רבים מאתנו חווים בדידות בשלב זה או אחר בחיים. אך בעוד שעבור אנשים רבים זוהי רק תקופה חולפת, בקרב אנשים מסוימים מדובר בתחושה מתמשכת, הנובעת מגורמים שונים, בין אם מדובר בחרדה חברתית, ביקורתיות יתר, או בעקבות אינטראקציות שליליות ואירועים מסוימים שהתרחשו לאורך השנים.
מהי בדידות חברתית
כאשר מדברים על בדידות, יש להבחין בין בידוד חברתי אובייקטיבי לבין בדידות סובייקטיבית. בעוד שבידוד חברתי מצביע על מצב נתון בו אדם מבודד חברתית ונמנע מליצור קשר עם סביבתו, במצב של בדידות סובייקטיבית, האדם חש בדידות וחוסר שייכות, גם כאשר הוא מוקף בחברים ובמשפחה. מצב של בדידות סובייקטיבית, מעורר לעתים תסכול רב יותר, עקב הפער הקיים בין תמונת המצב שמתקבלת כלפי חוץ לחוויית הבדידות הפנימית איתה מתמודד אותו אדם. שכן, אנשים המתמודדים עם בדידות סובייקטיבית סובלים מתחושה מתמשכת של חוסר שייכות וריקנות ומעוניינים ליצור קשרים מספקים ומשמעותיים עם האנשים בסביבתם.
בדידות חברתית הנמשכת זמן רב עשויה להיות מלווה בתחושות קשות כמו דכאון וחרדה ולגרום לבעיות בריאותיות שונות כמו- עייפות יתר, פגיעה במערכת החיסונית ועוד. כמו כן, הסימפטומים הנלווים לבדידות משתנים מאדם לאדם ומושפעים לא פעם מגורמים שונים. עם זאת, ישנן לא מעט דרכים באמצעותן ניתן להתמודד עם בדידות, כאשר במידת הצורך ניתן לפנות לטיפול פסיכולוגי ממוקד המספק כלים ספציפיים לצורך התמודדות עם המצב.
כיצד בדידות משפיעה עלינו?
בדידות רגשית מלווה לא פעם בתחושות קשות כמו דכאון וחרדה. מעבר לכך, לאורך השנים הצטברו יותר ויותר עדויות מחקריות המחזקות את הקשר בין בדידות לבעיות פיזיות כאלה ואחרות כמו – בעיות שינה, מחלות לב, לחץ דם גבוה ועוד. לרוב בעיות אלו נובעות כתוצאה מדפוסי התנהגות האופייניים למצבים של בדידות חברתית כמו – אכילה לא מבוקרת ונטייה לצרוך יותר מזונות מזיקים ועתירי סוכר. מעבר לכך, חוקרים רבים קושרים בין בדידות לבעיות קוגניטיביות שונות. שכן, על פי מחקרים שנעשו לאורך השנים, נמצא כי אנשים הנמצאים בבידוד חברתי ממושך נוטים יותר לפתח ליקויים קוגניטיביים כמו אלצהיימר ודמנציה.
למה אני מרגיש/ה תחושת בדידות?
אנשים רבים הסובלים מבדידות רגשית מתאפיינים ברגישות יתר הגורמת להם לפרש תגובות מסוימות באופן סובייקטיבי ולהיעלב בקלות. כמו כן, פעמים רבות מדובר באנשים סגורים וביישנים המתאפיינים בערך עצמי ירוד ומתקשים ליצור קשרים חברתיים ולהיפתח בפני אחרים.
לעתים, בדידות עשויה לנבוע גם כתוצאה מקשיים תקשורתיים. מצב זה עשוי לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, בין אם מדובר בשפת גוף מרוחקת, קושי ליצור קשר עין או קושי לפתוח בשיחה בסיסית ופשוטה. מעבר לכך, לעתים מצב זה מלווה בדפוסים חברתיים בעייתיים וחוסר רגישות כמו – חשיפה אישית קיצונית, או חוסר קשב לאנשים אחרים המעורבים בשיחה. מצבים אלו עלולים להוביל לריחוק ורתיעה מצד הסביבה ולגרום למצב של בידוד חברתי מתמשך.
בנוסף, חוקרים רבים קושרים בין בדידות לסביבה בה האדם חי וגדל. על פי תאוריה זו, אנשים אשר חווים יחס קר ובעייתי בילדותם, עשויים לפתח רגישות יתר בבגרותם ולחוש תחושה מתמשכת של בדידות, לצד חשדנות יתר כלפי האנשים בסביבתם, גם כאשר הם מצויים במערכות יחסים. מעבר לכך, מחקרים נוספים שנערכו לאורך השנים מצביעים על כך שאנשים הנמצאים בקרב אנשים החווים בדידות עשויים לפתח בעצמם תחושה של בדידות רגשית.
מה גם שכיום, בעידן בו רוב התקשורת מתנהלת על גבי המסכים, תחושת הניכור והריחוק הפכה חדה ומורגשת יותר מתמיד, דבר המשפיע באופן ניכר על איכות הקשרים שאנו מנהלים ועל מידת האינטראקציה שלנו עם האנשים מסביבנו.
בדידות במהלך החיים
בדידות רגשית מתקשרת לרוב לתקופות שונות שאנו חווים לאורך החיים, בין אם מדובר בתקופת הנעורים, בקשרים זוגיים המלווים לעתים בתחושת בדידות מתמשכת, או בבדידות פתאומית המתעוררת לעת זקנה, עקב אובדן של בני זוג וירידה ברמת התפקוד הכללית.
בדידות בקרב בני נוער
תקופת הנעורים מתאפיינת לא פעם בתחושת בדידות ותסכול מתמשכת. מצב זה נובע פעמים רבות כתוצאה מהנטייה של נערים רבים להתנתק מהתלות בהוריהם ולפתח אישיות ייחודית ועצמאית משלהם. תהליך זה מוביל פעמים רבות להסתגרות מרצון, תוך התחברות לתחומים ולתחביבים מסוימים המספקים עבורם פורקן רגשי מסוים, כמו – מוסיקה וסרטים. כמו כן, מתבגרים רבים מתאפיינים בערך עצמי ירוד, מה שעשוי להוביל לתחושה קשה של דכאון ולחרדה חברתית מתמשכת. מה גם שבתקופה הנוכחית, כאשר המדיה החברתית מכתיבה את ההתנהלות, בני נוער רבים עשויים להיות חשופים לפגיעה חברתית פומבית הבאה לידי ביטוי בהשפלות ברשתות החברתיות ובהפצה של תכנים פוגעניים שונים. מה שעשוי להחמיר את תחושת הבדידות והתסכול בקרב בני נוער רבים.
בדידות בזוגיות
כאמור, בדידות היא מצב סובייקטיבי. כך שפעמים רבות, אנשים המוקפים במשפחה וחברים עשויים לחוש תחושת בדידות וריקנות מתמשכת. מצב זה בא לידי ביטוי במערכות יחסים זוגיות רבות, כאשר התקשורת בין בני הזוג מתאפיינת בקשיים רבים, מה שמוביל לא פעם למצב של בדידות רגשית קשה.
בדידות בקרב הגיל השלישי
אנשים רבים בגיל השלישי חווים בדידות חברתית הנובעת ממצבים שונים, בין אם מדובר בפגיעה ביכולות הפיזיות והקוגניטיביות, או בפטירה של בן זוג ובני משפחה נוספים. אף על פי שלכאורה מדובר בתהליכים טבעיים המתרחשים לעת זקנה, אנשים רבים מתקשים להסתגל לשינויים הרבים הנלווים לכך וחשים בדידות קשה.
כיצד אוכל להתמודד עם בדידות?
בדידות אינה גזירת גורל. אמנם אנשים רבים החווים בדידות חברתית חשים כי מדובר במצב נתון שלא ניתן להתגבר עליו, אך בסופו של דבר, עם מעט כח רצון, ניתן למצוא לא מעט דרכים המאפשרות להתמודד עם המצב. עם זאת, מאחר שבדידות רגשית נובעת פעמים רבות מתכונות אישיותיות מסוימות, התמודדות עם המצב מצריכה לעתים לא מעט מאמץ תודעתי ומוכנות לאמץ דרכי התמודדות בריאות וחיוביות יותר, בין אם באמצעות שיפור היכולות החברתיות, או בהרחבת האינטראקציות החברתיות. כמו כן, ניתן להיעזר בפעילויות שונות שיכולות לסייע לנו להפיג את תחושת הבדידות, כמו- פעילויות פנאי שונות המתקיימות בקבוצות, אימוץ של חיית מחמד, או תרגול של מדיטציה וטכניקות נוספות העשויות לעורר חשיבה מודעת.
דרכי הטיפול בבדידות
כאמור, פעמים רבות בדידות היא אינה אלא תחושה זמנית החולפת מעצמה. אך לעתים, כאשר מצב זה מלווה בתחושות קשות ובתסמינים נוספים העלולים לפגוע בשגרת יומו של האדם, רצוי לפנות לטיפול מקצועי.
טיפול פסיכולוגי
טיפול פסיכולוגי ממוקד יכול לסייע לאדם להבין ולנתח את התחושות השונות עמן הוא מתמודד ולנסות להתחקות אחר הסיבה לכך. עם זאת, על מנת לסייע בהצלחת הטיפול, חשוב שהמטופל יגלה כמה שיותר פתיחות ולא יהסס לשתף את אשר על ליבו. כך המטפל יוכל להבין טוב יותר את המצב ואת הקשיים עמם מתמודד המטופל ולחשוב על דרכים באמצעותן הוא יוכל ליצור תקשורת טובה וחיונית יותר עם סביבתו הקרובה.
טיפול באמצעות שיטת CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי ((CBT עשוי לסייע בהתמודדות עם בדידות, בעיקר כשמדובר במצב הנובע מחרדה חברתית או רגישות יתר. שכן, באמצעות טיפול קוגניטיבי ממוקד, המטופל לומד ליישם בהדרגה דפוסי חשיבה חיוביים יותר שיסייעו לו להתמודד טוב יותר עם סיטואציות חברתיות כאלה ואחרות.
לסיכום
רבים מאתנו חשים בדידות חברתית ורגשית בשלב זה או אחר בחיים. לעתים מדובר במצב חולף, אך פעמים רבות אותה תחושת בדידות קשה מלווה בתסמינים נוספים העשויים להעיד על בעיות חמורות יותר כמו חרדה ודכאון. צוות המטפלים במכון חיבורים, ישמח להעניק לכם אוזן קשבת ולסייע לכם להתמודד עם הקשיים השונים באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המותאם אישית לצרכים של כל מטופל ומטופל.