אמו של נווה (שם בדוי) בן ה 5 הגיעה עימו למפגש ראשון בקליניקה. בטיפול היא מספרת שכבר מעל שנה שהיא מרגישה שמשהו עובר עליו. נווה ילד חברותי ואהוב בגן, אך מתקשה לשאת תסכול ומרבה להתפרץ בזעם ולהכות גם כשדברים פעוטים לא מסתדרים לפי תוכניותיו, היא מספרת. בהתחלה חשבה שהתנהגותו תקינה ותואמת גיל, אך עם הזמן האלימות כלפי חבריו הלכה וגברה והיא נשארה חסרת אונים ומתוסכלת מולו. בפגישתנו הראשונה המטפלת הסבירה לאם כי נווה ככל הנראה מבטא מצוקה רגשית דרך התנהגותו הקיצונית, יש להבין למה הוא זקוק ולסייע לו. המטפלת הציעה שיצאו יחד לחקירה משותפת כדי לגלות את הגורם לקושי. היא מביטה במטפלת ועיניה דומעות.. נראה שהיא חשה הקלה, שיש מי שילווה וידריך אבל בעיקר מתוך ההבנה שמאחורי ההתנהגות של נווה יש קריאה לעזרה והיא זו שיכולה לעזור לו באמצעות הדרכה נכונה. תחושת חוסר האונים אצל האם התחלפה בהבנה, חמלה ותקווה.
קצת על טיפול רגשי?
כולנו עוברים לאורך הילדות וההתבגרות התמודדויות וקשיים שונים. בעיות שונות משפיעות על איך הילדים מרגישים, פועלים ולומדים. טיפול רגשי לילדים ונוער נועד לעזור לילד לדבר על רגשותיו וללמוד כיצד לפתור את הקושי שלו. טיפול רגשי בילדים מלמד כיצד להתמודד בצורה טובה יותר ולתקשר בצורה בריאה ויעילה.
קשיים אצל ילדים עשויים להופיע בעקבות אירועים משפחתיים קשים כמו אובדן בן/ת משפחה או גירושין, שינויים גדולים כמו מעבר לארץ אחרת או לחילופין להופיע לאורך ההתפתחות סביב אירועים מסוימים כמו שלבי מעבר, הסתגלות למסגרות חדשות, התמודדויות חברתיות ועוד.
מהו טיפול רגשי לילדים?
בטיפול רגשי בילדים יש חשיבות ללמידה מתוך חוויה. עם ילדים צעירים יותר, לעיתים עובדים יחד עם ההורה מה שעשוי להגביר את ההצלחה והבטחון של הילד במרחב הטיפולי. הטיפול הרגשי יכלול יצירת קשר אישי ובטוח עם המטפל לצד משחק, דמיון וציור אשר מהווים דרך תקשורת והבעה בין המטפל לילד. בקרב ילדים בוגרים יותר ובני נוער, הטיפול מתבסס על שיחה דרכה חושבים על סוגיות מורכבות שמביא איתו הגיל, לצד רכישת כישורים הנדרשים לדיבור על רגשות ופתרון בעיות. טיפול רגשי מסייע לילד לחזק את הבטחון העצמי ותחושת המסוגלות דרך מציאת נקודות חוזקה אישיות, בניית דפוסי חשיבה יעילים והרגלי התנהגות בריאים.
החשיבות של הטיפול הרגשי לקטנטנים
טיפול רגשי יעיל מאוד בגיל צעיר ועשוי להוביל לשינוי משמעותי באיכות החיים של הילד (1). הכלים והמיומנויות שירכשו בטיפול עשויים ללוות אותם לאורך חייהם הבוגרים ולחזק את הבסיס הרגשי שלהם. טיפול רגשי בילדים לרוב מתמקד ביצירת קשר בטוח עם דמות המטפל והתמודדות עם הקושי דרך חוויה, משחק, דמיון ויצירה אשר מאפשרים לילד להתבטא בצורה מלאה ולחזק את תחושת הבטחון והמסוגלות שלו.
טיפול רגשי ככלי להתמודדות עם אתגרי הילדות
לרוב כשילד חווה מצוקה הדבר יתבטא דרך התנהגות ולא תמיד הוא יוכל לתאר במילים את שעובר עליו, מאחר ועדיין לא למד איך לבטא בדיבור את מצוקתו. הרטבות לילה, סיוטים, התקפי זעם, חרדת נטישה, פחדים שונים, אכילה בררנית והימנעות מפעילויות מסוימות הן רק דוגמאות לאתגרי ילדות מוכרים שעשויים להעיד על קושי רגשי בקרב ילדכם. לעיתים כהורים אנו נוטים להתייחס להתנהגות כבעיה המרכזית, ומנסים לטפל בה. ההבנה שילדים מבטאים את רגשותיהם דרך התנהגות משמעותית. הטיפול הרגשי שואף להתייחס למקור ההתנהגות, לגורם לה ולאפשר לילד לרכוש כלי ביטוי והבעה חדשים ויעילים יותר על מנת להתמודד עם המצוקה. פעמים רבות, התנהגויות שנחשבו בעייתיות שבגינן הורים פונים לטיפול נעלמות מעצמן לאחר שהילד מקבל את המענה הרגשי בטיפול.
נורות האזהרה: מתי לפנות לטיפול רגשי לילדים?
הורים רבים מתלבטים בשאלה מתי צריך לפנות לטיפול רגשי לילדים. השאלה האם הקושי יעבור מעצמו כשהילד יגדל קצת או שמא הוא זקוק לעזרה עכשיו מעסיקה גם אותנו המבוגרים בשעת משבר. כפי שהסברנו ילד החווה מצוקה רגשית יבטא זאת דרך התנהגויות שונות ולא יעילות. במידה ואתם חשים כי ההתנהגויות אינן משתפרות לאורך זמן וכי הילד , הסביבה ו/או אתם סובלים מהקשיים שהוא מביא עימו זה הזמן לחשוב על טיפול רגשי עבורו. התנהגויות המעידות על קושי שנמשכות לאורך זמן עשויות להצביע על צרכים רגשיים והתפתחותיים שמאחוריהם עומדת קריאה לעזרה מצד הילד. חשוב להיות קשובים לשינויים בהתנהגות ובמצב הרוח של ילדכם ולפנות לגורם מקצועי במידת הצורך.
סוגי טיפול רגשי לילדים
קיימים סוגי טיפול מגוונים המציעים מענה רגשי לילדים. במידה ואתם מתחילים לחשוב על טיפול רגשי חשוב מאוד לשים לב שאתם פונים לגורם מקצועי ומוסמך אשר מתמחה בעבודה עם ילדים בטווח הגיל של ילדכם. האמון שאתם תתנו במטפל ובטיפול, ושיתוף הפעולה שלכם חשוב ועשוי להשפיע באופן מכריע על הצלחת הטיפול. רמת המעורבות שלכם כהורים משתנה בהתאם למשתנים שונים כמו גיל הילד, סוג הקושי והצרכים המשפחתיים.
טיפול רגשי קוגנטיבי התנהגותי
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT לילדים) עוזר לשפר רגשות קשים והתנהגות על ידי איתור דפוסי חשיבה שמעכבים או שאינם עוזרים לילד להסתגל. בטיפול כזה הילד לומד עם המטפל על ההשפעה של מחשבות על מצב הרוח וההתנהגות. במהלך הטיפול הילד לומד לזהות דפוסי מחשבה מזיקים ובהמשך להחליף מחשבה כזו במחשבה אחרת שמביאה לתחושות טובות והתנהגות נעימה יותר. טיפול כזה עשוי להיות יעיל במצבים מגוונים כולל דיכאון וחרדה.
טיפול רגשי בהבעה ויצירה
ישנם סוגים שונים ומגוונים של טיפולים בהבעה ויצירה הכוללים טיפול דרך מוסיקה, טיפול באומנות, פסיכודרמה, ביבליותרפיה ועוד. טיפולים כאלו ישלבו טכניקות מעולם האמנות ויאפשרו לילד להתבטא בדרכים של יצירה ודמיון ולפתח יכולות הבעה חדשות ומגוונות. טיפולים מסוג זה יעילים מאוד בקרב ילדים צעירים אשר עדיין לא למדו להביע רגשות ותחושות במילים. כמו כן, ניתן לבחור סגנון טיפול שמתאים לנטיות והעדפותיו האישיות של הילד מה שיוביל להנאה במפגשים עצמם ויגביר את המוטיבציה לשיתוף פעולה מצד הילד.
טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים
בטיפול כזה יהיה מפגש בין המטפל, הילד ובעל חיים. הפגישה לרוב תכלול טיפול בבעל החיים ויצירת קשר עימו. בעלי חיים שאומנו במיוחד לטיפולים רגשיים בילדים ידידותיים מאוד ונוחים ליצירת קשר ומאפשרים לילד לפתח קשר בטוח ואוהב איתם וליצור מרחב בטוח שלא תלוי בתקשורת מילולית בהכרח. הטיפול יכול לכלול אילוף כלבים, רכיבה על סוסים או ליטוף חיות בית אחרות.
לסיכום
ילדים רבים חווים בעיות לאורך ההתפתחות אשר משפיעות על ההתנהגות ומצבי הרוח שלהם. ישנם מצבים בהם ילדים זקוקים לסיוע בהתמודדות עם משבר או תחושות קשות אשר הם אינם מצליחים לבטא בצורה טובה. טיפול רגשי בילדים נועד לספק לילד מרחב בטוח להבעה חופשית של מצוקותיו לצד למידה של מיומנות חשיבה ודרכי התמודדות טובות ובריאות להתפתחותו התקינה. טיפול רגשי בילדים עשוי להיות מכריע בעיצוב דרכו של הילד ודרך חשיבתו ולכן במקרים של קושי מומלץ לפנות לגורם מקצועי ולא לחכות שהבעיה תיפתר מעצמה. ילדים מפגינים גמישות מחשבתית ולמידה מהירה ובגיל צעיר עשויים ללמוד דרכי התמודדות חדשות ויעילות שילוו אותם וישפרו את איכות חייהם גם כמבוגרים.