“אני הייתי אותה ילדה עם צלחת אטריות רק עם חמאה בארוחה משפחתית כששאר בני המשפחה אכלו דג ומנת פירה. כששאלו אותי מה אני רוצה לארוחת ערב תמיד ביקשתי לחמנייה ריקה. אני הייתי הילדה שחששה להישאר לארוחת ערב אצל חברה כי פחדתי שיציעו לי אוכל מוזר שאני לא מכירה ואתבייש לסרב. כל פעם שמנה אחת נגעה באחרת או שהיו מערבבים לי אותן עם רוטב סירבתי מיד לאכול. תמיד חששתי ממרקמים חדשים או מאכלים משונים וההורים שלי פשוט השתגעו ממני.
הדברים החלו להשתנות כשאני הייתי מוכנה להיפתח כי פשוט נמאס לי מהמבחר הקולינרי המוגבל שלי, נמאס לי שאין לי מה לאכול באירועים כשיש בופה מכל טוב ונמאס לי שהפחד שלי מנהל את הרגלי האכילה שלי.
אמנם זה לא קרה מיד, לקח לי כמה שנים טובות להתנסות במאכלים שונים כל פעם משהו אחר נוסף לתפריט, והאמת שזה לא היה נורא כל כך, הטעם והמרקם היו נרכשים ולאט לאט הרתיעה החושית שלי פחתה. לא אשקר, עדיין אני חווה רתיעה ממאכלים שונים. בטיפול CBT שעברתי גיליתי שהדפוסים שלי קשורים לליקויי וויסות חושי וOCD ובמקביל לחשיפה ההדרגתית למאכלים אני עושה גם תהליך רגשי עם מטפלת להקהיה חושית ולהתמודדות עם הנטייה שלי לאובססיביות.
מהי אכילה בררנית?
אכילה בררנית, המכונה גם ARFID, היא סוג של הפרעת אכילה המאופיינת בהרגלי אכילה נוקשים ומגבילים. דפוסי אכילה אלה יתבטאו לרוב בהימנעות מוחלטת ממזונות מסוימים או מקבוצות מזון ו/או צריכת מזון מוגבלת.
מבוגר או ילד בעל אכילה בררנית עלול לחוות את אחד מהסימפטומים הבאים ואף את כולם: – קושי בעיכול מזון, הימנעות מסוגים מסוימים של מרקמי מזון, צבעים וריחות, אכילה בקצב איטי מאוד ובחוסר תיאבון כללי.
הפרעת אכילה זו, בניגוד לאנורקסיה ובולמיה, אינה קשורה בדימוי גוף ירוד ובמצוקה בנוגע למבנה הגוף והיקפו.
ממה נובעת אכילה בררנית?
אכילה בררנית מלווה ברגשות של פחד וחרדה סביב אוכל ואכילה, היא עשויה לנבוע ממספר סיבות כאשר הנפוצות שבהן:
הימנעות או הגבלת צריכה על בסיס חושי:
לדוגמא רגישות חושית לטעם, מרקם, טמפרטורה וכדומה. ליקויי ויסות חושי עלולים לגרום לילדים (בעיקר) לחוות גירוי מאד לא נעים במגע של הפה עם מרקמים שונים או גועל שקשור למראה שלהם.
דאגה מהשלכות האכילה או המאכל:
לדוגמא חנק, כאב וכדומה. יש מקרים בהם ילד או מבוגר חווה בעברו חוויה שלילית הקשורה באכילה בליעה או לעיסה וזה יצר אצלו התניה של הימנעות ורתיעה מאותו מאכל. למשל ילד שכמעט נחנק מספגטי ומסרב לאכול את כל סוגי הפסטה.
עניין נמוך באכילה:
האכילה הינה מטלה שצריך יש ילדים שלא מביעים עניין רב באכילה או שהם מעדיפים להתנועע לרוץ ולשחק על פני לאכול, לפעמים זה מלווה בנטייה להיפראקטיביות.
אכילה בררנית אצל ילדים
ילדים המפתחים אכילה בררנית עושים זאת לרוב בגלל:
רגישות חושית:
ילדים עשויים להיות רגישים מאוד לטעם, למרקם או למראה של סוג מסוים של מזון. לדוגמא הם עלולים לסרב לאכול כל דבר כתום או כל דבר רך. לעתים קרובות יש להם קבוצה מצומצמת מאוד של מזונות שהם אוהבים והם מתרגזים מאוד ואפילו חווים בחילה אם הם נדרשים לאכול משהו אחר.
במקרה זה האכילה הבררנית תתבטא בהימנעות.
זכרון מאירוע לא נעים:
הם חוו חוויה מטרידה עם מזון, כגון חנק, הקאות, ריפלוקס או מצבים אחרים במערכת העיכול ופיתחו חרדה קיצונית מכך שזה יקרה שוב. לדוגמא, אם פעם הם חוו חנק ממלפפון, הם יסרבו לאכול מלפפון וכל דבר ירוק או בעל ריח דומה.
במקרה זה האכילה הבררנית תתבטא בהתנגדות.
חוסר עניין באכילה:
הם בעלי עניין מועט באוכל או באכילה. עלולים לשכוח לאכול, ניתן להסיח את דעתם בקלות במהלך הארוחות, או הם יכולים לאכול לאט במיוחד. הם גם נוטים לאהוב רק סט צר של מזונות.
במקרה זה האכילה הבררנית תתבטא בהגבלה.
אכילה בררנית היא אחת מהפרעות האכילה הנפוצות ביותר המטופלות בילדים.
הסטטיסטיקה אומרת שבין 5-14% מהילדים בתוכניות אשפוז ועד 22.5% מהילדים בתוכניות אשפוז להפרעות אכילה אובחנו כעת עם הפרעת אכילה זו.
אכילה בררנית בקרב מבוגרים
אכילה בררנית מאובחנת לעתים קרובות יותר בקרב בילדים ובני נוער.
לרוב מבוגרים אשר לא עברו טיפול מסודר בילדותם ימשיכו לחוות שני סימפטומים מרכזיים בבגרותם – אי גמישות ופחד.
חוסר גמישות:
התנהגויות אכילה לא גמישות המסווגות כ”בררניות” ביותר הכוללות: סירוב לנסות סוגים שונים או חדשים של מזון והכנה ספציפית ומדויקת מאוד של מזון.
פחד:
אנשים שחווים מצוקה לגבי מזונות מסוימים יכולים לקבל תגובה רגשית או פיזית עקב מחשבות על תגובה אלרגית, חנק והקאות.
אכילה בררנית המאובחנת בקרב מבוגרים (שלא התפתחה בילדותם) הופכת לנפוצה יותר עקב העלייה במגמות דיאטה מיוחדות כגון: דיאטות טבעוניות, דיאטות ללא גלוטן, צום אלטרנטיבי ודיאטות המבטלות קבוצת מזון אחת או יותר מהתזונה.
סיכונים הכרוכים בהרגלי אכילה סלקטיביים
לאכילה בררנית ישנה השפעה שלילית משמעותית על הבריאות הפיזית של האדם וכן על הרווחה הפסיכולוגית שלו.
ההשלכות הפיזיות של הפרעת אכילה זו יכולות להיות הרסניות. עלולות להתפתח בעיות התפתחותיות כמו עצירת גדילה, עצמות מעוותות או עיכובים בהתפתחות הנוירולוגית, בעיות במחזור האישה, מחסור משמעותי בוויטמינים החיוניים לתפקוד הגוף וכדומה.
ההשלכות הפסיכולוגיות של הפרעת אכילה זו גם הן חמורות מאוד. אנשים בעלי הפרעת אכילה בררנית עלולים לחוות קשיים משמעותיים בבית, בבית הספר או במכללה, בעבודה וכאשר הינם עם חברים. מצב הרוח והתפקוד היומיומי שלהם עלול להיות מושפע לרעה וקשיי האכילה שלהם עשויים להקשות על ניהול אירועים חברתיים.
האם החסם היחידי הוא סביב אוכל?
עבור מטופלים רבים, תסמינים של הפרעת אכילה בררנית יכולים להופיע יחד עם OCD, המכונה גם הפרעה אובססיבית קומפולסיבית. במקרים קיצוניים יותר, אובססיות לגבי צריכת מזון או הכנה עלולות להוביל לכפיית טקסים.
בעלי הפרעת אכילה בררנית לרוב יסבלו גם מהפרעת חרדה נלווית, והם גם בסיכון גבוה להפרעות פסיכיאטריות אחרות.
לסיכום
הרגלי האכילה, אופן הצריכה כמויות וסוגי אוכל שונים- כל אלו בעלי קשר הדוק לעולם הרגשי והמנטלי, חשוב להיות קשוב לגוף ולפעול מתוך ערנות למה הוא מבקש ואיך הוא מגיב לסוגי אוכל שונים.
בדומה לשאר הפרעות האכילה, גורמי הסיכון לאכילה בררנית עלולים להיות קשורים למגוון נושאים ביולוגיים, פסיכולוגיים וסוציו-תרבותיים.
טיפולים הידועים כמסייעים בטיפול באכילה בררנית הם טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול דיאלקטי התנהגותי, שני טיפולים נפוצים ויעילים לטיפול בהפרעות אכילה.
טיפולים אלו מעניקים לאנשים את הכלים ומנגנוני ההתמודדות המאפשרים להם להקשיב לגופם במקום להקשיב למחשבותיהם מעוררות החרדה ולאפשר דפוסי אכילה גמישים ומאוזנים יותר.
תהליך טיפולי להפרעות אכילה מותאם בצורה הטובה ביותר לצרכיו של האדם, בהתבסס על האופי הספציפי של הקשיים שהאדם חווה.
טיפול באכילה בררנית לילדים
לפני שמחליטים איך לטפל חשוב לברר ממה נובעת האכילה הבררנית אצל הילד. האם קיימת הימנעות אצל הילד בעקבות אירוע בו הוא חווה אי נעימות חושית סביב מזון או אולי זוהי סיבה רגשית? לפעמים ילדים נוטים להימנע מאכילה של מזונות שונים הקשורה לקשר איתכם ההורים ולמערכת היחסים. על מנת להצליח לאבחן בצורה טובה את סיבת האכילה הבררנית חשוב להתייעץ עם אנשי טיפול כמו למשל בהדרכת הורים. סוגי טיפול שיכולים לסייע לילדים בהתמודדות עם אכילה בררנית יכולים להיות טיפול באומנות, טיפול CBT או טיפול בחשיפה הדרגתית- הכל תלוי בגורמים בצרכים ובגיל של הילד.
בפורטל טיפולים תוכלו למצוא מטפלים מוסמכים בעלי נסיון רב שנים. תוכלי למצוא הדרכת הורים מעמיקה וליווי במצבים מורכבים עם ילדכם.