תסביך אלקטרה

שתפו

יחסי הורים וילדים באים לידי ביטוי באמצעות מגוון רחב של רגשות ותחושות, הכוללות בין השאר דאגה ואהבה. כמו כן, נהוג לחשוב כי התנהגות של ילדים מושפעת באיזשהו אופן מהחינוך שניתן להם ומהסביבה בה הם גדלים. עם זאת, כאשר רגשות האהבה והחיבה מצד הילד באים לידי ביטוי בתשוקה מינית כלפי הוריו, מצב זה עשוי להעיד על תסביך נפשי כלשהו. מצבים אלו זכו להתייחסות מעמיקה מצד הזרם הפסיכואנליטי באמצעות המושגים – תסביך אדיפוס ותסביך אלקטרה, המתארים משיכה של הילד והילדה כלפי הורה מהמין הנגדי.

אמנם בעבר תיאוריות אלו זכו לתמיכה נרחבת יותר מצד פסיכולוגים וחוקרים, אך כיום, בעקבות עלייתם של זרמים חדשניים ומתקדמים יותר בתחום הפסיכולוגיה, תיאוריות אלו זוכות ללא מעט ביקורת, בטענה כי לא ניתן להוכיח אותן מדעית וכי הן מבטאות הלך רוח סקסיסטי אשר היה מזוהה עם ימים עברו ואינו רלוונטי עוד.

במאמר זה נתאר את תסביך אלקטרה על פי התפיסה הפסיכואנליטית. אולם חשוב לציין כי הטיפול אשר ניתן על ידי המטפלים בפורטל זה אינו מתבסס על התיאוריה של פרויד, אלא מתמקד בתיאוריות עדכניות יותר של תהליך ההתפתחות.

 

מהו תסביך אלקטרה?

תסביך אלקטרה הינו תיאוריה המשויכת לזרם הפסיכואנליטי, המתארת מצב בו ילדה חווה רגשות ספציפיים כלפי אביה, הבאים לידי ביטוי בתשוקה עזה, רכושנות וקיבעון. מצב זה עשוי להתרחש  לאורך השלב הפאלי, המתרחש בין גיל 3 לגיל 6 על פי פרויד, במהלכו הילד / הילדה מגלים סקרנות רבה כלפי מיניותם.

בעוד שילדים הסובלים מתסביך אדיפלי חוששים מפני סירוס, הרי שילדות הנתונות בתסביך אלקטרה סובלות מקנאת פין על פי פרויד, כאשר הן מגלות כי הן נטולת איבר מין כשל אביהן או גברים אחרים. בשלב מאוחר יותר הן מאשימות את אמן בכך ומקנאות באביהן, כך שהן מנתבות את סקרנותן המינית באמצעות תשוקה כלפי האב, תוך שאיפה להרחיק את האם.

עם זאת, בשלב מסוים הן מבינות כי מדובר במחשבות אסורות, מה שעשוי לגרום להתנהגות מודחקת הבאה לידי ביטוי ברגזנות, תחושת בושה קשה, הפרעות במצב הרוח והפרעות רגשיות שונות.

כפי שתסביך אדיפוס עשוי להיפתר בצורה מיטיבה בגילאים אלו על ידי הזדהות עם האב והבנה מצד הילד כי אין באפשרותו לממש את הכמיהה המינית כלפי אימו, כך גם תסביך אלקטרה נפתר בסופו של דבר, כאשר הילדה חשה הזדהות עם אמה. אולם פעמים רבות, כאשר הקונפליקט אינו הותר, מתרחש קיבעון בשלב הפאלי. מה שעשוי להשפיע על ההתנהגות המינית והזוגית בקרב אותן בנות בעתיד, כך שחלקן מתקשות לנהל מערכת יחסים זוגית תקינה ומספקת.

 

מה מקור השם לתסביך?

נהוג לחשוב כי מדובר במקבילה הנשית של תסביך אדיפוס אותו טבע זיגמונד פרויד, אולם מושג זה אינו פרוידיאני, שכן את המושג – ‘תסביך אלקטרה’ טבע תלמידו של פרויד קארל יונג בשנת 1913, כאשר הוא מרחיב  את התיאוריה של פרויד לגבי תסביך אדיפוס, תוך פיצול התסביך בין בנים ובנות.

את המושג ‘תסביך אלקטרה’ גזר יונג משמה של אלקטרה – דמות ידועה מהמיתולוגיה היוונית, אשר הייתה בתם של המלך אגממנון וקליטמנסטרה. כאשר אביה של אלקטרה נרצח, היא שלחה את אחיה למקום מסתור ובכך הצילה את חייו. לאחר מכן, כשחזר מהגלות, היא שכנעה אותו לסייע לה לרצוח את אימם קליטמנסטרה ואת אהובה החדש, אשר היו אחראים לטענתה למות אביה.

 

הגורמים לתסביך אלקטרה – למה זה קורה?

כאמור, על פי התפיסה הפסיכואנליטית, תסביך אלקטרה כמו גם תסביך אדיפוס מהווה חלק מהשלב הפאלי, המתרחש לרוב בין גיל 3 לגיל 6, במהלכו הילדה מגלה סקרנות רבה כלפי מיניותה ועשויה לחוש משיכה כלפי אביה. במקרים רבים שלב זה נפתר בעצמו בצורה מיטיבה, אולם במקרים מסוימים הקונפליקט אינו נפתר, כך שהילדה נשארת בשלב הפאלי והתשוקה כלפי אביה אינה מתפוגגת.

בנוסף, לעתים מצב זה עשוי להתפרץ כתוצאה מגורמים נוספים, בין אם מדובר בבעיות בריאותיות כרוניות, הפרעות נפשיות נוספות, או טראומה שהילדה חוותה בגיל צעיר.

עם זאת, מאחר שתסביך אלקטרה נותר תיאוריה לא מוכחת מבחינה מדעית, הסיבות האופציונליות להתפרצותו נותרו בגדר השערות בלבד, ללא ביסוס מדעי כלשהו.

 

ההתפתחות של תסביך אלקטרה

על פי התיאוריה הפסיכואנליטית, ילדים קטנים לרוב קשורים לאימם, אולם במהלך השלב הפאלי, כאשר הילדה מגלה כי היא נטולת איבר מין כשל אביה או גברים אחרים, היא מפתחת קנאת פין כלפי אביה ומאשימה בכך את אמה. בשלב זה היא עשויה לגלות תשוקה כלפי אביה ועוינות ותחרותיות כלפי האם. על פי פרויד, בשלב זה הילדה עשויה לחוש מבוכה רבה לאור תחושות אלו, מתוך הבנה כי מדובר בתחושות חריגות. מצב זה עשוי להוביל להדחקה הבאה לידי ביטוי בחרדות, כעס רוגז והפרעות במצב הרוח. עם זאת, לרוב, כאשר הקונפליקט נפתר באופן מיטבי, בשלב מאוחר יותר הילדה מתחילה לחוש הזדהות עם אמה, לאור הדמיון המיני ביניהן. כמו כן ,התשוקה כלפי אביה מתפוגגת.

אך במצבים מסוימים כאשר התסביך אינו נפתר בשלב הפאלי, אותן ילדות ממשיכות לחוש עוינות בלתי מוסברת כלפי האם גם בבגרותן. לצד זאת, רבות מהן מתקשות לנהל מערכת יחסים תקינה עם גבר אחר, מאחר שהן לא מצליחות למצוא גבר אשר דומה לאביהן.

 

מתי התסביך דורש התערבות של איש מקצוע?

כאמור, תסביך אלקטרה אינו מוכח מבחינה מדעית, כך שלא קיים טיפול ספציפי המיועד לצורך טיפול בתופעה. אך במצבים מסוימים, כאשר התסביך אינו נפתר באופן המיטיבי והילדה מפגינה בבגרותה תסמינים קשים המשפיעים על שגרת חייה, בין אם מדובר בפגיעה ביחסים החברתיים, קיפאון בקריירה או קושי לייצר מערכת יחסים תקינה, ניתן לפנות לייעוץ כמו – טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או הדרכת הורים.

 

טיפים להורים

תקופת הילדות מתאפיינת בשלל תחושות ומצבים. כאשר לעתים, גם כאשר הילד זוכה ליחס חם ולמלוא תשומת הלב מצד הוריו, עדיין הוא עשוי לשאת זיכרונות לא נעימים אשר עשויים להשפיע על מהלך חייו. לעתים תחושות אילו ניתנות להתמודדות ואף מתפוגגות עם הזמן, אך כאשר מופיעים תסמינים מסוימים הנוגעים להתפתחות הילד ומצריכים התייחסות מעמיקה יותר, חשוב לא להתמודד עם כך לבד ולפנות לעזרה רלוונטית.

 

לסיכום

על פי פרויד וקרל יונג, תסביך אלקטרה מתייחס למשיכה המינית שחשה הילדה כלפי אביה. אמנם בעבר תיאוריה זו זכתה לתמיכה גדולה מצד הממסד הפסיכולוגי, אולם כיום, חוקרים רבים מטילים ספק בתפיסה זו, לאור מחסור בראיות מדעיות המעידות על נכונותה. עם זאת, כאשר ילדים מפגינים תסמינים חריגים במסגרת התפתחותם המינית, חשוב מאוד לא להתעלם מכך ולפנות לטיפול מתאים במידת הצורך.

 

שאלות ותשובות

אבא ובת
שתפו

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים