מוחצנות ומופנמות: מבחן האישיות

שתפו

דינה אהבה לנגן ולשיר, היא הייתה כותבת מנגינות לחנים ומילים- one women show עם זאת היא תיארה את עצמה כאדם “אינטרוברטי”- מילולית הכוונה היא שהיא נטענת מבפנים, מופנמת. דינה מאז ומתמיד אהבה אנשים אבל בשלב מסויים כשהייתה מבלה איתם הרגישה שהיא חייבת להתנתק מהם ולחזור ללבד שלה, לכתיבה, ליצירה ולמוזיקה וכך הייתה שמה אוזניות כאשר לא יכלה להתנתק מהם פיזית (גדלה במסגרות עם לינה). דינה הגיעה לטיפול ותיארה שהקושי שלה הוא מול אנשים, היא אוהבת ורוצה חברה, היא רוצה להיות על הבמה ולצאת לאור עם החומרים שלה אבל מצד שני קשה לה עם החשיפה, כלומר קיים מתח תמידי בין הפנים לחוץ אצלה.

כבר בגיל צעיר אפשר לזהות תכונות אופי שונות אצל ילדים, התנהגויות שונות הקשורות לתהליכים של תקשורת וחיברות (מלשון חברה) מתחילים להתעצב כבר בגילאי הגן. מיהו אדם מופנם ומה מאפיין אותו? איך מוחצנות באה לידי ביטוי? מה החסרונות והצדדים הפחות טובים של הקצוות של אותן תכונות?

במבט החוצה – מהי מוחצנות?

אנשים המכוונים כלפיי חוץ, התנהגותית ותפיסתית. מי שיש לו נטייה למוחצנות יעדיף לבלות בחברה רוב הזמן, ירבה בדיבור, יזדקק ליותר תשומת לב חברתית והנוכחות שלו תהיה יותר מורגשת. אנשים בעלי מוחצנות במקרים רבים יאהבו וימשכו לעמוד על במות אבל לא בהכרח. בניסוי מעניין [1] שנערך ובדק פעילות מוחית אצל אנשים מחוצנים לעומת מופנמים עלה שאצל מוחצנים הייתה פעילות מוחית גבוהה יותר באזורים שאחראים על פיענוח של תחושות.

 

במבט פנימה –  מהי מופנמות?

נטייה מובנית באישיות להתכנסות, אפשר לקרוא לזה העדפה. מדובר באנשים שיעדיפו בסוף היום לחזור לשקט, יש להם הרבה פעמים עולם פנימי עשיר, עיסוקים שהם אוהבים לעשות עם עצמם וכדומה. אנשים עם נטייה פנימה יעדיפו לבד או להמצא עם חבר קרוב בשקט, מאשר אירועים המוניים ברוב המקרים. אנשים מופנמים ממעטים בדיבור ולא לוקחים הרבה מקום בתוך מפגשים חברתיים.  כמו כן, הם לא ימהרו להיחשף מבחינה אישית וייקח להם יותר זמן להיפתח בפניי אנשים.

חשוב לומר שבכולנו קיים צד מופנם יותר או תקופות בהם אנחנו מתכנסים אבל אצל חלקם זו נטייה בולטת ודומיננטית יותר.

אם נחזור לאותו ניסוי של פעילות מוחית, אצל המופנמים בניסוי הייתה פעילות מוחית מוגברת דווקא באזורים שאחראיים על היזכרות באירועים, תכנון תוכניות ופתרון בעיות.

כיצד מזהים מופנמים ומוחצנים?

אם תתקלו בבני אדם עם נטייה חזקה לכאן או לכאן, לא תתקשו לזהות את הנטייה שלהם. בעלי אישיות מוחצנת הם אנשים שלא תוכלו לפספס, אתם תראו תשמעו ותחושו את הנוכחות שלהם במרחב אותו תחלקו. בתקשורת איתם הם ייקחו הרבה מקום בשיחה, יכבירו במילים, תיאורים של החוויה שלהם, בחשיפה של עצמם, דעתם ומחשבותיהם.

לעומת זאת תוכלו לזהות אנשים מופנמים לפי הזהירות וההססנות שהם מפגינים בתקשורת איתם, לפעמים עדינות והסתפקות במינימום מילים. בנוסף בעלי נטייה למופנמות יעדיפו מקומות שקטים ושיחות רגועות.

מה ההבדל בין מופנמות לביישנות?

לא אחת נוטים לכנות אנשים עם נטייה מופנמת ביישנים או במקרים אחרים לחשוב שהם סובלים מחרדה חברתית (שמופיעה לעיתים לצד ביישנות). חשוב לדעת להבדיל בין אדם מופנם לביישן או חרד חברתית.  ביישנות מתאפיינת בתחושה והפגנת אי נוחות ובמקרים של חרדה חברתית גם תחושה שמפגש חברתי יכול להיות מאיים ומלחיץ. ביישנות נובעת מגנטיקה וסביבה.

מצד שני, מופנמות היא תכונה אישיותית מובנית הקשורה למזג המולד של האדם. אדם מופנם לא בהכרח נהיה כזה בגלל טראומה חרדה או ביישנות אלא פשוט כי הוא מעדיף לשאוב את האנרגיה שלו מבפנים על פני מבחוץ. בעלי נטייה מופנמת נהנים ומקבלים סיפוק מהלבד שלהם ולא מרגישים שהוא מכביד או נכפה עליהם בניגוד לאנשים עם ביישנות חווים מחסומים שונים ויעדיפו להיות עם אנשים אבל מתקשים ליזום קשרים חברתיים או לעמוד במצבים חברתיים שונים כמו “דייט” או אירוע. נציין שייתכן ובמקרים מסוימים אנשים בעלי נטייה מופנמת יפתחו גם ביישנות.

כשזה הופך למוגזם: מהם מופנמות יתר ומוחצנות יתר?

מוחצנות מביאה איתה הרבה יתרונות כמו חיים חברתיים תוססים, הבעתיות מרובה (לא שומרים בפנים רגשות) בטחון עצמי (במקרים מסוימים) ועוד. לצד זאת במקרים בהם ישנה התנהגות קיצונית, כמו כל דבר, זה עלול להצביע על חסכים או קשיים שמסתתרים מתחת לפני השטח, או קושי להיות לבד בשקט.  נראה שאנשים נטייה נוטים לאימפולסיביות להיות דומיננטיים יותר על המידה, תוקפנות או שטחיות.

לצד זאת, אנשים עם נטייה למופנמות לרוב ייהנו מרגישות, חריצות, דמיון מפותח ויהיו אנשים שיודעים להקשיב היטב. אך עם זאת, מפונמות עלולה להביא איתה גם נטייה לצבור מטענים עם קושי בפריקה בגלל הנטייה להמעיט בחשיפה אישית. הם יכולים לסבול מבדידות בגלל הקושי לצאת מאיזור נוחות של התכנסות פנימה, ולהצטייר גם חברתית כ”זאבים בודדים”. בנוסף, אצל חלקם המפתחים רגישות גבוהה מאד יחד עם הנטייה למופנמות יכולים גם לסבול בגללה.

כיצד זה מתבטא בחיינו הזוגיים?

כל צלע בתוך הזוגיות מגיעה עם “סל” תכונות מסויים שמרכיבות את האישיות שלהם.  הרבה פעמים אנשים נמשכים למי שמאופיין בתכונה ההופכית שיש להם ובמקרה שלנו – אדם מופנם למישהי מוחצנת ולהפך בהתאמה. לפעמים באמת נוצרת הרמוניה והשלמה של תכונות הופכיות אבל במקרים אחרים יכולים להיות חיכוכים על הרקע הזה.

כנראה שמה שייקבע אם בן הזוג המוחצן שמעדיף לבלות ולצאת יסתדר עם בת הזוג השקטה שמעדיפה את הספר שלה בשקט, זה עד כמה יש לכל אחד מהם אוטונומיה משלו, יש הבנה הדדית ופירגון. כאשר כל אחד מבני הזוג מבין ומקבל את השוני של האחר ונותן לו מקום להיות מי שהוא זה מתכון להצלחה.

דברים יכולים להשתבש כאשר אחד מבני הזוג בעל נטייה מוחצנת זקוק ליותר תשומת לב, יותר מחמאות והתפעלות, יותר זמן יחד, שיחות ופעילויות משותפות והאחר מעדיף להמעיט בכל אלה. ניתן לגשר על הפערים האלה, לפעמים על ידי עזרה חיצונית כמו טיפול זוגי, והדבר יכול לחזק מאד את הקשר וגם כל אחד מהשניים.

כאשר ישנו רצון עז להישאר יחד, תשוקה ואהבה אבל יש קשיים על רקע אישיותי מומלץ לפנות לייעוץ וטיפול זוגי.

לסיכום

כל אחד מאתינו מגיע לעולם עם “שק” התכונות שלו, ומה שיפגוש בדרך יקבע איך הן יתבטאו אצלו.  כאשר אדם פוגש בילדותו קבלה מצד הסביבה וההורים, הוא יקבל את התכונות שלו ויחיה עם עצמו יותר בשלום.

בפורטל טיפולים אנו מציעים שורת מטפלים מומחים לטיפול בקשיים מסוגים שונים, חלקם מוכשרים לטיפול זוגי, טיפול פסיכולוגי במבוגרים או ילדים והדרכת הורים. גישות הטיפול של המטפלים בפורטל הן יעילות, מתקדמות ומבוססות מחקר. מזמינים אתכם להתייעץ עם צוות המומחים לכל שאלה.

שאלות ותשובות

אדם מופנם
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים