דיכאון וטיפול בדיכאון

1

דיכאון הוא קבוצה של מצבים רציניים מתחום בריאות הנפש שיכולים להשפיע לא רק על מצב הרוח שלנו, אלא גם על התפקוד.

2

היום יש לנו כלים מצוינים לאבחון ולטיפול בדיכאון, בהם גם טיפולים תרופתיים ופסיכולוגיים, כמו טיפולי CBT

3

טיפול מקצועי בדיכאון יכול להביא להקלה כבר תוך זמן קצר. חשוב שאת הטיפול יבצעו מטפלים מוסמכים, בעלי רישיון וניסיון, כמו המטפלים המוצעים בפורטל טיפולים

דיכאון וטיפול בדיכאון: תוכן עניינים

מה זה דיכאון?

כולנו יודעים איך זה מרגיש, להיות עצובים עד כדי כך שאין לנו כוח לעשות או ללמוד שום דבר. בדרך כלל, אחרי מנוחה, קצת הסחת דעת וחברה טובה – אנחנו מצליחים להתגבר על התחושה הרעה ולעבור הלאה. לצערנו, כאשר מדובר בדיכאון אמיתי, מדובר במצב ארוך ומכביד במיוחד, שיכול שלא לחלוף עד שנפנה לטיפול. הדיכאון יכול להשפיע על ההרגשה שלנו, על הצורה בה אנחנו חושבים ומתנהגים ובסופו של דבר להוביל לבעיות רגשיות וגופניות רבות. כל אלה יכולים לפגוע בתפקוד שלנו כחברים, הורים, בני זוג ועובדים ולהחריף את המצב עוד יותר.(1)

מי סובל מדיכאון? 

כולנו יכולים ללקות בדיכאון, גם אם החיים שלנו טובים. דיכאון יכול להתחיל בכל הגילאים – מילדים ועד קשישים. עם זאת, נפוץ שדיכאון מתגלה בין גיל הנעורים לגיל 30.  הדיכאון נפוץ יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.(2)

סוגי דיכאון 

דיכאון היא ׳הפרעת מצב רוח׳ שמכילה סוגים רבים של הפרעות שונות בתוכה. למרות שמדובר בהגדרה רחבה, הפרעות מצב רוח רבות לא יחשבו ממש כתת-סוגים של דיכאון, אלא כהפרעות אחרות, דומות להן. אלו כמה מההפרעות המזוהות ביותר עם דיכאון:

  1. דיסתמיה: תקופת עצבות שנמשכת שנתיים לפחות. בתוך תקופה זו עלולים להתפרץ גלים קצרים יותר של ׳דיכאון מג׳ורי׳. 
  2. דיכאון לאחר-לידה – דיכאון יכול להופיע גם באמהות ואבות לאחר הולדת ילדים. לסוג זה של דיכאון יש מאפיינים מיוחדים. מוזמנים לקרוא עוד על דכאון אחרי לידה באתרנו.
  3. הפרעות בי-פולאריות- נקראות גם “מאניה-דפרסיה”, כוללות תקופות של מצב רוח מרומם באופן קיצוני ולאחריו תקופות דיכאון ועצבות, הדומות לאלו שבדיכאון קליני.
  4. דכאון עונתי – seasonal affective disorder, מופיע בעיקר בעונת החורף.(3)

שכיחות ההפרעה

למרות שלא מדברים עליו ככזה, דיכאון הוא תופעה שכיחה ביותר. למעשה – בעולם המערבי, כ-10% מהאוכלוסיה סובלים ויסבלו מדיכאון בחייהם. כלומר- 1 מתוך כל 10 אנשים.(4)

תסמינים לדיכאון

בדרך כלל דיכאון מופיע ב”התקפים”- יש תקופות טובות יותר וטובות פחות. בזמן ההתקפים הללו, שנמשכים בין מספר שבועות לחודשים, יכולים להופיע תסמינים מגוונים.

תחושות עצב, על סף בכי, ריקים או מיואשים – מאפיינים מאוד דיכאון. גם חוסר רצון ועניין בהנאות או בכלל בפעילויות רגילות, כמו תחביבים, יחסי מין או ספורט. לצידם, נפוצות גם התפרצויות כעס, עצבנות ותסכול כתוצאה מדברים קטנים שעבור אחרים נראים חסרי חשיבות.

דיכאון יכול לגרום גם לקשיי שינה, בין אם לשינה מועטה או מוגזמת, שיגרמו לעייפות רבה במהלך היום וחוסר אנרגיה. שינויים באכילה ובמשקל מאפיינים גם הם דיכאון, ויכולים להופיע לשני הכיוונים. נפוץ לראות גם חשיבה איטית, קושי בזיכרון, בריכוז ובביצוע משימות.

לבסוף, דיכאון יכול להוביל לחרדות, תחושות חוסר ערך, אשמה עצמית, כאבים לא מוסברים, כמו כאבי גב או ראש חוזרים, ואפילו למחשבות חוזרות על מוות ולנסיונות אבדניים.(5)

ההבדל בין דיכאון אצל מבוגרים לדיכאון אצל ילדים

בילדים צעירים, הסימפטומים יכולים להיות שונים במעט. בפועל, נוכל לראות בהם דאגות רבות, תלות והיצמדות להורים, תלונות על כאבים חוזרים, סירוב ללכת לבית הספר ואכילה מועטה שמובילה לירידה במשקל.(6)

גורמים לדיכאון

למרות שאנחנו לא יודעים בבירור מה מוביל לדיכאון, קיימים מספר גורמים המשפיעים עליו.

לדוגמה, מחקרים מצאו שאנשים שסובלים מדיכאון מציגים הרבה פעמים שינויים פיזיים, ביולוגים וכימיים במוחם. למעשה, על כך בדיוק מתבססות תרופות הנוגדות דיכאון!

גם שינויים הורמונליים יכולים לתרום להופעת דיכאון, כמו שניתן לראות בהריון ולאחר הלידה, במחלות בלוטת התריס, גיל הבלות ובמצבים נוספים.

לבסוף, ככל הנראה, קיים קשר משפחתי וגנטי לדיכאון, אך לא בכל המקרים נוכל לאתר קרובי משפחה שסבלו גם הם מדיכאון.(7)

טיפול בדיכאון 

אם אתם מרגישים שאתם סובלים מעצבות שלא מרפה, ומפריעה לכם לחיות את חייכם בסיפוק שמגיע לכם – חשוב לפנות לעזרה מקצועית. דעו, כי ישנם טיפולים רבים ויעילים מאוד עבור אנשים המתמודדים עם דיכאון.

טיפולים תרופתיים:

קיימות מספר משפחות של תרופות נוגדות דיכאון, כאשר הבחירה ביניהן נעשית בהתייעצות עם הרופא או הרופאה המטפלים בכם.  כל התרופות נוגדות הדיכאון, פועלות על ידי ויסות רמות המוליכים העצביים במוחינו, כמו סרוטונין, נוראדרנלין ודופמין. מחקרים מצאו שחומרים אלה יכולים לווסת את מצב הרוח ושחוסר איזון בהם יכול להביא לדיכאון.  חשוב להדגיש שתרופות אלה לא משפיעות על תפיסת המציאות או על האישיות, אלא מסייעות להקל על המצוקה הנובעת מדיכאון. כמה מהתרופות בשימוש:

  1. SSRIs – מדובר במשפחת התרופות המוכרות והשכיחות ביותר לטיפול בדיכאון. הן עושות זאת על ידי ויסות של המוליך סרטונין במח.  נהוג לומר שהן גם הבטוחות ביותר ובעלות הסיכון הנמוך ביותר לתופעות לוואי.  דוגמאות לתרופות ממשפחה זו הן פרוזאק, ציפרלקס ולוסטרל.
  2. SNRIs – תרופות אלה עוזרות לווסת את החומר נוראפינפרין, כמו סימבלטה.
  3. Tricyclic antidepressants – קבוצת תרופות זו יעילה אך נהוג לומר שגם מלווה במעט יותר תופעות לוואי. לכן, לרוב תהיה בשימוש רק לאחר שטיפול קודם לא צלח.

יש גם תרופות רבות אחרות שבהן ניתן לעשות שימוש בדיכאון, לבד או בשילוב עם תרופות אחרות. איש או אשת מקצוע מוסמכים מתחום בריאות הנפש והרפואה יוכלו לסייע לכם להבין את ההבדל ביניהן ומה מהן יכולה להתאים לכם, אם בכלל יש צורך בטיפול תרופתי. 

חשוב לזכור שלתרופות רבות עבור דיכאון לוקח מספר שבועות להתחיל לעבוד. ייתכן שזה רעיון טוב לגשר על פרק זמן זה באמצעות טיפול פסיכולוגי, עד שהתרופות יתחילו לפעול. 

טיפולים פסיכולוגים לדיכאון

במקרים קלים עד בינוניים של דיכאון טיפול פסיכולוגי יכול להיות יעיל כמו טיפול תרופתי.(8)
ישנם סוגים רבים של טיפולים פסיכולוגים שיכולים להועיל למצבי דיכאון, כמו הטיפולים הקוגניטיביים-התנהגותיים: CBT. בעזרת טיפולים אלו, תוכלו ללמוד בצורה יעילה ומוכחת מחקרית, כיצד להתאים את החיים שלכם לקשיים שאתם חווים, לזהות אמונות שליליות ולהחליפן במחשבות חיוביות שיסייעו לכם להתמודד עם הדיכאון ולהתגבר עליו. טיפולי CBT הם טיפולים קצרים, מוגבלים בזמן, שנערכים על ידי מטפלים ומטפלות מוסמכים ובעלי רישיון. ניתן לקרוא עוד על CBT באתרנו.

אפשרויות טיפול נוספות:

במקרים חמורים במיוחד של דיכאון ובנסיבות מיוחדות ייתכן שזה יהיה רעיון טוב לבקש טיפול במסגרת שהות במוסד בבריאות הנפש.
במצבים קשים, שאינם מגיבים לטיפולים הפסיכולוגים ולתרופות השונות, ניתן לבחור בביצוע סטימולציה (עירור) מוחית על ידי טיפול בנזעי חשמל: ECT או TMS. טיפולים אלה מסייעים להקל על תסמיני דיכאון קשים באמצעות השפעה על החומרים המוליכים במח. (9)

טיפול בדיכאון וחרדות 

לעיתים קרובות אנחנו רואים שדיכאון וחרדה הולכים יחדיו. למעשה, לדיכאון יש תת-סוג חרדתי, בו נוכל לראות דיכאון הנלווה לחוסר מנוחה ודאגות משמעותיות. מעבר לכך, הוכח שחרדה יכולה להתפתח כסיבוך של דיכאון. לכן, חלק מהתרופות והטיפולים, הניתנים לדכאון, יכולים להיות מיועדים גם לחרדה. אתם מוזמנים לקרוא עוד על חרדה באתרנו.(10)

לסיכום

דיכאון הוא מצב נפוץ שיכול להשפיע על כולנו: בין אם אנחנו סובלים ממנו בעצמנו, או מנסים לעזור ולתמוך בקרוב או חבר המתמודד איתו. למרבה המזל, שיטות טיפוליות רבות ויעילות פותחו עבור הסובלים מדיכאון, החל מטיפול בשיחה (טיפול פסיכולוגי) ועד טיפולים תרופתיים נפוצים.

אל תתמודדו עם זה לבד! אנחנו מזמינים אתכם לפנות אלינו. יחד, נקשיב, נתייעץ ונציע דרכי טיפול והתמודדות עם דיכאון שתפורות במיוחד עבורכם.

מקורות:(1),(2),(3),(4),(5),(6),(7),(8),(9),(10),(11),(12)

שאלות נפוצות

מטפלים בנושא - דיכאון וטיפול בדיכאון

No data was found

רוצים לקבל מידע
על טיפול מסוים?

כתבו לנו!

פורטל טיפולים מבית מכון חיבורים

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים