“הטיפול הרגשי שעברתי שינה את איכות ה חיים שלי לטובה. כיום יש לי הרבה יותר אופטימיות, סקרנות לחוויה שלי, יש לי אמון גדול יותר בעצמי ובעולם, פחות מפחדת מהתנסויות חדשות כי יש לי אמונה שאצליח להתמודד עם האתגרים וההשלכות שלהם.
המטפלת עזרה לי לפתח גישה בריאה, אני יותר לא לוקחת דברים כמובנים מאליהם ולמדתי לשים סימן שאלה על אמונות שפיתחתי. אני גם יודעת להבחין מתי הדפוסים שלי בריאים לי ומתי ממש לא”. (מטופלת אנונימית מתל אביב).
מהו טיפול רגשי?
המונח טיפול רגשי מתייחס למגוון רחב של תרפיות רגשיות שניתנות על ידי מטפלים שאינם פסיכולוגים (טיפול על ידי פסיכולוג מכונה טיפול פסיכולוגי). טיפול רגשי מורכב מתהליך קצר או ארוך טווח שבו יש מטרות טיפוליות ונעזרים באמצעים שונים כמו שיחה, יצירה, תנועה, תרגולים ביתיים, ניתוח העבר והילדות או כלים שונים שמחברים גוף ונפש. ישנם טיפולים רגשיים מסורתיים יותר כמו טיפולים דינאמיים, טיפולים רגשיים בגישות של CBT או אינטגרטיביים (משולבים).
טיפול רגשי הוא אחת הדרכים לעזור לבני אדם במגוון גילאים ומצבים נפשיים שזקוקים לסיוע, ליווי, והקלה על תסמינים. טיפול רגשי יכול לשמש כמקפצה התפתחותית ולעזור לאדם להכיר את עצמו טוב יותר, מה מפעיל אותו רגשית והתנהגותית.
קשיים שיכולים לקבל מענה בטיפול רגשי יכולים להיות למשל: התמודדות עם החיים ביום יום, השפעות נפשיות של טראומה, מכאובים וחולי פיזי, אבל ואובדן, פרידות, מעברי חיים ועוד. ישנן גישות של טיפול רגשי שמותאמות במיוחד להתמודדות עם סוגים שונים של מצוקות רגשיות ונפשיות למשל כמו חרדות, דיכאון או פוסט טראומה. ניתן להיעזר במהלך הטיפול הרגשי בתרופות או טיפולים אחרים לפי הצורך והמלצת גורמי בריאות הנפש השונים.
מה עושים בטיפול רגשי?
סשן של טיפול רגשי לרוב נמשך בין 50 דקות לשעה ובמהלכו המטופל מעלה את הקשיים, מתאר את החוויות שעבר לאחרונה, הרהורים שלו, את מה שמטריד אותו ומה הביא אותו לפנות לטיפול.
כשמדובר בסוגים של טיפול רגשי לילדים או אוכלוסיות שאינן מסוגלות לבטא במילים את הקושי שלהם מטפל רגשי עשוי להיעזר באמצעים שעוקפים את המילים כמו אומנות, משחק או דמיון, כתלות בסוג הטיפול הרגשי.
בתחילתו של המפגש, המטפל יזמין את המטופל לחלוק את המתרחש בחייו בימים אלו, מה מציק לו, וינסה לברר מה הערכים והמטרות שהיה רוצה לקדם בחייו. המטפל מעודד את המטופל לדבר בצורה פתוחה ולהרגיש נינוח, במקרים שהמטופל מתקשה בכך יהיו מטפלים שיעזרו באמצעים שונים שיוכלו להקל עליו כמו תרגילי נשימה, הרפיה ודמיון מודרך למשל. חובת המטפל להדגיש בפניי המטופל את חובתו הטיפולית שמבוססת על אתיקה אליה מתחייב המטפל, שכרוכה בשמירה על סודיות מוחלטת ברמה החמורה ביותר.
סוג הקשר הטיפולי הוא ייחודי ולא דומה לאף סוג קשר אחר, זאת בגלל חוסר השיפוטיות. המרחב הטיפולי בשעת הטיפול מוקדש רק לאדם עצמו שבו הוא יכול להסיר מעליו כל חשש לפגיעה, שיפוטיות או לעג ויכול להוריד מעליו את כל “המסיכות” ולהגיד כל מה שהוא רוצה, גם דברים שלא אמר מעולם לאף אחד אחר.
חלק מהמטפלים בגישות מסוימות, עשויים לתת למטופל שיעורי בית ותרגילים שיעזרו לתהליך הטיפולי להתקדם יותר ביעילות, ולמטופל לחוש הקלה מהר יותר.
סוגי טיפול רגשי
טיפול רגשי בהבעה ויצירה
סוג של טיפול רגשי שנעזר בכלים מעולם האומנות הבעה ויצירה כמו למשל תנועה, אומנות פלסטית, מוזיקה או דרמה. לכל אחת מהמדיות האומנותיות יש הכשרה נפרדת. כיום מי שמורשה להיקרא מטפל באומנות הוא מי שהשלים תואר שני בתחום וסיים את כל חובות ההכשרה האקדמית. טיפול באומנות יעיל במיוחד עבור אוכלוסיות שמתקשות לבטא את עצמם במילים ולכם זקוקים לגורם שלישי ומתווך- האומנות- בשביל לעזור להם לבטא חוויות ורגש ללא צורך במילים. אומנות ויצירה באופן כללי היא כלי עוצמתי לריפוי ויכולה להתאים לכל אחד ואחת שמעוניינים להגיע למקומות בנפש ותחושות שאין להם מילים.
טיפול רגשי פסיכודינמי
הגישה הפסיכודינמית היא סוג של טיפול רגשי שממוקד בקונפליקטים הפסיכולוגיים שפועלים בנפש האדם ושואף לחקור ולנתח את ההשלכות שיש להם על ההתנהגות והמחשבות. הגישה הדינאמית מאפשרת למטופל להכיר את שורש הכאב שלו, להיות ער למה מניע אותו בין אם זה יצרים ורגשות מודחקים או טראומות מהעבר. טיפול זה נחשב למעמיק וארוך טווח על פי רוב ביחס לגישות הטיפול האחרות. בנוסף טיפול דינאמי נותן מקום חשוב בטיפול לקשר הטיפולי ומזמין את המטופל “להתאמן” על מערכות יחסים דרך התבוננות על הקשר הטיפולי שנרקם.
CBT טיפול רגשי קוגניטיבי- התנהגותי או טיפולים התנהגותיים
טיפול ששם דגש על הקשר בין רגש אמונות מחשבות והתנהגות, טיפול ממוקד ולרוב קצר מועד. ישנן גישות שונות לטיפול רגשי ששמות בפוקוס את העבודה ההתנהגותית, כמו למשל טיפול בחשיפה ממושכת (PI) או טיפולי CBT בגישות שונות ששמות דגש על זיהוי וחקירה של דפוסי חשיבה, לימוד כלים שונים לעבודה עם הגוף המחשבות ועוד. מקרים שיתאימו לעבודה התנהגותית יכולים להיות פוביות ספציפיות למשל כמו חרדת נהיגה וCBT יתאים למשל במקרים של חרדה מוכללת או תחושת תקיעות בחיים (נאמר בהכללה וכל מקרה מוערך לגופו על ידי המטפל).
צורות שונות של טיפול רגשי
טיפול משפחתי
טיפול שלוקח בחשבון את כל המשפחה בראייה מערכתית יותר תוך שימת לב לכל פרט במשפחה, לתפקיד שלו, ולדינמיקה המשפחתית. טיפול משפחתי יתאים במקרים בהם יש קשיים שמערבים את כל המשפחה סביב אתגרים כמו למשל תקופת משבר או כשילד עם צרכים מיוחדים. טיפול משפחתי מסוגל לסייע לגשר על פערים תוך משפחתיים ולשמור על הרמוניה בתוך הבית. טיפולים משפחתיים יכולים להינתן על ידי עובדים סוציאליים קליניים שהוסמכו לכך או מטפלים רגשיים אחרים בעלי התמחות מתאימה.
טיפול זוגי
בעזרת טיפול זוגי שמתבצע על ידי מטפל רגשי המוסמך לכך, ניתן לעבוד על היחסים, ולגשר על פערים בתוך חיי הזוגיות. טיפול זוגי נעשה לדבר מאד פופלארי גם בקרב זוגות צעירים שמעוניינים לשמור על זוגיות טובה לאורך זמן לשם תחזוקה והן בקרב זוגות מבוגרים שנשואים שנים רבות ונמצאים בצומת דרכים מורכבת או לקראת פרידה.
טיפול פרטני
מיועד לאדם אחד, ילד מתבגר או מבוגר. על פי השלב בחיים בו נמצא האדם מותאם לו אופן וגישת הטיפול. ישנם טיפולים שיתאימו יותר לילדים כמו טיפול במשחק או אומנות וטיפולים שיתאימו למתבגרים כמו טיפולים התנהגותיים למשל.
טיפול קבוצתי
טיפול שמתבצע בקבוצה. קבוצת האנשים מונה מטופלים אחרים שאין להם היכרות מוקדמת ומונחים על ידי מטפל המוסמך לביצוע טיפול קבוצתי. קבוצה טיפולית יכולה להיות דינאמית, לעבוד עם אומנות או CBT. קבוצה יכולה למנות כ3 ועד 10 משתתפים, להם מכנה משותף הנוגע לנושא איתו הם מבקשים להתמודד ולקבל עזרה כמו בעיית שתייה, הימורים או הורים שכולים למשל. טיפול קבוצתי נותן לאדם יתרון שלא ניתן לקבל בטיפול פרטני כאשר הוא שומע סיפורי השראה מאחרים ונתמך על ידיהם בנוסף לתמיכת המטפל. בטיפול כזה יש אפשרות לעבוד על הדרך בה אדם תופס את עצמו בתוך קבוצה ועל יחסים חברתיים.
המקרים עבורם טיפול רגשי יכול לסייע
טיפול רגשי מסוגל לסייע ולעזור בעיבוד של כמעט כל קושי איתו האדם מתמודד. מצוקות נפשיות נפוצות שאיתן אנשים מגיעים לטיפול יכולות להיות:
- משבר נפשי
- חרדות מסוגים שונים או OCD
- דיכאון מחשבות אובדניות
- אובדן ופרידה
- מציאת ערך ומשמעות לחיים, תקיעות ורצון להתקדם
- משברים בזוגיות
- משברים בקריירה
- קשיים רגשיים והתנהגותיים אצל ילדים
- התמודדות עם קשיים אצל ילדים עם צרכים מיוחדים (אוטיזם תסמונת דאון ועוד)
- מצבי פוסט טראומה
- פוביות ספציפיות
- משבר סביב אירוע מכונן או משברי אמצע החיים
- קשיי שינה
- פחדים וחרדות של ילדים
- סערת גיל ההתבגרות וריבים בבית
ועוד.
לסיכום
כשיש סבל, כאב גדול וקשיים רגשיים שקשה לשאת, כדאי לשקול פנייה לטיפול רגשי. מרכיב חשוב מאד בטיפול הוא הקשר הטיפולי לכן מומלץ לפנות לאדם אליו אתם מרגישים חיבור.
מטפלי פורטל טיפולים מקבלים מדי יום מטופלים רבים ופניות חדשות מאנשים שמבקשים להביא לשינוי אמיתי בתוך חייהם.
מטפלי הפורטל יכולים לסייע במקרים כמו: פחדים אצל ילדים, הפרעות שינה, חרדה, דיכאון טיפול בילדים מתבגרים ומבוגרים
שיטות הטיפול של מטפלי הפורטל הן שיטות מגיעות מעולמות הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי כמו CBT ו-ACT של הגל השלישי.
מוזמנים לפנות ולעשות שינוי של ממש.