“בולימיה נהייתה בשבילי לסוג של מנגנון להתמודדות. האוכל היה רק אמצעי, בסופו של דבר הכל סבב סביב תחושת שליטה, השליטה שאבדה לי אז באירוע הקשה שעברתי. מכאן הגיע ההשתוללות עם האוכל, הייתי מרגישה שזה משכיח ממני הכל ומתנתקת ואז ההתעוררות הכואבת, האשמה והצורך לטהר את עצמי מכל זה”.
בולימיה, סביר להניח שכולנו מכירים את השם אבל לא מבינים באמת איך זה מרגיש להיות בתוך ה”לופ” הזה, זה מכאיב וקשה אבל את לא לבדך.
דעי שכיום יש טיפולים רגשיים שמסוגלים לעזור במצבי הפרעת האכילה הבולימית שסיכויי ההחלמה ממנה טובים.
מהי בולימיה?
בולימיה, או בולימיה נרבוזה בשמה המקצועי, מסווגת תחת הפרעות אכילה. התופעה מאופיינת בהתקפי בולמוס בלתי נשלטים של אכילה. לאחר ההתקף, מנסים לטהר את הגוף על ידי שיטות שונות כמו הקאה, שימוש יתר במשלשלים, צום, פעילות גופנית אובססיבית ועוד, אלו נקראות התנהגויות מפצות.
בחלק מהמקרים, בולימיה מתפתחת כתוצאה מחוויה טראומתית. הפגיעה גורמת לכאב גדול בקרב הנפגעים ומתעורר צורך לנקות את הגוף מהתחושות הקשות. הרצון בטיהור רגשי מתבטא בניסיונות טיהור פיזיים. לעיתים העיסוק הפיזי נובע מאסקפיזם ורצון לשכוח את החוויה הקשה.
הסיבות והגורמים לבולימיה נרבוזה
חשוב לציין שבולימיה יכולה להיות שילוב של גורמים שונים, מצב נפשי וחוויות עבר הן בעלות השפעה משמעותית על התפתחות של בולימיה, אלו עלולות להשפיע לרעה על דימוי הגוף והערך העצמי.
סיבות תורשתיות
הסיכוי לפתח בולימיה גבוה יותר כאשר בן משפחנו (מדרגה ראשונה כמו אח, אחות, אחד ההורים) סובל מהפרעת אכילה. מניחים כי הגורם התורשתי הוא לא היחיד אבל הוא עלול להגביר את הסיכויים לפתח את ההפרעה בשילוב של גורמים התנהגותיים נפשיים ורגשיים (צפייה או זכרון תחושתי מחוויות העבר).
סיבות חברתיות
לרוב, נשים סובלות מבולימיה יותר מגברים והתופעה מתחילה באזור גילאי ההתבגרות. בעידן של היום, בו אנו חשופים באופן תמידי למדיה חברתית, אנו הופכים פגיעים יותר אל מול “ציפיות” החברה. התוכן שאנו צורכים עשיר בדוגמניות בעל מבנה גוף מסוים ובשיפוט של מבני גוף אשר “חורגים” מהנורמה. מתבגרים, אשר נמצאים בשלבי עיצוב העצמי שלהם, פגיעים במיוחד אל מול החשיפה הזו, זאת אמנם לא סיבה עיקרית ובסיסית לפיתוח של הפרעת האכילה אבל יש למרכיבים החברתיים והתרבותיים השפעה תודעתית.
סיבות נפשיות
התופעה יכולה לנבוע ממגוון של גורמים נפשיים כגון חרדה, דיכאון, ביטחון עצמי נמוך וכדומה. חלקנו המתמודדים עם בולימיה, מתמודדים גם עם חוסר ביטחון, חוסר הערכה עצמית ופעמים רבות, אנחנו רואים את השתקפותנו במראה באור שלילי.
גם חוויה טראומתית יכולה לגרום לבולימיה. לאחר התקף האכילה מתקיים ניסיון טיהור של הגוף כשפעמים רבות מקושר לניסיון טיהור של החוויה הטראומתית. מתוך מקום בו חווינו אירוע מטלטל וכואב, הצורך הוא “לצאת מהגוף”, לנתק את הכאב שהגוף הפיזי שלנו חווה באירוע הזה, על מנת להשכיח מעט את התחושות של הנפש הפגועה.
כך תזהו התמודדות עם בולימיה
לפעמים אנו דואגים לחבר, לאחות, לתלמידה או לאדם אחר קרוב אלינו וחוששים שמדובר בבולימיה נרבוזה. לשם כך ריכזנו מספר נורות אזהרה וסימנים לזיהוי התמודדות עם התופעה:
- שלא כמו באנורקסיה- כאן האינדיקציה שלנו היא לא המשקל- בבולימיה משקל הגוף תקין או מעט גבוה אפילו.
- נטייה להחזיק צומות או להתעמל בצורה אובססיבית
- שימוש יתר בחומרים משלשלים
- דכאון, חרדה, תחושות של חוסר בטחון, אמרות חוזרות ונשנות בנוגע לחוסר סיפוק עצמי
- פחד מהשמנה
- בולמוסי אכילה המלווים ברגשות אשם, תחושת גועל וכעס עצמי
- הקאות (לרוב יבוצעו בסודיות)
- כאבי גרון או סימנים דנטליים הקשורים להקאות מרובות
חלק מהתסמינים יבלטו יותר לעין וחלק ידרשו מתן תשומת לב והפניית קשב רבה יותר.
בולימיה קשה
רובנו מתמודדים עם תקופות של חוסר ביטחון והערכה עצמית. אצל חלקנו מדובר בתקופה קצרה, אצל חלקנו מדובר במערכת יחסים ארוכת שנים ומורכבת עם גופנו וחוסר קבלה עצמית. כאשר התחושות האלה מתורגמות להתקפי אכילה, אורח החיים הבריא לדיאטה מגבילה מאוד\ צומות רבים\ פעילות גופנית אובססיבית, תחושת הגועל מתורגמת לניסיונות אקטיביים להקאה- יכול להיות שמדובר בבולימיה קשה. התמודדות עם בולימיה קשה עלולה לגרום לנזקים ולכן חשוב לפנות לטיפול ולבקש עזרה.
נזקים של בולימיה
כאשר מתמודדים עם הפרעת אכילה מסוג בולימיה נרבוזה, נשים לב כי בטווח הקצר נוכל להבחין בנזקי שיניים וכאבי גרון כתוצאה מהקאות מרובות, הפסקת הוסת או שיבושים במחזור החודשי בקרב נשים. יש נטייה לפתח חרדה ודיכאון, חשק מיני ירוד, באופן כללי חוסר ביטחון ואהבה עצמית. התמודדות עם בולימיה לאורך זמן עלולה לגרום לנזקים חמורים יותר כמו בעיות בכליות, קרע בקיבה, דלקת בוושט, פגמים לבביים, נטייה להתמכרות, נטיות אובדניות ועוד. בולימיה הופכת למעין מחזור מעגלי- בולמוס אכילה בלתי נשלט המעורר תחושות קשות של דחייה עצמית, מתוך התחושות מתעורר הצורך להתפנות (באמצעות משלשים או הקאה) ולאחר מכן שוב צפים הרגשות של התיעוב והגועל שמובילים לבולמוס נוסף וחוזר חלילה… מכיוון שהנזקים הנפשיים והפיזיים הנגרמים מבולימיה חמורה הם הרסניים, ועד למצב של סיכון חיים, אנו ממליצים לפנות לעזרה מקצועית.
בולימיה במהלך החיים
ברוב המקרים, בולימיה תופיע לראשונה באזור גילאי ההתבגרות, אך לא בטוח מתי תפסק ואם בכלל. בחלק גדול מהמקרים, מדובר בהתמודדות רבת שנים.
בולימיה בילדות
גם ילדים צעירים עלולים לסבול מבולימיה. גורמים לכך הם התמודדות דימוי גוף וערך עצמי ירוד, בעיות משפחתיות, בן משפחה המתמודד בעצמו עם הפרעת אכילה, התמודדות עם טראומה או פוסט טראומה ועוד.
בולימיה בגיל ההתבגרות
טווח הגילאים בו בולימיה לרוב מתפתחת הוא אזור גילאי הנעורים. בגילים אלה, אנו מתחילים להתפתח מבחינה אישיותיות וגופנית. חשיפה מרובה למדיה בגיל זה עלולה לגרום לייצור ציפיות מנותקות מהמציאות בכל הנוגע למודל היופי- ובהמשך לבולימיה מתוך רצון להתאים אל המודל. התמודדות נפשית ומצבי רוח משתנים, המאפיינים את הנעורים, מהווים גם הם פתח לבולימיה.
בולימיה בצבא
השינויים והטלטלות הכרוכים בשירות הצבאי מהווים עבור רבים מאיתנו אתגר נפשי, חברתי ומנטלי. האתגרים השונים הללו עלולים לגרום להתפתחות של הפרעות אכילה וביניהן בולימיה. המעבר מאזרח לחייל עם כל הקושי הקשור בו, מחיה משותפת והשוואה לבנות אחרות, חוסר היכולת להתלבש באופן שמעורר תחושת ביטחון, חוסר עצמאות ותחושת כלא- כל אלה, הופכים את החיילים והחיילות פגיעים וחשופים להפרעות אכילה.
בולימיה בהריון
כ5% אחוזים מהנשים בהריון מתמודדות עם הפרעת אכילה. ההתמודדות עם השינויים הגופניים והנפשיים, אשר מלווים כל אישה בתהליך ההיריון, עשויים לעורר תחושות של חוסר אהבה עצמית, גועל, כעס ולבסוף לגרום לבולימיה נרבוזה. נרגיע ונאמר שהתמודדות עם בולימיה בהריון אין משמעותה גזר דין סופי. ניתן ללדת תינוקות בריאים ושמחים גם לאחר התמודדות עם התופעה במהלך ההיריון. עם זאת, חשוב לדעת כי סיכונים רבים כמו סיכויי הפלה גבוהים, משקל נמוך של העובר, הפרעות בהתפתחות ועוד שזורים בהתמודדות עם בולימיה בהריון ולכן חשוב לבקש עזרה ולהימצא תחת טיפול במשך התקופה.
לא רק בלשון נקבה: בולימיה אצל גברים
נהוג לחשוב שתחום הפרעות האכילה שייך לנשים, אך חשיבה זו הינה מוטעית. אמנם נשים אכן יחוו הפרעות אכילה יותר מגברים, אך חשוב לזכור כי הגברים לא חפים מהתמודדות עם תחושות עצמי קשות, עם ביקורת מתמדת, עם מודל יופי לא מציאותי בדיוק כמו הנשים. בשל כך, ובשל סיבות נוספות שציינו במאמר, חלק מהגברים סובלים מבולימיה. בנוסף לאתגרים הנובעים מהפרעת אכילה, גברים מתמודדים עם תחושות קשות של שבירת סטיגמת הגבריות. רבים מהם מרגישים שמצופה מהם לשדר עוצמה, להיות חזקים וחטובים ובטח שלא להרגיש חוסר ביטחון לגבי הגוף שלהם. הציפיות החברתיות האלו, לא תואמות את תחושותיהם של חלק נכבד מהגברים. הן מחמירות את תסמיני הבולימיה ומקשות על היכולת לפנות לעזרה ולקבל סיוע בהתמודדות.
בולימיה אנורקסיה: מצא את ההבדלים
בולימיה ואנורקסיה הן הפרעות האכילה המוכרות ביותר ולעיתים מתייחסים אל האחת כמילה נרדפת לאחרת. אך לא מדובר באותה הפרעה: על אף ששתיהן מאופיינות בתחושות של ביטחון עצמי נמוך והערכה עצמית נמוכה, הן מתבטאות בצורות שונות. אנורקסיה תתבטא בפחד מלעלות במשקל הגורם להגבלת מזון בצורה מוגזמת ולרזון קיצוני, בולימיה מתאפיינת בבולמוסי אכילה בלתי נשלטים, ניסיון להיטהר על ידי הקאות ומראה גופני תקין ברוב המקרים.
החלמה מבולימיה
ההתמודדות עם בולימיה מאתגרת ומבהילה גם לסובלים ממנה וגם לקרוביהם. אז קודם כל, נרצה להרגיע ולספר לכם שניתן להתמודד עם הפרעת האכילה. ישנן מגוון דרכים לטיפול:
פסיכותרפיה:
טיפול קוגניטיבי- התנהגותי כגון CBT הוכח כמסייע בהתמודדות עם הפרעות אכילה. מדובר בטיפול ממוקד וקצר לרוב, מותאם לכל הגילאים ומתמקד במטופל באופן אישי. הטיפול מסייע בשינוי התפיסה בנוגע לאוכל ומשקל, עוזר בעיבוד הרגשות והבנת המקור שלהם, שינוי הרגלים ובחירה בדפוסים חדשים ובריאים יותר.
שינוי תזונה:
ייעוץ תזונתי על ידי דיאטנית תומך בייצור הרגלי תזונה חדשים וקיום אורח חיים בריא.
קבוצות תמיכה:
“צרת רבים חצי נחמה” כאשר אנו קשובים אל אנשים אחרים החווים תחושות דומות לשלנו, זה מעורר בנו חמלה הזדהות ותחושת שייכות. קבוצות תמיכה וארגונים המסייעים להתמודדות עם הפרעות אכילה הוקמו על מנת לסייע למתמודדים להרגיש קצת פחות לבד ולייצר עבורם מקום בטוח להחלמה.
טיפול תרופתי: תרופות ממשפחת SSRI מסייעות בהתמודדות עם הפרעות אכילה ובתסמינים של התנהגות אובססיבית, חרדה ודיכאון. מומלץ לשלב טיפול פסיכולוגי בזמן נטילת התרופות על מנת להשיג תוצאות ארוכות טווח.
זכרי שתמיד הכי חשוך לפני עלות השחר, גם אם את חשה לכודה בדפוסים ובאמונות, חשוב שתדעי, יש טיפול ואחרות הצליחו להחלים! עומדים בפנייך מגוון אפשרויות, כל שנותר הוא לבחור את הטיפול הנכון עבורך ולהתחיל בתהליך ההחלמה.