משבר גיל ה-40: פתאום באמצע החיים

שתפו

“there is a crack in everything that’s how the light gets in” “ישנו סדק בכל דבר, ככה האור יכול להכנס” (לאונרד כהן).

משהו נשבר על מנת לאפשר מקום לצמיחה של משהו חדש, זה הטבע של החיים. איך מתמודדים עם משבר גיל ה-40? האם מה שאני מרגיש הוא בסדר? איזה עזרה כדאי לקבל?

מה זה משבר גיל הארבעים?

אריקסון (תאורטיקן פסיכואנליטיקאי) ניסח תאוריה על פיה כל שלב התבגרות נושא תמה או קונפליקט עם אופי פסיכו-חברתי. טווח הגילאים של בין 35-50 על פי תורתו של אריקסון מכונה “פוריות לעומת קיפאון” כלומר, הליכה בעקבות הדחף לחיים, תנועה, התחדשות והפריה לבין הנטייה לרצות להישארות באותו מקום וקושי לאפשר לשינוי לעבור דרכנו. גיל ה-40 הוא גיל שבו כבר לא ניתן להתעלם מהשינויים כי הם קורים בכל המישורים, פיזי, פסיכולוגי, חברתי, מיני ועוד. אצל גברים ונשים חוויית המעבר של הגיל נחווית בזמנים שונים ובאופנים אחרים, נשים חוות באופן אינטנסיבי שינויים הורמונליים המשפיעים על גופן, מיניותן, בהמשך יש הפסקה של וסת ועוד. אצל גברים נושא רגיש הוא התקרחות, לעיתים כרס, חלקם חווים ירידה בחשק מיני וכדומה. הקירבה המורגשת לפתע לגיל זקנה וההתרחקות משלב הנערות מעורר תהיות רבות, רצון לשינוי שמתבטא באופנים שונים עליהם נפרט בהמשך. ניתן להתמודד ולצלוח את חווית המעבר על הצד הטוב ביותר וזה תלוי רק בנו.

משבר גיל ה-40 או תקופת מעברית?

מה שקרוי משבר גיל ה-40 או משבר של גיל המעבר, מתרחש אצל אנשים רבים אך לא בהכרח מתרחש בדיוק בגיל- 40 הכל תלוי בנסיבות החיים אך טווח הגילאים נע סביב 35-50. בניגוד למה שנראה כלפי חוץ או שנהוג לחשוב, לא מדובר בתופעות או התנהגויות קיצוניות של האדם שקורות פתאום, מדובר בתהליך רגשי מתמשך שקשור לתהליכי התבגרות פיזיים חברתיים וההבנה כי הנעורים כבר נשארו הרחק מאחור. שינויים פיזיים, מזכירים לאדם באופן עקבי את גילו, כאבים חדשים שמועצמים שינויים בריכוזי השיעור בגוף, קמטים חדשים שהופיעו וכדומה.

מבט חדש על עצמנו והעולם

בגלל הקפיצה ההתפתחות המאפיינת את הגיל שאלות שמתעוררות על מהות ומשמעות ותהיות על העתיד, אם תוקפת אתכם תחושה של סופיות או פחד מהלא נודע, המוות והזקנה זה ממש טבעי אינכם לבד. אחד ממאפייני הגיל הוא שינוי נקודת המבט על חיינו ולעיתים מתעוררת בהלה ושאלות, מה הספקנו? מה החמצנו ולא נוכל עוד לעשות? האם עד היום עשינו את מה שאנו באמת רוצים לעשות? מה עוד נרצה להספיק בשארית החיים? לצד מי נרצה לחיות בהם? אלו שאלות נפוצות שיכולות להזמין אותנו לקדם חיים אותנטיים ולקרב אותנו לעצמנו.

בעקבות שאלות אלו, רבים נוטים לעשות שינויים דרסטיים באורח החיים ובתוך הקשרים הבין אישיים, כמו למשל גירושין או שיפור אורח החיים באמצעות כושר תזונה, אימוץ הרגלים מיטיבים יותר ועיסוקים שנובעים מתוך רצון אמיתי ותשוקה. אצל חלקם הילדים מגיעים לבגרות וזה משאיר לפעמים חלל ריק שיש למצוא במה למלאו מחדש ואצל חלקם יש תמותה של הורים מבוגרים שמובילה לשאלות נוספות על אובדן, זקנה, חיים מוות ומה שביניהם.

דרכי התמודדות עם משבר המעבר של גיל ה-40

כל מקרה לגופו. אם אתם חווים רגשות שטרם חוויתם בעבר, מתקשים לקבל את אותות הגיל או פשוט רוצים לעבור את הגיל הזה בשלום. בכל מקרה ההמלצה החמה היא להיות בקבלה, לא להילחם בשינויים, ניתן לדמות זאת למערבולת בים שככל שנתנגד אליה כך יאזלו כוחותינו והיא ממילא תערבל אותנו איתה. נסו לראות את המצב כהזדמנות לשינוי, אם הגוף מאותת זה סימן אולי לתת לו טיפול קשוב יותר, כמו תזונה טובה כושר או יוגה. אם יש כאב רגשי, חרדה או מצוקה, אולי זה סימן לטפל בקשיים שצברנו בעבר שעוד לא הסכמנו לפגוש. משברים שנובעים מגירושין או אובדן הורה יכולים להגביר את הקושי שמגיע עם הגיל, במקרים כאלה אנו ממליצים לפנות לעזרה מקצועית ולא להישאר עם זה לבד.

טיפול במשבר נפשי המאפיין את הגיל הזה

משבר נפשי בגיל המעבר יכול להיות מלווה בחוויות קשות רגשית, כמו חרדה או דיכאון, תחושה של תקיעות למול רצון לשינוי. אנחנו ממליצים לפנות לעזרה אם אתם חשים שהמצב כבר יותר מדי עבורכם להכיל ולא להישאר עם זה לבדכם.

טיפולים פסיכולוגיים, רגשיים באמצעים ושיטות שונות יכולים להועיל לכם מאד, נמנה את השיטות העיקריות שתוכלי לקבל אוריינטציה כללית שתעזור לכם להבין מה מתאים לכם.

CBT טיפול קוגניטיבי התנהגותי:

טיפול קצר מועד וממוקד. מתמקד בשינוי דפוסי המחשבה והאמונות שאינן משרתות ומגבילות. טיפול יעיל עבור מגוון של קשיים נפשיים כמו חרדה דיכאון ומצבים נפשיים שונים המאפיינים תקופות משבר ומעבר. טיפולי CBT עברו השתכללות עם השנים וכיום הגישה המחודשת מכונה “הגל השלישי”. הטיפול הבולט ביותר שנכלל תחת הגישה הוא טיפול ACT כלומר, טיפול באמצעות קבלה ומחויבות. טיפול זה יעיל במיוחד עבור תקופות מעבר בהן מתרחש שינוי תפיסתי, בטיפול ההזמנה היא לאמץ דרכי חשיבה חדשות ומיטיבות בשני כיוונים, קבלה עצמית ומחויבות. בטיפול מחזקים את הדימוי והבטחון העצמי על ידי טכניקות שונות של רגיעה, ויסות וטיפוח של שיח פנימי מיטיב של קבלה, חמלה ואהבה עצמית. שלב המחויבות לרוב מגיע לאחר חיזוק הבסיס הנפשי אך יכול גם להגיע במקביל, בשלב הזה מעלים יחד שאלות הנוגעות להווה והעתיד, לאותנטיות ומשמעות כמו למשל, במה אני מאמין? מהם הערכים שלי ואילו הייתי רוצה שיהיו לי? מה אני באמת אוהב או מה מעורר בי תשוקה לחיות? הטיפול הזה משלב גם כלים מעולם המיינדפולנס המבוסס על גישות מן המזרח.

טיפולי פסיכואנליזה:

טיפול ממושך, גם על פני שנים. סוג טיפול קלאסי וגם הוותיק ביותר בעולם הפסיכולוגיה. טיפול זה נשען על התאורייה של זיגמונד פרויד. תאוריה רבת שנים שנחקרה ועברה הרבה גלגולים וממנה יצאו תאוריות רבות של ממשיכי דרכו. גישה זו רואה בדחפים יצרים ומשאלות אסורות כחומר לעבודה טיפולית שדרך התחקות אחריהם בטיפול ניתן להגיע לפתרון קונפליקטים שבתת המודע.  טיפול זה עוזר להעמיק, להכיר ולחקור את עצמנו טוב יותר ומתאים למי שמוכן להתמסר באופן הזה לעצמו ולטיפול ארוך טווח אך מתגמל מאד.

פסיכולוגיה אקסיסטנציאלית(קיומית):

מאחורי הגישה עומדת התאוריה של ויקטור פרנקל, סופר ותאורטיקן ניצול שואה שהגה את תאוריית ה”לוגותרפיה”. טיפול זה יוצא מנקודת ההנחה כי מעבר לסיפוק צרכים משאלות ודחפים האדם שואף למטרות נעלות יותר וזקוק למשמעות בחייו על מנת לחיות באופן בריא וחיוני. סוג טיפול זה מתמקד בשאלות שעולות ומאפיינות את הגיל הקשורות למשמעות וערך.

 

“מכון חיבורים” מציע מגוון טיפולים הניתנים על ידי אנשי מקצוע מוסמכים בעלי נסיון עשיר הנבחרים “בפינצטה”, ביניהם פסיכולוגים, פסיכותרפיסטים פסיכיאטרים ומטפלים רגשיים.  . ההתמתחות של המכון היא בטיפולי CBT עבור מגוון מצבים נפשיים, תקופות משבר, חרדה ודיכאון. מכון חיבורים ישמח לעמוד לשרותכם, לייעץ ולשמוע אתכם ומה אתם עוברים שמקשה עליכם כחלק מתקופת המעבר המורכבת של גיל ה-40.

נשמח לעמוד לשרותכם.

 

 

שאלות ותשובות

שלט גיל 40
שתפו

מקורות

https://healthy.walla.co.il/item/3426787

https://www.infomed.co.il/definitions/midlife-crisis/

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים