אחת מאמרותיו החשובות של הבודהה טוענת כי על מנת לפתוח את ליבנו, אנו צריכים לקבל ברצון את עשרות אלפי השמחות לצד עשרות אלפי העצבונות. כלומר, על פי בודהה, לחוש עצבות זהו מרכיב חשוב בחיינו המסייע לנו להתפתח, לקבל ולתת. אז מהי העצבות הזו שכל כך קשה לנו להרגיש? האם העצבות תורמת לנו? מהם הסימנים של עצבות? ומדוע אנחנו מרגישים עצב? כל התשובות במאמר
מהי עצבות?
על פי הAPA, אגודת הפסיכולוגיה האמריקאית, עצבות היא מצב רגשי של חוסר שמחה שלרוב נובע מאובדן דבר מה בעל ערך, אשר עוצמתו נעה בין קלה לקשה מאוד. לא מדובר בדיכאון, שהוא מצב נפשי עם סימפטומים דומים לעצבות אך רבים נוספים, אלא באפיזודה שלרוב חולפת בניגוד לדיכאון.
מהם התסמינים של עצבות?
במילים אחרות, איך נזהה שאנו מתמודדים עם עצבות? איך אפשר לזהות עצבות אצל אחרים? ניתן לשים לב לכמה סימפטומים מובילים:
תסמינים פיזיים
כשהנפש שלנו מתמודדת עם מורכבות מסוימת, במקרים רבים, ניתן להבחין בכך באופן פיזי. עצבות לדוגמה, יכולה להתבטא ביציבה כפופה, עיניים מוטות כלפי מטה או חצי סגורות, לעיתים עיניים נפוחות כתוצאה מבכי שמתלווה לתחושות, תנועה איטית יותר, ירידה חדה או עלייה ניכרת בדפיקות לב וכדומה.
תסמינים התנהגותיים ורגשיים
כשאנו חשים עצבות, אנו עלולים לחוש בשינויים בתחושות שלנו ובהתנהגות שלנו. יכול להיות שנרצה להסתגר בבית ופחות לייצר אינטראקציה חברתית, אנו עשויים לחוש חוסר מוטיבציה או חוסר חשק להתמודד עם משימות או לימודים למשל, המחשבות יכולות לנדוד לכיוונים דרמטיים או פסימיים, צורך בלהקיף את עצמנו בשקט או במוזיקה נוגה ועוד.
מה גורם לעצבות?
כל אחד יכול לחוש עצב בעקבות גירוי שונה שמפעיל אותה אצלו,. בין אם מדובר באובדן של אדם קרוב, התנפצות של חלום שמאוד רצינו להגשים, אבידה פיזית של אובייקט בעל ערך, אובדן של סיטואציה מוכרת או מצב שייחלנו שיקרה (למשל אם המצב הפוליטי משתנה באופן חד ולא תואם את הציפיות שלנו והתקווה שלנו) ועוד. בבסיס כל סוגי האירועים לעיל עומד אותו העיקרון: אובדן של דבר מה חשוב, שקרוב מאוד לליבנו. עצבות גם יכולה להופיע ללא סיבה נראית לעין בעקבות זכרון שעלה בנו, או תחושת בדידות.
איך עצבות משפיעה עלינו?
כבר נוכחנו לדעת שתחושות של עצבות יכולות לגרום לנו לנו להיות סגורים יותר, מכונסים, ופעמים רבות כל שנרצה הוא שהרגש הזה יחלוף. למה בעצם עולה בנו עצבות? ובכן, מסתבר שהתשובות לכך רבות. לא סתם מנעד הרגשות שלנו מורכב ממגוון רב של תחושות, לכל תחושה יש סיבה לקיומה והיא שם כדי להעביר לנו מסר מסוים. במקרה של עצבות ישנם מספר מסרים אפשריים, ביניהם:
תקשורת
לעצבות כמה תפקידים חשובים הקשורים בתקשורת. הראשון מבניהם, הוא איתות חברתי. גם מבלי משים, כשאנחנו משדרים עצבות אנחנו משדרים לסביבה “אני צריך אותך”, ועובדה זו גם נתמכת במחקר. רובנו מכירים את התחושה הזו, שאנו רואים מישהו בוכה, מיד תשומת הלב שלנו מופנית אליו וחלקנו אף יחוש צורך לפנות אליו באופן פיזי ולדרוש לשלומו.
מחקר נוסף בתחום, הראה שעצבות מאפשרת לנו להתנסח אופן בהיר יותר ולהבין רעיונות עמומים יותר. כלומר, עצבות היא כלי שמאפשר תקשורת טובה יותר.
שינויים קוגניטיביים והתנהגותיים
לרוב, עצבות מופיעה כתחושה נלווית לאירוע של אובדן או חוסר של משהו שחשוב לנו, ולא בכדי. ההתנהגויות והתחושות שמלוות לעצבות מאפשרות לנו להתמודד עם מציאות קשה בצורה טובה יותר. העצבות מאפשרת לעבד את הסיטואציה בצורה יעילה יותר לעתיד. נסו לחשוב על זה כמו על תקופת התגלמות: טרם הפיכתו של זחל לפרפר, הוא הופך לגולם, עובר תהליך פנימי מנותק מהסביבה ומתפתח כפרפר. לעיתים, כדי להתקדם ולהתפתח, אנחנו צריכים רגע להתכנס אל תוך עצמנו ולעכל את הדברים, צורך שמתחזק כשאנו מתמודדים עם עצבות.
נוסף על כך, עצבות יכולה לייצר חשיבה שונה ופתוחה יותר. ביום יום אנחנו מלאים בהתניות והתנהגויות אוטומטיות שמוטלות בספק ברגע שמתעוררת עצבות. משמע, כשאנו עצובים, אנו מפסיקים לפעול על אוטומט ומתחילים להפעיל מערכות אחרות. מחקר בתחום הוכיח כי אנשים עצובים נוטים להאמין פחות באופן עיוור ולחשוב באופן ביקורתי יותר.
אז עצב זה טוב?
עצב או עצבות הם רגשות שחשובים להתפתחות שלנו ולעיבוד שלנו אודות סיטואציות שונות. עם זאת, כמו בכל דבר אחר בחיים, מינון היא מילת המפתח. תחושת עצבות שנמשכת זמן רב מדי עלולה בסופו של דבר לפגוע בנו, ולכן, חשוב להבחין מתי מדובר בזמן ארוך. אם אנו חשים שאיננו מצליחים לצאת מהעצבות, שאנו שוקעים אל תהומות העצב והדכדוך ולא מוצאים את הדרך החוצה, כדאי לפנות לעזרה. עזרה יכולה להיות אדם קרוב, חבר, בוס וכמובן גם טיפול.
יש חשיבות גבוהה ליכולת שלנו לשהות עם הרגש שלנו, וככל ש”המיכל” שלנו יגדל נוכל לתת מקום גם לרגשות המכאיבים יותר וכך גם האמון שלנו בעצמנו יוכל להתעצם ואיתו תחושת הרווחה. הרחבת מיכל רגשי היא תהליך שלפעמים יכול לקחת גם שנים רבות, מומלץ להיעזר או ליווי מקצועי לצורך זה. על כך נרחיב בפסקה הבאה.
טיפול בעצבות
תרגול מדיטציה
תרגולים של מדיטציה או מיינדפולנס למשל, יכולים לסייע רבות בהתמודדות עם עצבות. התרגול הוא אישי ומותאם לנו, מאפשר לנו לצלול לתהומות הכאב ולשהות עם העצב כפי שהוא מתוך מקום חומל וסקרן. לעיתים, צריך לעשות פסק זמן, לתת למחשבות להיות כמו “עננים בשמיים” מבלי להזדהות איתן. כשאנחנו שוהים עם התחושות והרגשות כפי שהן ושמים בצד את האוטומטים של המחשבות והאמונות אפשר להגיע למצב של שקט ובהירות, עם כל הקושי והכאב.
טיפול פסיכולוגי
קיים מגוון רב של סוגי טיפול פסיכולוגי. בין אם טיפול דינמי המתנהל באמצעות שיחות, טיפול באמנות, טיפול בתיאטרון או כל שיטה אחרת- מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי. הטיפול מסייע לנו לגשש אחר מקור העצבות על ידי סיוע מקצועי מצד פסיכולוג מוסמך. הפסיכולוג עשוי גם לעזור ביצירת כלים חדשים להתמודדות עם העצבות, פיתוח הבנה טובה יותר בנוגע לעיבוד מצבים רגשיים קשים וירידה לשורש העצבות בצורה איטית ומדויקת.
לסיכום
כמו תחושות רבות שאנו חשים לאורך חיינו, רובנו מתמודדים עם עצבות בשלב זה או אחר בחיים ולא בכדי. לעצבות יש תפקיד ומטרה מסוימת שהתחושה מקדמת, ועם זאת, חשוב לשים לב מתי העצבות מתפתחת לדיכאון ונהיית “לבוץ טובעני” שמשאיר אותנו במקום. במצבים בהם העצב נמשך זמן רב מדי ומתחיל להשפיע על תחומי החיים בצורה ניכרת, מומלץ לפנות לטיפול רגשי שיסייע לצאת מהמצב. במידה ואתם מתמודדים עם עצבות מתמשכת ומתקשים מאד בחייכם בעקבות הרגש הזה, אנו מזמינים אתכם לפנות לאחד מהמטפלים המוסמכים במכון שלנו ולהתחיל במסע הריפוי.