“למד לקרוא סימפטומים לא רק כבעיות שיש להתגבר עליהן אלא כמסרים שיש לשים לב אליהם.” (גבור מטא)
קרה לכם שהרגשתם חרדים או מתוחים והרגשתם את הבטן “מתהפכת”? או שאולי הייתם חולים וכל ופשוט התחשק לכם לבכות כל הזמן?
האם אפשר באמת להפריד גוף ונפש? איך מתייחסים כיום לקשר ביניהם ואיך זה מתבטא בעולם הטיפול?
שלושה חלקים בפאזל
גוף:
יש הרבה מדדים ופרמטרים שמשפיעים על הבריאות הגופנית שלנו. אנחנו מודדים את הבריאות הפיזית על ידי בדיקות שונות שאנו מבצעים שקשורות למדדי הדם, תפקודי לב, ואיברים אחרים, שתן או דימות- כל אלו יכולים לתת לנו כיום תמונה רחבה על מצבו של הגוף ובריאותו.
נפש:
נפש היא מונח ערטילאי שמתאר את החלקים בנו שמגדירים אותנו. נפש מורכבת מהתנסויות שצברנו, אישיותנו, קוגניציה, רגשות ותפיסת עולם, צרכים ודחפים. מצבו הנפשי של אדם עשוי להשפיע על אופני החשיבה, רגש ודפוסי ההתנהגות. מאפיינים נוספים שמשפיעים על בריאות הנפש היא מידת החוסן הנפשי קבלת החלטות מידת היציבות הנפשית, הדרך של אדם להתקשר לאחרים ועוד.
תודעה:
ההכרה שלנו, המודעות והדרך בה אנו תופסים את העולם. התודעה מכילה גם את ההיבטים הרוחניים והגבוהים יותר שלנו כמו יכולת של חשיבה על חשיבה. התודעה שלנו היא מה שמבדיל אותנו מיצורים אחרים (עד כמה שידוע למדע כיום) היא מאפשרת לנו לשאול שאלות קיומיות, לחשוב ולהרגיש את מה שהאחר מרגיש ועוד.
הקשר שבין הגוף לנפש
אל אף שהקשר בין גוף לנפש היה ונשאר תעלומה, מדענים מצליחים לגלות עם הזמן כמה מהאופנים שבהן מתבצעת תקשורת או יחסי גומלין בין השתיים. מדענים רואים במוח שלנו בתור “חומרה” המאפשרת תקשורת בין הגוף לנפש בעזרת מה שמכונה “שליחים” שתפקידם להעביר מידע ברחבי המוח. גילויים שונים של המדע מאפשרים להסביר תופעות פיזיולוגיות שמושפעות בצורה בולטת ממצבים מנטליים למשל, הם גילו את החיבור בין רשת עצבית שמקשרת בין קליפת המוח ליותרת הכליה (בלוטת האדרנל) ויוצרת תגובה של מתח.[1] ההבנה ההולכת ומעמיקה שאכן קיים קשר בין גוף נפש ותודעה הביא אתו התפתחות אדירה בעולמות הטיפול מתוך ההבנה של פוטנציאל ההשפעה שיכולה להגיע בעקבות אימון תרגול ושינוי תודעתי.
ההשפעה של הנפש על הגוף
לבריאות הנפש שלנו יש תפקיד משמעותי כשזה נוגע לרווחתנו. כשאנו מצליחים לשמור על מצב נפשי מאוזן וטוב זה עשוי לסייע לשמור על בריאות הגוף. מחקר מצביע על כך שמצב פסיכולוגי חיובי עוזר בהקטנת הסיכויים למצבים רפואיים חמורים כמו שבץ או בעיות לב.
- עוד נמצאו קשר בין מחלות כרוניות כמו אסטמה, סוכרת, סרטן, מחלות לב וכלי דם ודלקת פרקים לבין בריאות נפשית ירודה ודיכאון.
- כאשר אדם שרוי במצב נפשי קשה זה משפיע על היכולות התמודדות וחוסנו הנפשי ובכך גם על חוסנו הפיזי וכוחות ההחלמה שלו. נמצא כי אחוזי שיעורי התמותה מחלת הסרטן ולב עולים אצל מי שסובל מדיכאון או מצב נפשי לקוי. [2]
- התפתחות של מחלות וכאבים פסיכוסומטיים גם היא קשורה למצבים נפשיים לקויי וסטרס כרוני. למשל, פיברומיאלגיה או מחלות עור שונות.
- כאשר הנפש והתודעה שלנו חוות משבר כמו אובדן או פרידה ההשפעה תהיה ניכרת מיד בגוף, לא סתם נתבע המונח “לב שבור”, תיעודים מצביעים על מספר מקרים בהם נמצאו אצל אדם תסמיני בעיות לב בעקבות תקופת אבל קשה. [3]
ההשפעה של הגוף על הנפש
כשם שהנפש והתודעה משפיעה על המערך הגופני כך גם קורה להפך. דוגמאות שיכולות להמחיש את השפעת הגוף על הנפש הן למשל התעמלות וספורט שמשנים את הכימיה במוח וגורמים להפרשת חומרים שמשפיעים על התודעה והנפש כמו סרוטונין דופמין ואנדורפינים. דוגמא אחרת מצערת יותר יכולה להיות תאונה, הזדקנות או מוגבלויות שונות גופניות שנגרמות לאדם מולן הוא חש חוסר אונים או אובדן יכולת פיזית ומפתח תסמיני דיכאון ומצבו הנפשי מתדרדר.
טיפול גוף ונפש
גישות טיפול שונות שהתפתחו עקב ההבנה של הקשר ההדוק בין גוף לנפש הן רבות ומגוונות:
גישת CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי, הזיהוי של הקשר בין רגש מחשבה והתנהגות הוא יחסית חדשני (המאה ה-20) ומבוסס על ההבנה שיש להתנהגות ולהרגלי החשיבה השפעה מכרעת על הנפש.
מיינדפולנס
(מבוסס על תורות המזרח, הם כבר הבינו את הקשר גוף נפש לפני אלפי שנים). כלי הטיפול של מיינדפולנס מסייע למטופל או המתרגל לפתח תשומת לב מחודשת וסקרנית לגוף, למחשבה ולרגשות, לזהות מה זה מה ולהתבונן פנימה. כאשר משלבים מיינדפולנס בטיפול הוא ראשית מסייע לאדם להרפות לנשום ולהרגיש את הקשר בין גוף ונפש והריפוי ששינוי תודעתי מסוגל לחולל בהם.
ביופידבק
ביופידבק הוא כלי טיפולי מתוקף מחקרית ונפוץ לטיפול בחרדות וסטרס. דרך מכשור מתקדם וניטור מדדים גופניים האדם לומד לזהות מתי הוא שרוי במצב מצוקה פיזי ומבחין בקשר של המצב הפיזי למצב הרגשי. באמצעות המטפל האדם לומד איך לווסת את החרדה כאשר מולו יש ראיות ברורות שאומדות את ההתקדמות שלו – המדדים.
כמה מילים מאיתנו
אם יש משהו שחשוב לקחת מהמאמר הזה הוא השמירה על התודעה שלכם, תחזוקה של תודעה בריאה תוכל לסייע לכם לשמור על בריאות הנפש והגוף, ותחזוקה של הגוף תשמור על תודעה ונפש בריאות, זהו יחס מעגלי. איך שומרים על תודעה בריאה? שמים לב לתוכן שאנחנו צורכים, למילים שאנחנו אומרים, לאיך אנחנו מתייחסים לאחר ולעצמנו – באהבה קבלה וכבוד, נמצאים בנתינה, וזוכרים שמחשבות הן רק מחשבות והן לא קובעות מי אנחנו.
בפורטל שלנו תוכלו למצוא מטפלים שיוכלו לסייע לכם במישור התודעתי-נפשי להבין, להיטיב עם עצמכם ולהתחזק. במקרים של חרדה דיכאון ומשבר טוב שיש יד מושטת של מטפל מנוסה ומקצועי, בחמלה וברגישות.