היפנוזה: האם זה המפתח לריפוי שלכם?

שתפו

אנשים רבים נוטים לחשוב שהיפנוזה היא שיטת טיפול מיסטית המאפשרת שליטה מוחלטת בתודעה של המטופל. מחשבות אלו מקורן בסרטים עלילתיים המציגים את ההיפנוזה באופן מוטעה, תוך שימוש בידורי בכלים היפנוטיים כאלה ואחרים. אך בפועל, היפנוזה היא תהליך טיפולי לגיטימי המתבצע בידי אנשי מקצוע המוסמכים לכך ומשמש לצורך טיפול בבעיות שונות, בין אם מדובר בתופעות פיזיות רפואיות או בהפרעות נפשיות.  אלא שבניגוד לטיפול פסיכותרפי רגיל המתבצע באופן מודע, במהלך תהליך ההיפנוזה המטופל נשאב פנימה אל תוך עולמו הפנימי, על מנת לאתר את מקור הבעיה וליישם בהדרגה דרכי התנהלות חיוביות ובריאות יותר.

מהי היפנוזה?

מצב של היפנוזה מאפשר לאדם לצלול פנימה אל מעמקי התת מודע באופן מונחה, על ידי מטפל המוסמך לכך. זאת במטרה להתוודע לעולמו הפנימי ולאתר את אותם מנגנונים שליליים ולהחליפם במשאבים חיוביים ויעילים יותר. במהלך הטיפול, המטפל משתמש בטכניקות ספציפיות המכונות אינדוקציות, במטרה לייצר בקרב המטופל תחושה נינוחה ושלווה יותר. כאמור, בניגוד לטיפול פסיכולוגי רגיל, טיפול בהיפנוזה לא מסתמך על תהליכים לוגיים אינטלקטואליים, כאשר המטופל נשאב אל תוך עולמו הפנימי ומתמסר לשלל האלמנטים החזותיים והחושיים הטמונים בו. עם זאת, לאורך כל הטיפול, המטופל שרוי בהכרה מלאה ושולט לגמרי במחשבותיו, כאשר המטפל משמש על תקן מדריך המכוון אותו לאורך התהליך ומסייע לו לגבש פתרונות חיוביים ובריאים יותר. אך בסופו של דבר, השינוי עצמו נוצר על ידי המטופל עצמו, באמצעות היכולת לצלול למעמקי התודעה, להתנתק לרגע מהסביבה הלוגית הממשית ולהתמודד עם אותם מחסומים הכובלים אותו.

טיפול בהיפנוזה משמש לצורך טיפול בבעיות שונות, בין אם מדובר בבעיות פיזיות רפואיות, או בקשיים נפשיים רגשיים ומועבר על ידי מטפל מוסמך אשר עבר הכשרה ספציפית בתחום. פעמים רבות טיפול בהיפנוזה ניתן לצד טיפול פסיכולוגי מסורתי, אך לעתים הוא עשוי לשמש כשיטת טיפול מרכזית. אם כי, ברוב המקרים, טיפול זה מתבצע רק לאחר שהמטופל התנסה בשיטות טיפול נוספות שלא הובילו לשינוי המיוחל.

מנפצים מיתוסים – היפנוזה היא לא מה שרואים בסרטים

לאורך השנים יוחסו להיפנוזה מיתוסים רבים שאינם מגובים במציאות. שכן, בסרטים רבים ההיפנוזה מוצגת כתופעה מיסטית המתאפיינת בשליטה מוחלטת של המטפל במטופל. אך בפועל, אין לכך שום ביסוס מדעי. שכן, היפנוזה היא מצב רצוני המתבצע בפועל על ידי המטופל בסיוע מטפל המוסמך לכך, כך שהמטפל אינו יכול לכפות על המטופל לבצע פעולה מסוימת המנוגדת לרצונו ולעקרונותיו. כמו כן, המטופל שולט במצב באופן מלא, כך שיש ביכולתו להשתחרר מהמצב התודעתי בו הוא נמצא כל אימת שירצה. זאת בניגוד לסברה הרווחת בקרב אנשים רבים שהיפנוזה מובילה למצב של שינה או חוסר הכרה. טענה זו מופרכת לחלוטין, שכן תהליך ההיפנוזה מצריך ערנות וריכוז רב מצד המטופל. קביעה זו מגובה בלא מעט מחקרים, אשר הוכיחו כי הפעילות המוחית של אדם השרוי בהיפנוזה, זהה לזו של אדם המצוי במצב של ערות מלאה.

היפנוזה בישראל נחשבת לשיטת טיפול לגיטימית ומוכרת, אם כי יש צורך ברישיון הפנוט מטעם משרד הבריאות לשם כך. עם זאת, לימודי היפנוזה אינם פתוחים בפני כל אדם ומיועדים רק עבור רופאים, פסיכולוגיים ורופאי שיניים המורשים לבצע שימוש בהיפנוזה רק במסגרת תפקידם, כאשר הם נדרשים לבצע בחינה מקיפה בנושא כתנאי לקבלת הרישיון. כמו כן, חוק השימוש בהיפנוזה אשר נחקק בשנת 1984 אינו מתיר לבצע היפנוזה בישראל כאמצעי בידורי, בין אם על ידי קוסמים או מתקשרים כאלו ואחרים. ועדת ההיפנוזה אשר הוקמה בעקבות החוק, מפקחת על כך באדיקות רבה ומטפלת ביד קשה במתחזים ובשרלטנים מתחומים שונים אשר עושים שימוש בהיפנוזה בניגוד לחוק.

איך עובד תהליך הטיפול בהיפנוזה?

במהלך הטיפול מתרחש תהליך הנקרא סוגסטיה, המאפשר לאתר את אותם דפוסי התנהלות שליליים המקשים על המטופל, במטרה להציע דרכי התמודדות חיוביות ובריאות יותר. במהלך התהליך המטפל משתמש בטכניקת הרפיה המכונה אינדוקציה, המסייעת למטופל לחוש שליו ורגוע יותר ולצלול פנימה אל מעמקי נפשו. ניתן להיעזר בסוגים שונים של אינדוקציות, כאשר פעמים רבות המטופל מתבקש לחשוב על מקום מסוים שאהוב עליו, או להתמקד בנקודה מסוימת בחדר עד שעיניו נעצמות. בסרטים רבים נעשה שימוש במטוטלת על מנת ליצור אצל המטופל מצב של רגיעה, שכן תזוזה של העיניים מצד לצד עשויה לתרום לריכוז מצד המטופל.

כאשר המטופל מגיע למצב של רגיעה והתכנסות פנימה אל עבר התת מודע, מתבצע תהליך הבירור מצד המטפל, במטרה לאתר את אותם גורמים מעכבים בחייו של המטופל ולהציע דפוסי התנהגות חלופיים. תהליך ההרפיה הנלווה להיפנוזה, מאפשר למטופל לדמיין דברים מסוימים ולייצר תגובה אוטומטית של הגוף, כך שלעתים ממש ניתן לחוש בריחות או בטעמים מסוימים. בדרך זו ניתן גם לבסס דפוסי חשיבה חלופיים ולהיפתר מהרגלים שליליים.

איך טיפול בהיפנוזה יכול לסייע?

היפנוזה משמשת לצורך טיפול במגוון רחב של מצבים, בין אם מדובר בבעיות נפשיות ורגשיות כמו חרדה, כעס ופוביות ,או במצבים פיזיים מסוימים המצריכים טיפול כמו – כאבים כרוניים, הפרעות שינה או בעיות גניקולוגיות. היפנוזה לחרדות הוכחה כטיפול יעיל במיוחד התורם להפחתת התסמינים הפיזיים והנפשיים הנלווים לחרדה. מעבר לכך, עצם המיקוד בתת המודע במהלך הטיפול, מסייע למטופלים לייצר  שליטה רגשית גבוהה ובכך לבסס בהדרגה דפוסי חשיבה חיוביים ויעילים יותר. עם זאת, על מנת לייעל את השפעת הטיפול, לרוב רצוי לשלב יחד עם הטיפול בהיפנוזה, טיפול נוסף כמו – .CBT

מחקרים מסוימים שנערכו לאורך השנים מראים כי טיפול בהיפנוזה עשוי להפחית תסמינים מסוימים הנלווים לפוסט טראומה, כמו- בעיות שינה או דכאון. אך גם במקרה הזה, היפנוזה לבדה אינה מספיקה על מנת לייצר את השינוי המיוחל, כך שרצוי לשלב עמה טיפול פסיכולוגי או תרופתי נוסף.

משך הטיפול

לרוב מדובר בטיפול קצר מועד הנמשך מספר מפגשים, כאשר כל סשן טיפולי עורך בין 45 דקות לשעה. עם זאת, משך הטיפול תלוי בסוג הבעיה ממנה סובל המטופל ובתסמינים הנלווים לכך. שכן, ככל שהתסמינים יותר קשים ומורכבים, כך הטיפול עשוי להימשך יותר זמן. כמו כן, הצלחת הטיפול תלויה בין השאר ברמת שיתוף הפעולה בין המטפל למטופל ובמוטיבציה של המטופל ליצור שינוי אמיתי במצבו.

האם זה מסוכן?

היפנוזה נחשבת לשיטת טיפול בטוחה ויעילה. עם זאת, חשוב להקפיד כי הטיפול ניתן במקרים מתאימים. מצב זה עלול להיות מסוכן, בעיקר כשמדובר במצבים פיזיים המצריכים התערבות רפואית דחופה. כמו כן, חשוב שהטיפול יעשה באחריות ועל ידי מטפל מוסמך בעל רישיון להפנוט. שכן, טיפול לקוי בהיפנוזה עלול לגרום בין השאר לעיוות בזיכרון, מצב אשר עלול להוביל למצבים קשים, בעיקר כאשר מדובר במטופלים הסובלים מהפרעה נפשית.

לסיכום

היפנוזה משמשת לצורך טיפול במגוון רחב של בעיות, באמצעות חיבור פנימי לתת מודע. עם זאת, פעמים רבות הטיפול בהיפנוזה אינו עומד בפני עצמו, כך שיש צורך לשלב לצדו טיפול נוסף, כמו טיפול תרופתי או טיפול קוגניטיבי התנהגותי. כמו כן, בניגוד למיתוסים שדבקו בה לאורך השנים, היפנוזה נחשבת לשיטה טיפולית בטוחה ולגיטימית. עם זאת, חשוב מאוד להקפיד שהטיפול יתבצע על ידי מטפל מוסמך לכך המחזיק ברישיון הפנוט מטעם משרד הבריאות, בין אם מדובר ברופא, רופא שיניים או פסיכולוג.

 

שאלות ותשובות

פנים של אישה עם אפקט רוח
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים