=גילי הייתה בת 5 כאשר גל ענק שטף אותה בים. ברגע שהוריה הזיזו ממנה את המבט היא רצה למים בדיוק בזמן הגרוע ביותר. גילי נסחפה פנימה למים עמוקים והתערבלה בתוך גל ללא יכולת לצאת ממנו ובלי שידעה לשחות. אילולא גולש בעל תושייה לא ידוע מה היה סופה. גילי נשארה עם טראומה קשה ומאז אותו יום סירבה להתקלח ועל אחת כמה וכמה לבקר בבריכה ובים. המים נצרבו לגילי כמקום מסוכן שיש להימנע ממגע איתו בכל מחיר, יש תקופות שרק המחשבה על מים זורמים מעוררת בה תסמינים של התקף חרדה. לאחר שנים של קושי שכל מקלחת הייתה סיוט והייתה ממעיטה בהן היא הבינה שאי אפשר להמשיך ככה וניגשה לקבל טיפול בהיותה בת 22.
בזמן שרבים נהנים מטבילה בנחל מרענן או בים הפתוח, יש אנשים שבשבילם מים הם טריגר לחרדה. מה עושים כשמפחדים ממים? והאם אפשר להשתחרר מהפוביה הזאת?
מהו הידרופוביה?
*לפני שנסביר מהו פחד ממים חשוב להבחין בינו לבין פחד ממים שנובע מאחד התסמינים של מחלת הכלבת המאופיינת בפחד ממים גם בשתייה וקשיי בליעה של מים.
פחד ממים היא אחת הפוביות המוכרות והנפוצות אצל ילדים ומבוגרים כאחד. מי שסובל מהידרופוביה מבין שהמגע עם מים לא יכול להזיק לו באמת, ועדיין נרתע וחרד ממים ללא הגיון ממשי. לפעמים רק המחשבה על מים מעוררת מצוקה וחרדה והגוף מגיב כמו מול סכנה או איום. הידרופוביה מאופיינת גם בפחד מאיבוד שליטה מחנק או מוות.
מתוך רבים שמתמודדים עם הידרופוביה מעט ניגשים לטיפול מקצועי ומפתחים דפוסי הימנעות לאורך שנים ממים. חלקם נמנעים מלגשת לטיפול מתוך בושה אבל כאשר הוא לא מטופל הוא עלול להחמיר עם השנים.
סימנים המעידים על הידרופוביה
הידרופוביה עלולה לבוא לידי ביטוי דרך תסמינים גופניים שונים בעת המגע או המחשבה על מגע עם מים בעוצמות משתנות. למשל, האצה בדופק, הזעה, קושי לנשום ותחושת מחנק, רעידות, התקפי חרדה והפרעות בעיכול ועוד.
במקרי קיצון תסמיני החרדה עלולים להופיע בעקבות צפייה במים בלבד, מחשבה או אזכור של מים בשיחה עם אדם אחר.
הגורמים לחרדה ממים
לרוב החרדה מפני מים מתפתחת בעקבות חוויות שונות מהעבר ולפעמים גם היא מאובחנת כחלק מהפרעת דחק פוסט טראומתית.
הגורמים השונים יכולים להיות:
- חוויית טביעה בין או בבריכה
- חוויה שבה ילד “נזרק” למים לפני שהיה מוכן לכך נפשית על ידי דמות סמכות כמו אבא או מורה שחייה.
- ילדים בעלי נטייה לחרדות
- קשיים או ליקויים בוויסות חושי
- ילדים בעלי נטייה להערכה עצמית נמוכה
- ילדים להורים חרדתיים או בעלי דאגנות יתר ש”מעבירים” לילדים את החרדה מפני טביעה או שהם בעצמם חרדים ממים.
- פחד עמוק מאיבוד שליטה
הידרופוביה אצל ילדים
הידרופוביה בקרב ילדים מתפתחת בעקבות סיבות שונות, ברוב המקרים אלו חוויות טראומתיות כפי שהזכרנו מעלה.
מקרים אלו דורשים לרוב התערבות טיפולית והתגייסות משפחתית למען תמיכה בילד במפגש עם מים וביום יום. לפעמים טיפול באמצעות חשיפה הדרגתית ממושכת יוכל להתאים לילדים מסוימים ויצירת חוויה מתקנת, לחלקם יתאים טיפול איטי יותר ועקיף, כמו למשל טיפול באומנות. ילדים הם בעלי פוטנציאל החלמה גדול יותר כי הדפוסים שלהם עוד לא התקבעו באופן אישיותי לכן טיפול בגיל מוקדם הוא בעל סיכויי הצלחה טובים יותר.
הידרופוביה בגיל מבוגר
יש מבוגרים שפיתחו הידרופוביה עם הגיל כאשר קרתה להם חוויה טראומתית הקשורה למים בהיותם בוגרים כמו למשל בתקופת הצבא . הסוג השני של מבוגרים הסובלים מהידרופוביה בהם אנשים שנמנעו מלטפל בחרדה כל השנים ופיתחו דפוסי הימנעות ממים. בשני המקרים, יש לפוביה השלכות רבות על חייהם ועלולות להיות פגיעות משמעותיות בתפקוד.
הרבה אנשים שמתמודדים עם הידרופוביה עושים כל מיני “אדפטציות” דפוסי הסתגלות שעוקפים את הצורך שלהם או מפחיתים את המגע עם מים וכך חיים לצד הקושי שנים והוא עלול להחמיר. ייתכן ואנשים שסובלים מהידרופוביה חשים מבוכה או בושה בקשר למצבם, הם נדרשים לספר כל מיני תירוצים כאשר מוזמנים לאירועים שיש בהם מים ומתקשים להסביר את מצבם לקרובים.
טיפול בהידרופוביה
ישנן אפשרויות שונות לטיפול בהידרופוביה כאשר ניתן גם לשלב בין הטיפולים, לבחור בטיפול הדרגתי ואיטי יותר או ממוקד וקצר הכל תלוי באישיות ובנסיבות. אלו האפשרויות:
טיפול הידרותרפיה:
ניתן על ידי מטפל הידרותרפיה שהוכשר להתמודד עם הפוביה. למשל כמו בכתבה הזאת. בטיפול המשלב את המגע האמיתי עם מים יש פוטנציאל לחוויה מתקנת. לפעמים טיפול כזה יתאים לאחר הכנה עם מטפל רגשי מקצועי. החיסרון הוא שמטפלים בהידרותרפיה אינם עוברים לרוב הכשרה מסודרת לטיפול רגשי וזאת יש לקחת בחשבון.
טיפול CBT:
טיפול שהוכח כיעיל לטיפול בפוביות וחרדות. בטיפול לומדים לזהות דפוסי מחשבה והתנהגות, אמונות ודפוסים שאימצנו שגורמים לפוביה להתעצם ולנהל אותנו. בטיפול לומדים להכיר מקרוב ולפגוש את עצמנו מה עומד מאחורי הפוביה ואיך אפשר להקל על עצמנו. לומדים תרגילי נשימה והרגעה, וכלים שונים להתמודדות עם תסמיני החרדה.
טיפול בחשיפה PE :
טיפול עם פרוטוקול מובנה במהלכו האדם נחשף בצורה הדרגתית ומבוקרת לגירוי שמעורר את החרדה במקרה הזה – המים. המטפל מנחה ומלווה את המטופל לאורך כל השלבים, דרך כלים של דמיון מודרך וחשיפה הדרגתית.
טיפול EMDR :
טיפול בעל אחוזי הצלחה גבוהים בהתמודדות עם טראומה. גם הטיפול הזה הוא מובנה בעל שלבים ברורים במהלכם המטפל מסייע למטופל לפגוש את המקור של הטראומה ובמקביל מפעיל אצלו גירוי בילטרלי דרך תזוזות עיניים או פעולות אחרות, הטיפול עובד בהקהיה שיטתית ומקהה את עוצמת התסמינים, בכך הוא משפר את היכולת לשאת את המגע עם מים ולהשתחרר מהדפוס הנמנע.
לסיכום
מים הם אחד מיסודות החיים ויש אפילו תורות שטוענות שמים הם סמל לרגשות והבעה שלהן, להתחדשות וזרימה. על מנת לטפל בחרדה ממים חשוב להבין מה מפעיל אותה אצלנו ולהתמודד עם שורש הקשי לצד שינוי דפוסי ההתנהגות והחשיבה שגורמים לנו להיאחז ולשמר את הפוביה הזאת.
במכון חיבורים נדע להתאים לכם את הטיפול הנכון עבורכם בהתמודדות עם הידרופוביה לאחר הבחנה של הקושי שלכם ומה המקור שלו. מוזמנים להתייעץ ולשאול.