בשיר השירים היא משולה לאש ומתוארת כאחד הרגשות הקשים ביותר “קָשָׁה כִשְׁאוֹל קִנְאָה – רְשָפֶיהָ רִשְפֵּי אֵשׁ שַלְהֶבֶתְיָה”, המשורר הרומי אובידיוס מתאר אותה כ ” מקום בו השמש אינה מאירה, והרוח אינה נושבת”.
הקנאה מתוארת כאחד הכוחות החזקים המניעים את האדם בעולם.
מה היא הקנאה הידועה לשמצה? מדוע היא מתעוררת באדם? האם בכל זאת יש לה ערך? כיצד ניתן להתמודד איתה ואולי אפילו להשתמש בה לטובתנו
מהי קנאה?
קנאה היא רגש מורכב הכרוך בחוויית איום אמיתי או נתפס על מערכת יחסים בין אישית או על הישג שיש לפרט.
הקנאה עשויה להתבטא בשני פנים, האחד הוא ה-Jealousy , הפחד לאבד משהו לטובת אדם אחר
הפן השני הוא ה-Envy, התשוקה לקבל דבר שיש לאחר (יתרון חומרי, גופני, שכלי, נפשי או רוחני).
הקנאה אינה פוסחת על אף מין, גיל ושכבה באוכלוסייה.
לא רק בני אדם מקנאים, אלא גם בעלי חיים, למשל – ניתן לראות חיות מחמד שקופצות על הבעלים שלהן כשהם מראים חיבה לחיית בית אחרת.
תחושה של אי שקט, “קוצים” בגוף, תחושה של זעם, פחד וחוסר אונים…
רגש הקנאה נחשב לדחוס ועמוס, הוא מלווה לעתים קרובות במגוון רחב נוסף של חוויות – טינה, כעס, השפלה, עוינות, מרירות.
במצבים מסוימים הוא עשוי להתפתח לפרנויה ולהתנהגויות הרסניות ואלימות, כדוגמת קין שרצח את אחיו הבל בהתקף זעם שהתעורר מתוך קנאה.
הקנאה היא מושא לכתיבת ספרים וסרטים רבים, נחקרת באופן מדעי ואף מתוארת ביהדות ובקבלה.
לפי הקבלה, הקנאה לא סתם מוזכרת בדיבר האחרון, “לא תחמוד בית רעך…וכל אשר לרעך”.
במדרג הדיברות ישנו רצף הגיוני שפרוס מהקל לקשה, מן הדיבר הקל ביותר לעיכול עד לדיבר התובעני ביותר, זה שמהווה את היסוד המושכל המקפל בתוכו את המפתח להפרת כל הדיברות לפניו.
מתוך העמקה ולמידה של חוויית הקנאה, הן בפן הפסיכולוגי והן בפן הדתי-רוחני, עולה כי הקנאה היא רגש דואלי שיש לו גם צדדים בונים.
האם קנאה היא דבר שלילי?
למרות שקנאה היא חוויה רגשית כואבת ואי אפשר להתווכח על ההשלכות ההרסניות הפוטנציאליות, אסכולות שונות מצביעות על הפן החיובי והבונה ששוכן בלב רגש הקנאה.
הקנאה בראי הפסיכולוגיה האבולוציונית
בפסיכולוגיה האבולוציונית מתייחסת לקנאה בתוך קשר ובין בני זוג בעיקר, כאשר היא אינה מתפרשת כרגש שיש לדכא אלא ככזה שיש לשים לב אליו, כאות או קריאת השכמה לגבי מערכת היחסים. הקנאה עשויה להוות “סמן” לסכנה מוערכת לקשר, שכדאי לנקוט בצעדים כדי לשמור עליו.
בראי הפסיכולוגיה האבולוציונית, הקנאה נתפסת כרגש הכרחי, משום שהיא משמרת קשרים חברתיים ומניעה אנשים לעסוק בהתנהגויות המקיימות מערכות יחסים מתמשכות.
הקנאה בראי הבודהיזם
קנאה וצרות עין, מלמד הבודהא, מקורן באחיזה יתרה, בהשתוקקות אובססיבית ובהיצמדות כואבת המכווצת את הלב, את התודעה ואת היד הנדיבה. הקנאה היא סבל גדול ומקור לאיבה.
באותה הנשימה, הבודהיזם מציע להשתמש בקנאה כתרגול רוחני וכאפשרות לצמיחה.
התרגול מרכך חוצצים בין-אישיים, מפתח חמלה, טוב לב אוהב ושמחה אוהדת, ואיזון תוך קבלה של מה שיש כפי שהוא בעיניים חומלות- גם את יצר הקנאה המכאיב והטבעי.
באמצעות התרגולים, שניתן לקיים גם במסגרת טיפול קוגנטיבי-התנהגותי של הגל השלישי, אנו יכולים להפנים הרגלים מנטליים שיתמכו בבנייה של ״מערכת חיסונית מנטלית״ בהתמודדות עם קנאה והשלכותיה.
ממה נובעת הקנאה?
בראי הפסיכולוגיה, קנאה נובעת ממרכיבים אישיותיים של האדם, של מערכת היחסים שהוא נמצא בה או של החברה.
למשל, אדם חסר בטחון יטה לקנא יותר, מערכת יחסים שאין בה בטחון בסיסי תעורר יותר קנאה, חברה שבה הנראות החיצונית וההישגיות הם החשובים ביותר (עידן האינסטגרם) תעודד יותר ויותר קנאה, עם זאת חשוב לזכור שיצר הקנאה קיים בכולם גם בחברות פחות מתקדמות.
לפי הקבלה, שורשי הקנאה נמצאים בחוסר המודעות של האדם לעצמיותו ולמהותו. בשל העובדה שהוא איננו מודע לצרכיו האמיתיים הוא שוגה בדמיונות שווא שאילו היו לו את כל אותם דברים שיש לחברו אז חייו היו טובים ואיכותיים יותר. הוא אינו מביט באושרו של חברו אלא באותם סממנים חיצוניים בלבד ואין זה משנה בעבורו אם אותם מרכיבים אכן גורמים נחת רוח לחברו. הוא משוכנע כי אם היה לו את הרכוש, הממון, המעמד וכו’ שיש לחברו – הוא היה הופך לאדם המאושר עלי אדמות. תחושה זו המקננת בליבו מולידה מהר מאוד עצבות, מרירות ודימוי עצמי נמוך.
סוגים של קנאה
קנאה בין אחים
מערכת היחסים בין אחים היא בין הארוכות והמשמעותיות שחווה האדם, וכזו שתשפיע לאורך החיים על מערכות יחסים אחרות. באופן טבעי, בין אחים מתקיימת קנאה והיא נגרמת מחוויה (אמיתית או סובייקטיבית) של אי שוויון של ההורים ביחס בין האחים.
הקנאה עשויה להגרם כתוצר של המיקום במשפחה ולהשפיע על התפתחות האישיות של הילד.
לדוגמא, הבכור עשוי לחוש קנאה כאשר אחיו הקטן נולד ומקבל את מירב תשומת הלב, ולמצוא דרך לייחד את עצמו כדי להרגיש שייך למשפחה, למשל על ידי אימוץ חוש אחריות מוגבר ודאגה לאחיו הקטן.
על מנת להתמודד עם קנאת האחים באופן בריא, מומלץ להקפיד על מספר עקרונות: חיזוק הקשר בין האחים, המנעות מהשוואה בין האחים, עידוד הייחודיות המולדת של כל ילד ועוד.
קנאה בין בני זוג
נראה כי התמונה הראשונה שעולה בראשנו כשאנו חושבים על “קנאה” היא הקנאה הרומנטית בין בני זוג.
יכול להיות שזו הקנאה המוכרת ביותר לאנושות, זו שסיפקה עלילות לסרטים רבים, היא מתעוררת בתוך יחסים כשאחד הצדדים מרגיש חסר בטחון לגביי נוכחות האחר ו/או הנאמנות שלו כלפיו. בני זוג שמקנאים עשויים להרגיש בבסיס חוסר בטחון או חוסר אמון בקשר, ואם הקנאה אינה מווסתת היא עשויה לגרום לפגיעה משמעותית במערכת היחסים.
למרות ההשלכות השליליות האפשריות, לקנאה עשוי להיות תפקיד שתומך במערכת – במידה מסוימת היא מעידה על הרצון לשמר את הקשר ולא לתת למשהו חיצוני לפגוע או לפרק אותה.
כדי להתמודד באופן בריא עם קנאה בתוך מערכת זוגית, חשוב מאד לשוחח בצורה גלויה, פתוחה ומכבדת על הצרכים האישיים ולמצוא את הדרך המשותפת לאפשר מענה לצרכים ובטחון בקשר לשני בני הזוג.
כיצד ניתן להתמודד עם תחושת הקנאה?
כפי שהוזכר, במידה מסוימת קנאה עשויה להיות בעלת ערך, אך הפוטנציאל לייצר התנהגות מזיקה הוא גבוה מאד ולכן חשוב ללמוד כיצד להתמודד עמה ביעילות.
קנאה עשויה לגרור רגשות נוספים זעם, תסכול, חוסר אונים ולעורר התנהגויות של אלימות, שליטה, או לחילופין – ויתור והימנעות.
אין “תרופה” מיידית לקנאה, אך כיצד ניתן לווסת את הקנאה ולזקק מתוכה את הטוב והבונה?
- הכרה בקנאה – עצם ההכרה בנוכחותה של הקנאה ובכך שהיא נורמאלית, יכולה לעזור לווסת אותה.חקר הרגשות העומדים בבסיס הקנאה יכול לעורר הרהור עצמי שעשוי לעזור לפיתוח מיומנויות התמודדות פנימיות.
- כנות ופתיחות – להיות כנה עם הצד השני לגבי רגשות קנאה יכול לעורר שיחות פרודוקטיביות על מה חסר לכל אחד וכיצד לשפר את הקשר.
- תרגול נוכחות ברגשות קבלה ושימת לב לחוויה באופן עמוק, למשל בעזרת מיינדפולנס, טיפול רגשי / קוגנטיבי-התנהגותי יכול לעזור בהעלאת המודעות ופיתוח שיח כנה עם מושא הקנאה.
לסיכום
רבות סופר על רגש הקנאה, הוא מהווה מצע פורה לכתבים שונים, תורות עתיקות, ספרים וסרטים רבים.
הקנאה היא רגש מאד דחוס, שמערב חוויות רבות כמו אי שקט, חוסר אונים, תסכול, כעס ועוד.
היא עשויה להתעורר בעקבות פחד לאבד משהו לטובת צד אחר, או התשוקה לקבל משהו שיש לאחר.
הקנאה, כשאינה מודעת ומווסתת, עשויה לגרור התנהגויות פוגעניות ואף אלימות.
למרות שהשפעותיה השליליות של הקנאה הן ברורות מאד, לפי אסכולות רבות, הקנאה עשויה להיות חיונית מאד ואף להוות שער להתפתחות הנפש והתודעה.