיכולוגי
טיפול פסיכולוגי יכול לשלב מגוון גישות. בחלקן, מדובר בעיסוק בתכנים הבלתי מודעים מתוך מטרה לחשוף את שורש ההתמכרות, את הרגשות והתחושות שהמטופל מתמודד עמן, את החוויות המודחקות והדפוסים הרגשיים. לאחר החשיפה וההכרה, ניתן לעבד את התחושות והחוויות בצורה מותאמת, מדויקת, רגישה ומקצועית בליווי פסיכולוגי, ולפרק את הסיבות השונות שהובילו להתמכרות. הטיפול מסייע ביצירת כלים חדשים ובריאים להתמודדות עם רגשות מוכרים, אותם רגשות שככל הנראה הובילו להתמכרות. ניתן גם לשלב בטיפול הפסיכולוגי גישות מעולמות ה-CBT.
טיפול CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, CBT. מדובר בטיפול ממוקד, שמסייע למטופל לזהות את הדפוסים המנטליים שהובילו להתמכרות ואת דפוסי ההתנהגות שנלווים אליהם. הגישה מתבססת על ההבנה שיש קשר בין הרגש לפעולה, ומסייעת בעיבוד נכון יותר של הקשר הזה. בהמשך או במקביל עובדים גם על בחינה של התנהגויות שונות שעלולות להנציח את הקושי ולחבל ביצירת השינוי ובודקים מה ניתן לשנות או לכוון. בכך, הטיפול מעניק כלים בריאים יותר להתמודדות הרגשית שמשפרים את איכות החיים וההתמודדות העכשווית והעתידית.
הימנעות מהתמכרות
אם אתם יודעים שיש לכם נטייה להתמכרות חשוב לקחת אחריות מראש ולדווח על כך לרופא על מנת לחשוב יחד איך נמנעים ממצב כזה. אם אתם כבר חשים או מזהים אצל קרוב שלכם בסימנים של התמכרות חשוב מאד לא להקל בזה ראש לעקוב אחר השינויים ובעת הצורך לפנות לעזרה- מוקדם ככל האפשר. במידה ואתם מרגישים שאתם מתחילים לפתח תלות בתרופה- חשים צורך מוגבר לקחת אותה, המינון שלקחתם משפיע פחות מבעבר, המחשבות מתחילות להיות אובססיביות יותר סביב התרופה, זה הזמן לפנות לעזרה. פנייה מוקדמת יותר מעלה את הסיכוי להפחית את ההתמכרות ולקבל טיפול יעיל ומהיר יותר
לסיכום
התמכרות לתרופות ומשככי כאבים הינה התמכרות מורכבת מבחינה רגשית ופיזית. הן הגוף והן הנפש עלולים לפתח תלות, ובהמשך סבילות שעלולה להוביל להגברת מינונים וסכנת חיים. במידה ואתם מזהים אדם קרוב שמתמודד עם התמכרות לתרופות ומשככי כאבים או אתם בעצמכם, אנו ממליצים בחום לפנות בהקדם למרכז גמילה שמתאים לכם ביותר על מנת לקבל סיוע מקצועי, רגיש ויעיל.