וורקוהוליק

שתפו

“מאז ומתמיד אני זוכר את עצמי משקיע שעות רבות בעבודה. מעולם לא חשבתי שמדובר בבעיה, אדרבא, ראיתי את עצמי כעובד מסור שנותן מעצמו למקום העבודה.

באחד מימי העבודה הארוכים (שכבר הפכו לשגרה), סיימתי פגישה ב22:00 והתקשרתי לשותף שלי לעדכן אותו בדיונים שנערכו. כמובן שהשיחה נמשכה זמן רב והמשיכה גם לאחר שהגעתי לחניה. הקליטה בחניון גרמה לקצרים בשיחה אז לקחתי את הדברים שלי ויצאתי מהרכב בכוונה להמשיך את השיחה בבית, עד שרעש חזק עצר אותי. הסתובבתי לאחור וגיליתי שלא העברתי למצב חנייה והרכב החליק ונכנס בעוצמה בקיר של החניון.

מלבד הנזק הפיזי העצום שנגרם לרכב, המקרה הזה שימח אותי. למה? כי הוא שימש כמו קריאת אזהרה עבורי. הבנתי שאם אני לא אתחיל לקצר את שעות העבודה ולהתרכז בדברים אחרים בחיי אני עלול להתרסק בעצמי. הבנתי, בפעם הראשונה בחיי כנראה, שאני לא סתם עובד מסור, אני עובד מכור. מכור לעבודה”

וורקהוליק, או מכור לעבודה בעברית, הוא מצב כפייתי שעשוי לפגוע בבריאות הנפש, הגוף ובחיי המתמודד איתו, בדיוק כמו בהתמכרויות אחרות. איך מזהים וורקהוליק? מה הגורמים לכך? האם יש טיפול להתמכרות לעבודה? כל הפרטים במאמר

מהו וורקהוליק?

וורקהוליק הוא המונח הלועזי למכור לעבודה. על אף שהתמכרות לעבודה אינה מצוינת בDSM, ולמרות שמסירות לעבודה נחשבת מעלה בקרב חברות ומנהלים, יש גבול דק. כשחוצים את הגבול הבריא של מסירות לעבודה, יכול להיות שכבר מדובר בהתמכרות. התמכרות לעבודה הינה התמכרות אמיתית, בדומה להתמכרויות התנהגותיות אחרות כמו התמכרות לקניות.

ההשלכות של התמכרות לעבודה עשויות לפגוע בחיי החברה, חיי המשפחה והזוגיות, בבריאות הגוף והנפש.

מה הגורמים להתמכרות לעבודה?

אז האם התמכרות לעבודה נוצרת יש מאין או שישנם קווים שיכולים לנבא התפתחות שלה?  התשובה היא שאכן ישנם מספר גורמים המעמידים אותנו בסיכון בפני אותה התמכרות לעבודה:

נטייה לפרפקציוניזם

רבים מאיתנו מכירים את המושג, וחלקנו אף מתמודדים עמו באופן יום יומי. הצורך להצליח ולהעמיד משימות בצורה מושלמת, עלול לגבות מפרפקציוניסטים מחיר נפשי כבד ולפתח התמכרות לעבודה על מנת להשיג את התוצאה בסטנדרטים הגבוהים ביותר.

התמודדויות רגשיות

פעמים רבות, הרגשות שלנו והתמודדויות קודמות עשויות להשפיע על יצירת דפוסי התנהגות חדשים. כלומר, חוויות של סטרס, חרדה, דיכאון או אפילו OCD וצורך בבריחה עשויים לייצר התמכרות לעבודה. אנו עשויים למצוא עצמנו בעיסוק מתמיד במשימות מהעבודה או שהות מרובה במשרד, המנגנון שמניע ההתמכרות במקרה זה מבקש להשכיח חוויה רגשית מכאיבה על ידי עיסוק זמני בדבר אחר המצריך חשיבה ותשומת לב.

מה התסמינים של ההתמכרות?

התמסרות טוטאלית לעבודה וצמצום שאר תחומי החיים

מדובר בתסמין הבולט ביותר. כששאר תחומי החיים, כמו משפחה, זוגיות וחיי חברה נדחקים הצידה ומפנים את מקומם לשם עבודה- יכול להיות שמדובר בהתמכרות. לא רק שמדובר בתסמין הכי בולט, אלא גם בתסמין שהשלכותיו עלולות להיות בין החמורות יותר. החיים שלנו מורכבים פיסות פיסות של תחומים שמסבים לנו אושר ויציבות, ועלינו לשמור על איזון יחסי ביניהם לאורך הזמן. כשאנו עסוקים בעיקר בתחום אחד, באופן חריג וקיצוני מהרגיל, אנו למעשה עלולים לייצר פגיעה בשאר התחומים, באנשים הקרובים אלינו, בבריאות הגוף והנפש שלנו, ולערער את היציבות.

תחושת ריקנות ודיכאון

כשהחיים סובבים סביב משימות בלתי נגמרות, טלפונים, מחשבות טורדניות על עבודה, שהות מופרזת במשרד ועיסוק תמידי בעבודה- האתגרים וחוויית הצלחה עלולים להתפוגג ולהותיר אותנו עם תחושת ריקנות. גם פה עניין האיזון נכנס. כשאנו צולחים אתגרים בעבודה, אנו מרגישים סיפוק. אך אם נשאב את הסיפוק שלנו רק מהעבודה, ולא נמלא את חיינו בעוד אספקטים כמו תחביבים, אהבה זוגית ומשפחתית, או אפילו כוס יין עם חברים, עלולה להופיע הדיכאון או ריקנות שמנסים לאותת לנו על חוסר האיזון שבחיינו.

תחושת הערך העצמי מותנית בהישגים המקצועיים

ערך העצמי שלנו לרוב מורכב מגורמים רבים בחיינו: כיצד אנו מתפקדים כילדים להורים? כיצד אנו מתפקדים בתוך זוגיות או כהורים? איך אנו תופשים את עצמנו במראה? מה ההצלחות שלנו? מה האמונות שלנו? מה אנחנו עושים למען הערכים שלנו? ועוד שאלות רבות. אחד מהמרכיבים המשמעותיים שעליהם מבוסס ערך עצמי עשוי להיות התפקוד בעבודה, ההישגים ובניית קריירה.  אין כשגורם זה, הופך לגורם מכריע בבניית הערך העצמי עלולה להתעורר בעיה. ערך עצמי שתלוי רק בהישגים מקצועיים עלול להתערער בקלות, להתמודד באופן תמידי עם חוסר יציבות ולהשפיע על בריאות הנפש שלנו.

איך תדע אם אתה מכור לעבודה?

מלבד התסמינים המתוארים לעיל, יש עוד כמה סימנים שניתן להבחין בהם כשמתמודדים עם התמכרות לעבודה:

  • שהות יתרה במקום העבודה או עיסוק רב בענייני עבודה גם בעת שהותך במקום אחר
  • בריאות פיזית ונפשית לקויות (כאבים, עייפות, דיכאון)
  • סטרס נפשי כשלא ניתן לעבוד או שצריך לדחות את העבודה לאחר כך
  • שחיקת מערכות יחסים
  • לו”ז שסובב סביב עבודה ללא פנאי לתחביבים או דברים אחרים
  • בריחה לעיסוק בעבודה בכל פעם שמתעוררת תחושת חרדה, עצבות או רגשות אשם

דרכי הטיפול

במידה והזדהיתם עם התסמינים ואתם חוששים שאולי אתם מכורים לעבודה, קודם כל, דעו שמדובר במצב שניתן להשיג איזון. ישנם טיפולים רבים ויעילים שיכולים לתמוך תהליכים של יצירת איזון ושינוי אורחות חיים על ידי שינוי הרגלים חשיבה והבנה של מה עומד מאחוריהם.

טיפול CBT

ניתן לפנות לטיפול קונגטיבי התנהגותי מסוג CBT שנמצא יעיל במיוחד בהתמודדות עם התמכרויות. הטיפול מקנה את יכולת הזיהוי של דפוסי ההתמכרויות, אבחון של המנגנונים הרגשיים העומדים בלב ההתמכרות, הבנה עמוקה יותר של הרגשות וההתנהגויות שיצרו את ההתמכרות מלכתחילה, וקבלת כלים לשיפור איכות החיים ושינוי הדפוסים התמכרותיים.

טיפול 12 הצעדים

דוגמה אחת מיני רבות לטיפול קבוצתי תומך. טיפול 12 הצעדים, מובל על ידי מדריך (לרוב מכור נקי) ובמסגרת קבוצתית תומכת. הטיפול מנחה ומלווה את המתמודדים עם ההתמכרות בצעד אחר צעד לכיוון החלמה. המעטפת הקבוצתית, הן של המנחה והן של המכורים האחרים, מאפשרת תהליך מכיל, תומך, מותאם ואפקטיבי עבור טיפול בהתמכרות. בטיפול המרכיב שמסייע להחלמה הוא השענות על משהו גדול מאיתנו, בין אם זה כח עליון או אלוהי או אמון בכוחו של היקום.

לסיכום

התמכרות לעבודה עשויה להתפתח בקרבנו, ומבלי שנשים לב, העבודה הופכת למרכז חיינו וכל שאר תחומי החיים נדחקים הצידה. מדובר בהתמכרות אמיתית, שאפשר להיגמל ממנה! ניתן להיוועץ עם מטפלים מסוגים שונים, גם כאן בפורטל טיפולים, למצוא מזור לתסמיני ההתמכרות ולייצר דרך חדשה לחיים מאוזנים בשילוב עבודה.

שאלות ותשובות

מכורה לעבודה
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים