PTSD פוסט טראומה: תסמינים, גורמים מרכזיים ופניה לעזרה מקצועית

1

היום אנחנו יודעים שאירועים רבים יכולים לגרום לפוסט-טראומה.

2

פוסט טראומה יכולה להתבטא בפלאשבקים, סיוטים, עצבנות, קשיי שינה ותסמינים אחרים שיכולים לפגוע באופן קשה באיכות החיים.

3

הטיפול בפוסט-טראומה כולל גישות שונות- תרופתיות ופסיכולוגיות. חלקן, כמו CBT, מתבססות על חשיפות הדרגתיות על ידי מטפל/ת מוסמכים ומנוסים- כמו אלה שניתן למצוא בפורטל טיפולים.

PTSD פוסט טראומה: תסמינים, גורמים מרכזיים ופניה לעזרה מקצועית: תוכן עניינים

פוסט טראומה

לעיתים, אחרי שאדם נוכח באירוע מלחיץ ומפחיד במיוחד, או אפילו צופה בו, הוא עלול לפתח תסמונת פוסט טראומתית. דבר זהה יכול לקרות, גם כן, כשמדובר בחוויה ארוכה ומצלקת, ולאו דווקא באירוע נקודתי. אפילו היום לא ברור לגמרי למה אדם מסוים יפתח פוסט טראומה, כאשר אחר שעבר בדיוק את אותו האירוע יצליח להתאושש ולחזור לחייו.
לפי חלק מהחוקרים, בהיעדר תמיכה משפחתית מספיקה, או אם קיימים מצבים נפשיים קודמים איתם עליו להתמודד, יהיה לאדם כזה קשה יותר להתגבר על הטראומה ׳ללא צלקות׳.(1)

תסמינים אופייניים להפרעת פוסט טראומה

לרוב, התסמינים בפוסט-טראומה מתפתחים במהלך החודש הראשון לאחר האירוע. במקרים אחרים, יכולים לעבור גם חודשים ושנים לפני התפתחות התסמינים. 

את התסמינים של פוסט-טראומה נהוג לחלק ל-3 קבוצות: חזרתיות, הימנעות ועוררות יתר. 

חזרתיות

תסמינים אלה גורמים לאדם להיזכר ׳ולחזור׳ אל האירוע בלי שהוא מתכוון לכך. תסמינים שמעידים על חזרתיות בפוסט-טראומה כוללים:

  • פלאשבקים
  • סיוטים
  • ׳תמונות׳ מהאירוע, חוויות, טעמים או ריחות
  • הרגשה פיזית: כאב, הזעה, רעד או חולשה

הימנעות

הימנעות היא מנגנון הגנה. במסגרת ההימנעות אנחנו ׳מתחמקים׳ ממה שיכול להזכיר לנו את האירוע: מפגש עם אנשים מסוימים, מקומות, חוויות, ריחות או טעמים. לפעמים ההימנעות יכולה להיות רחבה ביותר, מה שיגרום לאנשים להסתגר, להתבודד ולהימנע גם מפעילויות שגרמו להם אושר. 

עוררות יתר

עוררות היא מרכיב מוכר נוסף של PTSD. האדם יהיה ׳על הקצה׳, חרד ויחפש איומים סביבו. כחלק מתסמיני העוררות יכולים להתבטא:

  • עצבנות
  • התפרצויות זעם
  • בעיות שינה (קשיי הרדמות)
  • קשיי ריכוז

(2)(3)

שכיחות פוסט טראומה

PTSD היא אחת התסמונות הפסיכיאטריות הנפוצות ביותר בישראל, ושכיחותה עומדת על עד כ-9% בקרב האוכלוסייה הכללית. למעשה, מבין אלו שעוברים חוויה טראומתית משמעותית, כשליש עלולים לפתח תסמונת פוסט טראומתית.(4)(5)

הגורמים ל- PTSD

כמעט כל מצב הנתפס בעיני אדם כטראומתי, יכול להוביל אותו לסבול מ-PTSD. מצבים אלו, כוללים בין השאר תאונות דרכים, אלימות מינית, תקיפה או שוד, מצבים רפואיים רציניים או חוויות קשות סביב הלידה.(6)

חשוב לדעת שבשנים האחרונות ניתן יותר מקום לפוסט-טראומה שמתפתחת עקב חשיפה ממושכת לאירועים טראומתיים, ולא רק לאירוע טראומתי בודד. 

קראו גם: פוסט טראומה מהצבא, פוסט טראומה אצל ילדים, פוסט טראומה מהילדות

אבחון פוסט טראומה

בדומה לתסמונות אחרות, גם ל-PTSD יש שיטת אבחון ברורה ומבוססת מחקרית. את האבחנה מבצע בדרך כלל רופא או רופאה פסיכיאטרים, גם באמצעות כלים מעולם הפסיכולוגיה, כמו שאלונים. על מנת לאבחן פוסט טראומה, ייתכן ויהיה צורך בביצוע בדיקה גופנית רפואית על מנת לשלול מצבים אחרים המדמים PTSD או תורמים לו.

אבחנה של PTSD נסמכת על חשיפה לאירוע מסכן חיים, אלים או כזה המערב פציעה משמעותית. על אירוע זה לגרום להתפתחות תסמינים שונים, שצריכים להימשך זמן ממושך מחודש ימים. 

חשוב לציין, כי גם אנשים שצפו באירוע מפחיד או ששמעו על אדם קרוב שחווה משבר שכזה יכולים לפתח פוסט טראומה כתוצאה ממנו. בישראל, הרבה מהטראומות נרכשות בעת השירות הצבאי. ניתן לקרוא עוד על פוסט טראומה מהצבא באתרנו.(7)

ההבדל בין פוסט טראומה לפוסט טראומה מורכבת (Complex PTSD)

אנשים שסבלו מחוויות טראומתיות חוזרות ונשנות או אלו שנגרמו לאורך זמן, על ידי ההורים למשל, יכולים לסבול מפוסט טראומה מורכבת (CPTSD). מצבים אלו כוללים הזנחה הורית משמעותית, התעללות או אלימות ממושכות ואף בדידות קשה. 

התסמינים המוצגים בפוסט טראומה מורכבת דומים לאלו המאפיינים כל PTSD אחר, אך יכולים להופיע לראשונה מספר שנים לאחר הפגיעה עצמה. ככל שהטראומה התרחשה מוקדם יותר בחיי האדם, ההשפעה שלה על התפתחותו וחייו יכולה להיות משמעותית והרסנית יותר.(8)

טיפול בפוסט טראומה

לרוב, על מנת לטפל בתסמונת פוסט טראומתית יש לפנות למסגרת מקצועית עם ניסיון בטיפול ב-PTSD. שיטה מובילה לטיפול בפוסט-טראומה היא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, או CBT. 

באמצעות ה-CBT, ניתן לזהות דפוסי מחשבה שליליים, להדוף אותם ולאמץ במקומם מחשבות חיוביות. טיפולי CBT בפוסט-טראומה יכולים להתבצע באופן פרטני או קבוצתי. חלק מרכזי בטיפול הוא תרגול באמצעות ׳חשיפות׳ במסגרת מוגנת ובטוחה. החשיפות מתבצעות ברמת מורכבת הולכת ועולה, לפי הקצב שמתאים לכל אחד ואחת מאיתנו. כך, ניתן להתאמן על התמודדות עם מצבים מהעולם האמיתי, עד שתרגישו מספיק בטוחים להתמודד איתם גם מחוץ לקליניקה. ניתן לקרוא עוד על CBT באתרנו.

כמו כן, במקרים של PTSD חמור או ממושך, ייתכן ויהיה צורך בשילוב הטיפול הפסיכולוגי יחד עם טיפולים תרופתיים. בין התרופות שבשימוש הן נוגדות הדיכאון, המסייעות להתמודד עם חרדה, דיכאון, בעיות זיכרון והפרעות שינה.(9)

תנו לנו לעזור לכם

לפוסט טראומה השלכות רציניות על הסובלים ממנה, והיא יכולה לגרום לנזקים מקצועיים, חברתיים ואף זוגיים קשים. אל תתמודדו עם זה לבד! בעזרת אבחון וטיפול מקצועי נוכל לעזור לכם להתמודד עם PTSD, לתרגל שימוש בכלים חשובים ולשפר את השליטה על התסמינים. אנו מזמינים אתכם ליצור עמנו קשר דרך האתר או הטלפון ולקבל הצעה לטיפול בפוסט טראומה.

מקורות:(1),(2),(3),(4),(5),(6),(7),(8),(9)

תוכן מקצועי בנושא: PTSD פוסט טראומה: תסמינים, גורמים מרכזיים ופניה לעזרה מקצועית

שאלות נפוצות

מטפלים בנושא - PTSD פוסט טראומה: תסמינים, גורמים מרכזיים ופניה לעזרה מקצועית

No data was found

רוצים לקבל מידע
על טיפול מסוים?

כתבו לנו!

פורטל טיפולים מבית מכון חיבורים

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים