|
חרדת נטישה
מי מאיתנו לא היה שם? הבכי והחיבוקים של תחילת שנת הלימודים בגנים ובבתי הספר הם סימן ההכר של חרדת הנטישה, או בשמה השני ״חרדת פרידה״.
חרדת הנטישה היא מצב נפוץ ברחבי העולם, איתו מתמודדים ילדים, בני נוער ואפילו מבוגרים.
בגילאי הילדות המוקדמת חרדת נטישה נחשבת לחלק בהתפתחות התקינה, כאשר בגיל 3 מרבית הילדים מתגברים עליה. |
עם זאת, בחלק מהילדים, חרדת הנטישה חמורה מהרגיל או ממשיכה אחרי זמן המעבר הצפוי (גיל 3 שנים לערך). מקרים כאלו, יכולים להוות סימן אזהרה למצב רציני יותר, שכדאי לבדוק במסגרת מקצועית .
שכיחות חרדת נטישה
חרדת פרידה, היא אחת מהחרדות הנפוצות והמוקדמות ביותר איתן ילדים מתמודדים. לרוב, חרדת הנטישה מופיעה בילדות המוקדמת ועלולה להמשיך ולהפריע לתפקודי היום-יום גם בבגרות. כיום אנחנו מעריכים שכ-4% מהילדים מתמודדים עם הפרעת חרדה, והגיל הממוצע בו מופיעים הסימפטומים במקרה של הפרעה הוא 6-7 שנים בדרך כלל.
התסמינים של חרדת הנטישה עלולים להופיע לראשונה גם במבוגרים. שם נמצא שהיא מתקיימת בכ-6% מהאוכלוסיה לאורך החיים.
גורמים לחרדת נטישה
מחקרים שונים גילו שייתכן שחרדות נטישה בילדים עוברות במשפחה. כלומר, לקרובי משפחה בדרגה ראשונה או שניה של ילד\ה עם חרדת פרידה, קיימת שכיחות גבוהה יותר להתמודד איתה בעצמם.
גם לחרדות הוריות השפעה משמעותית, ולילדים של הורים שמתמודדים עם חרדות יש סיכון מוגבר לפתח חרדות נטישה בהשוואה לשאר האוכלוסיה.
לצד הגורם התורשתי-משפחתי, קיימת גם השפעה סביבתית על התפתחות של חרדות נטישה. כך מצאו, שמקרי אבדן הורה, גירושין, היעדרות ממושכת של אחד ההורים או מחסור בהפגנת אהבה הורית מעלים את הסיכוי לפתח חרדת נטישה. מהצד השני, חשוב לדעת שגם סגנון הורי מגונן יתר על המידה עלול להגביר את הסיכוי שילדיכם ייאלץ להתמודד עם חרדת נטישה. ניתן לקרוא עוד על חרדת נטישה אצל ילדים באתרנו.
מאפיינים של חרדת נטישה
המאפיינים והתסמינים של חרדת נטישה בילדים ומבוגרים יכולים להשתנות משמעותית מאדם לאדם, והם תלויים בסביבה, בתרבות וגם בפעילויות שסביבן מתרחשת הפרידה.
התנהגויות נפוצות כוללות מצוקה רבה ותחושת חרדה הנלווית לפרידה, חשש ודאגה תמידית שמא אסון יתרחש לאדם קרוב.
בילדים גדולים, נוכל לשמוע מהם חשש מפחד על חטיפה, הליכה לאיבוד או מצבים אחרים של נתק מוחלט. כל אלו, יכולים להתבטא בסירוב ללכת לבית הספר או לפעילויות חברתיות שונות.
ברמה היום-יומית, המתמודדים עם חרדת נטישה עלולים לסבול מהרטבות במיטה, לחוות סיוטי-לילה, קשיים בריכוז ופגיעה בהצלחה החברתית והלימודית.
טיפול בחרדת נטישה
חרדת נטישה בילדים ומבוגרים, עלולה לגרום קשיים משמעותיים בכלל תחומי החיים, להשפיע על בנייה ותחזוק של מערכות יחסים ולפגום ביכולות הלמידה וההתפתחות המקצועית. לכן, חשוב לאבחן מצבים אלו ולטפל בהם בהתאם, ובהקדם.
מחקרים מצאו שטיפול קוגניטיבי – התנהגותי, או CBT, היא שיטת טיפול פסיכולוגית אפקטיבית עבור חרדות נטישה. למעשה, בחרדות נטישה בילדים ובמבוגרים שיטה זו נחשבת לקו הטיפול הראשון. טיפולי ה-CBT הם טיפולים ממוקדים וקצרי טווח, שמטרתם שינוי דרכי החשיבה שמובילות לחרדה, ועל ידי כך שיפור ההתנהגות ואיכות החיים. הטיפולים אורכים פעם בשבוע, לאורך מספר שבועות, ובהם מתרגלים התמודדות עם תרחישי פרידה ברמת מורכבות עולה. הטיפולים מתבצעים גם עם ילדים וגם עם מבוגרים בהנחייה של מטפלים מוסמכים מתחום בריאות הנפש עם השכלה גבוהה ורישיון משרד הבריאות. ניתן לקרוא עוד על CBT באתרנו.
תרופות – במקרים בהם טיפולי ה-CBT לא מספקים, ניתן לשלב בטיפול תרופות ממשפחת ה-SSRIs, נוגדות הדיכאון והחרדה. במחקרים שונים, הוכח שהשילוב של תרופות אלו יחד עם טיפולי ה-CBT הינם דרך יעילה ביותר להתמודד ולטפל בתסמיני החרדה. עם זאת, לא כל מי שלוקה בחרדה חברתית בהכרח יצטרך או תצטרך גם טיפול תרופתי.
איך מתמודדים עם חרדת נטישה ברגע שזה קורה?
אבל מה קורה כשאתם מוכרחים לצאת לעבודה, אך ילדיכם לא מוכנים להיפרד בכניסה לגן? הנה מספר טיפים להתמודדות והקלה על חרדת הפרידה:.
- השאירו חפץ “מנחם” שמזכיר לילדיכם אתכם, כמו לדוגמה צעיף עליו ריח מוכר, או צעצוע אהוב מהבית.
- הפכו את זמני הפרידה לזמן חיובי – על אף הקושי והדאגה שאתם מרגישים, נסו לחייך ולנופף לשלום בשמחה ובביטחון.
- דברו עם ילדיכם על התוכניות המשותפות שלכם כשתחזרו.
- כאשר נפרדים, אל תאריכו את הפרידה יתר על המידה. הקושי שלכם להיפרד, משדר שאולי קיימת סכנה בפרידה וכך מאשרת את חששותיו של הילד\ה.
- אל תעלמו לילדיכם ללא פרידה כלל. פעולה כזו עלולה להחמיר את חרדת הפרידה.
אתם לא לבד
חרדת הנטישה, בכל הגילאים, עלולה להביא עמה מצוקה משמעותית ולהפריע לשגרת החיים התקינה של הילד או הילדה. על אף שחרדת נטישה יכולה להופיע גם במבוגרים, בילדים, היא אף עלולה למנוע לימוד של כישורי חיים חשובים ולעכב חשיפה לחוויות מעצבות.
חשוב לדעת, שיש דרכים יעילות לטפל בחרדת נטישה! אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו, דרך הטלפון או האתר, ולקבל הצעה לטיפול בחרדות הנטישה על ידי אנשי ונשות מקצוע מוסמכים.