“בתור ילד, הרגשתי צורך מתמיד בתזוזה. הייתי מטפס על עצים, מפליג במחשבות בזמן השיעור, רץ, קופץ- העיקר לא לשבת בשקט. אמא שלי תמיד חשבה שמדובר ב”שטויות של ילדים” וכשאתבגר, חוסר המנוחה יחלוף. אך לא כך הדבר. חוסר השקט החליף צורה ואני מרגיש את אותו צורך גם עכשיו כמבוגר. אני לא מצליח לשבת בדיונים מבלי לזוז, אני שוכח כמעט כל שנה את יום ההולדת של אשתי, אני אפילו לא מצליח לשבת בהפסקות בעבודה בנחת ולתת לראש קצת מנוחה.
ובכן, בעיות קשב וריכוז הן לא נחלתם של ילדים בלבד. גם מבוגרים רבים מתמודדים עם התופעה באופן יום יומי. עם אילו תסמינים מתמודדים המבוגרים? האם ניתן לטפל בבעיות קשב וריכוז של בוגרים? אם כן, כיצד?
קצת על הפרעות קשב וריכוז
בעיות קשב וריכוז הן תופעה נוירו-התפתחותית, המתאפיינת בין היתר בקושי בהחזקת קשב לזמן רב, תזזיתיות ולעיתים היפראקטיביות. מי מאיתנו, המתמודד עם התופעה, בוודאי יודע כי היא עשויה לפגוש אותנו בתחומים שונים בחיינו ולגרום לתחושות ותסמינים מגוונים. פעמים רבות, נוכל לשים לב לתסמיני התופעה בגילאי הילדות ובמקרים מסוימים, נבחין בסימפטומים השונים רק כאשר ניתקל בקשיים בחיינו הבוגרים.
בעיות קשב וריכוז במבוגרים
בעיות קשב וריכוז עשויות ללוות אותנו גם בחיינו הבוגרים. אנו עשויים להרגיש שאנו מתקשים במעקב אחר הוראות או ביצוע משימות במסגרת העבודה, להרגיש “מפוזרים” או לשכוח שוב ושוב תאריכים חשובים כמו ימי נישואין וימי הולדת. ההתמודדות כמבוגרים עשויה להיות חוויה שונה לגמרי מהתמודדות כילדים. כיוון שבחיינו הבוגרים אנו צריכים לקחת אחריות על עוד ועוד תחומים, עלינו להתעסק בדברים רבים במקביל ולנהל שגרת יום הכוללת עבודה, משפחה, בית, זוגיות, חברים ועוד. העומס היום יומי עלול להוות נטל נפשי עבורנו, ובעיקר, כאשר אנו מתמודדים עם קשיי קשב וריכוז כמו ADHD וADD, המלווים בסימפטומים שונים שמהווים אתגר של ממש.
התסמינים של בעיות קשב וריכוז אצל מבוגרים
אילו תחושות, התנהגויות ורגשות אנו עשויים לפגוש כאשר אנו מתמודדים עם ADHD?
- קושי להתמקד: נוכל להרגיש שאנו לא מצליחים להתרכז, לא קולטים לחלוטין את תוכן השיחה, מתקשים במעקב אחר פרטים ולא מצליחים לייצר קשב מלא.
- חוסר סדר וארגון: בין אם במסגרת התעסוקתית, בבית או אפילו ברכב, נתקשה לשמור על סדר. לעיתים נשכח את חפצינו במקומות שונים ונתנהל עם סביבת עבודה מבולגנת כלפי חוץ.
- אימפולסיביות: אנו עשויים לפעול על פי דחפים, לא תמיד נשקול את ההשלכות וניטה ללקיחת סיכונים.
- קשיים רגשיים: אנו עשויים להתמודד עם שינויים במצב הרוח, לחוש עצבניים ולהתמודד עם סף תסכול נמוך.
- חוסר מנוחה: נחוש שקשה לנו לשבת במקום, נתמודד עם תזזיתיות, עצבנות ולפעמים תתלווה לכך גם התנהגות היפראקטיבית.
השפעה רב ממדית: השלכות של בעיות קשב וריכוז על החיים הבוגרים
התסמינים השונים עלולים להשפיע עלינו באספקטים שונים בחיינו.
בעיות קשב וריכוז וזוגיות
הקושי בשמירה על קשב ומעקב אחר פרטים עלול להשפיע על הקשר הזוגי שלנו. אנו עשויים לפספס פרטים חשובים או לשכוח תאריכים משמעותיים עבור הפרטנר שלנו, לחוות קושי ממשי בשמירה על ריכוז במהלך שיחה (גם אם אנו מאוד מעוניינים בתוכן). אנו עשויים להתמודד עם מזג חם ומצבי רוח משתנים, שללא תיווך נכון של רגשותינו, הם עלולים להתפרץ בתור תסכול וכעס ולפגוע ביקרים לנו.
בעיות קשב וריכוז ועבודה
במסגרת התעסוקתית לעיתים נצטרך להתמודד עם ריבוי משימות וביצוע מדויק של מטלות. כאשר אנו מתמודדים עם בעיות קשב וריכוז, ריבוי משימות יכול להוות אתגר של ממש. אנו עלולים לשכוח חלקים מסוימים במשימה או לפעמים, לשכוח לחלוטין שעלינו לבצע אותה. אנו עשויים להתמודד עם סביבת עבודה מבולגנת שמייצרת חיכוכים עם קולגות, לפספס דיונים חשובים ולהרגיש שהלחץ משבש אותנו.
בעיות קשב וריכוז וההתנהלות היומיומית
הסימפטומים השונים של ההתמודדות עלולים להקשות עלינו לנהל שגרת חיים. אנו עלולים להרגיש דחף חזק לפעול בצורה אימפולסיבית, לקחת סיכונים מבלי לחשוב על ההשלכות. אנו עשויים לחוות קושי בשמירה על קשרים חברתיים או ביצירתם, כיוון שאנשים לא תמיד מצליחים להבין מדוע אנו מתנהגים בצורה מסוימת. אנו עלולים להיות חשופים יותר להסחות דעת שגורמות לנו “לאבד פוקוס” או לשכוח. לעיתים נתקשה בשמירה על איפוק כמו למשל להמתין בשקט לתור אצל הרופא או לתורנו בשיחה.
באופן כללי, קשיים הנוגעים בקשב וריכוז עלולים להעיב על תחומים שונים בחיים ולהשפיע על ההתנהלות. ניתן לפתח אסטרטגיות שונות שיקלו על ההתנהלות, וחשוב לזכור- שלא כל אחד מתמודד עם אותם האתגרים. אנו עשויים לייצר לנו התנהלות אחרת, שאחרים לא רגילים אליה אך היא מותאמת עבורנו. מה שעבור אחרים עשוי להצטייר כבלגן, עבורנו יכול להיות הסדר המושלם.
אבחון בגיל מאוחר
פעמים רבות נוכל להבחין בתסמינים השונים כבר בגילאי הילדות, ולעיתים, ניגש לאבחון דווקא כבוגרים. במידה ואתם מזדהים עם התסמינים השונים וחשים שאתם מתקשים בניהול סדר יום, מתקשים לשמור על התנהלות תקינה בעבודה או במערכות יחסים- כדאי לפנות לתהליך אבחון.
ראשית, ניגש לרופא המשפחה שלנו שיברר אודות התחושות השונות, רקע ומצב בריאותי. לעיתים, מדובר בקשיים שמקורם בסיבות אחרות לחלוטין כמו חסך שינה או תזונה לקויה. אם הרופא יזהה חשד להתמודדות עם קשיי קשב וריכוז, הוא יפנה אותנו לגורמים אבחוניים המוסמכים לכך, לרוב נוירולוג או פסיכיאטר.
אבחון בגיל בוגר עשוי להפתיע אותנו ולפעמים, אפילו להרגיע אותנו. מתן שם לתחושות השונות שאנו מתמודדים עמם, עשוי להקל עלינו. לגרום לנו להבין, כי אנשים רבים מתמודדים עם חוויות דומות לשלנו, אנחנו לא חריגים בנוף. היתרון הגדול באבחון וקבלת שם לתופעה- הוא היכולת שלנו לקבל כלים חדשים וטיפולים מתאימים, המסייעים לנו לחשב מסלול מחדש גם בגילאים הבוגרים.
טיפול ודרכי התמודדות עם ADHD
אז קיבלנו אבחנה, מה עושים מכאן? ובכן, קיימות אופציות שונות ומגוונות. ניתן להתחיל ביישום טיפים:
שיתוף:
שיתוף הסביבה הקרובה שלנו, בין אם בוס, בן זוג או חבר קרוב, עשויים להקל על ההתמודדות שלנו. כשאנו יודעים כי הסביבה שלנו מודעת לקשיים שלנו, מבינה שאנו פועלים מתוך התמודדות עם קושי מסוים ולא כי לא אכפת לנו, אנו יכולים להרגיש בנוח יותר להיות מי שאנחנו.
אורח חיים בריא:
רבות דובר אודות הקשר בין גוף לנפש. גם במקרה זה, שמירה על אורח חיים בריא עשויה להיטיב עמנו- הקפדה על שינה מספקת, תזונה בריאה ונכונה, תרגול נשימות, ביצוע פעילות גופנית, מדיטציה, פיתוח תחביבים או תעסוקה הממלאת את הנפש.
תזכורות:
אחד הקשיים המרכזיים בהתמודדות הוא שכחה של פרטים ותחושה כללית של אי-סדר. נסו להקפיד על רשימות מסודרות, פתקים, יומן מסודר (אפילו בפלאפון) ותזכורות מרובות על מנת להפחית את הסיכוי לשכוח אירועים חשובים.
טיפול בהפרעת קשב וריכוז אצל מבוגרים
מיינדפולנס:
תרגול של מיינדפולנס עשוי לשפר את יכולות הריכוז שלנו, לסייע לנו בפיתוח שליטה רגשית וקוגניטיבית טובה יותר, לחזק את הקשר שלנו לעצמנו, ללמד אותנו להיות קשובים לרגשות שלנו ולמצוא את “המרכז” שלנו. מחקר בתחום מצא כי תרגול של מיינדפולנס בקרב מבוגרים ומתבגרים עם ADHD מסייע בשיפור תסמינים התנהגותיים ונוירוקוגנטיביים.
טיפול תרופתי:
לעיתים, פסיכיאטר מוסמך עשוי לרשום עבורנו תרופות מסוימות, שתפקידן, להקל על ההתמודדות. קיימות תרופות לטווח קצר (טרם מבחן או אירוע חשוב) ותרופות לטווח ארוך יותר.
לסיכום
בעיות קשב וריכוז עשויות לפגוש אותנו גם בחיינו הבוגרים, להשפיע על ההתנהגות שלנו ועל הדרך בה אנו רואים את העולם. אך אין בכך כל רע. משמעות הדבר היא, שאלו מאיתנו המתמודדים עם התופעה, נולדו עם חיווט קצת אחר. כלומר, אנו רואים את העולם בצורה שונה, פותרים בעיות בצורה חדשה. ננסה לשנות את ההסתכלות מ”בעיות” ל”הזדמנויות”- יש לנו הזדמנות להציע פרספקטיבה חדשה ומיוחדת על העולם.
אם אתם מרגישים שאתם מתקשים להתמודד לבד, נשמח להציע לכם סיוע נפשי ורגשי. תוכלו לבחור את שיטת הטיפול המותאמת ביותר עבורכם, מתוך מגוון טיפולים שונים הקיימים בפורטל.