מי שלא מכיר או נחשף לתחום בריאות הנפש, נוטה להתבלבל באופן טבעי בין ההגדרה של פסיכולוג לפסיכיאטר. אמנם, קיימים ממשקי עבודה חופפים לשני המקצועות אבל לכל אחד מהם יש תחומי התמחות שונים. אז מה מגדיר כל אחד מהם ואיך כל אחד מהם יוכל לעזור לנו? מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר ואיך נדע למי לפנות מתי?
מי הוא פסיכולוג?
פסיכולוג הוא אדם שעבר הכשרה, קיבל היתר קליני לעסוק במקצוע הפסיכולוגיה ולהיקרא פסיכולוג, לשם כך נדרשת השכלה של תואר שני וסטאז’, תהליך הכשרה האורך כ-7 שנים. תחומי התמחות של פסיכולוגים כוללים: פסיכולוגיה חינוכית, קלינית, רפואית, התפתחותית, חברתית-ארגונית- תעסוקתית ושיקומית. פסיכולוג קליני, הוא פסיכולוג שתפקידו לבצע אבחון ותהליך הערכה למטופלים ולספק שירות של טיפול נפשי עד להטבה במצב ובקושי שבגללו האדם פנה לטיפול.
מה פסיכולוג קליני יכול להציע ומה לא?
ראשית, חשוב לדעת שפסיכולוג איננו מוסמך ומורשה לספק מרשמים לתרופות פסיכיאטריות. תחומי ההתמחות של פסיכולוג עוסקים בטיפול וליווי הקשור לצדדים המנטליים של בריאות הנפש ולא טיפול בביולוגיה מהפן הנוירו-כימי כמו פסיכיאטר. כל פסיכולוג קליני צובר נסיון ומתמחה בתחום אחר, למשל, הפרעות אכילה או דיכאון וחרדה. כל פסיכולוג בעל השקפה משלו ומבסס את גישת הטיפול שלו על תאוריות שאיתן הוא מזוהה, חקר ולמד אותן, למשל על תורת הפסיכואנליזה או CBT. כל גישה טיפולית בעלת פרוטוקול, דגשים וטווחי זמן משלה, פסיכואנליזה היא תהליך שעשוי להתפרס על שנים ואילו טיפולים בגישת CBT מאופיינים בהתמקדות על נושא מסויים ותחומים בזמן אותו מגדירים יחד מראש עם הפסיכולוג. ישנם אנשי מקצוע מעולם הטיפול שלהם תעודה קלינית, משמע שהם רשאים לספק טיפולים רגשיים בקליניקה מטעם משרד הבריאות, אך יש לשים לב כי אלו אינם פסיכולוגים שעברו את אותו היקף הכשרה.
מי הוא פסיכיאטר?
פסיכיאטרים הם למעשה רופאים שעברו הכשרה כללית בתחום הרפואה במשך שבע שנים ואחר מכן בחרו להתמחות בתחום הפסיכיאטריה וזה בעיקר ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר. כל מתמחה בוחר אוכלוסייה או תת תחום בו יתמחה כמו ילדים קשישים הפרעות אכילה ועוד. פסיכיאטרים מורשים במתן טיפול תרופתי למטופל ומוכשרים גם לקיום שיחות טיפוליות. מקרים בהם יטפלו פסיכיאטרים על פי רוב יהיו מקרים בהם נדרשת התערבות של טיפול תרופתי, כמו מצבים נפשיים הדורשים התערבות תרופתית דחופה כמו חרדה עזה או התקף פסיכוטי או במקרים פחות אקוטיים אך בהם נדרשת התערבות התרופות על מנת לסייע בפתרון קושי נפשי מתמשך או נקודתי.
ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר: מתי נפנה לכל אחד מהם?
מקרים מובהקים בהם נדרשת התערבות מידית של פסיכיאטר יהיו מצבי נפש אקוטיים שבהם האדם מהווה סכנה לעצמו או לסביבה, מקרים כאלה יכולים לנבוע ממצבים נפשיים שונים כגון: הפרעות אכילה, התקפים פסיכוטיים, מצבי מאניה או דיכאון מז’ורי ונטיות אובדניות. במקרים כאלה פסיכיאטר היא הכרחית ונדרשת על מנת שהוא יוכל לבצע אבחנה, להעניק טיפול חירום ולהחליט האם נדרש אשפוז. בהרבה מקרים כאשר המצב מתייצב וישנה פניות נפשית, פסיכיאטר יפנה את האדם לקבלת טיפול של פסיכולוג. ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר הבולט מכולם הוא היכולת לטפל באמצעות מתן טיפול תרופתי שכן השני הוא רופא לכל דבר.
בהרבה מקרים, השיקול הכי נכון יהיה לפנות גם לפסיכיאטר וגם לפסיכולוג על מנת לקבל מענה מקיף. מצבים כמו חרדה למשל בהם יש צורך מידי בהרגעה וויסות יכולים להוות דוגמא למצב כזה, לאחר התחלת טיפול תרופתי לפעמים משהו נרגע וניתן להתפנות רגשית לעבודה טיפולית בשיחות או כל כלי אחר אצל פסיכולוג. חשוב לציין כי נטילה תרופות צריכה להיות אחראית ועם תשומת לב לשינוים בגוף ובהרגשה. בכל מקרה, בעת נטילת תרופות פסיכיאטריות יש להמצא במעקב תקופתי על פי שיקולו של הפסיכיאטר או רופא המשפחה.
מה חשוב לדעת? נקודה למחשבה
אנשים רבים שפונים לקבלת טיפול פסיכיאטרי, מרגישים הטבה לאחר מספר שבועות לאחר התחלת נטילת התרופות, עובדה זו משמחת ואין ספק שלרבים התרופות מאפשרות סוף סוף לנשום לרווחה. פסיכיאטר לרוב ימליץ למטופל לשלב את התרופות בשיחות עם פסיכולוג ויש כאלה שאכן פונים למענה הזה ומתחילים תהליך טיפולי, אבל בגלל שזה מאתגר להרבה אנשים להתמיד ולפרוס מול אדם אחר את כל חייהם, הם מפסיקים ועוברים “לטייס אוטומטי”, הם והתרופה, אבל הקשיים לא נעלמים הם רק ממוסכים. ההמלצה הגורפת היא לא לוותר לאחר הופעת ההטבה במצב וכן לעשות תהליך רגשי, לא לזנוח את הנפש, התרופות עצמן לא תמיד נותנות מענה מספק ומקיף והקשיים בנפש יכולים רק להתעצם עם השנים ללא טיפול מעמיק בשורש שלהם. זו הסיבה שבגללה אנו ממליצים לבדוק, להיות ערניים למתרחש, להתייעץ עם גורמי מקצוע משני העולמות ולגבש יחד איתם תכנית טיפולית שלמה שתביא אתכם להטבה אמיתית ומעמיקה.
על מנת לדעת מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר ולהבין את מהות הטיפול הפסיכולוגי תוכלו לקרוא עוד מאמרים בתחום באתר שלנו.
בפורטל טיפולים מבחר אנשי טיפול מעולמות הפסיכולוגיה ופסיכותרפיה. מטפלי הפורטל מתמחים במתן טיפול בשיטות מתקדמות של CBT כאשר לכל איש מקצוע תחומים ואוכלוסיות אחרות בהן הוא מתמחה. כאשר מטופל מגיע אלינו לאבחון יש לנו את הכלים ואת הידע בקרב אנשי המקצוע לראות אותו במבט רב ממדי על מנת לתת את המענה המדויק ביותר לצרכיו. מזמינים אתכם להתלבט ביחד איתנו ולשאול כל שאלה שעולה לכם.