תקופת ההתבגרות מתאפיינת בלא מעט שינויים, פיזיים ובין אישיים כאחד, אשר עשויים להשפיע על ההתנהלות של המתבגר ועל האופן בו הוא מתקשר עם הוריו וסביבתו הקרובה. עם זאת, לרוב מדובר בתהליך בלתי נמנע המהווה חלק מביסוס הזהות של המתבגר, המתאפיין בין השאר בשינויים רגשיים, קוגניטיביים ופיזיים שונים.
גיל ההתבגרות הגדרה
גיל ההתבגרות מבטא את המעבר מילדות לבגרות, במהלכו מתרחשים לא מעט שינויים ותהליכים בחייו של הנער, בין אם מדובר בפן הפיזי, בפן החברתי או במישור הקוגניטיבי והרגשי. תקופת ההתבגרות מבטאת תהליך של גיבוש זהות עצמית, במהלכו הנער מפתח דעה נוקבת ועצמאית יותר על המתרחש מסביבו, כאשר לרוב הוא נתון תחת השפעה לא מבוטלת של הסביבה בה הוא גדל. כחלק מתהליך ההתבגרות, נערים רבים נוטים להיות מושפעים יותר מבני גילם ולהעדיף את חברת הצעירים על פני ההורים, לפקפק בדפוסים קיימים ולהתעסק יותר במראה החיצוני שלהם.
נהוג לחשוב כי גיל ההתבגרות מתחיל בגיל 11, 12 ומסתיים בגיל 18, כאשר המתבגר מסיים את חוב לימודיו ומעמדו משתנה על פי חוק. אם כי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, מראים כי תהליך ההתבגרות עשוי להימשך גם בשנות ה-20 לחייו של האדם. שכן, גם בשנים שלאחר סיום התיכון האדם חווה תהליכים ושינויים רבים המשפיעים על עיצוב אישיותו, בין אם מדובר ביציאה לחיים עצמאיים, השתלבות בעולם העבודה, רכישת השכלה ומקצוע לחיים, או התנסות בוגרת יותר ביחסים רומנטיים רציניים.
אילו שינויים מתרחשים בגיל ההתבגרות?
שינויים פיזיים
גיל ההתבגרות בא לידי ביטוי בין השאר בשינויים פיזיים רבים המעידים על התפתחות מינית וגופנית, בין אם מדובר בצמיחה לגובה, התחלפות הקול בקרב בנים, התפתחות איברי המין בקרב שני המינים ותופעות הורמונליות נוספות כמו – צמיחת שדיים בקרב בנות וצמיחה מוגברת של שיער פנים בקרב בנים ועוררות מינית. שינויים אלו עשויים לעורר מודעות חיצונית גדולה יותר המצד הבנות והבנים כאחד ולהשפיע על מעמדם החברתי. כאשר במקרים מסוימים אותם שינויים עלולים להוביל לתחושה של בלבול ודימוי עצמי נמוך ואף להתפתחות של בעיות נפשיות מסוימות, כמו חרדה, דיכאון והפרעות אכילה.
שינויים רגשיים
תהליך ההתבגרות טומן בחובו לא מעט שינויים רגשיים, הנובעים כתוצאה מההתמודדות עם העומס הרגשי המאפיין תקופה זו. כאשר לא פעם אותם שינויים מושפעים משינויים הורמונאליים מסוימים המתרחשים במהלך ההתבגרות. כתוצאה מכך מתבגרים רבים מתאפיינים בתנודות במצב הרוח ובמעבר חד בין שמחה לכעס. כאשר לעתים אותן תחושות באות לידי ביטוי באופן הרבה יותר עוצמתי וקיצוני בהשוואה למבוגרים.
עיצוב זהות עצמית וזהות מינית
לרוב, כחלק מגיל ההתבגרות, מתבגרים רבים נוטים להתרחק מהוריהם ומבני משפחתם ולבלות יותר בקרב בני גילם, בין אם מתוך שאיפה להתנער מהמרות ההורית ולחוש עצמאות גדולה יותר, או כחלק מתהליך החיפוש העצמי של המתבגר, במהלכו הוא לומד להתמודד עם השפעות חברתיות שונות ולעצב זהות עצמית ייחודית.
כמו כן, הקרבה לבני נוער אחרים, כמו גם השינויים הפיזיים וההורמונליים הנלווים לגיל ההתבגרות, משפיעים על העוררות המינית, המובילה לעתים להתפתחות של מערכות יחסים רומנטיות. לצד זאת, במהלך תקופה זו מתבגרים רבים מתחילים להתוודע לזהותם המינית, כאשר לא פעם הם מגלים משיכה לבני מינם. לעתים מצב זה מעורר תחושה של אי נוחות, בעיקר לאור החשש מהתגובה של סביבתם הקרובה. כאשר מנגד, מתבגרים רבים נותנים דרור לנטייתם המינית, מבלי להסתיר זאת מפני הסביבה.
מהם המאפיינים של גיל ההתבגרות
לרוב יש קשר בין הסביבה הרגשית והחברתית בה צומח המתבגר, לבין השינויים המתרחשים אצלו במהלך תקופה זו.
תקופה זו מתאפיינת לרוב במספר מאפיינים בולטים כמו – תחושה של חוסר הבנה מצד הסביבה ( בעיקר מצד ההורים), נטייה להתמרדות, שינויים דחופים במצב הרוח, רעב מוגבר, חשיבות מוגברת למראה החיצוני, הטלת ספק בדפוסים קיימים ונטייה להשפעה חברתית.
אך לצד המשבר המאפיין לא פעם את גיל ההתבגרות, תקופה זו מכילה לא מעט מאפיינים חיוביים הבאים לידי ביטוי בין היתר ביכולת קוגניטיבית מפותחת יותר, סקרנות, אחריות מתגבשת, יכולת הסקת מסקנות מפותחת ותהליך של גיבוש הזהות העצמית המתאפיין לרוב במודעות מוסרית גדולה יותר ובביסוס דעות עצמאיות וערכים אינדיבידואליים.
ההבדלים בין התבגרות אצל בנים ואצל בנות
גיל ההתבגרות בקרב נערות
מאחר שתקופה זו מתבטאת בלא מעט שינויים פיזיים והורמונליים, מצב זה עשוי להוביל לתחושה של מבוכה וחוסר נוחות בקרב מתבגרות רבות, כאשר לרוב בנות נוטות להפגין חוסר ביטחון ופגיעות גדולה יותר בנוגע למראה החיצוני שלהן ולשינויים המתרחשים בו. מה שעשוי להוביל בהמשך לתסמינים נפשיים מודחקים כמו – חרדות, דיכאונות ואף הפרעות אכילה. לצד זאת, היחסים החברתיים בין בנות בגיל ההתבגרות לרוב מתאפיינים בפתיחות גדולה יותר בפן הרגשי, לעומת בנים מתבגרים.
גיל ההתבגרות בקרב נערים
גם בקרב בנים מתבגרים האספקט של הדימוי הגופני תופס נפח לא קטן לאורך תהליך ההתבגרות, אולם לרוב בנים מתבגרים נוטים להפגין בטחון עצמי גבוה יותר לעומת בנות, לפחות כלפי חוץ. עם זאת, חוסר בטחון עצמי ודימוי גוף נמוך בקרב בנים מתבגרים, לרוב בא לידי ביטוי במערכות יחסים כוחניות המושתתות על תחרותיות ותוקפנות, בניסיון להפגין יותר דומיננטיות ולהטביע חותם. כאשר לא פעם התנהלות זו באה לידי ביטוי באגרסיביות ובמאפיינים אנטי סוציאליים מסוימים.
ההשפעה של גיל ההתבגרות על ילדינו
התהליכים והשינויים השונים המתרחשים בתקופת ההתבגרות, הכוללים לא פעם לחץ רב ומתחים, עשויים להוביל לדימוי עצמי נמוך ולהתפתחות של תסמינים נפשיים מסוימים כמו חרדה ודיכאון בקרב חלק מהמתבגרים. כאשר לעתים מצבים אלו עשויים להתפתח כתוצאה מדחייה חברתית מתמשכת, במקרים בהם הנער סובל מבריונות והצקה מצד בני גילו.
תופעה זו נעשתה בולטת יותר בשנים האחרונות, כאשר נערות ונערים רבים סובלים משיימינג ובריונות רשת על בסיס קבוע ברשתות החברתיות, מצד בני גילם. הסברה היא כי פגיעה במרחב המקוון עשויה להגביר את התסכול בקרב אותם נערים, לאור החשיפה הפומבית וההשפלה הכרוכות בכך. מה שעלול להוביל לא פעם למחשבות אובדניות ואף למקרים ממשיים של התאבדות בקרב בני נוער.
כמו כן, לאור הרצון להשתייך מבחינה חברתית ולהוות חלק מקבוצת המקובלים, נערים רבים נוטים להתדרדר להתנהגויות מסוכנות ואף פליליות כתוצאה מלחץ חברתי מסיבי, בין אם מדובר בצריכת סמים, אלכוהול או גניבות.
בנוסף, לאור העוררות המינית המאפיינת תקופה זו, מתבגרים רבים מתוודעים לזהותם המינית במהלך גיל ההתבגרות. כאשר פעמים רבות נערים המפתחים משיכה מינית כלפי בני מינם נתונים תחת לחצים כבדים יותר. שכן, רבים מהם מצויים בקונפליקט מתמשך וחשים צורך להסתיר את נטייתם המינית מפני סביבתם הקרובה, מתוך חשש מפני דחייה חברתית וחוסר קבלה מצד בני משפחתם. בייחוד כאשר מדובר בנערות ובנערים שהתחנכו בסביבה סגורה ושמרנית יותר.
גיל ההתבגרות הצבת גבולות ויחסים בין הורים למתבגרים – כלים להתמודדות עם נער/ה מתבגר/ת
כאמור, גיל ההתבגרות מלווה לא פעם בקשיי תקשורת ומריבות בין המתבגרים להוריהם. אך אף על פי הקשיים הרבים עמם מתמודדים שני הצדדים במהלך תקופה זו, חשוב לסייע למתבגרים לעבור תקופה זו ולעמוד לצידם ככל שיידרש. שכן, הסביבה המשפחתית בה הם גדלים עשויה להשפיע רבות על התנהלותם בתקופה זו ולהוות עבורם מנוע חיובי ומיטיב. לכן, חשוב להעניק למתבגרים את מלוא תשומת הלב, לנהל עמם שיח פתוח בנושאים שונים ולשים לב להתנהגויות ולסימפטומים מסוימים הדורשים לעתים התייחסות מקצועית חיצונית, בין אם מדובר בטיפול פסיכולוגי או בטיפול תרופתי. לצד זאת, חשוב להעמיד בפני המתבגרים גבולות ברורים, במטרה למנוע התנהגויות קיצוניות החורגות מהנורמה, אשר עלולות להעיב על מערכת היחסים בין המתבגר להוריו.
כמו כן, במקרים בהם הנער אינו משתף פעולה וההורה חש קושי להתמודד עם המצב לבדו, ניתן לפנות להדרכת הורים המיועדת עבור הורים למתבגרים, במהלכה ניתן לרכוש כלים ספציפיים המסייעים להורה להתמודד טוב יותר עם הסימפטומים השונים המאפיינים את תקופת ההתבגרות של ילדיהם ולסגל לעצמם דרכי התנהלות חיוביות ואדפטיביות יותר.
סיכום
גיל ההתבגרות מלווה בלא מעט שינויים ותהליכים, במגוון מישורים, בין אם מדובר בפן הפיזי, במישור הקוגניטיבי או בפן החברתי. לצד זאת, תקופה זו מהווה שלב חשוב בעיצוב האישיות של המתבגר, במהלכו הוא חווה התנסויות רבות לטוב ולרע ומבסס מערכת ערכים אינדיבידואלית הייחודית לו. לאור השינויים הרבים המאפיינים תקופה זו והקשיים הרבים הטמונים בחובה, נערים מתבגרים זקוקים לסביבה משפחתית מכילה ותומכת, במסגרתה יוכלו לנהל שיח פתוח בנושאים שונים, לצד הטמעת גבולות ברורים.