התמכרות לקניות

שתפו

“כשאני עושה קניות, אני לא מרגיש את הכאבים שלי, יש אשליה שזה מרפא אותי לכמה רגעים ומשכיח ממני כל חולי או בעיה, למשל כאבי הגב שלי, אין לי רעב או צמא, האדרנלין שלי בשיא. אני אוהב לדעת שצפוי לי מסע קניות, זה מרגש אותי. רק אחרי מספר ימים לאחר מסע הקניות אני פתאום “אתעורר” וארגיש אשמה על הסכומים המופרזים (יכול להגיע ל4000 דולר). לפעמים אני אחזיר את מה שקניתי אבל זה לא מטפל בשורש הבעיה והדפוס חוזר על עצמו, הידיעה שאני יכול להחזיר את הפריט דווקא מעודדת אותי לקנות מתוך ידיעה שאפשר להחזיר.”

התמכרות לקניות או קנייה כפייתית היא התמכרות זמינה מאד בתרבות הצריכה של היום. הפרסומות והמסרים השיווקיים גורמים לנו להרגיש שתמיד משהו חסר לנו ואנחנו חייבים שיהיה לנו כי בלעדיו לא נהיה שלמים.  מה גורם לאדם אחד להתמכר לקניות יותר מאחרים? ואיך להתמודד עם ההתמכרות לקניות?

מהי התמכרות לקניות?

האדם שמתמודד עם התמכרות לקניות חווה ריגוש גבוהה מרכישת מוצרים או שירותים באופן שמזכיר התמכרות לסמים. התמכרות לקניות גורמת לאדם לתחושות התעלות שגורמות לו חזור על הפעולה של הרכישה של דברים נוספים ללא שליטה או עכבות גם כאשר מדובר בדברים שהוא לא זקוק להם.

ההתמכרות לקניות פוגעת כיום במיליונים בארצות הברית (18 מיליון מבוגרים), עם זאת, APA – אגודת הפסיכיאטריה האמריקאית טרם הכירה בה בתור הפרעה רשמית ומתקיימת מחלוקת רבה סביב הנושא. ההשלכות של התמכרות לקניות יכולות להיות חמורות והרסניות,  רגשית, כלכלית ובין אישית. ההתמכרות יכולה להיות כללית למגוון של מוצרים או שירותים, ויכולה גם להיות סביב סוג מסויים של מוצרים כמו יופי וטיפוח, בריאות, בגדים ואפילו נכסי נדל”ן.

מה גורם לאדם להתמכר לשופינג יותר מאחרים?

אף אחד לא יודע באופן חד משמעי מה גורם בדיוק לאחד לפתח דפוס התמכרותי על פני אחרים, בין אם זה לקניות ובין אם זה לסמים אלכוהול או הימורים. עם זאת, קיימים נתונים שמראים שלכ 10-15% קיימת מראש נטיות גנטיות לפתח התמכרות. יש מצבים בהם אותה נטייה הגנטית תפגוש תנאים בהם הוא גדל שיעודדו פיתוח של ההתמכרות יש סיכוי טוב שהיא תתממש.

במאמרו פרופסור בכיר מספר שההתמכרות  לקניות לאו דווקא פוגעת באנשים במצב סוציואקונומי נמוך. הגילוי של הפרופסור העלה שהקנייה הכפייתית מתקשרת לתכונות אופי שונות כמו חומרנות, נטייה לחרדה או דיכאון, אנשים בעלי הערכה עצמית נמוכה וסטרס.

מאפיינים וסימנים המעידים על התמכרות לקניות

הנטייה של מי שמתמכר לקניות תהיה להסתיר את ההרגל הכפייתי, יש פעמים בהם רק האנשים הכי קרובים אליו מודעים לזה. בנוסף, מי שמתמודד עם התמכרות לקניות עלול להצטייר לאחרים כאדם שיש לו כספים רבים כשבפועל זה לא המצב ולהפך, במקרים רבים מכורים לקניות שקועים בחובות. חוסר השליטה על הדחף לקניות הולך וגובר עם הזמן עד אובדן שליטה מוחלט על ההתמכרות, בלי קשר למצב בחשבון הבנק.

סימנים בולטים נוספים להתמכרות לקניות יכולים להיות:

  • רכישות שנעשות בצורה אובססיבית באופן קבוע, אחת לשבוע או אפילו ליום.
  • כשיש לחץ וסטרס הדחף לחוויית קניות עולה ונעשה לדרך להתמודדות עם הרגשות המעיקים.
  • חשים אופוריה ותחושת התעלות לאחר שמבצעים רכישה.
  • התנהלות לא מבוקרת ולא ריאלית עם כרטיסי אשראי וחשבון הבנק.
  • קנייה של דברים שאין בהם שימוש.
  • נוטים לגנוב או לשקר – הכל על מנת להמשיך בהרגלי הקנייה.
  • חשים חרטה ואשמה על רכישות ולפעמים מנסים לפצות כמו להחזיר את הקנייה.
  • חווים כישלונות חוזרים בניסיונות להפסיק ולעצור את ההרגל הכפייתי.
  • עם הזמן זקוקים ליותר קניות כי סף הריגוש עולה.

אם זיהיתם את המאפיינים האלה או חלק מהם אצלכם או אצל יקירכם כדאי יהיה לשקול פנייה לעזרה של התערבות מקצועית.

התמכרות לקניות באינטרנט

אם לאנשים בעלי התמכרות קשה לעמוד בפיתוי ללכת לקניון, שהרי כאן הפיתוי הוא מכופל בגלל הזמינות הנגישות והקלות שבה אפשר לרכוש בלחיצת הכפתור. במהלך מגיפת הקורונה הקניות באינטרנט היוו נחמה רבה לרבים ותפסו תאוצה בכל העולם. הקניות באינטרנט הן באמת הקלה גדולה לרבים שמעדיפים לחסוך זמן ואנרגיה, אבל כאשר אדם מתחיל לדפדף בחנויות אינטרנטיות מתוך הימנעות ומחפש כל הזמן מה הדבר הבא שירכוש בלי שיקול רציונלי או צורך אמיתי,  כאן יכולה להתחיל הבעיה. ממש כמו בהתמכרות לקניות פיזיות גם כאן נוצר מעגל של תחושת חוסר- קנייה-עונג- ואז בושה וחרטה.

גמילה מהתמכרות לקניות באינטרנט עלולה להיות מורכבת יותר בגלל אותה נגישות וזמינות של היכולת לרכוש, וסביר להניח שרוב האנשים לא ירצו לוותר על הנייד שלהם כי יש לו שימושים רבים עבורם (וייתכן שגם אליו הם מכורים). ההתמכרות לקניות באינטרנט דורשת התייחסות טיפולית אחרת מאשר קניות פיזיות בגלל אותה מורכבות.

התמכרות לשופינג: לא רק אצל נשים

נהוג לחשוב שנשים הן אלה שמגהצות את האשראי ללא סוף, אלו גם המסרים התרבותיים שקיבלנו מסרטים ומהטלוויזיה אבל בחיים האמיתיים ישנם גברים רבים שמתמודדים עם אותה התמכרות לקניות, ממחקר עדכני עולה שאפילו כמעט בהיקף דומה לנשים.

המחקר החדש העריך את שכיחותה של ההתמכרות לקניות אצל גברים מחדש ונראה שיש כמעט שוויון בין המינים כאשר נשים היוו 6% וגברים 5.5% הראו סימנים של התמכרות לקניות. [1]

תהליך הגמילה וההתמודדות עם התמכרות לשופינג

בגלל שקניות הוא צורך לגיטימי תרבותית וחברתית מודרנית המדרון יכול להיות חלקלק והגבול דק בין תחביב בלתי מזיק להתמכרות של ממש. רבים לפעמים ייקנו משהו ללא שיקול דעת ואז יתחרטו על הקנייה אבל כאשר הקניות תופסות מקום עיקרי בחיי האדם והוא עושה אותן על מנת לפצות על חסך רגשי מתחילה להתעורר בעיה.

על מנת לטפל בהתמכרות לקניות יש להבין את שורש הקושי, בין אם זה חרדה ריקנות או רגשי דכדוך, חשוב להתייחס למה נמצא מאחורי ההתמכרות. דבר נוסף וחשוב בטיפול בהתמכרות לקניות היא ההתייחסות למה הקנייה מעוררת בנו פיזית, בטיפולים ממוקדי גוף, לשים לב למה הריגוש הזה מחולל בנו פיזית ואולי בהמשך לנסות לבדוק האם ההתמכרות עונה על צורך למשמעות שלא נענה כראוי?

זווית אחרת לטיפול בהתמכרות לקניות יכולה להתייחס לעבר שלנו, מה קרה בילדות שגרם לנו לפתח דפוסי התמכרות, איזה חינוך קיבלנו? האם חווינו מחסור שגורם לנו כיום לרצות לקנות בצורה עודפת?

ישנן גישות ודרכים רבות לטפל ולהיגמל באמצעותן מהתמכרות לקניות, גישות שונות יתאימו לאנשים שונים וצריך לבדוק מה עובד עבורכם/יקיריכם. אלו כמה מהדרכים המוכרות לטיפול בהתמכרות:

CBT:

טיפול קוגניטיבי התנהגותי נמצא כיעיל לטיפול בהתמכרויות התנהגותיות כמו התמכרות לקניות. בטיפול מוצאים את הכוחות מתבוננים בחוויה הנוכחית ובחוויה בעת הרכישה, שואלים שאלות ונותנים מקום לחוויה הגופנית. טיפולי CBT יכולים לעזור בזיהוי דפוסי המחשבה שהובילו להתמכרות לקניות ולאלה שמתחזקים את ההתמכרות כיום, לאחר הזיהוי והעלאת המודעות שלנו לדפוסי המחשבה ולחוויה שלנו אפשר לעבוד איתם ולשנות.

גישת 12 הצעדים:

זהו טיפול שנעשה בקבוצה של מספר מפגשים ממוקדים. הטיפול הוא מובנה ובנוי מ12 שלבים דרכם עוברים המשתתפים. היתרון של טיפול בקבוצה הוא הרגשת ההזדהות והתמיכה שמקבלים ונותנים לאחרים שעשויה לתמוך ולהעצים את האדם המכור פרט לתמיכת המנחה המטפל.

טיפול תרופתי:

יש מקרים בהם קשה לאזן את ההתמכרות באמצעים טיפוליים אחרים ולכן בוחרים להשתמש בטיפול תרופתי באופן זמני או מתמשך על מנת לתת תמיכה בתהליך הגמילה. תרופות אלו יכולות להיות נוגדות חרדה שעוזרות להתמודד עם התסמין הרגשי שגורם לאדם לפנות להרגל הכפייתי של קניות או תרופה שמדכאת את הדחף לקניות.

 

לסיכום

בפורטל טיפולים אנו עוזרים לאנשים לפגוש את מה שקשה להם לפגוש לבד, ולהתמודד ברגעי משבר ומצוקה שנובעים מהתמכרויות. אנחנו גם ערוכים לתמוך במשפחות המכורים ובני הזוג, בטיפול פסיכולוגי הניתן על ידי מיטב המטפלים בפורטל בגישות מתקדמות שנמצאו יעילות לטיפול בהתמכרויות.

שאלות ותשובות

אישה מחזיקה שקיות
שתפו

מקורות

Tracy N. (2021, December 16). Why Some Become Addicted to Shopping, HealthyPlace. Retrieved on 2022, September 5 from

https://www.healthyplace.com/addictions/shopping-addiction/why-some-become-addicted-to-shopping

https://www.healthline.com/health/addiction/shopping#symptoms

https://www.healthyplace.com/addictions/shopping-addiction/why-some-become-addicted-to-shopping

אנחנו כאן בשבילך

פורטל מבית מכון חיבורים