דימוי עצמי

שתפו

זה כאילו שכולם מספרים סיפור על עצמם בתוך הראש שלהם. תמיד. כל הזמן. הסיפור הזה הופך אותנו למי שאנחנו. אנחנו מעצבים את עצמנו מתוכו.” הציטוט הזה של פטריק רותפוס, בספר “שם הרוח” מתאר בצורה יפה את הסיפור הפנימי שלנו, שאפשר לקרוא לו גם- דימוי עצמי.

דימוי עצמי הוא התפיסה שיש לנו לגבי עצמנו, בנוגע להיבטי החיים השונים, ויש לו תפקיד חשוב בעיצוב המחשבות, הרגשות, ההתנהגויות ורמת האושר שלנו. במאמר זה נסקור מימדים שונים של הדימוי העצמי, במטרה להבין את הנושא לעומק.

מהו דימוי עצמי?

ניתן להבחין בכמה היבטים עיקריים של דימוי עצמי:

דימוי אישי:

הדרך שבה אדם תופס את תכונות האופי, הערכים, הכוחות והחולשות שלו. דימוי אישי מתבסס על ביטחון עצמי, הערכה עצמית וקבלה עצמית. הישגים אישיים יכולים לתרום להתפתחות דימוי אישי. ניתן לטפח דימוי אישי חיובי בעזרת חיזוק ראייה אוהבת של עצמנו, ומתן הכרה לאיכויות הייחודיות שלנו.

דימוי גופני:

מתייחס לתפיסה של האדם את המראה הגופני שלו. דימוי גוף מתבסס על פרמטרים כמו צורת הגוף ממדיו. דימוי הגוף שלנו מושפע לעיתים קרובות ממוסכמות חברתיות לגבי יופי ונראות.

דימוי מוסרי:

זהו היבט המשקף את התפיסה שלנו בנוגע לערכים אתיים, יושרה והלימה בין הפעולות שלנו לאמונות שאנחנו מחזיקים בהן. דימוי מוסרי נקבע לפי רמת הכנות וההוגנות שהאדם מייחס לעצמו, רמת המודעות שלו להשלכות מעשיו, והיכולת שלו להתייחס לאחרים בכבוד ובאדיבות.

דימוי משפחתי:

נוצר מתוך התפיסה של האדם את תפקידו במערך המשפחתי, והוא מושפע מהיחסים המשפחתיים, המסורת, הדינמיקה המשפחתית, התקשורת בין בני המשפחה ועוד. הערכים המשפחתיים שלאורם האדם גדל ותחושת השייכות שלו למשפחה מעצבים את הדימוי המשפחתי שלו.

דימוי חברתי:

מתייחס לדרך שבה האדם תופס את עצמו בפן החברתי בקהילה שבה הוא חי. הוא מתבסס על גורמים כמו חברויות, מעמד חברתי, מוניטין ורמת מקובלות. בימינו גם לרשתות חברתיות יש תפקיד משמעותי בעיצוב דימוי חברתי. בנייה של מערכות יחסים אמיתיות ותומכות וחיזוק היכולת להיות ביושרה פנימית יוכלו לתרום ליצירת דימוי חברתי חזק ובריא.

איך דימוי עצמי משפיע על חיינו?

לדימוי העצמי ישנה השפעה עמוקה על חיינו, על עיצוב המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו. כמובן שישנו רצף שלם של גוונים בין דימוי עצמי חיובי לשלילי, אך לצורך הדיון, נתייחס להשלכות של כל אחד מהקצוות הללו.

דימוי עצמי חיובי

דימוי עצמי חיובי משמש כזרז של צמיחה אישית, חוסן פנימי ושמחה. אדם שיש לו דימוי עצמי חיובי נוטה להערכה עצמית גבוהה, ביטחון עצמי וראייה חיובית של החיים. דימוי עצמי חיובי מאפשר לנו להכיר ביכולות שלנו, להתקדם להשגת המטרות שלנו ולהתמודד עם האתגרים שאנו פוגשים. דימוי חיובי מחזק את היכולת ליצור מערכות יחסים בריאות, להציב גבולות ולעשות בחירות שתואמות את הערכים שלנו.

דימוי עצמי שלילי

לדימוי עצמי שלילי יכולות להיות השפעות מזיקות במישור המנטלי והרגשי. דימוי שלילי יכול להתבטא בספקות, תחושת נחיתות והערכה עצמית נמוכה. חוויה מתמשכת של דימוי עצמי שלילי עלולה לתרום להתפתחות של קשיים נפשיים כמו דיכאון וחרדה. אנשים שנוטים לדימוי עצמי שלילי עלולים לחוות תחושות מתמשכות של ביקורת עצמית, פחד מכישלון ותלות באישורים מהסביבה.

איך מתעצב הדימוי העצמי שלנו?

הדימוי העצמי נבנה ומתעצב כתוצאה מדינמיקה מורכבת בין גורמים שונים. הדימוי מושפע מהחינוך שקיבלנו, מהחוויות שעברנו, מאינטראקציות עם אחרים, מנורמות חברתיות ומאמונות שפיתחנו. חוויות מהילדות המוקדמת ופידבקים מדמויות משמעותיות משפיעים על התפיסה שלנו את עצמנו. עם הזמן, התפיסה הזאת מתמצקת להיות הדימוי העצמי שלנו, אך במקביל הדימוי איננו קפוא וסטאטי, וימשיך להשתנות ולהתעצב, בהתאם לחוויות שנעבור בהמשך החיים.

איך אפשר לשפר את הדימוי העצמי שלנו?

כדי לשפר דימוי עצמי, כדאי לאמץ גישה של מודעות עצמית, התבוננות פנימית לא שיפוטית, חמלה וסבלנות. הנה מספר אסטרטגיות שיכולות לעזור:

  • תרגלו קבלה עצמית- למדו לראות את עצמכם כאדם שלם גם אם לא “מושלם”, שיש לו כוחות ויכולות, לצד חולשות ומגבלות. החליפו הלקאה עצמית בראייה חומלת.
  • השתמשו בדיבור פנימי מחזק- אם התבוננתם פנימה, וגיליתם שהשיח הפנימי הוא ביקורתי, מקטין ונוזף, תוכלו להתאמן להחליף אותו בדיבור מעצים. זה אימון שיכול לקחת זמן ודורש השקעה, אבל נחשו מה- אתם שווים את המאמץ!
  • הציבו מטרות ריאליות- כדי לבנות דימוי עצמי חיובי, חשוב שנייצר לנו חוויות של הצלחה. לכן כדאי לבחור מטרות שתואמות את הערכים שלכם, וניתנות להשגה, והקפידו לחגוג כל הצלחה קטנה בדרך.
  • תרגלו טיפוח עצמי- שבצו בסדר היום שלכם פעילויות שמזינות את הגוף, הנפש והרוח שלכם. פעילויות כמו אימון גופני, מדיטציה, תחביבים ועיסוקים שגורמים לכם הנאה יעזרו לכם מאוד לטפח חוויה של אכפתיות כלפי עצמכם.

מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית?

במצבים שבהם יש לדימוי עצמי שלילי השפעה משמעותית על חוויית החיים, אפשר ומומלץ להיעזר בטיפול פסיכולוגי.

כמה סימנים לכך שיש קושי בתחום הדימוי העצמי:

  • בדידות וקושי להשתלב בחברה.
  • דיבור עצמי שלילי בתדירות גבוהה.
  • השוואות רבות לאחרים ורגשי נחיתות.
  • קושי לראות את הערך שלכם.

אם אתם חשים שנושא הדימוי העצמי מעיב על התפקוד היומיומי, על מערכות היחסים ועל התחושה הכללית שלכם, כדאי לשקול לקבל עזרה מקצועית. המטפלים המקצועיים והמיומנים במכון “חיבורים” ישמחו להעניק לכם את התמיכה והכלים שנחוצים לכם כדי לשפר את הדימוי העצמי.

לסיכום

דימוי עצמי הוא נושא מורכב, שמשפיע באופן משמעותי על חיינו. דימוי עצמי חיובי מעודד אותנו לשגשוג וצמיחה, בעוד שדימוי שלילי עלול לפגוע בהתקדמות, ולצמצם את תחושת הרווחה שלנו. חשוב שנרכוש הבנה מעמיקה לגבי הגורמים המשפיעים על הדימוי העצמי, ולגבי הצעדים הנדרשים כדי לשפר אותו, כדי שנוכל לחיות מתוך קבלה עצמית ומוכנות לקחת חלק פעיל בחיים. בעזרת טיפוח של התבוננות עצמית מתוך חמלה ואכפתיות, וויתור על שיפוט עצמי לטובת דיבור עצמי חיובי, נוכל לחזק את הדימוי העצמי ומתוך כך- את חוויית החיים הכוללת שלנו.

שאלות ותשובות

דימוי עצמי
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים