תחום הפסיכולוגיה מכיל ענפי התמחות שונים, כאשר פסיכולוגיה קלינית נחשבת לתחום המבוקש והוותיק ביותר מבין תחומי הטיפול הקיימים בישראל כיום. תחום זה משלב בין מחקר, אבחון וטיפול במגוון רחב של בעיות נפשיות, בין אם מדובר בדיכאון, חרדה, משברים אישיים וזוגיים או הפרעות אישיות. פסיכולוגים קליניים אינם כפופים לשיטת טיפול מסוימת, כך שכל אחד יכול לבחור בשיטת הטיפול המועדפת עליו, בין אם מדובר בטיפול דינמי או בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). פסיכולוגים רבים אף דוגלים בשיטות טיפול אינטגרטיביות ונוהגים לשלב בין מוטיבים שונים הלקוחים משיטות טיפול שונות. כמו כן, כל שיטת טיפול מצריכה שימוש בטכניקות ובמאפיינים שונים בהתאם לקהל היעד, בין אם מדובר בטיפול זוגי, טיפול פרטני או טיפול משפחתי.
פסיכולוגיה קלינית – קצת היסטוריה
כיום פסיכולוגיה קלינית נחשבת לענף טיפול ותיק ונפוץ, אולם עד המחצית השנייה של המאה הקודמת תחום זה שימש בעיקר לצורך אבחון ומחקר. נקודת המפנה בתחום אירעה במהלך מלחמת העולם השנייה, כאשר זוועות המלחמה והאוירה הקשה ששררה במדינות רבות באירופה ובעולם, עוררו מצוקה נפשית ניכרת בקרב אנשים רבים, בין אם מדובר בלוחמים או באזרחים אשר ספגו על בשרם את זוועות המלחמה. בעקבות המצב נוצר צורך בפרקטיקה טיפולית, על מנת להעניק סיוע נפשי מידי לכל אותם אנשים אשר נזקקו לכך. ואכן, כיום מטפלים רבים אשר הוסמכו בפסיכולוגיה קלינית עוסקים במחקר ובטיפול במקביל.
פסיכולוגיה קלינית בישראל – מסלול הכשרה מורכב
על מנת לקבל הכרה רשמית כפסיכולוג קליני בישראל, יש לעבור שנות הכשרה רבות, כאשר לעתים חולפות 10 שנים ויותר מרגע תחילת הלימודים ועד הרישום כפסיכולוג קליני מטעם משרד הבריאות. מסלול ההכשרה בישראל כולל תואר ראשון עם ממוצע גבוה במיוחד ( לרוב מעל 90), מבחן מתא”ם המיועד לצורך תארים מתקדמים בפסיכולוגיה, ראיונות קבלה והמלצות המעידות על התנסות מחקרית כלשהי, לימודי תואר שני בפסיכולוגיה באחת מהאוניברסיטאות המוכרות ובמוסדות נוספים המורשים לכך (המכללה האקדמית תל אביב יפו ומכללת רופין), התמחות בפסיכולוגיה קלינית ולבסוף מבחן הסמכה רשמי מטעם משרד הבריאות.
תקופת ההתמחות נמשכת 4 שנים וכוללת הכשרה והתנסות במגוון תחומים ונושאים הכלולים בעבודתו של הפסיכולוג הקליני. כמו כן, לעתים יש להמתין לא מעט זמן מרגע סיום התואר השני ועד לתחילת ההתמחות, בשל כמות תקנים מצומצמת.
בנוסף, חשוב להביא בחשבון שמדובר במסלול יוקרתי ותחרותי במיוחד, כך שמבין כל אותם סטודנטים לפסיכולוגיה המעוניינים לרכוש הכשרה כפסיכולוגיים קליניים, רק מעטים מתקבלים לתואר שני וזוכים לצלוח את כל השלבים בדרך לרישיון הנכסף המאפשר עיסוק בתחום.
תחומי המיקוד העיקריים של הפסיכולוג הקליני
עבודתו של הפסיכולוג הקליני מורכבת לרוב משני תחומי עיסוק עיקריים המשלימים אחד את השני – הערכה פסיכולוגית והטיפול עצמו. שכן, על מנת לספק למטופל את הטיפול המתאים לו ביותר, יש לבצע קודם לכן אבחון פסיכולוגי מעמיק, במטרה לקבל תמונה מלאה יותר באשר לאישיותו של המטופל ולאתר את אותם גורמים המסבים לו נזק.
אבחון פסיכולוגי
תחום הנפש מכיל כל כך הרבה מאפיינים ומצוקות, כך ששיטה טיפולית ספציפית המשמשת עבור טיפול בהפרעה מסוימת, לא בהכרח תהיה יעילה כשמדובר בהפרעה אחרת. פסיכולוגים קליניים מצוידים בידע ובכלים הדרושים לצורך אבחון פסיכולוגי מעמיק, במטרה להגדיר את אופן הטיפול ולבסס עבור המטופל תכנית טיפולית מותאמת. משך האבחון אינו תחום בזמן ועשוי להשתנות ממטופל למטופל בהתאם למורכבות הבעיה ולמידת שיתוף הפעולה מצדו.
כיום קיימות שיטות אבחון שונות המיועדות לצרכים שונים, בין אם מדובר במבחני אינטליגנציה, תצפיות, או מבדקי אישיות. לרוב, כשמדובר בטיפול פרטני, תצפית קלינית מהווה מרכיב מרכזי לצורך קבלת תמונה רחבה יותר בנוגע למאפיינים ולמצבו הנפשי של המטופל.
מהלך הטיפול
כאמור, שלב האבחון משמש את הפסיכולוג על מנת להעריך באופן מפוקח וודאי יותר את המצוקות עמן מתמודד המטופל ועל סמך כך להתאים עבורו תכנית ייעודית ושיטת טיפול המותאמת לצרכיו. במרבית המקרים הפסיכולוג ממשיך בעצמו בהליך הטיפול, אך במקרים מסוימים המטפל בוחר להפקיד את הטיפול בידי מטפל או איש מקצוע אחר הבקיא בבעיה הספציפית ממנה סובל המטופל.
במהלך תקופת ההתמחות בפסיכולוגיה קלינית, המטפל נחשף לשיטות טיפול רבות ומגוונות ולמגוון רחב של מצוקות והפרעות נפשיות, כך שיש ביכולתו ליצור התאמה מדויקת בין אופי הטיפול להפרעה ממנה סובל המטופל ולבחור בשיטת הטיפול המתאימה ביותר, בין אם מדובר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, בטיפול דינמי, או בשילוב של רכיבים המסוימים הלקוחים משיטות טיפול שונות ( EMDR, סכמה תרפיה, EFT, ביופידבק …)
אך למרות שתוכנית הטיפול נבנית על ידי המטפל, הצלחת הטיפול תלויה לרוב בשיתוף הפעולה בין המטפל למטופל וברמת הכימיה ביניהם, כמו גם ביכולת של המטופל לשתף ולחשוף פרטים שונים אשר יסייעו למטפל לנווט את התהליך בצורה היעילה ביותר. כשמדובר בטיפול פסיכולוגי דינאמי, לרוב כמות הפגישות לא מוגדרת מראש, כך שהטיפול עצמו עשוי להימשך לאורך זמן. טיפול קוגניטיבי התנהגותי לעומת זאת, מוגדר כטיפול קצר מועד, כך שלרוב מדובר בטיפול ממוקד יותר התחום למספר מוגדר של מפגשים.
בהקשר זה ראוי לציין את ההבדל בין פסיכולוגיה קלינית לפסיכיאטריה, שכן מדובר בתחומים המכילים לא מעט נקודות דמיון. אמנם בשני המקרים המטרה היא לאבחן ולטפל בבעיות נפשיות שונות, אולם יש לבצע אבחנה בין הכלים הטיפוליים והאבחונים המשמשים כל אחד מהתחומים. שכן, פסיכיאטר פועל מנקודת מבט רפואית ומשתמש בכלים רפואיים שונים כמו תרופות פסיכיאטריות ומבדקים רפואיים, על מנת להעריך ולטפל במצוקות הנפשיות מהן סובל המטופל. הפסיכולוג הקליני מנגד, אינו מורשה להעניק למטופל טיפול רפואי תרופתי ומתבסס על כלים שיחתיים פסיכותרפיים לצרכים טיפוליים.
שיטות טיפול שונות המשמשות את הפסיכולוג הקליני
כאמור, פסיכולוגים קליניים אינם כפופים לשיטת טיפול מסוימת, כך שלרוב הם מתמצאים בכמה שיטות טיפול שונות. לעתים המטפל בוחר לעבוד בשיטת טיפול ספציפית, אך פעמים רבות שיטת הטיפול הנבחרת משתנה בהתאם לבעיות ולמצוקות עמן מתמודד המטופל. כמו כן, פסיכולוגים קליניים רבים נוהגים לבצע אינטגרציה בין כלים הלקוחים משיטות שונות, כאשר רוב העוסקים בתחום מתמקדים בשתי שיטות טיפול מרכזיות – טיפול דינמי וטיפול קוגניטיבי התנהגותי.
טיפול דינמי
במסגרת הטיפול הדינמי המטפל מבקש להבין את הבעיה עמה מתמודד המטופל דרך התחקות אחר עברו ובאמצעות ניתוח של מרכיבים שונים באישיותו של המטופל. באמצעות חקר העבר של המטופל והתנהגותו בהווה, ניתן לאתר את הגורמים השונים המובילים להתפרצותה של המצוקה ולמנוע הישנות שלה. גישה זו נובעת מתוך הנחה כי הסימפטומים שהמטופל מציג אינם מספיקים על מנת לאבחן את מקור הבעיה ולטפל בה לעומק, כך שיש צורך לברר את המשמעות של אותם תסמינים באמצעות אנליזה מקיפה של אירועים משמעותיים בעברו של המטופל ועל ידי התבוננות פנימית בצדדים שונים באישיותו.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לעומת זאת, אינו מתמקד בעבר ובתהליכים לא מודעים בנפשו של המטופל, כאשר המטרה היא לאפשר למטופל להתגבר על המצוקה הנפשית עמה הוא מתמודד, באמצעות זיהוי של דפוסי חשיבה בעייתיים המובילים לה והחלפתם בדרכי התנהגות חיוביות ובריאות יותר. טיפול זה נחשב לטיפול קצר מועד התחום בכמות מוגדרת של מפגשים, כך שלרוב הוא יעיל וממוקד יותר. מעבר לכך, טיפול זה משלב פרקטיקה חיונית כמו טכניקות הרפיה מסוימות, לצורך התמודדות עם אותם גורמי חשיבה מעכבים.
לסיכום
פסיכולוגים קליניים מצוידים בידע רחב ובמגוון כלים קליניים ומחקריים, המאפשרים להם להעניק טיפול הולם עבור מגוון רחב של מצוקות נפשיות, בין אם מדובר בדיכאון, חרדה או משברים אישיים שונים. הכלים האבחוניים השונים העומדים לרשותם של המטפלים, מאפשרים בחינה מעמיקה של המצב הנפשי של המטופל, במטרה לבסס עבורו תכנית טיפול ספציפית המתבססת על שיטת הטיפול המתאימה לו ביותר.
אנו במכון חיבורים, מתמחים בטיפול בחרדות בדיכאון באמצעות שיטות טיפול קוגניטיביות התנהגותיות, לרבות שימוש בשיטת ACT המשתייכת לדור החדש של CBT ומתאפיינת בקבלה ומחויבות. צוות המטפלים המנוסים במכון ישמחו לעמוד לרשותכם ולבסס עבורכם תכנית טיפול ייחודית המותאמת לצרכיכם.