“תארו לעצמכם איך הייתם מרגישים אם הייתם בטוחים שאנשים עוקבים אחר כל צעד שלכם. הרגשתי כמו סוכן סמוי ויכולתי לפענח הודעות מהעיתונים ומכל מיני שלטים ברחוב. זו הייתה תקופה שהיה לי ספק לגביי האנשים שסביבי, חשבתי שאולי כולם משחקים תפקיד בחיים שלי וכל זה מצולם לסדרת טלוויזיה לשעשוע המוני. “
“הפסקתי לקחת את התרופות שלי בגלל תופעות לוואי כמו חשיבה מעורפלת, עלייה במשקל והרצון הבלתי פוסק לזוז, מה שנקרא ‘אקתיזיה’. הדילמה הייתה קשה כי הרגשתי שמשהו ממש לא בריא בחשיבה שלי.
אלו תיאורים אותנטיים של אדם שחווה התקפי פסיכוזה. האם פסיכוזה נמשכת כל החיים? איך משתקמים ומטפלים במצב המורכב הזה?
מהי פסיכוזה?
מצב פסיכוטי הוא מצב רפואי נפשי אקוטי שמאופיין בעיוותים בתפיסת המציאות באופן מלא או חלקי.
מי שחווה פסיכוזה לא נמצא במודעות לעיוות בתפיסה, אבל עלול לחוות חרדה גדולה מאד מהמצב הזה. אדם עם פסיכוזה עלול להתקשות להפריד בין מה שמתחולל בתודעה שלו לבין המציאות החיצונית לו. הפרעה פסיכוטית מאופיינת בשמיעת קולות, דלוזיות (מחשבות שווא) או הלוצינציות (הזיות) התפיסה החושית עלולה להשתבש והיכולת לארגן את החשיבה והדיבור.
הקושי הגדול שמתלווה לפסיכוזה הוא הקושי של אחרים להתמודד עם המצב, הפחד והרתיעה של החברה ממצב המוגדר כ”שיגעון” והסטיגמה הנלווית לאדם שחווה מצב כזה. מצבי פסיכוזה מחייבים השגחה צמודה ולרוב אשפוז מלא, במקרים בהם יש חשש לפגיעה עצמית או בסביבה והאדם מסרב להתאשפז, ההנחייה מבחינת החוק היא להפעיל אשפוז בכפייה שלרוב מקשה מאד על כל הצדדים ונעשית רק כאשר אין ברירה.
התקף פסיכוטי עלול להופיע פעם אחת או כחלק מהפרעת פסיכוטית/ מחלת סכיזופרניה, במצבים אחרים פסיכוזה מופיעה בעקבות מצבים רפואיים או שימוש בחומרים משני תודעה.
הגורמים לפסיכוזה
כל מקרה של פסיכוזה מאובחן לגופו וישנם מרכיבים שונים שעלולים לגרום למצב הזה, גם ברפואה לא תמיד יודעים להסביר מה הגורמים המדויקים בכל מקרה. קיימים מצבים רפואיים שונים, או טריגרים כמו שימוש בסמים, אירועים טראומתיים חוסר שינה חמור ועוד.
אלו הן החלק מהנסיבות שעלולות להיות מעורבות במקרי פסיכוזה:
גנטיקה:
הנטייה לפסיכוזה עלולה לעבור בגנים כאשר מישהו מבני המשפחה סובל ממנה בצורה פעילה, עם זאת, זה לא מחייב שאדם יחווה פסיכוזה גם אם יש לו את הנטייה הגנטית.
שימוש במשני תודעה:
שימוש בחומרים ש”משחקים” עם התודעה, רבים משתמשים בחומרים האלה מתוך סקרנות, רצון לחקור את התודעה והגבולות שלה או פשוט להשתעשע ולחגוג עם החברים. לפעמים במקרים של צעירים אין מספיק ידע למה הם נכנסים כשהם לוקחים את הסם הם עלולים לחוות מצוקה נפשית קשה במהלך ה”טריפ” לחוות פסיכוזה מתמשכת (גם לאחר שהשפעת החומר נגמרת) כאשר החומר מהווה טריגר להתפרצות הפסיכוטית. משני תודעה כמו LSD ואמפטמינים נקשרו למקרים של פסיכוזה.
מצבים נפשיים:
ישנם מקרים בהם פסיכוזה היא אחת התופעות הנפשיות שמגיעות כתוצאה מהמצאות במצב נפשי מורכב. למשל, סכיזופרניה או מאניה פסיכוטית. אלו מצבים בהם הפסיכוזה עשויה להתרחש לאורך זמנים משתנים אותם מכנים באופן מקצועי “אפיזודת” , במקרים של סכיזופרניה המצב (ככל שידוע עד היום) הוא בלתי הפיך וכרוני.
מצבים רפואיים:
כמו למשל, אלצהיימר, או מצבים רפואיים הקשורים למצב הורמונלי, חוסר איזון בלוטת התריס, שבץ מוחי או הפרעות נוירולוגיות אחרות. במקרים נדירים, קיימת תמונת של פסיכוזה לאחר לידה, זהו מצב נפשי חמור של ולרוב קשור להסתבכות של דיכאון לאחר לידה.
הפרעת דחק פוסט טראומתית:
אירועים טראומתיים עלולים לגרום להתפרצות של מצבי פסיכוזה וסכיזופרניה. למשל הלם קרב, אובדניים קשים או פגיעה מינית.
תהליך האבחון של פסיכוזה
בהרבה מקרים של פסיכוזה, האדם מגיע למיון נפשי או רפואי.
שלב ראשוני של אבחון פסיכוזה הוא שלילה של כל מצב רפואי הגורם לכך. הבדיקה הרפואית כוללת בחינת העבר הרפואי, בדיקה פיזית, בדיקות דם ויש מקרים בהם מתבצעת גם בדיקה נוירולוגית. שוללים שימוש בסמים, כמו משני תודעה או אמפטמינים כמו קוקאין.
כאשר כל התרחישים האלה נשללו, המטופל יופנה לפסיכיאטר לשם אבחון מדויק של המצב. במהלך האבחון משתמש הפסיכיאטר בכלים אבחוניים והערכתיים שונים שיקבעו מה האבחנה הנפשית של האדם המתמודד האם הוא סובל מפסיכוזה וימליץ על המשך הטיפול.
סימפטומים של פסיכוזה
התסמינים המרכזיים והנפצים ביותר של פסיכוזה הן הפרעות בחשיבה שגורמות לתפיסה לא נכונה של הדברים, והזיות.
משמעות החוויה של הזיה היא ראייה, שמיעה, ריח או תחושות של משהו שאינו קיים במציאות. אדם החווה פסיכוזה יכול לתאר שהוא רואה אדם שלא באמת נמצא שם, שיש בראשו קולות שמצווים עליו לעשות דברים ועוד.
מחשבות שווא הן אמונות שגורמות לאדם לתפוס את המציאות באופן כוזב ולא מותאם למה שקיים באמת. לרוב מחשבות אלה בעלות אופי פראנואידית ומלוות בחרדה ומצוקה שעלולה לגרום לאדם להימנע מלצאת מהבית, לפחד מאד מאנשים ובמקרי קיצון לנסות לפגוע באחרים או בעצמו. דוגמא לכך היא אדם שבטוח שכל מי שהוא פוגש הם סוכני מוסד שרוצים להרע לו.
פסיכוזה מלווה בהרבה תסמינים אפשריים רובם בעלי ביטוי התנהגותי:
- קושי לארגן את החשיבה והמילים, רצף דיבור לא קוהרנטי.
- בלבול ותחושה כאוטית.
- התנהגות חריגה שלאחרים קשה להבין את פשרה.
- לבוש לא מותאם כמו סוודר בקיץ.
- הזנחה של טיפוח היגיינה וניקיון המרחב האישי.
- קשיים בהבעת רגש
- התנהגויות מסוכנות כלפי האדם והסביבה
- שינויים קיצוניים במצבי הרוח
- הפרעות תנועה כמו למשל קיפאון תנועתי או האטה בתנועה.
פסיכוזה מאנית
הפרעה דו קוטבית או בי פולר מאופיינת בתנודות חריפות וקיצוניות במצב הנפשי בין שני קצוות, מאניה ודפרסיה. במצבים מסוימים במהלך ההתקפים המאניים (שעלולים להתמשך גם שבועות ויותר ללא טיפול) מופיעים גם תסמינים פסיכוטיים.
התופעות שמאפיינות את המצב הזה עלולות להיות קשות מנשוא לאדם ולסביבתו ודורשות התערבות טיפולית. חלק מהתופעות שהאדם חווה יכולות להיות תחושות של התעלות רוח ונטייה לחשיבות עצמית מופרזת או גרנדיוזיות כאשר תוך זמן קצר המצב עלול להפוך בצורה חדה לדיכאון, בכי בלתי נשלט, רגשי אשמה או זעם ותוקפנות. לצד אותה סערת רגשות קיים חוסר שקט ניכר, עלולים להופיע אימפולסיביות ואגרסיביות כלפי הסביבה, קשיי שינה וצורך להיות בפעילות מתמדת, המאפיינים מצבי מאניה.
פסיכוזה אצל ילדים
אמנם מדובר בתרחיש נדיר אבל גם אצל ילדים עלולה להופיע פסיכוזה. התסמינים של פסיכוזה אצל ילדים דומים לאלה של מבוגרים, הילדים המתמודדים עם פסיכוזה עלולים לפתח קשיים והפרעות בחשיבה, התגובות הרגשיות נהיות לא מותאמות כמו למשל צחוק במקומות שאינן תואמים את המציאות. כמו כן יכולות התקשורת של ילדים עם פסיכוזה עלולות להיפגע ועלולים להיווצר קשיים חברתיים בגלל המצב המורכב לילדים אחרים לעיכול. תסמיני פסיכוזה עשויים להופיע אצל ילדים שהובחנו עם סכיזופרניה, דיכאון או הפרעה דו קוטבית. בנוסף, אצל נוער עלולים להופיע תסמיני פסיכוזה בעקבות עישון סמים או שתיית אלכוהול.
טיפול בפסיכוזה
הפנייה לעזרה במקרי פסיכוזה או התקף פסיכוטי לרוב תתחיל במיון כי בהרבה מקרים לסביבה אין את הכלים להבין או לסייע לאדם ששרוי במצב הזה.
אשפוז
היתרון של אשפוז הוא מסגרת ברורה ומגבילה שיוצרת סדר יום ועוגנים עבור המטופל, בתוכה משולבים טיפולים פסיכולוגיים, מעקב פסיכיאטרי והתאמת טיפול תרופתי וליווי של עובדים סוציאליים שמסייעים בפן השיקומי וחשיבה על ההמשך. עם זאת ישנם אנשים שבוחרים בחלופות אשפוז כמו מסגרות מאזנות פרטיות.
טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי שמאזן מצבי פסיכוזה הן תרופות אנטי פסיכוטיות השייכות לדור ראשון או שני. הטיפול התרופתי ניתן באותם מצבים אקוטיים של פסיכוזה על מנת לאזן את התסמינים, לאזן את הגוף והנפש ולהרגיע את האדם. לא פעם ישנה מורכבות עד למציאת התרופה המתאימה בשל תופעות לוואי קשות ותגובות בין תרופתיות.
טיפול פסיכולוגי
על מנת להשיג איזון בצורה יעילה משלבים יחד עם הטיפול התרופתי גם שיחות עם מטפל או פסיכולוג ומתחילים תהליך טיפולי. רמת האינטנסיביות תהיה תלויה בחומרת המצב, הצרכים של האדם ומגבלות המוסד אם מדובר בבית חולים. טיפול פסיכולוגי יותאם לרמת התפקוד בה נמצא האדם באותה העת, ישנם מקרים בהם תתאים תרפיה שהיא פחות ורבלית כמו למשל טיפול באמצעות אומנות ויש מצבים בהם יתאימו שיחות. מטרת הטיפול היא לעזור לאדם למצוא מחדש כוחות בעצמו, לארגן מחדש את הכאוס שהוא חווה ולמצוא דרכי התמודדות חדשות בנפשו לעמוד במצב הקשה אליו נקלע. בטיפולים ארוכי טווח ניתן להגיע למקומות עמוקים יותר. חשוב לציין שמצבים בהם האדם עדיין שרוי במצב פסיכוטי בו הוא חווה תסמינים של הזיות או מחשבות שווא אסור לסתור את דבריו ולנסות להוכיח אותו לכן בטיפול המטפל יקשיב לאדם ורק יעזור לו לפעמים להתמודד עם הרגשות הקשים שנלווים לחוויה שלו.
שיקום אחרי פסיכוזה
ברוב המקרים לאחר תקופת האשפוז מקבל המטופל הכרה מביטוח לאומי, אחוזי נכות וזכאות לסיוע של שירותי סל השיקום של משרד הבריאות. בין שירותי סל שיקום ישנם עזרה תעסוקתית, מסגרות מגורים שיקומיים חונכות לימודים ועוד. שיקום לאחר מצבי פסיכוזה עשוי להתארך זמן רב ועלולות להיות עליות ומורדות, תופעות לוואי של תרופות שקשה להתרגל אליהן, קושי של האדם להתמודד עם “הסטיגמה” וכאשר מדובר בהתקף פסיכוטי ראשון האדם עלול לחוות משבר זהות.
כיום קיימות גישות מתקדמות לשיקום פסיכוזה בעלות ראייה מערכתית, שלוקחות בחשבון את המשפחה הקרובה ומעגלי הקהילה הרחבים יותר של האדם. הגישות נשענות על ההבנה שיש כח לקהילה שעוטפת את האדם. למשל גישת הדיאלוג הפתוח שמצליחה מאד בחו”ל ובשנים האחרונות מתחילה להיות מיושמת בארץ. אם הסביבה של האדם תהיה רגישה אליו אבל לא תגרום לו להרגיש שהוא “חולה” או חריג ותתייחס אליו כאדם שפשוט עבר משבר רוחני וכעת זקוק לתמיכה מוגברת זה יגרום לו לתפוס את עצמו ככזה. חשוב לדעת שיש גישות חדשניות לשיקום וטיפול בפסיכוזה ולהיות ערים אליהם.
לסיכום
גישות מטפלי הפורטל אינן מוכוונות לטיפול במצבים אקוטיים של פסיכוזה פעילה. עם זאת, המטפלים שלנו ישמחו לעזור בשלבים מתקדמים יותר של השיקום לאחר שהאדם התייצב והתאזן. גישות הטיפוליות של מטפלי הפורטל מאד מסייעות במציאת כיוון ומשמעות, בירור ערכים ופיתוח של קבלה וחמלה עצמית שתומכות בתהליך ההחלמה.