בעבר, חשבו שבלוטת האצטרובל במוח היא הנפש שלנו. כיום, אנו יודעים שהיא אחראית על תפקודים אחרים לגמרי, אך קשה שלא לתהות מה היה קורה אם הנפש שלנו הייתה איבר מוחשי.
אם הנפש הייתה כמו שריר, האם היינו שמים לב כאשר אנו מאמצים אותה? האם היינו מפסיקים להפעיל אותה אם היינו חשים שהיא קרובה לשחיקה? סביר להניח שאם הנפש שלנו הייתה שריר, היינו שמים לב יותר לסימני אזהרה שקוראים לנו להפסיק, או לאזהרת הכאב שאומרת לנו לעצור את המאמץ. אך לא זה המצב. אמנם הנפש אינה שריר, אך גם היא מתעייפת ונשחקת. מה הן נורות האזהרה שהנפש עומדת להתעייף? איך מונעים שחיקה נפשית? איך מטפלים בתשישות נפשית? איך אפשר להתחזק שוב ולחזור לכוחותינו? קראו וגלו.
מהי תשישות נפשית?
רובנו מזהים כאשר הגוף שלנו עייף- העיניים נעצמות, הרגליים נעשות כבדות, קשה להתרכז ואנחנו רק חולמים ללכת לישון. אך עייפות הנפש, היא יותר חמקמקה.
תשישות נפשית עשויה להגיע לאחר תקופה ארוכה של התמודדות עם לחצים, כעסים, עומס ואפילו אחרי ריגושים רבים ששחקו את המערכת. בדיוק כפי שעומס על הגוף גורם לעייפות כך גם עומס רגשי עשוי לעייף את הנפש. אנו עשויים להרגיש חסרי מוטיבציה, ציניים במיוחד, חסרי סבלנות, חסרי עניין, קושי להתרכז, ובעיקר- להרגיש לא כמו עצמנו. לפעמים התחושה הזו עלולה להציף גם לאחר לילות של שינה מוקפדת, פשוט אין כוח או רצון לעשות שום דבר.
מה גורם לעייפות נפשית?
לרוב אין גורם בלעדי ומוחלט שמחולל שחיקה ועייפות נפשית. לעיתים מדובר בתקופה מרובת לחצים, משימות, מחשבות ותכנונים- כמו פרויקט חשוב בעבודה, לידה, תקופת מבחנים, טיפול בקרוב חולה, מעברי חיים כמו עבודה חדשה או מגורים.
לעיתים, אנו עשויים לחוש שחיקה שכזו לאחר התמודדות עם משבר נפשי אחר. למשל, תקופה בה אנו מתמודדים עם חרדות, אפיזודת דיכאון או כל גירוי יתר רגשי וחושי עלול לייצר תחושה של תשישות נפשית.
גורם נוסף הוא הזנחה עצמית. אם לא נדאג לעצמנו למנוחה, להפסקה בתקופות לחוצות, לרגעים קטנים של נחת ביום, שינה טובה, תחומי עניין, תחביבים וכו’ אנו עלולים לייצר מצב בו נרגיש שחוקים וחסרי מוטיבציה.
איך תדעו שאתם סובלים מתשישות נפשית?
הסימנים לתשישות נפשית משתנים מאדם לאדם. הנה כמה מהסימנים המוכרים:
מצב רוח: תנודות במצב הרוח, עצבנות, עייפות, רגזנות, חוסר סבלנות.
סימנים רגשיים: חרדה, דיכאון, חוסר עניין, חוסר מוטיבציה, סטרס ולחץ נפשי.
סימנים התנהגותיים: שכחנות, קושי להתרכז, בעיות קשב, התבודדות, התפרצויות זעם, התנהגות לא אופיינית.
סימנים פיזיים: עייפות פיזית, שינוי תאבון, כאבי ראש וסחרחורות, לחץ דם גבוה, דפיקות לב, נדודי שינה, הפרעות שינה.
איך אפשר למנוע עייפות נפשית?
החדשות הטובות הן, שניתן למנוע (או לפחות לצמצם משמעותית) תשישות נפשית! בדיוק כפי שאנו עוקבים אחר כללים מסוימים שמונעים מאיתנו להיות עייפים פיזית ברמת שחיקה, ניתן ליישם כמה טיפים על מנת למנוע שחיקת הנפש:
מנוחה:
הקפדה על שנת לילה טובה, הפסקות בין המטלות השונות, מנוחת סוף שבוע טובה, להתחיל את הבוקר בצורה רגועה, לשתות כוס יין בסוף יום מתיש, לישון צהריים או כל סוג הפסקה אחרת שתעזור לכם לשהות במנוחה עמוקה. יכול להיות שאתם אומרים לעצמכם “אין לי זמן” אז זכרו שאמנם בטווח הקצר, ההפסקה הזו נראית חסרת משמעות ומיותרת- בטווח הרחוק, האני העתידי שלכם יודה לכם שיצרתם מרווחי נשימה בתוך כל הבלגן.
משנה מקום משנה מזל:
נסו לגוון ולשנות מדי פעם. להתחיל תחביב חדש שכיניס חיות לחייכם, לבשל ארוחה בריאה לקחת אתגר שלא נתקלתם בו ובקיצור- כל דבר שיוסיף תחושת ריענון ויציאה מהשגרה.
איזון:
איזון זה שם המשחק. לפעמים אנו נוטים לשקוע יותר מדי בעיסוק אחד עד שהוא שוחק אותנו לחלוטין, לכן, חשוב לוודא שאנו משמרים איזון בין התחומים השונים בחיינו: מאזנים בין עבודה לחיי משפחה, מפנים זמן לזוגיות וגם לעצמנו, לא שוקעים יותר מדי מול המסך ואפילו מייצרים איזון בין שהייה בבית לטיולים בחוץ (נשמע פעוט, אך עשוי להועיל רבות).
טיפוח עצמי:
אכפתיות ודאגה לאחר הוא ערך חשוב ונעלה, אך זכרו שלכל אדם יש אחריות על האושר האישי שלו, ככל שנהיה יותר נינוחים ושמחים נוכל להיות פנויים יותר וטובים אל הסביבה שלנו. כדאי שנדאג לטפח את עצמנו ואת נפשנו. כשאנחנו מאוזנים ורגועים, יותר קל לנו לפנות מקום רגשי לעניינים אחרים. במיוחד להורים בינינו- גם כשזה נראה בלתי אפשרי, וזה נכון שהילדים תמיד מקום ראשון, זכרו שהורה טוב הוא הורה שמח- עצרו לדאוג לעצמכם מדי פעם.
שחיקה נפשית ודיכאון – מה הקשר ביניהם?
התמודדות עם דיכאון עשויה להציף תחושות של חוסר מוטיבציה, עצבות, עייפות, כאבים בנפש ובגוף ועוד סימנים שדומים מאוד לתסמינים של תשישות נפשית. עם זאת, הגורמים לדיכאון עלולים להיות שונים משל תשישות נפשית ולהצריך מענה עמוק ואחר.
לכן, אם אתם מרגישים שאתם חווים סימפטומים של תשישות נפשית לאורך זמן, מרגישים ששגרת החיים משתבשת ואתם זקוקים לסיוע, מומלץ לברר מה המקור של מה שאתם מרגישים. ניתן לשאול את עצמכם שאלות כמו: אילו תחושות אני חווה בגוף ומתי הן חזקות יותר? מה הרגש מספר לי?
טיפול בעייפות נפשית
לעיתים הנפש מגיעה להצפה שכזו שאנחנו כבר לא מסוגלים להתמודד לבד. אז קודם כל- זה בסדר, זה קורה לרבים מאיתנו ויש דרכים לטפל בכך. קיימים מגוון רב של טיפולים היכולים להעניק מענה וסיוע להתמודדות עם שחיקה נפשית, רובם ככולם מטרתם היא תמיכה רגשית בעת ההתמודדות.
ישנם טיפולים מבוססי שיחות בסגנון פסיכודינמי, טיפול רגשי או DBT, אשר מותאם למצבי רגש עזים יותר. ישנם טיפולים בגישות מתקדמות אחרות, גישות הגל השלישי כמו ACT וCBT– טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ועוד מגוון של טיפולים.
טיפול רגשי יוכל לענות על הצורך לקבל מענה רגשי לתשישות, לשתף אדם מקצועי שיכול להעניק כלים מועילים, ולשפר את איכות החיים.
לסיכום
אנו רגילים להתייחס לשרירים הפיזיים הדואבים שלנו, לטפל, למרוח משחה, לשתות נוזלים ולנוח. אך אף אחד לא שואל “מה עושים כשהנפש מתעייפת?”
גם הרגש שלנו מתאמץ, עובד שעות נוספות סביב השעון ולפעמים, גם הנפש מגיעה לכדי תשישות. אם אתם חשים תשושים נפשית וזקוקים ליד מכוונת כיצד לצאת מהתחושה הזו, אנו ממליצים לכם לשוטט בפורטל, לחקור אודות הטיפולים והמטפלים השונים, ולבחור את הטיפול שמדבר אליכם. עייפות עלולה להצטבר, אל תיכנעו לתשישות!