כלבים הם יצורים שקל לחבב שמחים ונאמנים, אבל יחד עם זאת מדובר עדיין בחיות, הם יכולים להיות בלתי צפויים, לקפוץ על עוברי אורח, לנבוח בצורה מבהילה, להתרגז או להתפלש בלכלוך.
י’ (בת 22) הייתה ילדה שגדלה במושב עם הרבה כלבים מחוץ לבית ובתוכו, היא הסתדרה איתם טוב אבל כאשר הייתה בת 4 שיחקה עם זנב של אחד הכלבים והכאיבה לו והוא מתוך בהלה צרח וכמעט נשך אותה, י’ נבהלה מאד והדבר יצר אצלה טראומה ורתיעה מכלבים. בגלל שכלבים נמצאים בכל מקום כמעט, י’ לפעמים נמנעת מהגעה למקומות בהם היא חוששת שתפגוש כלבים משוחררים כמו בחוף הים. י’ הגיע לטיפול כאשר מאסה בפחד הזה ורוצה לשוב ולהתיידד עם כלבים מתוך הבנה שהפחד מהילדות מנהל אותה כיום.
רבים סובלים מפוביה מחיות שונות, ביניהם גם כלבים או חתולים. בגלל ריבוי הכלבים בישראל ההתמודדות נעשית ליותר מורכבת כי בגלל הנטייה של האדם להימנעות ממפגש עם כלבים ואז נוצרת פגיעה באורח החיים. גישות טיפוליות שונות יכולות להיות מאד יעילות להתמודדות עם פחד מכלבים כמו טיפול בחשיפה או CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי.
מהו פחד מכלבים?
פחד מכלבים ידוע גם בתור סינופוביה בשפה רפואית. פחד זה מתבטא בחרדה מתמשכת ולא נשלטת מכלבים. פחד מכלבים מתחיל להתפתח בשלבי הילדות המוקדמת לפעמים בעקבות אירוע טראומתי אך לא בהכרח. לעתים החרדה היא שמא הכלב יתקוף ממש, או שהיא נובעת מרתיעה להיות במגע ישיר עם כלב מתוך פחד מפני לכלוך מחלות וכדומה.
האם יש לי פחד מכלבים?
פחד מכלבים מתבטא בכל מיני דרכים ותסמינים, אלו עלולים להתעורר בעת המפגש עם כלב תסמינים פיזיים כמו:
- רעידות
- קוצר נשימה
- הפרעות בעיכול
- קצב לב מואץ
- הזעה
ועוד.
או התעוררות רגשות שונים חזקים כמו:
- חרדה
- פחד והתנהגות הימנעותית מפני הגעה למקום בו יש חשש לפגוש כלב
- תסכול בגלל הפגיעה באורח החיים
- בושה שמתעוררת ורצון להסתיר את הפחד
ועוד.
ממש כמו פוביות אחרות עיקשות, גם כאן, לרוב סינופוביה לא חולפת לבדה ולעיתים קרובות צריך עזרה חיצונית כדי להתגבר על הפחד ולהסכים להיחשף בהדרגה לכלבים עד לריפוי הפחד. בדומה לדפוסי פוביות וחרדה אחרות כאשר מתפתחת התנהגות של הימנעות לרוב הדבר תורם להנצחה של הפחד והוא מחמיר עם הזמן.
למה אנחנו מפחדים מכלבים?
פוביות ספציפיות מופיעות לעתים קרובות בשלבי הילדות. יחד עם זאת, גם מבוגרים יכולים לפתח אותן. אף אחד לא יודע חד משמעית מה גורם למישהו אחד לפתח פוביה ספציפית ולאחר לא.
גורמים אפשריים כוללים:
- חוויות טראומטיות: לדוגמה, מישהו עלול לפתח פחד מכלבים לאחר שהותקף על ידי אחד, בילדות או בבגרות. לחלופין עלולה להתפתח גם טראומה מצפייה באדם אחר מותקף על ידי כלב.
- נטייה סביבתית ומשפחתית: גנטיקה או למידה מהסביבה יכולים לשחק תפקיד חשוב בהתפתחות של פוביה. כשיש למישהו במשפחה פוביה, עולה הסיכוי לפתח אותה גם כן. כאשר אנחנו רואים את אמא ואבא נרתעים מכלבים, אנחנו לומדים שכלב הוא עוין ולפעמים כלבים חשים זאת ועלולים להגיב גם הם ברתיעה ועד לתוקפנות, אפשר לראות את זה בתרבויות שונות שבהן “לא חובבים” כלבים ומפחדים מהם.
- שינויים בתפקוד המוח: לעיתים חלק מהאנשים מפתחים פוביות כתוצאה מהפרעות נוירולוגיות או טראומה פיזית.
- אבולוציונית: בתקופות קדומות בני האדם פיתחו מנגנוני הישרדות חזקים בין היתר מפני חיות טורפות ואצל חלקם הוא עדיין נוכח יותר מאשר אצל אחרים ועלול לגרום לנטייה להתרעות מכלבים ועד פחד של ממש שאין לו סיבה נראית לעין.
השכיחות של פחד מכלבים
נכון להיום, רשומים בישראל 220,092 כלבות נקבות ו-225,715 כלבים זכרים. פוביה מכלבים נפוצה יחסית כ- 30% מהאוכלוסייה ושכיחה יותר אצל נשים. בקרב ילדים יכולה להופיע הפוביה לזמן מסויים אבל היא עשויה להעלם עם הגיל.
פחד מכלבים בגילאים שונים
ילדים
אצל ילדים כלבים יכולים להיתפס יותר מאיימים וגדולים מהפרספקטיבה שלהם בגלל היותם קטנים פיזית ביחס לכלב, לכן כלבים יכולים להיות מאיימים באופן הזה. לרוב הפחד עובר כשהילד מתבגר. במקרים של טראומה או נטייה משפחתית הפחד יכול להישאר ואף להחמיר עם השנים, ילדים נמצאים יותר בסיכון לפתח סינופוביה ממבוגרים. [1]
מבוגרים
כאשר מתרחשת תקיפת כלב בבגרות הדבר גם יכול לגרום לפוביה אבל בגלל שלאדם בוגר יש את כלים טובים יותר להתמודד עם מצוקה לרוב החומרה היא נמוכה יותר.
איך לטפל בפחד מכלבים?
אם מזהים שהפחד אצל הילד או שלכם הוא מתמשך ומחמיר חשוב לפנות לקבלת עזרה.
אלו האפשרויות היעילות שעומדות בפניכם:
CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עשוי להיות יעיל מאד בטיפול בפוביות ספציפיות. יש אנשים שמדווחים על תוצאות תוך מפגש אחד עד ארבעה מפגשים בליווי מטפל. טיפול CBT שם דגש על למידה מחדש של המוח ולשנות את ההתייחסות שלנו לחוויה שלילית למשהו נייטרלי או חיובי.
מטרת הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי היא לפתח תחושת ויסות על המחשבות והרגשות. מטרת המטפל היא לעזור למטופל לצבור ביטחון ביכולות שלו להתמודד עם מצבים בהם הוא חש מאוים חרד וחוסר שליטה כמו אל מול כלבים. [2]
טיפול בחשיפה (PE)
טיפול זה נכלל תחת טיפולי CBT ובמחקר הזה שנעשה על ילדים עם פוביה ספציפית מכלבים עולה שהטיפול היה יעיל עבורם. טיפול בחשיפה הוא טיפול התנהגותי שבו המטופל בהדרגה עובר חשיפה מבוקרת והדרגתית למקור הפחד, לפי הקצב האישי נבנית תכנית טיפול שבה יש מדרגות חשיפה, החל מחשיפה עדינה ועד לחשיפה יותר משמעותית. מטרת הטיפול היא להקהות את החרדה מפני הכלב, להתיידד עם הפחד ובתקווה שגם עם הכלב בהמשך. טיפול בחשיפה מאפשר למטופל להיחשף לגירוי המפחיד אבל באופן בו יש שליטה וליווי.
טיפול תרופתי:
נמצא שפסיכותרפיה יעילה בדרך כלל בטיפול בפוביות ספציפיות כמו פחד מכלבים עם זאת במקרים חמורים יותר בהן יש קושי ממשי לתפקד וחומרת התסמינים היא בלתי נסבלת, תרופות הן אופציה שניתן להשתמש בה יחד עם טיפול רגשי.
סוגי תרופות עשויים לכלול:
חוסמי בטא. חוסמי בטא הם סוג של תרופה שחוסמת את האדרנלין מלגרום לתסמינים כמו דופק מואץ, עלייה בלחץ דם או רעידות.
תרופות הרגעה. תרופות אלו פועלות להפחתת חרדה נקודתית, ועוזרות להירגע במצבים בהם הפוביה מתעוררת.
לסיכום
כאשר פחד נמשך הרבה זמן הוא צובר סביבו הרבה מטענים ומשקל, למשל הבושה וההימנעות שמתפתחות על גבי אותה חרדה. אנחנו בחיבורים מאמינים ביכולת של בני אדם לקבל את עצמם ולהשתחרר רגשית, הכל שאלה של רצון פתיחו ופניות לעבור תהליך טיפולי משמעותי. אנחנו מטפלים בכלים מעולמות של טיפולי CBT מתקדמים כמו ACT (טיפול בקבלה ומחויבות), טיפולים הנעזרים בחשיפה PE ועוד.
מוזמנים להתייעץ ונבנה לכם תכנית טיפול מותאמת אישית.