“אני מנסה להשלים את החומר ולצפות בשיעורים מוקלטים, אך כל כמה דקות אני פשוט מוצא את עצמי בוהה בקיר וחושב על דברים אחרים עד שאני נאלץ לחזור שוב ושוב על אותם משפטים” “כמות הפעמים שאני יוצאת מהבית וחוזרת בבוקר כי שוב שכחתי משהו חשוב, היא פשוט לא הגיונית” “ניסיתי לשבת עם הבן שלי על שיעורי הבית, אבל הוא פשוט לא מצליח לשמור על קשב ליותר מ5 דקות. אני ממש מתוסכלת” התמודדות עם ADHD עשויה להיות מורכבת ומאתגרת בעבור הורים לילדים עם ADHD, וגם עבורנו, מבוגרים המתמודדים עם התופעה. מה זה ADHD? מדוע לחלק יש וחלק אין? איך מתמודדים עם הסימפטומים בצורה טובה? כל התשובות במאמר
מה זה ADHD?
נוהגים להבחין בין שני סוגים של בעיות קשב וריכוז: ADHD וADD. התמודדות עם ADHD כרוכה בקשיי קשב וריכוז כמו ADD, וגם היפראקטיביות. מי מאיתנו המתמודדים עם ADHD עשויים להרגיש חסרי מנוחה, תזזיתיים, נתקשה לשמור על קשב לאורך זמן ונחוש צורך לפעול על פי דחפים (אימפולסיביות). מכיוון שמדובר בהפרעה נוירו-התפתחותית, בדרך כלל שמים לב לתסמיני התופעה כבר מגיל צעיר.
תסמינים של ADHD
קשיים בשמירה על קשב וריכוז וסימפטומים של היפראקטיביות שזורים זה בזה בADHD. ניתן לשים לב לכמה תסמינים מאפיינים:
- קשיים בשמירה על קשב לאורך זמן, קל להסיח את הדעת
- שכחנות (למשל שכחה של ציוד או משימות)
- קושי בארגון, ביצוע והשלמת משימות
- חוסר מנוחה
- תנועתיות רבה ודיבור יתר
- חוסר יכולת להמתין בנוחות (למשל התפרצות לשיח בתדירות גבוהה)
- העדר תשומת לב לפרטים
- שינויים במצבי רוח
- קושי בהתמודדות עם לחצים
- התנהגות אימפולסיבית המתבטאת בלקיחת סיכונים בקלות עם העדר חשיבה על השלכות
כל אחד מאיתנו עשוי לחוות תסמינים קצת שונים של ADHD, על בסיסם ניתן לסווג את ההתמודדות ל3 סוגים של ADHD.
סוגים של ADHD
התמודדות עיקרית עם חוסר קשב:
האתגר המרכזי שלנו יהיה סביב נושא הקשב והריכוז, יתבטא בקושי בהשלמת משימות, תשומת לב לפרטים, קושי במעקב אחר שיחה, דעתנו תוסח בקלות, נתמודד עם שכחנות.
התמודדות עיקרית עם היפראקטיביות-אימפולסיביות:
האתגר המרכזי שלנו יהיה סביב הקושי “לשבת בשקט”, נחוש חסרי מנוחה, נרבה בדיבור ובתזזיתיות, נרגיש שעלינו לפרוק אנרגיות (אצל ילדים לרוב יתבטא בריצות, קפיצות טיפוס וכדומה), נרבה להתפרץ לדבריו של אחר, נתקשה להמתין לתורנו וניטה לכיוון לקיחת סיכונים.
התמודדות משותפת:
כשמה כן היא, נתמודד עם סימפטומים של שתי הצורות. התסמינים עשויים להשתנות לאורך הזמן ולהופיע בתדירויות שונות.
אז מדוע זה קורה?
הגורמים לADHD:
גנטיקה:
כמו תחומים רבים בחיינו, הגנים הם נדבך קריטי בהתפתחות תופעות מסוימות. מחקר שנעשה בתחום, מצא קשר בין וריאנטים שונים בDNA ו\או גורמים מווסתים מסוימים, לבין התפתחות של ADHD. כלומר, אם אתם מתמודדים עם ADHD, יכול להיות שזו פשוט עוד תכונה שירשתם מההורים.
שינויים מבניים במוח:
מגוון מחקרים נעשו בנושא ומצאו כי אכן קיימים הבדלים ברמה המבנית והכימית (כמו גודל של אזורים או רמות של חומרים מסוימים כמו נוירוטרנסמיטרים). לדוגמה, מתוך תוצאות מחקר (שמצא הבדלים מסוימים) הבינו כי ניתן להעריך האם אדם מתמודד עם ADHD על סמך סריקות MRI.
קבוצות סיכון:
ישנן מספר קבוצות הנמצאות בסיכון לADHD ביניהן: פגים (הן מבחינת משקל נמוך הן מבחינת לידה מוקדמת), שימוש באלכוהול וטבק במהלך ההיריון, חשיפה לסיכונים סביבתיים (כמו עופרת), פגיעת ראש ונזק מוחי.
קצת סטטיסטיקה- מה השכיחות של ADHD?
או במילים אחרות, עד כמה זה נפוץ? על פי פרסום של משרד הבריאות מדובר ב5-10% מילדי ישראל. ואם נצא מהרדיוס שלנו, נראה כי התוצאות דומות גם בעולם הגדול. מחקר שנעשה על ילדים בארצות הברית מצא כי 61 מיליון ילדים אמריקאים, בני 2-17 מתמודדים עם ADHD (מדובר על 9.4%).
בקרב המבוגרים מחקר ניסה לשער מה היקפי ADHD בבגרות ולשם כך חילק את התופעה לשניים: ADHD מתמשך (מופיע מהילדות) בו האחוזים עומדים על 2.58% מאוכלוסיית העולם (נכון ל2020) וADHD סימפטומטי (ללא קשר להופעה מהילדות) העומד על 6.76%.
מבוגרים עם ADHD
לעיתים, נדמה כי רוב השיח על הפרעות קשב וריכוז נוגע לילדים. חשוב לציין, כי רבים מאיתנו, כמבוגרים, מתמודדים עם התופעה. אמנם סיימנו את ימי בית הספר וכבר לא מכריחים אותנו לשבת בשקט בשיעור, אך אין זה אומר שהאתגרים לא מלווים אותנו גם לחיינו הבוגרים. לדוגמה:
במסגרת העבודה:
העדר היכולת להקשיב ולהמתין במשך זמן רב עלול להשפיע עלינו, קושי בהשלמה וביצוע של משימות, קושי בהתמודדות עם לחץ, חוסר ארגון או תעדוף לקוי.
במסגרת הזוגית\משפחתית:
אנו עשויים לשכוח ימי נישואין וימי הולדת, הבטחות מסוימות שהבטחנו (למשל טקס חנוכה של הילדה), לשכוח מפתחות או חפצים חשובים, לחוש שינויים במצב הרוח שעלולים להשפיע על בני הבית, לנהוג בצורה אימפולסיבית, לקחת סיכונים ללא התחשבות בהשלכות ועוד.
במסגרת חברתית:
ברמה החברתית לעיתים נתנהג באופן פזיז, אנו עשויים לדבר הרבה ולהקשיב מעט מבלי להתכוון לכך, או להתפרץ לשיחה מתוך קושי להמתין לתורנו וכדומה.
האתגרים שאנו מתמודדים עמם כמבוגרים עם ADHD אמיתיים ומורכבים.
אמנם אנו בוגרים, ובחברה לרוב מצופה מאיתנו להיות “אסופים ושקטים”, לחלק מהאנשים שלא חווים את התופעה קשה להבין את מי שחווה אותה. אנשים עלולים לפרש התנהגויות של מי מאיתנו המתמודד עם ADHD כחוסר אכפתיות או חוסר הקשבה כאשר זהו אינו המצב. חשוב לזכור שזהו מצב (נזכיר שמדובר בתופעה נוירו-התפתחותית).
פעמים רבות אבחון של מבוגרים מתפספס בגילאי הילדות והתחושה היא שכבר אין טעם לאבחן. ובכן, החשיבות של האבחון היא על מנת להעניק טיפול נכון- וטיפול בזמן, שמקל על חיינו. תופעות קשב וריכוז עשויות להפריע לנו בהתנהלות היום יומית, ואבחון מותאם, יכול לסייע לנו להחליט כיצד לפעול ואיך לטפל, על מנת שנקבל את הכלים הנכונים להתמודדות בריאה יותר.
אבחון ADHD
על מנת לאבחן ADHD, עלינו לפנות או לרופא משפחה (שיפנה אותנו בהמשך לגורם מוסמך) או ישירות לגורם מקצועי כמו פסיכיאטר, נוירולוג או כל גורם אחר עבר הכשרה מותאמת (ישנם רופאי משפחה עם מומחיות באבחון). כחלק מהתהליך, נענה על שאלונים מותאמים (למבוגר או לילד), יתשאלו אותנו לגבי ההיסטוריה המשפחתית שלנו והרקע (מדוע אנו מגיעים לאבחון? עם מה אנו מתמודדים?), לעיתים נתבקש לבצע בדיקה רפואית או להיבחן על ידי כלים אבחוניים ייחודיים. לאחר קבלת האבחון, ניתן להמשיך הלאה ולבחון דרכי טיפול אפשריות.
טיפול בADHD
טיפול תרופתי:
קיימות מגוון תרופות שמטרתן לסייע לנו להתמודד עם התסמינים השונים של ADHD. חלקן יינתנו לטווח קצר וממוקד (כמו למשל טרם מבחן או אירוע חשוב) וחלקן לטווח ארוך יותר. התרופות מותאמות ונרשמות לרוב על ידי פסיכיאטר מומחה.
טיפול CBT:
טיפול קוגנטיבי-התנהגותי המסייע לנו לזהות את התחושות הפנימיות שלנו ולהבין את הקשר ביניהן לבין הפעולות שאנו מבצעים. במהלך הטיפול, נוכל להחליף דפוסי התנהגות מסוימים בדפוסים אחרים המותאמים יותר לצורך הביטוי הפנימי שלנו.
הדרכת הורים:
לעיתים אנו זקוקים לכלים על מנת לתקשר בצורה נעימה יותר עם ילדינו, בייחוד כאשר הם מתמודדים עם ADHD. הדרכת הורים נוצרה בדיוק לצרכים אלו. במהלך הטיפול נוכל לקבל כלים חדשים להתמודדות בריאה יותר, לייצר תקשורת נעימה ומכילה, לנסות להבין את ההתמודדות מנקודת המבט של ילדינו על מנת לשמור על אווירה רגועה ומקבלת יותר בביתנו.
תרגול טיפים:
אספנו עבורכם מספר טיפים שיסייעו לכם או לילדיכם בהתמודדות.
שתפו:
בין אם אתם הורים לילדים או מתמודדים בעצמכם, שיתוף הקרובים אליכם עשוי להקל רבות על ההתמודדות. שיתוף המורה של הילד, הבוס בעבודה, הפרטנר הזוגי או אפילו חברים חדשים- ברגע שאנו “מוציאים החוצה” ומספרים על ההתמודדות שלנו, אנחנו מעניקים לסביבה את הכלים להגיב אלינו בהתאם. אנו נותנים להם את היכולת להבין מה קשה לנו יותר, מה יעזור לנו ובעצם מסבירים להם שאין שום סיבה להתרגז- אנחנו אוהבים ומכבדים אתכם, גם אם לפעמים אנחנו מתפרצים ולא מצליחים להתרכז. (ניתן להעזר גם בקבוצות תמיכה פיזיות או אונליין)
עזרו לעצמכם להיות מסודרים:
כשיש לנו הפרעת קשב וריכוז, אנחנו עשויים לשכוח ולכן לא כדאי שנסתמך על הזיכרון שלנו בדברים חשובים. נסו לפזר פתקים או להחזיק ביומן על מנת לסמן אירועים וימים קריטיים שלא נרצה לשכוח!
שמרו על אורח חיים בריא:
תזונה נכונה, הקפדה על שעות שינה וביצוע פעילות גופנית אלו מרכיבים חשובים בחיינו, בוודאי כשאנו מתמודדים עם ADHD. איזון הגוף עשוי לתרום רבות לאיזון הנפש, וביצוע מדיטציות או ספורט יכול לסייע רבות להתמודדות עם היפראקטיביות.
לסיכום
התמודדות עם ADHD עשויה להיות מורכבת עבור ילדינו וגם עבורנו כהורים או כמבוגרים עם ADHD בעצמנו. הזכירו לעצמכם, כי מדובר בתופעה טבעית ויחסית נפוצה באוכלוסייה, הנובעת מגנטיקה ושינויים מבניים- כלומר, יש מקור ביולוגי לכל הסימפטומים וההתנהגויות השונות.
במידה ואתם מרגישים שאתם זקוקים לעזרה בהתמודדות, נשמח לסייע לכם ולהעניק לכם מקום בטוח וכלים חדשים. ניתן לפנות למגוון המטפלים שלנו בפורטל ולבחור את הטיפול הנכון והמותאם ביותר עבורכם, ו\או עבור ילדיכם.