חרדת בית ספר

שתפו

כאשר ליעד עלתה לכיתה א’ נראה היה שהיא מסתדרת מוצאת את מקומה והולכת לבית הספר באווירה טובה. בתחילת כיתה ב’ הדברים התשנו לאחר שחברתה הטובה עזבה את בית הספר. ילדים החלו להציק לה, היא הייתה ילדה נמוכה מאד והחברים החלו לכנות אותה בכינויי גנאי. ליעד אהבה את המורה שעזרה לה, אבל המורה סיפרה שמאד קשה לה ועליה להתערב בהרבה מצבים חברתיים כדי לעזור לה. הקושי הלך וגבר, אבל המסר שאמה נתנה לה הוא שעליה להתמודד, לקום מדי בוקר לבית הספר ולפגוש את הקושי. מנגד הם כן ניסו לעזור לה אבל גם הם חשו חסרי אונים בעצמם אל מול המצב. בשלב מסויים ליעד החלה להתלונן על סימנים של חולי, מדי בוקר היא אמרה שיש לה בחילה וכאבי בטן, וכאשר עמדה לעלות על ההסעה הייתה בורחת על נפשה עד שהיו מוותרים לה להישאר בבית פעם נוספת.

ליעד הייתה כבויה ובטחונה העצמי נפגע. הוריה החליטו לקחת אותה לטיפול רגשי, הם ניסו כמה מטפלים עד שהגיעו למטפלת באומנות. ליעד הייתה שקטה מאד בהתחלה ורק רצתה לשחק בכדור, היא לא העזה לצייר או לכתוב כמו שהמטפלת הציעה לה. נראה היה שליעד מחפשת לייצר לעצמה עולם בו רק היא שולטת במצב, כקונטרה למציאות חייה בה היא הרגישה חוסר שליטה, וכקורבן להתעללות החברתית. עם הזמן ליעד הסכימה להציג דמויות שונות בתור המחזה וזה עזר לה להיפתח מול המטפלת. התהליך אמנם היה איטי אבל נתן לליעד את המקום הבטוח להתבטא מול אדם אחר – דבר שלא מצאה באף מקום חוץ מביתה. הטיפול עזר לליעד לחזק את הדימוי העצמי ונתן לה כוחות. התחושה שהייתה לליעד שהיא הילדה הכי בודדה בעולם קצת פחתה ותסמיני החרדה מבית הספר מעט פחתו עם הזמן. בכיתה ד’ ליעד חשה בנח יותר חברתית ולימודית.

בשנה האחרונה התוודענו לכוחה של המסגרת, להיותו של בית הספר מרכז למידה של כישורי חיים מיומנויות לימודיות. עם זאת, ישנם ילדים שסובלים מאד בבית הספר חברתית ולימודית וחווים מצוקה שגורמת להם לחרדה שמתעוררת לפני ההליכה לבית הספר, ובבית הספר עצמו. חשוב לדעת איך לעזור לילדים ולמצוא את הפתרונות הנכונים להם ובהקדם האפשרי.

מהי חרדת בית ספר?

חרדת בית הספר היא חרדה שמתעוררת אצל ילדים לגביי השהיה בבית הספר. החרדה מתבטאת אצל ילדים בדרגות שונות ובדרך כלל כוללת פחד ודאגה לקראת היציאה לבית הספר ובבית הספר עצמו. אנשי טיפול ורפואה יכולים לכנות את חרדת בית ספר גם כפוביה מבית הספר או סירוב בית הספר.

למרות שחשש ודאגה הם שכיחים אצל ילדים שמתחילים ללמוד במסגרת חדשה או בתחילת השנה, ילדים עם חרדה מבית הספר חשים רמה קיצונית של פחד ודאגה לגבי נוכחות בבית הספר כל השנה ברמה שלא משתפרת עם הזמן מעצמה. חרדת בית הספר עלולה לחבל באיכות חייהם, בריאותם הנפשית והחיים החברתיים. חרדת מפני בית הספר יכולה לנבוע מגורמים שונים, לימודי, חברתי או קושי שקשור ביחסים המשפחתיים.

למה הילד שלי מסרב ללכת לבית הספר?

ישנם מספר סיבות שבעקבותיהן יכולה להתפתח חרדה מבית ספר:

חרדה חברתית:

עלולה להתפתח סביב הנושא החברתי. בהרבה מקרים יש רקע של ביישנות קיצונית שמתפתחת לחרדה חברתית אצל הילד. ילדים יכולים לסבל מחרדה חברתית שמשפיע עליהם וגורמת להימנעות כמו למשל מלדבר מול הכיתה במקרים בהם המורה פונה אליהם, קושי להתמודד עם ביישנות ומבוכה, וחשש מכל סוג של תשומת הלב שמופנית אליהם. יש ילדים שרק רוצים “להעלם” ושלא ירגישו בהם, הם סגורים בצורה קיצונית. אל אף שזה יכול להראות שהם לא רוצים בחברה, הדבר מוטעה, הם מאד זקוקים לה ופשוט לא מצליחים להתמודד עם המחסומים שלהם.

קשיים חברתיים:

התעללות, הצקות בריונות, כל אלה הם סוגים של קשיים חברתיים שילדים עלולים לסבול בבית הספר ויכולים להוביל למצבים נפשיים מאד קשים אצלם.

חרדת נטישה:

הקושי להיפרד מההורים אמנם מאפיין גילאים צעירים יותר, אבל לא תמיד הוא עובר. לא פעם ילדים מפתחים חרדת נטישה מהוריהם וכל פרידה מהם של כמה שעות יכולה להיות קשה מנשוא.

איך אדע אם הילד שלי מתמודד עם חרדת בית ספר?

הרבה ילדים יצהירו בקול  שהם ״שונאים את בית הספר״ או שהם הולכים לשם רק בגלל הכדורגל וההפסקות. אותם ילדים, יכולים לקום לפעמים לבית הספר חסרי חשק ולפעמים בשמחה. יש ילדים שעבורם בית הספר הוא סבל מתמשך ומסרבים בתוקף לחזור לשם, ההפסקות אפילו יכולות להיות עוד יותר קשות בגלל בדידותם, ושיעורי הספורט מביכים ומשפילים. תסמיני המצוקה משתנים בהתאם למקור הקושי שבגללו התפתחה חרדת בית הספר. לפני שנפרט את התסמינים חשוב שנחקור את מקור הקושי:

  • האם מדובר בקושי של הילד מול סמכות, התנהלות מול המורים או מורה אחד שאיתו היחסים מאתגרים אותו?
  • האם מדובר בקושי שנובע ממצוקה חברתית? נידוי או בריונות של ילדים?
  • האם מדובר בקושי סביב העניין הלימודי? האם לילד יש קשיים להבין ולעקוב אחרי קצב הלמידה של הכיתה? איך אפשר לחזק אותו ואילו תחומים הוא כן חזק בהם?
  • האם מדובר בקושי שנובע מהקשר עם ההורים?
  • אולי משהו שקרה בעבר שמקשה כיום על הילד?

כל השאלות האלה יוכלו לחדד את ההבנה של החוויה של הילד בבית הספר ויוכלו לתת כיוון לגביי המענה שהוא זקוק לו.

אלו הם התסמינים הבולטים לחרדת בית ספר

  • צורך להימנע מהגעה לבית הספר בכל מחיר, הילדים עלולים למצוא כל סיבה אפשרית לא ללכת ולפעמים גם מפתחים תסמיני בריאות אמיתיים כמו כאבי ראש או בחילות כתוצאה ממצבם הרגשי.
  • קשיי פרידה מההורים בבוקר או באופן כללי.
  • בגלל הקושי לבטא את עצמם ואת החרדה שלהם היא יכולה לבוא לידי ביטוי דרך התנהגויות ורגשות שונים. אצל כל ילד מתבטאת אחרת, לעיתים זעם, עצב, הסתגרות שינויים בהרגלי האכילה ועוד.
  • קשיי שינה וקימה לבית הספר.
  • ריבים בבית, מתיחות מול הילד, קושי להציב לו גבולות.

התמודדות עם חרדת בית ספר

כדאי לדעת שיש מקרים בהם יש לילדים קשיים חולפים בבית הספר ולא תמיד יש צורך להתערב. במקרה של חרדה וסירוב בית ספר, רוב הסיכויים שהמצב לא ייפתר מעצמו וכנראה שהילד חווה קושי ממנו קשה לו מאד לצאת בכוחות עצמו. התערבות דורשת הרבה רגישות וזהירות, ובעיקר בירור מעמיק של מקור הקושי.

בירור הקושי:

יכול להיות שיהיה קשה לדובב את הילד בצורה ישירה, גם לאדם בוגר קשה לבטא במילים את מה שהכי כואב לו. לכן לא כדאי להכביר בשאלות ולעשות את המחקר שלכם דרך ייעוץ עם אנשי מקצוע או על ידי פגישות יזומות עם הצוות החינוכי של הילד (יועצת, מורה, מנהלת).

קשר של תמיכה:

מעל לכל, ישנה חשיבות גבוהה לקשר שלכם עם הילד, לפתיחות והפניות שלכם להקשיב לו ולראות אותו. חשוב לשמוע את מה שיש לו להגיד ולא להגיב מתוך הרגש שלכם, לפעמים כשילד משתף בחוויות מכאיבות זה יוצר הזדהות מכאיבה גם אצלכם ומיד יש צורך להגיב, נסו להימנע מזה ולהקשיב לו הקשבה דוממת ומכילה.

מסר ברור של תקווה:

הדגישו בפניי הילד שאתם שם עבורו, ויכול להיות שזה ייקח זמן אבל אתם תדאגו שהמצב ישתפר ותעברו איתו את הדרך הזאת ביחד, תעשו כל מה שצריך כדי שהמצב ישתפר. שדרו אופטימיות ותקווה, שאולי אבדה לו.

מרחב בטוח:

תנו לילד את המקום לפרוק, לקטר בלי להראות לו שאתם נבהלים מזה, אם הוא ירגיש שיש קרקע יציבה שעליה הוא יכול לפרוק, זה מאד יקל עליו.

לחזק את מה שחזק:

בנוסף, עודדו את הילד להשתתף בחוגים ולטפח את תחומי העניין שלו, מה שהוא חזק בו ואוהב, זה ייתן לו כוחות ויטפח את הבטחון העצמי שלו שייתכן ונפגע.

 

טיפול בחרדת בית ספר

מצבים שבהם תפקודו של הילד נפגע וקשה לכם לסייע לו לחזור למה שהיה, מתבקש יהיה לפנות לעזרה מקצועית של מטפל מוסמך לטיפול בילדים ומנוסה בטיפול בחרדה.

טיפול שנחשב ליעיל בתחום החרדה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי – CBT. במסגרת הטיפול, הילד והמטפלת יוכלו “לגשש” יחד אל עבר מקור המצוקה שלו ולגלות איך המחשבות שלו עובדות, מה גורם לו לתחושות מסוימות בגוף ומתי. המטפלת מזמינה את הילד להיות “כמו בלשים”, העבודה נעשית גם דרך גישה חווייתית שמערבת גם את הגוף, ומלמדת את הילדים להקשיב לעצמם, לזהות דפוסי מחשבה רגשות ותחושות.

שימוש בטיפול באומנות גם הוא יכול להיות יעיל ומעמיק עבור חלק מהילדים. טיפול באומנות יכול לעזור לילדים לבטא דרך אמצעים אומנותיים תחושות ורגשות שכמו קפאו אצלם כי לא היה להם מקום או יכולת לבטא אותם כמו שצריך.

לסיכום

חרדת בית ספר יכולה להיות אתגר גדול מדי עבור הילדים להתמודד לבד, עם הם לא יקבלו את העזרה הנכונה והמותאמת הם עלולים להרגיש בדידות גדולה. עם השנים, הילדים לומדים לחזק את מנגנוני ההגנה שלהם, לומדים להתנהל טוב יותר בחברה אבל לא בהכרח ולא כולם. אנחנו מבקשים למנוע סבל אצל הילדים ולכן גם במקרים קיצוניים שווה לשקול מעבר כיתה או בית ספר אם מדובר בתופעה חברתית חמורה של נידוי לאחר שניסיתם הכל.

בפורטל טיפולים תוכלו למצוא מטפלים מוסמכים לטיפול בילדים ובחרדות אצל ילדים. מטפלי הפורטל מקצועיים בעלי הכשרות מעמיקות וכלים מתקדמים לטיפול בילדים.

שאלות ותשובות

ילדה בוכה
שתפו

מקורות

https://www.medicalnewstoday.com/articles/176891

https://psychcentral.com/anxiety/school-anxiety

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים