אדם עם נטייה לאלימות שהפך לספורטאי מצטיין? כנראה שהוא הצליח לעשות זאת בזכות מנגנון ההגנה המפותח ביותר של הנפש שנקרא סובלימציה. איך זה המנגנון הזה פועל על הנפש והאם הוא מופעל באופן מודע? עכשיו גם אתם תוכלו לזהות האם גם אתם מפעילים סובלימציה ומה היא משרתת עבורכם.
מה זה מנגנון הגנה?
על פי תאוריות שונות בפסיכולוגיה מנגנוני ההגנה הראשונים להתפתח הם הפרימיטיביים ביותר, למשל מנגנון של פיצול. פעוט מחלק את העולם לטוב ורע, שחור ולבן, ומתקשה לראות את המורכבות אבל זה מקנה לו תחושת שליטה וסדר. כאשר ילד מתבגר הוא לומד שהעולם הוא מורכב יותר ולומד לאחות את הפיצולים הללו זה נקרא קביעות אובייקט- אם אמא במטבח זה לא אומר שהיא לא קיימת יותר זה רק אומר שלא ניתן לראות אותה כעת. עם ההתבגרות הילד מתחיל לפתח מנגנוני הגנה שמתאימים יותר לתפיסת המציאות המתפתחת שלו, בעלי מורכבות גבוהה יותר כמו למשל הפנמה או השלכה המהווה בסיס להתפחות של אמפתיה.
מנגנוני הגנה יכולים להיות יעילים וחיוביים כתלות במינון שלהם ובשלב החיים בהם נעשה בהם שימוש, למשל לא נצפה מאישה בת 50 שתראה את העולם באופן מפוצל כמו ילד, מצב כזה מעיד על שימוש לא בריא במנגנוני ההגנה ויכול להעיד על פגיעות נפשית. פרויד חילק את מנגנוני לסוגים כאשר התייחס למנגנוני ההגנה הראשוניים ככאלה המגנים באופן חיצוני, ונמצאים בגבול שבין ה”אני” לבין האחר. מנגנונים הוא זיהה ככאלה השומרים על הגבולות הפנימיים, למשל בין הסופר אגו לאיד (איד= החלק הפרימיטיבי של דחפים, סופר אגו= תפקודים גבוהים יותר של הנפש כמו מוסר)..סובלימציה הוא מנגנון שמתפתח מאוחר יחסית והוא יעיל מאד עבור התפקוד שלנו.
מהו מנגנון הסובלימציה?
מדובר במנגנון הגנה מהסדר הגבוה ביותר על פי מונחים פסיכולוגיים, הכוונה היא שזה המנגנון המשוכלל ביותר של הנפש וככזה הוא מופיע בשלבים מאוחרים של ההתפתחות הנפשית. מנגנון סובלימציה נחשב למנגנון חיובי, יעיל וסתגלני, פעולתו היא תיעול אנרגטי של דחפים ראשוניים שאינם לגיטימיים חברתית לפעילות חיובית שתורמת לאדם ולסביבתו. מה שמיוחד בסובלימציה הוא היכולת שלו למנף דחפים פרימיטיביים של הנפש, כמו תוקפנות ומיניות ולתעל אותם למקום שנחשב מקובל חברתית ומוסרית. דוגמאות להפעלת סובלימציה יכולות להיות אדם עם נטייה לתוקפנות ואלימות שהופך לשוחט, או אדם בעל יצר מציציני שמתעל את זה לתכונה של סקרנות וחקרנות והופך לחוקר.
למה צריך מנגנון סובלימציה?
הפונקציה שמנגנון סובלימציה מממלא הוא למעשה “הפתרון” שהנפש מעמידה לנו על מנת להתמודד עם סך כל הכוחות, היצרים והדחפים שנמצאים בנפש שלנו. דמיינו עולם בו כל אחד פועל לפי הדחף הרגעי שלו – כאוס אמיתי. עצם קיום מנגנון הסובלימציה לא מבטל את הדחפים והיצרים שלנו אלא מנתב אותם לעשייה לגיטימית ויעילה ובכך תורם לרווחה הנפשית שלנו ושל סביבתנו, הוא למעשה מגן עלינו מעצמנו.
האם זה מנגנון מודע?
למעשה התפקודים של מנגנון סובלימציה פועלים גם בלי שנהיה מודעים שהם נכללים תחתיו, אדם בריא בנפשו מעדן את התנהגותו באופן עקבי במהלך היום יום על מנת להתאים את עצמו לחברה. כיום הדעה הרווחת היא כי שסובלימציה אינה רצונית כלומר, מנהלת אותנו ללא שליטתנו וללא מודעתנו.
קיומו של מנגנון ההגנה סובלימציה מעיד על בריאות וחוסן נפשי, הוא מאפשר לנו להתקבל חברתית, לתעל אמוציות ואגרסיות למקומות נכונים, כמו ספורט וריקוד. במקרים בהם המנגנון איננו פועל כראוי או כלל לא, זה יכול להעיד על אדם בעל פגיעות נפשית, ערך עצמי נמוך ובמקרים מסוימים אף עלול להיות מסוכן לאדם ולסביבתו.