תסמונת אספרגר
המפץ הגדול (The Big Bang Theory), איש הגשם (Rain Man) ואדם (Adam) הם רק חלק מהסרטים וסדרות הטלוויזיה שמתארים את החיים עם תסמונת אספרגר. בזמן שהציור הקולנועי של התסמונת מתמקד בעיקר בשילוב שבין אינטליגנציה יוצאת מגדר הרגיל, מצד אחד, והקושי להתמודד עם אתגרים חברתיים פשוטים, מהצד השני, אספרגר היא תסמונת מעט מורכבת יותר בחיים האמיתיים.
אוטיזם, הוא מצב רחב ומגוון, הנגרם עקב פגיעה מסוימת בהתפתחות במוחית שמשפיעה על הצורה בה העולם נתפס בעיניי המתמודדים איתו, ועל היכולת ליצור ולתחזק קשרים חברתיים.
באופן היסטורי, המושג אספרגר שימש כדי לתאר את השילוב שבין אוטיזם לבין התפתחות שפתית נורמלית ואינטליגנציה ממוצעת ואפילו גבוהה מהממוצע. מבחינה רפואית, השימוש במושג ׳אספרגר׳ הופסק בשנת 2013 במטרה להדגיש שאוטיזם הוא ספקטרום, רצף, ולא קבוצה של הפרעות מבודדות. למרות שהמושג אספרגר יצא מספרי הרפואה, עדיין משתמשים בו כדי לתאר ׳אוטיזם בתפקוד גבוה׳.(1)
שכיחות של תסמונת אספרגר
תסמונת אספרגר אינה מצב כל כך נדיר. למעשה, מחקרים מעריכים שכ-5 מכל 1,000 אנשים ברחבי העולם חיים עם התסמונת. התסמונת נפוצה יותר בקרב בנים.
באופן כללי, חשוב להבין שאוטיזם נפוץ הרבה יותר בבנים מאשר בבנות, כשעל כל 4 ילדים שמתמודדים עם אוטיזם, יש רק ילדה אחת.(2)
תסמינים לאספרגר
באספרגר, הסימפטומים בכללותם פחות קשים מאשר אלו הנראים באוטיזם “קלאסי”. עד כדי כך, שייתכן שרבים עם אספרגר כלל לא מאובחנים, או מאובחנים רק בגיל מאוחר.
לצד הקשיים החברתיים המאפיינים אוטיזם, נפוץ לראות ילדים שמתעניינים בתחביב מסוים עד כדי אובססיה: כמו אספנות, למידה של שמות פרחים, ארצות, נתוני ספורט, דגמי מכוניות ובעצם כל דבר אחר.
גם עיכוב תנועתי יכול לאפיין תסמונת אספרגר, וילדים אלו עשויים להיראות לנו מפוזרים או מגושמים בתנועתם.(3)
הקושי החברתי
בדרך כלל, ילדים המאובחנים בתסמונת אספרגר, מתקשרים טיפה אחרת. בעוד רובנו יודעים להבדיל בקלות אם האדם שעומד מולנו שמח, עצוב או מתרגש – עבורם זה ממש לא פשוט. למעשה, הם מתמודדים עם קושי של ממש בפירוש שפה מילולית ושאינה-מילולית כמו תנועות גוף וטון דיבור. גם בדיחות וציניות, או מושגים מעורפלים ולא חד משמעיים, אינם מובנים.
למרות שלמתמודדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה יכולה להיות יכולת שפתית טובה מאוד, לפעמים הם עדיין לא יצליחו להבין את הציפיות מהם בשיחה, לא יחזו בהצלחה את התוצאות של מעשים חברתיים ויזדקקו לזמן ארוך יותר על מנת לעבד משפטים ומידע מורכבים.(4)
אספרגר וזוגיות
עבור כולנו זוגיות יכולה להיות דבר מורכב – אך כשבן או בת הזוג שלנו מתמודדים עם אספרגר, זה יכול להיות מאתגר אפילו יותר.
חשוב להבין שבאספרגר, ביטוי מחשבות רומנטיות והבנת רצונות האחר יכולים להיות אתגר מורכב במיוחד. זה יכול להגיע גם לאי הבנה משמעותית בתוך מערכת היחסים, ולפגיעה ברגשות בני הזוג, או מושאי החיזור. תקשורת בריאה עשויה להיות המפתח לפתרון, והדרך לשם באספרגר עוברת לא פעם בטיפול שבו מתאמנים על יכולות התקשורת החשובות במערכת היחסים.(5)
טיפול באספרגר
כפי שכל אחד מאיתנו הוא שונה, כך נבדלים הצרכים הטיפוליים של המתמודדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה או ׳אספרגר׳. זאת, כאשר המטרה העיקרית, היא לממש את הפוטנציאל הטמון בילדינו, ולשפר את יכולתו לתפקד בצורה מלאה ומספקת כבוגר. התערבויות מוקדמות ככל היותר, במיוחד בתסמונת אספרגר, הוכחו כקריטיות בהגשמת המטרה הזו.
טיפול התנהגותי קוגניטיבי CBT
אחת מהדרכים המובילות והיעילות ביותר בטיפול באתגרים שעולים מתסמונת אספרגר, היא דרך הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT). במסגרת הטיפול הממוקד, ילדים ומבוגרים יכולים ללמוד דפוסים התנהגותיים וחברתיים ולבנות לעצמם “תיבת כלים” להתמודדות ולתגובה.
CBT יכול להיות חשוב במיוחד באוטיזם בתפקוד גבוה, מפני שהוא עוזר להתגבר על מחשבות שליליות שעלולות להוביל לערך עצמי נמוך, תסכול או לחרדה שיפריעו עוד יותר בתפקוד היום-יומי.(6)
טיפולי CBT מתאפיינים במפגשים קצרים, לאורך תקופות קצרות ומוגדרות מראש, ובהם מתרגלים ברמת קושי עולה מצבים שדומים לאתגרים בעולם האמיתי. הטיפולים מתבצעים על ידי אנשי ונשות מקצוע מוסמכים מתחומי בריאות הנפש.
דיאטות מותאמות
מחקרים רבים נעשים בתחום ההתערבויות התזונתיות עבור אוטיזם. למרות שיש לא מעט דיבור על דיאטות ללא גלוטן, קזאין ועל תוספי תזונה שונים כמו אומגה 3 ותוספים נוספים, עד היום יש מעט מאוד מידע שתומך בכך שדיאטות כאלה אכן תורמות ומשפורת תסמינים של אוטיזם בילדים ובמתבגרים.(7)
תרופות
למרות שאין תרופות שמסוגלות “לרפא” אספרגר, כן קיימות תרופות שיכולות להקל על תסמינים הנגרמים או הנלווים למצב. לדוגמה, ילדים היפר-אקטיבים, דכאוניים או חרדתיים עם אספרגר יכולים להרוויח מטיפול בתרופות. חשוב לעדכן ולהתייעץ עם הרופא/ה המטפלים לגבי כל שינויי תרופתי.(8)
לוחות זמנים
ילדים המתמודדים עם אספרגר ואוטיזם, בדרך כלל מגיבים טוב לתכניות מסודרות וללוחות זמנים קבועים וידועים מראש. תכניות כאלה, כוללות צוות של אנשי מקצוע מיומנים, שנועדו לשפר את היכולות של ילדינו במגוון תחומים: חברתיים, תקשורתיים והתנהגותיים.(9)
מי מטפל באספרגר?
לשמחתנו, ילדים המתמודדים עם אספרגר נוטים להמשיך ללמוד, להתפתח ולפצות על הקשיים המלווים אותם. חשוב שנהיה שם כדי לתמוך בהם.
אנחנו מזמינים אתכם לפנות לקבלת הצעה לטיפול באספרגר עם מטפלים מוסמכים מתחום בריאות הנפש עם רישיון משרד הבריאות. יחד, נבנה תכנית המתאימה לילדיכם ונסייע לכם להתמודד עם האתגרים המיוחדים שאיתם אתם, והם, מתמודדים.