הורים רבים מגלים שהילד שלהם עובר מסכת התעללות על ידי ילד אחר ולא תמיד יודעים מה לעשות. חוסר האונים וההזדהות עם הכאב של הילד לפעמים היא ולא תמיד עוזרת.
לא רק שההורים עלולים להרגיש שהם לא הצליחו להגן על הילד מפני בריונות, אלא שהם גם עשויים לפקפק ביכולות ההורות שלהם. עשויה להתעורר אשמה שלא הצליחו לאתר את סימני המצוקה ורגשי זעם על התוקף.
איך בכל זאת ניתן לעזור לילד שנפל קורבן לבריונות? ומה התמיכה שכדאי לתת לו?
מה זה בריונות?
בריונות היא התנהגות אלימה ואגרסיבית, יחסי הכוחות בין הבריון לנפגע אינם שווי והמונח בריון מתייחס לאדם/ ילד חזק יותר מהאחר. ההתנהגות הבריונית בדרך כלל חוזרת על עצמה. אצל ילדים תופעת בריונות היא נפוצה וכרוכה בהצקות, שמות גנאי והטפלות לילד אחד במיוחד. פעולות נוספות שנחשבות בריונות כוללות: איומים, השמצה והשפלה מאחורי הגב, תקיפה פיזית או מילולית חרם ונידוי.
*בריונות ברשת גם היא תופעה בפניי עצמה שהולכת ומתרחבת עם השנים, במאמר זה נתמקד בתופעת הבריונות בממד הפיזי.
מי הוא בריון? מאפיינים פסיכולוגיים
בריונות לעיתים מתחילה בתקופת הגן, כאשר ילד מרגיש צורך להפגין את הכח שלו על אחרים, בין אם זה מה שהוא למד בבית, או שהוא בעצמו מקבל יחס מתעלל בביתו. ילדים שמפגינים בריונות לרוב חשים חסרי בטחון ורוצים לפצות על כך על ידי התנהגות כוחנית.
חלק מהבריונים מתמקדים בתקיפה במרחבי הרשת ומעודדים את שאר החברים להצטרף לתקיפה או מפיצים תכנים פוגעניים על אותו ילד, וחלק מהבריונים מפגינים אלימות פיזית במפגש הבית ספרי או מחוץ לו. בהרבה מקרים, מאחורי התוקפנות עומד ילד שעבר דברים קשים בחייו, שבשילוב עם נתונים מולדים אישיותיים הולידו את ההתנהגות התוקפנית.
בריונות עלולה להיות תוצאה של הפרעת התנהגות, בעיות בריאותיות, פוסט טראומה בעקבות התעללות שעברו בעצמם, קשיים כלכליים עומס רגשי ועוד.
אלו המאפיינים של תופעת הבריונות:
- קושי בניהול כעסים. ילדים שצוברים תסכול וזעם ופורקים אותם על אחרים.
- נטייה למזג אימפולסיבי
- ילדים שנוטים להיות מוטרדים להם יש מטען חיים כבד
- חוסר אמפתיה. קושי לראות את האדם שמולו ולפתח אמפתיה לכאב שלו
- האשמת האחר במעשים שלהם. למשל: “אם הוא לא היה נראה כזה מעצבן לא הייתי עושה את זה”
- במקרים מסוימים בריון עולה בחוזקו ונתוניו הפיזיים על ילדים אחרים.
- חוזק חברתי, לפעמים יוצר סביבו יראה ופחד ונוטים לכבד אותו בגלל זה.
- נוטים לראות את האלימות כדבר חיובי ונלהבים ממנה, בתור משהו מבדר או משהו שעונה על הצרכים שלהם.
- מתקשים למלא אחר חוקים וכללים
- לא נותנים כבוד לסמכות
סוגי בריונות
בריונות פיזית:
בריונות פיזית כוללת לרוב הפעלת אלימות על אדם אחר שנחשב לחלש יותר פיזית וחברתית. הבריונות יכולה לכלול איומים למימוש של אלימות או אלימות ממשית של מכות. בריונות פיזית יכולה לכלול מכות, בעיטות, דחיפות, צביטה או פגיעה של רכוש. בריונות פיזית יכולה לגרום לנזק נפשי ופיזי ארוך טווח. במקרים מסוימים בריונות פיזית עלולה לכלול אלימות מינית.
בריונות מילולית:
בריונות מילולית יכולה להתבטא בהמצאת כינויי גנאי, העלבות אישיות, קללות, איומים והפחדות, אמירות פוגעניות נגד הומופוביה או גזענות וזה בכלל הדרה של השונה, במקרים אחרים הערות מיניות גסות.
בריונות חברתית:
במקרים רבים קשה יותר לזיהוי כי בריונות חברתית לרוב קורת באופן סמוי בלי שהאדם מודע למה שנאמר עליו מאחורי גבו. בריונות חברתית נועדה לפגוע במכוון בקורבן מסויים, בעיקר בשם החברתי שלו וגורמת להשפלתו. בריונות חברתית מאופיינת ב: התבדחות על חשבון הקורבן, חיקויים, הדרה חברתית והסתה של אחרים נגדו, הפצת שקרים ושמועות על אותו קורבן.
בריונות ברשת:
“שיימינג” היא אחד הביטויים של בריונות ברשת, זו תופעה של שמצה של אדם דך אמצעי המדיות החברתיות וערוצי רשת אחרים. בריונות ברשת היא סוג בריונות חברתית בעלת פוטנציאל מאד מסוכן ונרחב של פגיעה באדם/ילד.
מאפיינים של נפגעי בריונות
ילדים שעוברים בריונות בבית הספר יכולים לפתח סוגים של התנהגויות ותופעות רגשיות או פיזיות. הם עלולים לסרב בכל תוקף להגיע לבית הספר, חוסר רצון לבלות עם קבוצת החברים הקבועה יכול להעיד על בריונות מתוך החוג הקרוב של הילד. סימנים נוספים שמעידים על בריונות בבית הספר יכולים להיות ילד שמתקשה לישון, מוטרד מיום המחרת ומראה סימנים של חרדה, פגיעה בתאבון ועד למצבי דיכאון ושחיקה רגשית. עלינו ללמוד את הנושא כדי להתמצא בכלים שצריך לנקוט כדי לעזור להם. במצבים קיצוניים של בריונות והתעללות מתמשכת, ילדים או מבוגרים עלולים לפתח מצב נפשי של פוסט טראומה.
האמצעים לבלימת בריונות
למידה על המאפיינים הנפוצים של מי שיכול להפך לבריון יכול לעזור בבלימת הפיכתו של הילד לאלים ופוגעני כלפי אחרים. למידת הנושא תוכל לעזור לך להבין טוב יותר מדוע ילדים מסוימים הופכים לבריונים ואחרים לא.
כשזה נוגע לבריונות התערבות של הצוות החינוכי וההורים היא חשובה, יש לעבוד יחד למנוע את ההסלמה של המצב, עוד בשלבים ראשוניים שמזהים אותה. בנוסף חשוב להעניק לילדים הסברה ומידע שימנע מהם להפוך לבריונים או לחלופין לדעת להתמודד עם ילדים בעלי נטיות תוקפניות. אמצעים שעומדים לרשות ההורים יכולים להיות:
- לעורר את המודעות של הילדים לרגשות של אחרים, וככל שהם צעירים יותר –יותר טוב. עליהם להבין את המשמעות של להיות קורבן לאלימות. ההורים יכולים להראות להם סרטונים בנושא שיעוררו אצלם רגשי חמלה כלפי הקורבנות, לספר להם על מקרים ששמעו ופחות להשתמש בהסברה “יבשה” של הנושא.
- הסבירו לילדים שגם אם נקלעו למצב הזה הם יכולים לפנות אליכם בבטחה ושלא יישארו עם הרגשת חוסר האונים לבד. קורבנות בריונות יכולה לפתח חרדה מפני פגיעה גדולה יותר מצידם אם הם יספרו ולפעמים הם מקבלים איומים ממשיים מהבריון.
- תשמרו על ערוצי הקשר עם הילדים זמינים, היו נגישים והשאירו את ה”אצבע על הדופק”. כשהם מספרים משהו הקשיבו בעניין, דעו מי החברים שלהם אבל לא באופן פולשני.
- עודדו את הילדים להישאר פעילים, להעשיר את מעגל החברים שלהם על ידי הליכה לחוגים ופעילויות מחוץ לבית הספר. אלו דברים שמגבירים את הבטחון שלהם ויכולים לתת להם בסיס טוב של חוסן נפשי וחברתי.
ההשפעה של בריונות על ילדינו
לבריונות עלולות להיות השפעות מרחיקות לכת על הילדים שיכולות להמשך לטווח הרחוק בהיבטים רבים: חברתית ורגשית, פיזית, על יכולת הלמידה והתפקוד הלימודי וגם על המשפחה כולה של הנפגע. אלו הם ההשלכות השונות:
חברתית רגשית:
ילדים שסומנו על ידי בריון אחד או שניים, סובלים לא מעט מבחינה רגשית וחברתית מאד. הם יכולים להרגיש שבית הספר הוא המקום המפחיד בעולם עבורם ונכפה עליהם להגיע לשם מדי בוקר. הם חווים חרדה יום יומית, מתקשים ליצור חברויות או לשמר אותן בגלל הסתה או נידוי וכל יום יכול להיות מאבק עבורם. בטווח הארוך וגם הקצר, הילדים עלולים לפתח הפרעות חרדה דיכאון ולפעמים גם נטייה למחשבות אובדניות. פגיעה נוספת לטווח הארוך יכולה להיות פגיעה ברמת ההערכה והבטחון העצמי שלהם, הילדים נוטים לקחת על עצמם את המוניטין שיוחס להם כאילו באמת היה שלהם בגלל שהם עדיין לא סיימו לפתח זהות מגובשת. רגשות אחרים שמלווים את קורבנות הבריונות יכולים להיות מרמור, זעם כעס, פגיעות, חוסר אונים תסכול בדידות עמוקה ועוד. ילדים שעברו חוויות של בריונות עלולים בגיל ההתבגרות לפנות לפתרונות של הקהיית הכאב כמו אלכוהול וסמים.
פיזית:
פרט לפגיעות הפיזיות שהם עלולים לספוג אם מדובר בבריונות שכוללת אלימות פיזית, הילדים יכולים להיפגע מבחינה בריאותית בגלל סטרס כרוני שבו הם שרויים. סטרס וחרדה כרוניים גורמים לבעיות בריאות כמו הפרעות שינה, הפרעות במערכת העיכול פגיעה במערכת החיסונית ועוד.
משפחתית:
כל המשפחה נמצאת במתח תמידי כאשר אחד מבניה חווה תקופה קשה. ההורים האחים ואפילו הסבים עשויים להתגייס לחוות את הכאב הזה יחד איתו מתוף הזדהות ואכפתיות. לפעמים הורים מרגישים חסרי אונים אל מול תלונות הילד, הם מרגישים שהפנייה לצוות החינוכי לא תמיד עוזרת ולא יודעים מה לעשות כדי לעזור לו. לפעמים ההורים מתמלאים כעס על הבריון ורוצים להעניש ולהאשים אותו, זה נכון שהוא באמת פוגע וזה נורא אבל חשוב להתרכז בלעזור לילד ולשמור את האנרגיה לשם כך. הטיפול בבריון כמובן חייב להיעשות ויש לפנות לגורמים הרלוונטיים אבל לא מתוך אמוציות אלא באופן ענייני ונוקב, המסר של ההורים צריך להיות: אין מקום לאלימות כלפי הבן שלנו, ואנחנו לא מוכנים שזה יימשך יותר.
לימודית:
כאשר קיימת חרדה, מפני הרגע שבו הנפגע יצטרך להיפגש עם הבריון, או מתי תהיה ההשמצה הבאה שהוא “יחטוף” כמובן שהדבר האחרון שהוא פנוי אליו זה למידה בכיתה. מי ששרוי במצב הישרדותי לא יכול להפעיל את המוח שלו בצורה תקינה וככה כל התכלית של הגעה לבית ספר ולמידה איננה ממלאת את אחת ממטרותיה של למידה דידקטית.
תמיכה בנפגעי בריונות
על מנת לעזור לילדים לצאת ממצבים רגישים כאלה כדאי לקחת ייעוץ של גורמי מקצועי ולערב באופן מערכתי את כל הגורמים שנוגעים בדבר. חשוב לעבוד בשיתוף פעולה עם בית הספר ולוודא שהם עושים את כל המאמצים למנוע, להגן ולמגר את התופעה ולהרחיק את הבריון מבית הספר אם צריך.
טיפול רגשי הוא קריטי במצבים של בריונות מתמשכת, בדיוק בגלל הפגיעה הנפשית אורכת הטווח שמצב כזה יכול לגרום לילד. מומלץ לשלב בטיפול ייעוץ או הדרכה הורית על מנת שניתן יהיה לקבל את כל הכלים לעזור לילד בצורה שתתאים למצב ולחוויות שהוא חווה.
בפורטל טיפולים תוכלו למצוא ממטפלים רגשיים לחרדה, דרך מטפלים באומנות, CBT ומדריכי הורים. כל המטפלים בעלי הכשרות אקדמיות מתקדמות, מטפלים בחסד ובעלי המלצות ונסיון.
מוזמנים לשאול הכל.